Pages

2011. szeptember 5., hétfő

Tofu szendvics földimogyorószósszal

Bejegyezte: Zizi dátum: 13:30

Már többször jeleztem, hogy a földimogyoró krém - alias peanut butter - a kedvenceim közé tartozik. Eddig mindig édes formában - keksz, krém - ettem. Itt volt az ideje a változtatásnak, hogy végre elkészítsem a méltán híres földimogyorószószt (sós változat).

Szendvicsbe került, ezzel kentem meg a bagettet, tettem bele fokhagymán pirított tofut, csírát, szóval tápláló volt és finom. Jó volt a hagyományos vega szendvics formáktól eltérni és valami különlegesebbet alkotni. Ráadásul vegán szendvics kerekedett ki belőle, de ha megnézitek az alapanyagokat semmi furcsaságot nem fogtok találni. Szerintem érdemes egyszer a megszokott szalámis vagy sajtos, uborkás, paradicsomos szendvicstől eltérni és valami újat alkotni.

Ti mihez, milyen ételbe használnátok még ezt a szószt?


Tofu szendvics földimogyorószósszal

Hozzávalók 2 főre:
Földimogyorószószhoz:
- 1,5 bögre sima mogyoróvaj
- 250 ml kókusztej
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál koriander szár, felaprítva
- 1/3 bögre koriander levél, felaprítva
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 1 db citrom frissen facsart leve
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál só
- egy csipet chili pehely
- 2 evőkanál kókuszolaj (napraforgó olaj is használható)
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Pirított tofuhoz:
- 300 g natúr tofu, lecsöpögtetve, kb. 3*5 cm-es szeletekre és fél cm vastagságúra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál kókuszolaj (napraforgó olaj is használható)
- só, bors
- 1 db nagy bagette
- csíra


Egy serpenyőben kókuszolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát közepes lángon kb. 5 perc alatt. Adjuk hozzá a koriander szárat, a curry port, a gyömbért és a chili pelyhet. Pirítsuk további 2 percig, vegyük takarékra a lángot, majd öntsük hozzá a citromlevet, kókusztejet és a mogyoróvajat. Kevergessük néhányszor és főzzük a szószt tovább 5 percig. Sózzuk ízlés szerint, adjuk hozzá az aprított koriander levelet és tegyük félre kihűlni.

Egy másik serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, tegyük bele a tofu szeleteket. Pirítsuk az egyik oldalukon kb. 5-8 percig, fordítsuk meg, ekkor sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a fokhagymát. A másik oldalukon is pirítsuk 5-8 percig, majd tegyük félre.

A bagettet vágjuk félbe, utána hosszában is felezzük. Kenjük meg földimogyorószósszal az egyik felét, tegyünk rá pirított tofu szeleteket, ezeket is kenjük meg a szósszal, majd szórjuk meg csírával és tegyük rá a bagett tetejét.



1 megjegyzés on "Tofu szendvics földimogyorószósszal"

Zita on 2011. szeptember 28. 1:11 írta...

Roasted tofu sandwich with peanut sauce

(recipe from Megan - http://www.veggiesandme.com)

Serves 2

Ingredients for the sauce:
- 1,5 cup peanut butter
- 250 ml coconut milk
- 1 onion, chopped
- 3 cloves garlic, chopped
- 2 tablespoons coriander stalks, chopped
- 1/3 cup coriander leaves, chopped
- 1 tablespoons grated fresh ginger
- 1 lemon's freshly squeezed juice
- 1 teaspoon curry powder
- 1 teaspoon salt
- pinch of chili flakes
- 2 tablespoons coconut oil (you can use sunflower oil too)

Ingredients for the roasted tofu:
- 300 g firm tofu, cut into 0.5 cm thick slices
- 3 cloves garlic, chopped
- 2 tablespoons coconut oil (you can use sunflower oil too)
- salt, pepper

- 1 baguette
- sprouts

Peanut sauce:
Heat the coconut oil in a pan, add chopped onion and garlic and saute for 5 minutes over medium heat. Add coriander stalks, curry powder, chili flakes and grated ginger. Continue to heat in the pan for another 2 minutes. Turn the heat down to low and stir in lemon juice, coconut milk and peanut butter. Continue to stir until everything is well combined and warmed through. Season with salt and before you serve sprinkle with coriander leaves.

Roasted tofu:
In a non-stick pan heat the coconut oil over medium heat. Add the tofu slices to your hot pan, add some freshly ground blackk pepper and salt. Let these sizzle over medium heat for 8 minutes. Once the bottom side is browned, go ahead and flip. Add chopped garlic and roast long enough to make sure the other side gets good colour and crispiness.

Cut the baguette in half, spread each slice with the peanut sauce, add the tofu slices and top with sprouts and the top of the baguette.

Yum!

Megjegyzés küldése

2011. szeptember 5., hétfő

Tofu szendvics földimogyorószósszal


Már többször jeleztem, hogy a földimogyoró krém - alias peanut butter - a kedvenceim közé tartozik. Eddig mindig édes formában - keksz, krém - ettem. Itt volt az ideje a változtatásnak, hogy végre elkészítsem a méltán híres földimogyorószószt (sós változat).

Szendvicsbe került, ezzel kentem meg a bagettet, tettem bele fokhagymán pirított tofut, csírát, szóval tápláló volt és finom. Jó volt a hagyományos vega szendvics formáktól eltérni és valami különlegesebbet alkotni. Ráadásul vegán szendvics kerekedett ki belőle, de ha megnézitek az alapanyagokat semmi furcsaságot nem fogtok találni. Szerintem érdemes egyszer a megszokott szalámis vagy sajtos, uborkás, paradicsomos szendvicstől eltérni és valami újat alkotni.

Ti mihez, milyen ételbe használnátok még ezt a szószt?


Tofu szendvics földimogyorószósszal

Hozzávalók 2 főre:
Földimogyorószószhoz:
- 1,5 bögre sima mogyoróvaj
- 250 ml kókusztej
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál koriander szár, felaprítva
- 1/3 bögre koriander levél, felaprítva
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 1 db citrom frissen facsart leve
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál só
- egy csipet chili pehely
- 2 evőkanál kókuszolaj (napraforgó olaj is használható)
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Pirított tofuhoz:
- 300 g natúr tofu, lecsöpögtetve, kb. 3*5 cm-es szeletekre és fél cm vastagságúra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál kókuszolaj (napraforgó olaj is használható)
- só, bors
- 1 db nagy bagette
- csíra


Egy serpenyőben kókuszolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát közepes lángon kb. 5 perc alatt. Adjuk hozzá a koriander szárat, a curry port, a gyömbért és a chili pelyhet. Pirítsuk további 2 percig, vegyük takarékra a lángot, majd öntsük hozzá a citromlevet, kókusztejet és a mogyoróvajat. Kevergessük néhányszor és főzzük a szószt tovább 5 percig. Sózzuk ízlés szerint, adjuk hozzá az aprított koriander levelet és tegyük félre kihűlni.

Egy másik serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, tegyük bele a tofu szeleteket. Pirítsuk az egyik oldalukon kb. 5-8 percig, fordítsuk meg, ekkor sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a fokhagymát. A másik oldalukon is pirítsuk 5-8 percig, majd tegyük félre.

A bagettet vágjuk félbe, utána hosszában is felezzük. Kenjük meg földimogyorószósszal az egyik felét, tegyünk rá pirított tofu szeleteket, ezeket is kenjük meg a szósszal, majd szórjuk meg csírával és tegyük rá a bagett tetejét.



1 megjegyzés:

  1. Roasted tofu sandwich with peanut sauce

    (recipe from Megan - http://www.veggiesandme.com)

    Serves 2

    Ingredients for the sauce:
    - 1,5 cup peanut butter
    - 250 ml coconut milk
    - 1 onion, chopped
    - 3 cloves garlic, chopped
    - 2 tablespoons coriander stalks, chopped
    - 1/3 cup coriander leaves, chopped
    - 1 tablespoons grated fresh ginger
    - 1 lemon's freshly squeezed juice
    - 1 teaspoon curry powder
    - 1 teaspoon salt
    - pinch of chili flakes
    - 2 tablespoons coconut oil (you can use sunflower oil too)

    Ingredients for the roasted tofu:
    - 300 g firm tofu, cut into 0.5 cm thick slices
    - 3 cloves garlic, chopped
    - 2 tablespoons coconut oil (you can use sunflower oil too)
    - salt, pepper

    - 1 baguette
    - sprouts

    Peanut sauce:
    Heat the coconut oil in a pan, add chopped onion and garlic and saute for 5 minutes over medium heat. Add coriander stalks, curry powder, chili flakes and grated ginger. Continue to heat in the pan for another 2 minutes. Turn the heat down to low and stir in lemon juice, coconut milk and peanut butter. Continue to stir until everything is well combined and warmed through. Season with salt and before you serve sprinkle with coriander leaves.

    Roasted tofu:
    In a non-stick pan heat the coconut oil over medium heat. Add the tofu slices to your hot pan, add some freshly ground blackk pepper and salt. Let these sizzle over medium heat for 8 minutes. Once the bottom side is browned, go ahead and flip. Add chopped garlic and roast long enough to make sure the other side gets good colour and crispiness.

    Cut the baguette in half, spread each slice with the peanut sauce, add the tofu slices and top with sprouts and the top of the baguette.

    Yum!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez