Pages

2012. február 12., vasárnap

Udon tészta pirított leveleskellel és tofuval krémes citromos tahini szószban + az első hét cukor nélkül

Bejegyezte: Zizi dátum: 12:39
A könyvek, amelyeket mostanában gyakran forgatok...

Igaz már a második hetet tapossuk a cukor és mindenféle édesség, édes sütemény, csokoládé mentes februárban, de az első hét összefoglalójával még csak most jelentkezem. Az első héten ebéd és vacsora után is nagyon hiányzott valami édes. Csak egy kocka csoki, egy falat sütemény és már jobban lennék - gondoltam. Ekkor jöttem rá, hogy a cukor, a csoki ugyanolyan drogok, mint az alkohol vagy bármilyen drog fajta. Enyhe elvonási tünetek jelentkeznek, ha nem kapjuk meg a napi adagunkat. Már-már remegünk azért az egyetlen kocka csokiért, ugye?

Eddig is "címke-olvasós" vásárló voltam, de ezúttal még inkább. Most csak a sós nasik jöhetnek szóba, ezért még figyelmesebben elolvasom a címkéket, hogy tényleg olyat vegyek, amiben nincsen cukor. Például nagy ritkán megkívánom a ropit. Ha elolvasom a hozzávalókat, inkább vissza szoktam tenni a polcra és nem veszem meg. Kivétel ez alól a tönköly ropi, azonban tartalmaz nádcukrot, így ebben a hónapban ez most nem jöhet szóba nasiként. Helyette nagyon sok olajos magot (főleg mandulát, diót, mogyorót, brazil diót, kesudiót) nyersen/pirítva fogyasztunk vagy leveleskel chipset. Ha nagyon az édes ízre vágyunk, akkor almát, narancsot vagy mandarint eszünk, de a kipréselt cékla-és répalének is elég édes az íze, hogy csillapítsa az édes íz utáni vágyunkat.

A csoki éhségünket kakaóval csillapítjuk, egy 10 perc alatt összedobható nasival: egy maréknyi mandulát vagy mogyorót száraz serpenyőben megpirítok, ledarálom, összekeverem egy kevés kókuszolajjal és kakaóporral, majd berakom a fagyasztóba 8-10 percre, hogy megdermedjen egy kicsit. Elkanalazgatva filmnézés közben egészen kiváló. A pirított mandula isteni finom, a kakaó a csokira emlékeztet, csak ez az egész "krém" nem édes. Ha adnánk hozzá 1 evőkanál mézet, még akkor is az egészséges édesség kategóriába sorolnám. :)

Hát így telnek a napjaink cukor nélkül. Nem könnyű, de túlélhető. A következő heti beszámolóban írni fogok egy édesség csábító eseményről. Kiálltam a próbát vagy nem? :)


Most pedig jöjjön egy vegán recept, amit már harmadjára készítettem, mert annyira bejött nekünk. Fél óra alatt összedobható, szóval hétköznapi gyors vacsoraként is megállja a helyét. Udon tészta helyett használhatunk soba tésztát, rizstésztát, de akár spagettit is.


Udon tészta pirított leveleskellel és tofuval krémes citromos tahini szószban

Hozzávalók 2 főre:
- 200 g udon tészta
- 300 g tofu, felkockázva
- 1 csokor leveles kel, kisebb darabokra tépkedve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál chili pehely
- 4 evőkanál tahini (szezámmag krém)
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 citrom kifacsart leve
- só, bors
- kókuszolaj (napraforgó olaj is használható)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kockára vágott tofut tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg 2 teáskanál kókuszolajjal. Pirítsuk aranybarnára a kis kockákat kb. 20 perc alatt (alkalmanként keverjük át, hogy minden oldalukon jól megpiruljanak).

A tésztát enyhén sós, lobogó vízben a tasakon található utasítás szerint főzzük meg, szűrjük le és tegyük félre. Közben egy serpenyőben hevítsünk 2 teáskanál kókuszolajat, adjuk hozzá a fokhagymát, a chili pelyhet, majd 1 perc múlva a leveleskelt és 10 perc alatt pirítsuk enyhén ropogósra. Egy tálkában keverjük össze a tahinit a citromlével és a szójaszósszal, majd ezt a keveréket öntsük a megfőtt udon tésztára. Keverjük hozzá a leveleskelt. Szedjük tálkákba és tegyünk a tetejére a pirított tofu kockákból.



További cukormentes vegán receptekért katt ide.



7 megjegyzés on "Udon tészta pirított leveleskellel és tofuval krémes citromos tahini szószban + az első hét cukor nélkül"

Judit írta...

chili pehelyről még nem is hallottam... te hol szerzed be?

Robert Nagy on 2012. február 12. 23:48 írta...

Erről a cukor=drog párhuzamról 2-3 éve láttam egy riportfilmet, ha jól emlékszem még az alkoholnál is veszedelmesebbnek állították be, mivel rögtön az első alkalom után függővé képes tenni. Leszokni róla pedig nagyon nehéz - de nem megoldhatatlan. Eleinte sok önuralom kell hozzá, de lépésről lépésre járható az út. Per pill. én is narancshoz vagy almához nyúlok, ha édesre vágyom, nyáron aztán számtalan gyümölcsből lehet válogatni. Cukornál tudom, hogy nagyon rövid ideig tart csak ki a hatása és utána csak egyre többet kellene fogyasztanom - emiatt pl. üdítőket sem iszom, ill. teába/kávéba sem kerül cukor. No meg cukornak csak édes íze van, a gyümölcsöknél egyrészt mindig meglepődök, hogy mennyire színes és komplex az ízviláguk, másrészt pedig inspirál a színük és ízük.

Tetszik a recept! A fodros kel idén télen egyik kedvenc alapanyagom ;) Kíváncsi vagyok a következő beszámolódra és hogy milyen élményekkel tértél haza a csokis kurzusról.

Zita on 2012. február 13. 1:23 írta...

Judit!

Jó kérdés, hogy a chili pelyhet hol szerzem be... Azt hiszem, amit használok Athénból lett hozva. :) Viszont könnyen készíthetsz te is chili pelyhet! Veszel szárított chili paprikát és összemorzsolod magostól, beleteszed egy üvegbe és teáskanállal máris adagolható. :)

Egyébként szerintem arab, keleti fűszeresnél kapható.

Zita on 2012. február 13. 1:37 írta...

Robi!

Köszi a kommentet. Igen, én is úgy érzem, hogy a cukor drog. Az az egyik célom ezzel a kihívással, hogy ezután csökkentsem a cukor fogyasztásunkat (igyekszem majd kevesebbet sütni!!! :)). Lemondani róla nagyon nehéz lenne, de azt meg tudom oldani, hogy kevesebbet fogyasszunk.

Fehér kristálycukrot már nagyon régóta nem fogyasztunk/használunk. Igyekszem alternatív édesítőszereket használni, mint nyers nádcukor (ez állítólag magában lúgosít!), nem nyers nádcukor, méz, juhar/agavé/rizs szirup, kókusz virág cukor. Új felfedezettem lesz a maláta szirup, amely monoszacharid, így könnyebb az emésztése, mert már a nyálban felszívódik, így a bélrendszerbe érve megkönnyíti az emésztést, mert már nincsen sok munka vele. Állítólag kandidások is ezt fogyasztják a nyírfacukor mellett. Nagyon ritkán veszek nyírfacukrot, mert elég drága. Szóval az alternatív édesítőszerek is addiktívak + savasítják a szervezetet, de talán egy fokkal jobbak, mint a finomított kristálycukor.

És akkor még nem beszéltem az élelmiszerekben előforduló rejtett cukrokról: lásd a bejegyzésben említett ropi + pékáru, kenyér, felvágottak (nálam ez kimarad), kekszek, cukrozott kakaópor, 3 az 1-ben "kávék", por levesek, por szószok, befőttek, lekvárok, stb.

Cukros üdítőket (szénsavas, rostos) én sem iszom, csak vizet, gyógyteát + egyéb teákat, ezeket mind édesítés nélkül. Ritkán iszom házi szörpöt, inkább nyaranta. Hetente általában 1 cappuccinot iszom. Ha jó minőségű a tej és a kávé is, nekem akkor is kell 1 teáskanál méz bele.

Mindenesetre lehet, hogy érdemes lenne bevezetnem, hogy évente 1 hónapot cukormentesen éljek!

Rambling Tart on 2012. február 13. 18:00 írta...

That looks so wholesome and nutritious, Zita. :-) I'd love a steaming bowl of that on a rainy day. :-)

Zita on 2012. február 15. 4:09 írta...

Krista!

Thanks for your comment. I'll post the recipe in English on Zizi's Adventures soon! I'm glad you like it.

Zizi on 2012. április 24. 5:29 írta...

Udon Noodles with Creamy Tahini Sauce, Roasted Kale & Tofu

Ingredients (serves 2)

- 200 udon noodles
- 300 g firm tofu, cubed
- 1 bunch of kale, cut the leaves into bite size pieces
- 3 cloves of garlic, finely chopped
- 1 teaspoon chili flakes
- 4 tablespoon tahini
- 2 teaspoon soy sauce
- juice of 1 lemon
- salt, pepper
- coconut oil (you can use sunflower oil too)

Method

Preheat the oven to 180C (350F). Line a baking sheet with parchment paper. Press the block of tofu for about 20 minutes to remove most of the moisture, and then dice into very small cubes as well. Arrange the tofu cubes on the parchment paper, sprinkle with 2 teaspoons coconut oil, season with salt and pepper. Roast for about 20 minutes at 180C (350F) or until golden brown. Set aside.

Cook the udon in salted water according to package directions, then drain well and set aside.

Heat 2 teaspoon coconut oil in a pan and saute the garlic and chili flakes for a minute. Add the kale and cook for about 10 minutes until a bit crunchy.

In a small bowl whisk together tahini, soy sauce and lemon juice. Toss the kale and udon together in a large bowl with the roasted tofu and add the tahini sauce.

Megjegyzés küldése

2012. február 12., vasárnap

Udon tészta pirított leveleskellel és tofuval krémes citromos tahini szószban + az első hét cukor nélkül

A könyvek, amelyeket mostanában gyakran forgatok...

Igaz már a második hetet tapossuk a cukor és mindenféle édesség, édes sütemény, csokoládé mentes februárban, de az első hét összefoglalójával még csak most jelentkezem. Az első héten ebéd és vacsora után is nagyon hiányzott valami édes. Csak egy kocka csoki, egy falat sütemény és már jobban lennék - gondoltam. Ekkor jöttem rá, hogy a cukor, a csoki ugyanolyan drogok, mint az alkohol vagy bármilyen drog fajta. Enyhe elvonási tünetek jelentkeznek, ha nem kapjuk meg a napi adagunkat. Már-már remegünk azért az egyetlen kocka csokiért, ugye?

Eddig is "címke-olvasós" vásárló voltam, de ezúttal még inkább. Most csak a sós nasik jöhetnek szóba, ezért még figyelmesebben elolvasom a címkéket, hogy tényleg olyat vegyek, amiben nincsen cukor. Például nagy ritkán megkívánom a ropit. Ha elolvasom a hozzávalókat, inkább vissza szoktam tenni a polcra és nem veszem meg. Kivétel ez alól a tönköly ropi, azonban tartalmaz nádcukrot, így ebben a hónapban ez most nem jöhet szóba nasiként. Helyette nagyon sok olajos magot (főleg mandulát, diót, mogyorót, brazil diót, kesudiót) nyersen/pirítva fogyasztunk vagy leveleskel chipset. Ha nagyon az édes ízre vágyunk, akkor almát, narancsot vagy mandarint eszünk, de a kipréselt cékla-és répalének is elég édes az íze, hogy csillapítsa az édes íz utáni vágyunkat.

A csoki éhségünket kakaóval csillapítjuk, egy 10 perc alatt összedobható nasival: egy maréknyi mandulát vagy mogyorót száraz serpenyőben megpirítok, ledarálom, összekeverem egy kevés kókuszolajjal és kakaóporral, majd berakom a fagyasztóba 8-10 percre, hogy megdermedjen egy kicsit. Elkanalazgatva filmnézés közben egészen kiváló. A pirított mandula isteni finom, a kakaó a csokira emlékeztet, csak ez az egész "krém" nem édes. Ha adnánk hozzá 1 evőkanál mézet, még akkor is az egészséges édesség kategóriába sorolnám. :)

Hát így telnek a napjaink cukor nélkül. Nem könnyű, de túlélhető. A következő heti beszámolóban írni fogok egy édesség csábító eseményről. Kiálltam a próbát vagy nem? :)


Most pedig jöjjön egy vegán recept, amit már harmadjára készítettem, mert annyira bejött nekünk. Fél óra alatt összedobható, szóval hétköznapi gyors vacsoraként is megállja a helyét. Udon tészta helyett használhatunk soba tésztát, rizstésztát, de akár spagettit is.


Udon tészta pirított leveleskellel és tofuval krémes citromos tahini szószban

Hozzávalók 2 főre:
- 200 g udon tészta
- 300 g tofu, felkockázva
- 1 csokor leveles kel, kisebb darabokra tépkedve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál chili pehely
- 4 evőkanál tahini (szezámmag krém)
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 citrom kifacsart leve
- só, bors
- kókuszolaj (napraforgó olaj is használható)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kockára vágott tofut tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg 2 teáskanál kókuszolajjal. Pirítsuk aranybarnára a kis kockákat kb. 20 perc alatt (alkalmanként keverjük át, hogy minden oldalukon jól megpiruljanak).

A tésztát enyhén sós, lobogó vízben a tasakon található utasítás szerint főzzük meg, szűrjük le és tegyük félre. Közben egy serpenyőben hevítsünk 2 teáskanál kókuszolajat, adjuk hozzá a fokhagymát, a chili pelyhet, majd 1 perc múlva a leveleskelt és 10 perc alatt pirítsuk enyhén ropogósra. Egy tálkában keverjük össze a tahinit a citromlével és a szójaszósszal, majd ezt a keveréket öntsük a megfőtt udon tésztára. Keverjük hozzá a leveleskelt. Szedjük tálkákba és tegyünk a tetejére a pirított tofu kockákból.



További cukormentes vegán receptekért katt ide.



7 megjegyzés:

  1. chili pehelyről még nem is hallottam... te hol szerzed be?

    VálaszTörlés
  2. Erről a cukor=drog párhuzamról 2-3 éve láttam egy riportfilmet, ha jól emlékszem még az alkoholnál is veszedelmesebbnek állították be, mivel rögtön az első alkalom után függővé képes tenni. Leszokni róla pedig nagyon nehéz - de nem megoldhatatlan. Eleinte sok önuralom kell hozzá, de lépésről lépésre járható az út. Per pill. én is narancshoz vagy almához nyúlok, ha édesre vágyom, nyáron aztán számtalan gyümölcsből lehet válogatni. Cukornál tudom, hogy nagyon rövid ideig tart csak ki a hatása és utána csak egyre többet kellene fogyasztanom - emiatt pl. üdítőket sem iszom, ill. teába/kávéba sem kerül cukor. No meg cukornak csak édes íze van, a gyümölcsöknél egyrészt mindig meglepődök, hogy mennyire színes és komplex az ízviláguk, másrészt pedig inspirál a színük és ízük.

    Tetszik a recept! A fodros kel idén télen egyik kedvenc alapanyagom ;) Kíváncsi vagyok a következő beszámolódra és hogy milyen élményekkel tértél haza a csokis kurzusról.

    VálaszTörlés
  3. Judit!

    Jó kérdés, hogy a chili pelyhet hol szerzem be... Azt hiszem, amit használok Athénból lett hozva. :) Viszont könnyen készíthetsz te is chili pelyhet! Veszel szárított chili paprikát és összemorzsolod magostól, beleteszed egy üvegbe és teáskanállal máris adagolható. :)

    Egyébként szerintem arab, keleti fűszeresnél kapható.

    VálaszTörlés
  4. Robi!

    Köszi a kommentet. Igen, én is úgy érzem, hogy a cukor drog. Az az egyik célom ezzel a kihívással, hogy ezután csökkentsem a cukor fogyasztásunkat (igyekszem majd kevesebbet sütni!!! :)). Lemondani róla nagyon nehéz lenne, de azt meg tudom oldani, hogy kevesebbet fogyasszunk.

    Fehér kristálycukrot már nagyon régóta nem fogyasztunk/használunk. Igyekszem alternatív édesítőszereket használni, mint nyers nádcukor (ez állítólag magában lúgosít!), nem nyers nádcukor, méz, juhar/agavé/rizs szirup, kókusz virág cukor. Új felfedezettem lesz a maláta szirup, amely monoszacharid, így könnyebb az emésztése, mert már a nyálban felszívódik, így a bélrendszerbe érve megkönnyíti az emésztést, mert már nincsen sok munka vele. Állítólag kandidások is ezt fogyasztják a nyírfacukor mellett. Nagyon ritkán veszek nyírfacukrot, mert elég drága. Szóval az alternatív édesítőszerek is addiktívak + savasítják a szervezetet, de talán egy fokkal jobbak, mint a finomított kristálycukor.

    És akkor még nem beszéltem az élelmiszerekben előforduló rejtett cukrokról: lásd a bejegyzésben említett ropi + pékáru, kenyér, felvágottak (nálam ez kimarad), kekszek, cukrozott kakaópor, 3 az 1-ben "kávék", por levesek, por szószok, befőttek, lekvárok, stb.

    Cukros üdítőket (szénsavas, rostos) én sem iszom, csak vizet, gyógyteát + egyéb teákat, ezeket mind édesítés nélkül. Ritkán iszom házi szörpöt, inkább nyaranta. Hetente általában 1 cappuccinot iszom. Ha jó minőségű a tej és a kávé is, nekem akkor is kell 1 teáskanál méz bele.

    Mindenesetre lehet, hogy érdemes lenne bevezetnem, hogy évente 1 hónapot cukormentesen éljek!

    VálaszTörlés
  5. That looks so wholesome and nutritious, Zita. :-) I'd love a steaming bowl of that on a rainy day. :-)

    VálaszTörlés
  6. Krista!

    Thanks for your comment. I'll post the recipe in English on Zizi's Adventures soon! I'm glad you like it.

    VálaszTörlés
  7. Udon Noodles with Creamy Tahini Sauce, Roasted Kale & Tofu

    Ingredients (serves 2)

    - 200 udon noodles
    - 300 g firm tofu, cubed
    - 1 bunch of kale, cut the leaves into bite size pieces
    - 3 cloves of garlic, finely chopped
    - 1 teaspoon chili flakes
    - 4 tablespoon tahini
    - 2 teaspoon soy sauce
    - juice of 1 lemon
    - salt, pepper
    - coconut oil (you can use sunflower oil too)

    Method

    Preheat the oven to 180C (350F). Line a baking sheet with parchment paper. Press the block of tofu for about 20 minutes to remove most of the moisture, and then dice into very small cubes as well. Arrange the tofu cubes on the parchment paper, sprinkle with 2 teaspoons coconut oil, season with salt and pepper. Roast for about 20 minutes at 180C (350F) or until golden brown. Set aside.

    Cook the udon in salted water according to package directions, then drain well and set aside.

    Heat 2 teaspoon coconut oil in a pan and saute the garlic and chili flakes for a minute. Add the kale and cook for about 10 minutes until a bit crunchy.

    In a small bowl whisk together tahini, soy sauce and lemon juice. Toss the kale and udon together in a large bowl with the roasted tofu and add the tahini sauce.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez