Pages

2010. április 23., péntek

Citromos mákos muffin

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:15

Valamelyik nap megkívántam a mákot. Tudom, hogy citrommal párosítva fenséges! Kutakodtam a neten, összeszedtem pár receptet, aztán összekutyultam a saját változatomat. :) Lehetett volna a tetejére valamilyen citromos krémet készíteni, hogy cupcake legyen belőle, de aztán úgy döntöttem, nem növelem a cukor mennyiséget, így letettem a krémről. Az amerikai receptek cukor mennyiségét, amúgy is kétkedve szoktam fogadni, és mindig a megadott mennyiség negyedével indítok, mert már tudom, hogy ők az én ízlésemhez mérten egészségtelenül agyon cukrozzák a desszertjeiket (tisztelet a kivételnek!).

Néhány hete a szüleimnél járva felfedeztem, hogy van TV Paprika csatornájuk. Kihasználva főzőműsoros éhségemet, csillapítottam egy keveset néhány műsorral. Többek között egy Martha Stewart programmal, amiben éppen cupcake-et készített. 12 db elkészítéséhez (+ krém és cukrozott narancs/citromhéj a tetéjre), annyi cukrot használt fel, amennyit én 48 db elkészítéséhez szoktam. Na ezért negyedelem az amerikai sütemény receptek cukor mennyiségét... :)


Citromos mákos muffin

Hozzávalók:
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 150 g tönköly fehérliszt
- 100 g darált mandula
- 5 evőkanál mák (nyersen)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 80-100 g vaj (olvasztva)
- 3 db bio tojás
- 120 g nádcukor
- 2 citrom lereszelt héja
- 1 citrom leve
- 1 vaníliarúd kikapart magjai

Összekeverem a száraz alapanyagokat: liszt, mandula, sütőpor, szódabikarbóna, só, mák. A tojásokat egy másik tálban a cukorral jól elkeverem, hozzá reszelem a citromhéjat, hozzáadom a citrom levet, a vanília kikapart magjait, majd óvatosan a langyos vajat, nehogy a tojás összeugorjon. A tojásos keveréket hozzáadom a száraz alapanyagokhoz, jól elkeverem és muffintepsibe adagolom. 180 fokon kb. 20 percig sütöm (amikor a fogpiszkálóra már nem ragad tészta, akkor jó).

A mai borús időt pedig felvidítom egy csodás rózsaszín képpel, amely szülővárosomban készült pár hete a főtéren álló tulipánfák virágzásakor. Nem lehetett betelni a látvánnyal, annyira gyönyörűek voltak!!!



8 megjegyzés on "Citromos mákos muffin"

ivi on 2010. április 23. 4:28 írta...

elképesztően finom ez a muffin, a citromtól az egész olyan 'friss' lesz, nagyon nyamm nyamm. :-)

ui: én bennfentes vagyok, tudom... :-)

Zizi on 2010. április 23. 4:40 írta...

hihihi

Ferencné on 2010. április 23. 12:13 írta...

én ezekből mindig kimaradok!

Rambling Tart on 2010. április 23. 13:06 írta...

Such pretty little muffins! :-) I responded to your post yesterday too! I have been to Budapest, but only for two days and would dearly love to go back! I drove through the countryside with one of my brothers and my parents and ohhhh, it was GORGEOUS! I would love to visit you one day. :-)

Zizi on 2010. április 24. 12:56 írta...

Krista,

yeah, the pretty little muffins are poppy seed and lemon muffins. They are so yummie! :)

I'm glad you liked Hungary. If you are here next time I'll show you around! :)

Zizi on 2010. április 27. 6:52 írta...

Krista,

here is the recipe in English:
You need:
- 100 g whole grain spelt flour
- 150 g white spelt flour
- 100 g minced almond (almond flour)
- 5 tablespoons poppy seed (not minced)
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 100 g melted unsalted butter
- 3 eggs
- 120 g cane sugar
- 2 lemons' zest
- 1 lemon's juice
- 1 vanilla's seeds

Combine in a bowl the dry ingredients (flours, almond, poppy seed, baking powder, baking soda, salt). In another bowl mix the eggs with the sugar until pale and light colour, stir in the melted and not hot butter, the vanilla, lemon zest and lemon juice. Mix the dry ingredients with the moister ones. Fill the paper cases 3/4 full and bake them for 20-25 minutes on 170-180 Celsius.

Hope, you'll like it!

Rambling Tart on 2010. április 27. 19:19 írta...

Thank you so much, Zizi! I love the different flours you used! I'm so excited to try it. :-)

Zizi on 2010. április 28. 2:59 írta...

Krista,
I always use/mix different flours. My new purchase is chestnut flour. I don't know what I'll make from this. :) Let me know your opinion when you baked the muffin.

Megjegyzés küldése

2010. április 23., péntek

Citromos mákos muffin


Valamelyik nap megkívántam a mákot. Tudom, hogy citrommal párosítva fenséges! Kutakodtam a neten, összeszedtem pár receptet, aztán összekutyultam a saját változatomat. :) Lehetett volna a tetejére valamilyen citromos krémet készíteni, hogy cupcake legyen belőle, de aztán úgy döntöttem, nem növelem a cukor mennyiséget, így letettem a krémről. Az amerikai receptek cukor mennyiségét, amúgy is kétkedve szoktam fogadni, és mindig a megadott mennyiség negyedével indítok, mert már tudom, hogy ők az én ízlésemhez mérten egészségtelenül agyon cukrozzák a desszertjeiket (tisztelet a kivételnek!).

Néhány hete a szüleimnél járva felfedeztem, hogy van TV Paprika csatornájuk. Kihasználva főzőműsoros éhségemet, csillapítottam egy keveset néhány műsorral. Többek között egy Martha Stewart programmal, amiben éppen cupcake-et készített. 12 db elkészítéséhez (+ krém és cukrozott narancs/citromhéj a tetéjre), annyi cukrot használt fel, amennyit én 48 db elkészítéséhez szoktam. Na ezért negyedelem az amerikai sütemény receptek cukor mennyiségét... :)


Citromos mákos muffin

Hozzávalók:
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 150 g tönköly fehérliszt
- 100 g darált mandula
- 5 evőkanál mák (nyersen)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 80-100 g vaj (olvasztva)
- 3 db bio tojás
- 120 g nádcukor
- 2 citrom lereszelt héja
- 1 citrom leve
- 1 vaníliarúd kikapart magjai

Összekeverem a száraz alapanyagokat: liszt, mandula, sütőpor, szódabikarbóna, só, mák. A tojásokat egy másik tálban a cukorral jól elkeverem, hozzá reszelem a citromhéjat, hozzáadom a citrom levet, a vanília kikapart magjait, majd óvatosan a langyos vajat, nehogy a tojás összeugorjon. A tojásos keveréket hozzáadom a száraz alapanyagokhoz, jól elkeverem és muffintepsibe adagolom. 180 fokon kb. 20 percig sütöm (amikor a fogpiszkálóra már nem ragad tészta, akkor jó).

A mai borús időt pedig felvidítom egy csodás rózsaszín képpel, amely szülővárosomban készült pár hete a főtéren álló tulipánfák virágzásakor. Nem lehetett betelni a látvánnyal, annyira gyönyörűek voltak!!!



8 megjegyzés:

  1. elképesztően finom ez a muffin, a citromtól az egész olyan 'friss' lesz, nagyon nyamm nyamm. :-)

    ui: én bennfentes vagyok, tudom... :-)

    VálaszTörlés
  2. Such pretty little muffins! :-) I responded to your post yesterday too! I have been to Budapest, but only for two days and would dearly love to go back! I drove through the countryside with one of my brothers and my parents and ohhhh, it was GORGEOUS! I would love to visit you one day. :-)

    VálaszTörlés
  3. Krista,

    yeah, the pretty little muffins are poppy seed and lemon muffins. They are so yummie! :)

    I'm glad you liked Hungary. If you are here next time I'll show you around! :)

    VálaszTörlés
  4. Krista,

    here is the recipe in English:
    You need:
    - 100 g whole grain spelt flour
    - 150 g white spelt flour
    - 100 g minced almond (almond flour)
    - 5 tablespoons poppy seed (not minced)
    - 1 teaspoon baking powder
    - 1/2 teaspoon baking soda
    - 1/4 teaspoon salt
    - 100 g melted unsalted butter
    - 3 eggs
    - 120 g cane sugar
    - 2 lemons' zest
    - 1 lemon's juice
    - 1 vanilla's seeds

    Combine in a bowl the dry ingredients (flours, almond, poppy seed, baking powder, baking soda, salt). In another bowl mix the eggs with the sugar until pale and light colour, stir in the melted and not hot butter, the vanilla, lemon zest and lemon juice. Mix the dry ingredients with the moister ones. Fill the paper cases 3/4 full and bake them for 20-25 minutes on 170-180 Celsius.

    Hope, you'll like it!

    VálaszTörlés
  5. Thank you so much, Zizi! I love the different flours you used! I'm so excited to try it. :-)

    VálaszTörlés
  6. Krista,
    I always use/mix different flours. My new purchase is chestnut flour. I don't know what I'll make from this. :) Let me know your opinion when you baked the muffin.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez