Pages

2010. április 3., szombat

Vendégvárók

Bejegyezte: Zizi dátum: 9:00
Néhány könnyű recept húsvétra a hagyományos sonka-tojás-torma hármast kikerülve. Próbáljunk ki bátran újdonságokat is.




Családi recept, a párom nagynénjétől tanultam. Hogy miért szolnoki a neve (noha senki nem lakott és lakik a családból Szolnokon), azt nem tudom, mindenesetre nagyon finom.

Szolnoki kifli

Hozzávalók:
- 400 g liszt szitálva
- 25 g friss élesztő
- 1 tojás sárgája
- 50 g lágy vaj
- 2-3 dl langyos tej
- 1 teáskanál só
- 3 mokkáskanál cukor
- házi szilvalekvár
(16 db lesz ebből a mennyiségből.)

Az élesztőből, cukorból, 1 dl tejből és 2 evőkanál lisztből kovászt készítünk. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Először fakanállal, majd kézzel dagasztjuk a tésztát addig, amíg a lágy, kicsit ragadós állagot elérjük. Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet, dagasszuk tovább, hogy a végén a tészta elváljon az edény oldalától és hólyagos legyen. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. A tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk, kettévágjuk. Mindkét adagból 1 cm vastag köröket nyújtunk és 8-8 cikkelyre vágjuk. Mindegyikbe kevés házi szilvalekvárt teszünk és összecsavarjuk őket. A kifliket kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük, még fél óráig kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 25-35 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni.



Készen vett leveles tésztát használtam ehhez a recepthez. Olyat, amelyikbe 2 adag van csomagolva és a tészta tekercsek sütőpapírba vannak csavarva, így csak a tepsibe kell helyezni őket. A feltét rá kb. 20 perc alatt összedobható, aztán már csak sütni kell és készen is van a finom vendégváró!

Zöldséges lepény

Hozzávalók:
- 2 tekercs leveles tészta
- 300 g friss spenót
- 1 fej közepes cékla
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál mascarpone
- egy darabka sajt
- só, bors, szerecsendió
- olívaolaj

A tésztákat a sütőpapírral együtt egy nagy tepsibe helyezzük és összenyomkodjuk középen, ahol a két tészta találkozik, tetejüket megkenjük egy kevés olívaolajjal. Egy serpenyőben olívaolajon megpároljuk a fokhagymát, majd a vékony szeletekre vágott céklát úgy, hogy egy kevés vizet öntünk hozzá, nehogy leégjen. 10 perc után hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele. Pároljuk még néhány percig, majd belekanalazzuk a mascarponét. Az így elkészült zöldséges szószt a tészta tetejére szedjük, elegyengetjük és egy kevés sajtot reszelünk a tetejére. 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. A leveles tészta kicsit meg fog emelkedni, finom, ropogós lesz és igen laktató.



Gombás-répás polenta falatkák

Hozzávalók:
- 300 g polenta (kukoricadara)
- 6 dl víz
- 300 g laskagomba
- 6 gerezd fokhagyma
- fél póréhagyma
- 2 db répa
- 1 db mozzarella
- só, bors, friss kakukkfű (jó a szárított is, de abból több kell, hogy intenzívebb ízt kapjunk)
- olívaolaj
- egy kevés vaj

Olívaolajon megpárolunk 4 gerezd felaprított fokhagymát, a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadjuk a répát és egy kevés vizet. Kb. 10 perc után mehet bele az apróra vágott gomba is, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a kakukkfüvet. Amíg elkészül a zöldség, egy másik edényben felforraljuk a vizet, beleöntjük a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a 2 gerezd fokhagymát összezúzva. Folyamatosan kevergetjük fakanállal legalább 10 percig, a végén beledobjuk a vajat. Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszünk és ebbe beleöntjük a polentát. Hagyjuk megszilárdulni és kihűlni. Az így elkészült kukoricadarából pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, kivajazott tepsibe helyezzük őket, mindegyik tetejére rákanalazunk egy kevés zöldséges mixet és ráteszünk egy darabka mozzarellát. Sütőben 190 fokon 10 percig pirítjuk, amíg a sajt megolvad.

Eredetileg megjelent a Nők Lapja Cafen.


2 megjegyzés on "Vendégvárók"

Pixie Pie on 2010. április 5. 23:55 írta...

Nagyon klasszul néznek ki. Ez a szolnoki kifli különösen szép lett! Biztos fini sós változatban is.

Zizi on 2010. április 6. 1:10 írta...

Igen nagyon finom. Igazából a lekvár ad neki egy kis édes ízt. Próbáld ki! :)

Megjegyzés küldése

2010. április 3., szombat

Vendégvárók

Néhány könnyű recept húsvétra a hagyományos sonka-tojás-torma hármast kikerülve. Próbáljunk ki bátran újdonságokat is.




Családi recept, a párom nagynénjétől tanultam. Hogy miért szolnoki a neve (noha senki nem lakott és lakik a családból Szolnokon), azt nem tudom, mindenesetre nagyon finom.

Szolnoki kifli

Hozzávalók:
- 400 g liszt szitálva
- 25 g friss élesztő
- 1 tojás sárgája
- 50 g lágy vaj
- 2-3 dl langyos tej
- 1 teáskanál só
- 3 mokkáskanál cukor
- házi szilvalekvár
(16 db lesz ebből a mennyiségből.)

Az élesztőből, cukorból, 1 dl tejből és 2 evőkanál lisztből kovászt készítünk. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Először fakanállal, majd kézzel dagasztjuk a tésztát addig, amíg a lágy, kicsit ragadós állagot elérjük. Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet, dagasszuk tovább, hogy a végén a tészta elváljon az edény oldalától és hólyagos legyen. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. A tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk, kettévágjuk. Mindkét adagból 1 cm vastag köröket nyújtunk és 8-8 cikkelyre vágjuk. Mindegyikbe kevés házi szilvalekvárt teszünk és összecsavarjuk őket. A kifliket kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük, még fél óráig kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 25-35 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni.



Készen vett leveles tésztát használtam ehhez a recepthez. Olyat, amelyikbe 2 adag van csomagolva és a tészta tekercsek sütőpapírba vannak csavarva, így csak a tepsibe kell helyezni őket. A feltét rá kb. 20 perc alatt összedobható, aztán már csak sütni kell és készen is van a finom vendégváró!

Zöldséges lepény

Hozzávalók:
- 2 tekercs leveles tészta
- 300 g friss spenót
- 1 fej közepes cékla
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál mascarpone
- egy darabka sajt
- só, bors, szerecsendió
- olívaolaj

A tésztákat a sütőpapírral együtt egy nagy tepsibe helyezzük és összenyomkodjuk középen, ahol a két tészta találkozik, tetejüket megkenjük egy kevés olívaolajjal. Egy serpenyőben olívaolajon megpároljuk a fokhagymát, majd a vékony szeletekre vágott céklát úgy, hogy egy kevés vizet öntünk hozzá, nehogy leégjen. 10 perc után hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele. Pároljuk még néhány percig, majd belekanalazzuk a mascarponét. Az így elkészült zöldséges szószt a tészta tetejére szedjük, elegyengetjük és egy kevés sajtot reszelünk a tetejére. 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. A leveles tészta kicsit meg fog emelkedni, finom, ropogós lesz és igen laktató.



Gombás-répás polenta falatkák

Hozzávalók:
- 300 g polenta (kukoricadara)
- 6 dl víz
- 300 g laskagomba
- 6 gerezd fokhagyma
- fél póréhagyma
- 2 db répa
- 1 db mozzarella
- só, bors, friss kakukkfű (jó a szárított is, de abból több kell, hogy intenzívebb ízt kapjunk)
- olívaolaj
- egy kevés vaj

Olívaolajon megpárolunk 4 gerezd felaprított fokhagymát, a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadjuk a répát és egy kevés vizet. Kb. 10 perc után mehet bele az apróra vágott gomba is, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a kakukkfüvet. Amíg elkészül a zöldség, egy másik edényben felforraljuk a vizet, beleöntjük a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a 2 gerezd fokhagymát összezúzva. Folyamatosan kevergetjük fakanállal legalább 10 percig, a végén beledobjuk a vajat. Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszünk és ebbe beleöntjük a polentát. Hagyjuk megszilárdulni és kihűlni. Az így elkészült kukoricadarából pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, kivajazott tepsibe helyezzük őket, mindegyik tetejére rákanalazunk egy kevés zöldséges mixet és ráteszünk egy darabka mozzarellát. Sütőben 190 fokon 10 percig pirítjuk, amíg a sajt megolvad.

Eredetileg megjelent a Nők Lapja Cafen.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon klasszul néznek ki. Ez a szolnoki kifli különösen szép lett! Biztos fini sós változatban is.

    VálaszTörlés
  2. Igen nagyon finom. Igazából a lekvár ad neki egy kis édes ízt. Próbáld ki! :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez