Pages

2010. október 21., csütörtök

Levendula-méz-kardamom-citrom-csokoládé tart

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:19

Jó hosszú a cím, ugye? Viszont a süti legfontosabb összetevőit tartalmazza! A recept Stephanie-tól származik, akit a Twitteren keresztül ismertem meg. Az internet és a közösségi hálók apró örömei. :) Szóval Stephanie már vasárnap este jelezte a Twitteren, hogy milyen recept van készülőben. Amint megláttam a fotót a készülő blog bejegyzésről, azonnal követeltem tőle a receptet. :) Azt mondta, hogy mire felkelek (9 óra időeltolódás van közöttünk), fent lesz a recept a blogján. Így is lett, hétfőn reggel az ő sütijével indítottam. Aztán megvettem a hozzávalókat, majd szerdán este megsütöttem apró módosításokkal. Jó csokis... mennyei!

Levendula-méz-kardamom-citrom-csokoládé tart

Hozzávalók:
Tésztához:
- 260 g liszt (én zablisztet és teljeskiörlésű tönkölylisztet használtam)
- 30 g porcukor
- 50 g vaj, hideg
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé, frissen facsart
- 1 db bio tojás sárgája
- 3 evőkanál víz, hideg
Csokoládé ganache-hoz:
- 0,25 l tejszín, 30%-os
- 250 g csokoládé, 70%-os
- 20 g vaj
- 2 teáskanál levendula, szárított
- 1 evőkanál méz
- kevés szárított levendula
- kevés nagy szemű só

Öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a kardamomot, citromhéjat, cukrot, majd a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el a lisztben. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a citromlevet, a vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta jól összeálljon. Formáljunk belőle golyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy órára. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy óra után vegyük ki a tésztát, nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagságúra. Egy 22 cm átmérőjű kerek sütőtálat vajazzunk, lisztezzünk ki, majd tegyük bele a kinyújtott tésztát úgy, hogy a forma oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt, babot nehezéknek és süssük "vakon" 20-25 percig, amíg aranybarna lesz. Ekkor a babot, sütőpapírt levéve, süssük még 5 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.


Egy kis lábasba öntsük bele a tejszínt és a szárított levendulát. Kezdjük el melegíteni. Mielőtt felforrna vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk egy kicsit hűlni. Tegyük egy hőálló tálba a kockára tört csokoládét, a mézet és tegyük félre. Adjuk a levendulás tejszínhez a vajat, tegyük vissza a gázra és folyamatosan kevergetve melegítsük 3-5 percig. Szitán átszűrve öntsük a tejszínt a mézes csokoládéra. Keverjük jól össze, hogy a csoki teljesen felolvadjon. Azonnal öntsük a krémet a kihűlt tésztára. Tetejét szórjuk meg sóval és szárított levendulával. Szobahőmérsékleten, hűtőben hűtsük 1-2 óráig, amíg szelhető lesz.

10 megjegyzés on "Levendula-méz-kardamom-citrom-csokoládé tart"

Steph (desserts for breakfast) on 2010. október 21. 23:55 írta...

gorgeous, Zita! I love how big your salt crystals are on top of that chocolate tart. And how much chocolate you packed into the crust, it all looks so dark and delicious. :-) Hope you liked the recipe!

selectfood on 2010. október 22. 0:11 írta...

Szia! Hmmm, nagyon guszta!
Nálam is van egy ehhez hasonló torta, mindíg nagyon hamar lába kél. Olyan, amit nem lehet nem szeretni.

chriesi on 2010. október 22. 1:34 írta...

Hajaj...:D Pedig nem akartam ma sütni de ezek utän...Isteni illata lehet!

Bianka on 2010. október 22. 2:04 írta...

Juj csodás

Rambling Tart on 2010. október 22. 9:37 írta...

WOW! WOW! WOW!! What a stunning dessert, Zita! :-) I adore the long name too. It makes me smile. :-)

Juls on 2010. október 28. 4:08 írta...

Love the first photo, it's intriguing!

Zizi on 2010. október 28. 23:13 írta...

Thank you Julia!

Zizi on 2010. november 3. 7:38 írta...

Lavender-honey-cardamom-lemon-dark chocolate tart

Please find the recipe on Stephanie's blog, "Desserts for breakfast" here: http://www.dessertsforbreakfast.com/2010/10/its-lavender-for-lunch-honey-or.html

Turák Kinga on 2011. január 3. 10:48 írta...

ahogy megláttam a lenti képet, pavlovi reflexeim támadtak :) azt hiszem megvan a hétvége sütije...

Zizi on 2011. január 3. 11:08 írta...

Hajrá Kinga!
Írd meg, hogy sikerült!

Megjegyzés küldése

2010. október 21., csütörtök

Levendula-méz-kardamom-citrom-csokoládé tart


Jó hosszú a cím, ugye? Viszont a süti legfontosabb összetevőit tartalmazza! A recept Stephanie-tól származik, akit a Twitteren keresztül ismertem meg. Az internet és a közösségi hálók apró örömei. :) Szóval Stephanie már vasárnap este jelezte a Twitteren, hogy milyen recept van készülőben. Amint megláttam a fotót a készülő blog bejegyzésről, azonnal követeltem tőle a receptet. :) Azt mondta, hogy mire felkelek (9 óra időeltolódás van közöttünk), fent lesz a recept a blogján. Így is lett, hétfőn reggel az ő sütijével indítottam. Aztán megvettem a hozzávalókat, majd szerdán este megsütöttem apró módosításokkal. Jó csokis... mennyei!

Levendula-méz-kardamom-citrom-csokoládé tart

Hozzávalók:
Tésztához:
- 260 g liszt (én zablisztet és teljeskiörlésű tönkölylisztet használtam)
- 30 g porcukor
- 50 g vaj, hideg
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé, frissen facsart
- 1 db bio tojás sárgája
- 3 evőkanál víz, hideg
Csokoládé ganache-hoz:
- 0,25 l tejszín, 30%-os
- 250 g csokoládé, 70%-os
- 20 g vaj
- 2 teáskanál levendula, szárított
- 1 evőkanál méz
- kevés szárított levendula
- kevés nagy szemű só

Öntsük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a kardamomot, citromhéjat, cukrot, majd a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el a lisztben. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a citromlevet, a vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta jól összeálljon. Formáljunk belőle golyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy órára. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy óra után vegyük ki a tésztát, nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagságúra. Egy 22 cm átmérőjű kerek sütőtálat vajazzunk, lisztezzünk ki, majd tegyük bele a kinyújtott tésztát úgy, hogy a forma oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt, babot nehezéknek és süssük "vakon" 20-25 percig, amíg aranybarna lesz. Ekkor a babot, sütőpapírt levéve, süssük még 5 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.


Egy kis lábasba öntsük bele a tejszínt és a szárított levendulát. Kezdjük el melegíteni. Mielőtt felforrna vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk egy kicsit hűlni. Tegyük egy hőálló tálba a kockára tört csokoládét, a mézet és tegyük félre. Adjuk a levendulás tejszínhez a vajat, tegyük vissza a gázra és folyamatosan kevergetve melegítsük 3-5 percig. Szitán átszűrve öntsük a tejszínt a mézes csokoládéra. Keverjük jól össze, hogy a csoki teljesen felolvadjon. Azonnal öntsük a krémet a kihűlt tésztára. Tetejét szórjuk meg sóval és szárított levendulával. Szobahőmérsékleten, hűtőben hűtsük 1-2 óráig, amíg szelhető lesz.

10 megjegyzés:

  1. gorgeous, Zita! I love how big your salt crystals are on top of that chocolate tart. And how much chocolate you packed into the crust, it all looks so dark and delicious. :-) Hope you liked the recipe!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Hmmm, nagyon guszta!
    Nálam is van egy ehhez hasonló torta, mindíg nagyon hamar lába kél. Olyan, amit nem lehet nem szeretni.

    VálaszTörlés
  3. Hajaj...:D Pedig nem akartam ma sütni de ezek utän...Isteni illata lehet!

    VálaszTörlés
  4. WOW! WOW! WOW!! What a stunning dessert, Zita! :-) I adore the long name too. It makes me smile. :-)

    VálaszTörlés
  5. Love the first photo, it's intriguing!

    VálaszTörlés
  6. Lavender-honey-cardamom-lemon-dark chocolate tart

    Please find the recipe on Stephanie's blog, "Desserts for breakfast" here: http://www.dessertsforbreakfast.com/2010/10/its-lavender-for-lunch-honey-or.html

    VálaszTörlés
  7. ahogy megláttam a lenti képet, pavlovi reflexeim támadtak :) azt hiszem megvan a hétvége sütije...

    VálaszTörlés
  8. Hajrá Kinga!
    Írd meg, hogy sikerült!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez