Pages

2011. augusztus 17., szerda

Fahéjas csiga

Bejegyezte: Zizi dátum: 15:06

A londoni Food Blogger Connect (Európa legnagyobb gasztroblogger konferenciája) beszámolója előtt egy recepttel jövök. Két hete sütöttem meg először ezeket az isteni finom fahéjas csigákat. Ez volt életem első  önálló próbálkozása a kelt tésztával. Készítettem már kelt tésztás süteményt - például ezt a kalácsot és briósokat -, de mindig úgy, hogy anyukám velem volt. Imádtam ezt a receptet, mert olyan fantasztikus tészta készült belőle, amivel élvezet volt dolgozni. Selymes tapintású, könnyű, nem ragadós, puha. Aki kevésbé tapasztalt kelt tészta terén, az is bátran vágjon bele az elkészítésébe.

Este kezdtem hozzá és 11 órára sült ki a 32 darab csiga. Másnap persze a kollégák is kaptak belőle. :)


A kelt tészta nálunk családi hagyomány. Nagymamám tanította meg anyának, ő pedig nekem. A nagyi foszlós puha kalácsa a legeslegjobb a világon. Anya is így tanulta meg és én is. Remélem egy nap én is továbbadhatom majd a lányomnak.

Fahéjas csiga

Hozzávalók:
- 5 bögre tönköly fehérliszt, szitálva
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 500 ml tej
- 1/2 bögre napraforgó olaj
- 1/4 bögre nádcukor
- vaj, olvasztva a tészta kenéséhez
- fahéj
- nádcukor
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Öntsük egy lábasba a tejet, az olajat és a cukrot. Forráspontig melegítsük fel, majd zárjuk el alatta a gázt és hagyjuk langyosra hűlni (kb. 40 perc). Ha langyos öntsük a keveréket egy nagy tálba és adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk 5-8 percig pihenni, majd adjunk hozzá 4 bögre lisztet, jól keverjük össze, fedjük le egy konyharuhával és kelesszük egy órát.

Egy óra után adjunk hozzá még egy  bögre lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük jól át a tésztát. Belisztezett felületre tegyük ki a tésztát és vágjuk ketté. Az első adagot lisztes kézzel, finoman, szeretettel gyúrjuk át (annyira jó érzés lesz, hogy nem akarjátok abbahagyni!).

Nyújtófával nyújtsuk téglalap alakúra, kb. fél centiméter vastagságúra. Kenjük meg olvasztott vajjal (ne sajnáljuk a mennyiséget!), szórjuk meg fahéjjal és nádcukorral ízlés szerint. A túloldalról kezdve kezdjük el felénk haladva szorosan feltekerni a tésztát. Ha a végéhez értünk, akkor a fahéjas rúd végeit csípjük össze. Éles késsel vágjunk 1-1,5 centiméter vastagságú szeleteket és tegyük kivajazott tepsibe. A tepsiben is kelesszük 30 percet a csigákat, majd előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük 15-25 percig, amíg aranybarnák lesznek. A másik adag tésztával ismételjük meg ugyanezt. Mire ezeket betesszük a sütőbe, az első adagot már fogyaszthatjuk is. Este befaltunk néhányat, aztán ezt ettük reggelire is csokis tea mellé. 



Vasárnap éjfélig lehet szavazni a HVG Goldenblog 2011 versenyén. A gasztroblogok között a Zizi kalandjaira is le lehet tenni a voksotokat itt... :)




7 megjegyzés on "Fahéjas csiga"

Édes és Keserű on 2011. augusztus 18. 0:59 írta...

Hát ezt nem mondod komolyan? Éppen most csináltam fahéjas csigát :)))

Juci on 2011. augusztus 18. 1:14 írta...

nagyon gyuszta, le a kalappal a turelmedert:)

Zizi on 2011. augusztus 18. 2:39 írta...

Vera!
De komolyan mondom: fahéjas csiga! :) Szuper ez a recept, már megvan a következő verzió, amit szeretnék megsütni! :)

Zizi on 2011. augusztus 18. 2:39 írta...

Juci!
Köszönöm!

Zizi on 2011. augusztus 27. 10:55 írta...

Cinnamon rolls

(inspired by Ree Drummond, http://thepioneerwoman.com/)

Ingredients:
- 5 cups white spelt flour, sifted
- 1 package (7 g) dry yeast
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 500 ml milk
- 1/2 cup sunflower oil
- 1/4 cup cane sugar
- butter
- cinnamon
- cane sugar

Pour the milk, sunflower oil and sugar in a large pan. Heat until just before the boiling point. Turn off the heat and leave to cool about 40 minutes. When the mixture is lukewarm, pour it into a big bowl then add the dry yeast. Let it sit for 5-8 minutes then add 4 cups flour. Stir mixture together, cover it with a tablecloth and let rise for at least an hour.

After rising for an hour, add 1 more cup of flour, baking soda, baking powder and salt. Stir mixture very well.

Sprinkle the rolling surface with flour. Divide the dough in half and start working with one of them. Roll the dough thin (0,5 cm) maintaining a rectangular shape. Spread it with melted butter and sprinkle with cane sugar and cinnamon (take as much as sweet you would like to be).

Starting at the opposite end, begin rolling the dough in a neat line toward you (keep it as tight as you can). Pinch the ends of the roll to seal it. Cut the rolls about 1-1,5 cm thick and lay them in a buttered pans. Let the rolls rise for 30 minutes then bake at 180-200C (350-375F) for 15-25 minutes.

Repeat this process with the other half of the dough.

Delish on 2011. augusztus 29. 4:44 írta...

nagyon jo ez a teszta! en kakaos csigat keszitettem es isteni lett, koszi erte!

Zizi on 2011. augusztus 29. 5:05 írta...

Köszi Delish! Nálam is tervbe van véve egy következő típus! :)

Megjegyzés küldése

2011. augusztus 17., szerda

Fahéjas csiga


A londoni Food Blogger Connect (Európa legnagyobb gasztroblogger konferenciája) beszámolója előtt egy recepttel jövök. Két hete sütöttem meg először ezeket az isteni finom fahéjas csigákat. Ez volt életem első  önálló próbálkozása a kelt tésztával. Készítettem már kelt tésztás süteményt - például ezt a kalácsot és briósokat -, de mindig úgy, hogy anyukám velem volt. Imádtam ezt a receptet, mert olyan fantasztikus tészta készült belőle, amivel élvezet volt dolgozni. Selymes tapintású, könnyű, nem ragadós, puha. Aki kevésbé tapasztalt kelt tészta terén, az is bátran vágjon bele az elkészítésébe.

Este kezdtem hozzá és 11 órára sült ki a 32 darab csiga. Másnap persze a kollégák is kaptak belőle. :)


A kelt tészta nálunk családi hagyomány. Nagymamám tanította meg anyának, ő pedig nekem. A nagyi foszlós puha kalácsa a legeslegjobb a világon. Anya is így tanulta meg és én is. Remélem egy nap én is továbbadhatom majd a lányomnak.

Fahéjas csiga

Hozzávalók:
- 5 bögre tönköly fehérliszt, szitálva
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 500 ml tej
- 1/2 bögre napraforgó olaj
- 1/4 bögre nádcukor
- vaj, olvasztva a tészta kenéséhez
- fahéj
- nádcukor
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Öntsük egy lábasba a tejet, az olajat és a cukrot. Forráspontig melegítsük fel, majd zárjuk el alatta a gázt és hagyjuk langyosra hűlni (kb. 40 perc). Ha langyos öntsük a keveréket egy nagy tálba és adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk 5-8 percig pihenni, majd adjunk hozzá 4 bögre lisztet, jól keverjük össze, fedjük le egy konyharuhával és kelesszük egy órát.

Egy óra után adjunk hozzá még egy  bögre lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük jól át a tésztát. Belisztezett felületre tegyük ki a tésztát és vágjuk ketté. Az első adagot lisztes kézzel, finoman, szeretettel gyúrjuk át (annyira jó érzés lesz, hogy nem akarjátok abbahagyni!).

Nyújtófával nyújtsuk téglalap alakúra, kb. fél centiméter vastagságúra. Kenjük meg olvasztott vajjal (ne sajnáljuk a mennyiséget!), szórjuk meg fahéjjal és nádcukorral ízlés szerint. A túloldalról kezdve kezdjük el felénk haladva szorosan feltekerni a tésztát. Ha a végéhez értünk, akkor a fahéjas rúd végeit csípjük össze. Éles késsel vágjunk 1-1,5 centiméter vastagságú szeleteket és tegyük kivajazott tepsibe. A tepsiben is kelesszük 30 percet a csigákat, majd előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük 15-25 percig, amíg aranybarnák lesznek. A másik adag tésztával ismételjük meg ugyanezt. Mire ezeket betesszük a sütőbe, az első adagot már fogyaszthatjuk is. Este befaltunk néhányat, aztán ezt ettük reggelire is csokis tea mellé. 



Vasárnap éjfélig lehet szavazni a HVG Goldenblog 2011 versenyén. A gasztroblogok között a Zizi kalandjaira is le lehet tenni a voksotokat itt... :)




7 megjegyzés:

  1. Hát ezt nem mondod komolyan? Éppen most csináltam fahéjas csigát :)))

    VálaszTörlés
  2. nagyon gyuszta, le a kalappal a turelmedert:)

    VálaszTörlés
  3. Vera!
    De komolyan mondom: fahéjas csiga! :) Szuper ez a recept, már megvan a következő verzió, amit szeretnék megsütni! :)

    VálaszTörlés
  4. Cinnamon rolls

    (inspired by Ree Drummond, http://thepioneerwoman.com/)

    Ingredients:
    - 5 cups white spelt flour, sifted
    - 1 package (7 g) dry yeast
    - 1/2 teaspoon baking powder
    - 1/2 teaspoon baking soda
    - 500 ml milk
    - 1/2 cup sunflower oil
    - 1/4 cup cane sugar
    - butter
    - cinnamon
    - cane sugar

    Pour the milk, sunflower oil and sugar in a large pan. Heat until just before the boiling point. Turn off the heat and leave to cool about 40 minutes. When the mixture is lukewarm, pour it into a big bowl then add the dry yeast. Let it sit for 5-8 minutes then add 4 cups flour. Stir mixture together, cover it with a tablecloth and let rise for at least an hour.

    After rising for an hour, add 1 more cup of flour, baking soda, baking powder and salt. Stir mixture very well.

    Sprinkle the rolling surface with flour. Divide the dough in half and start working with one of them. Roll the dough thin (0,5 cm) maintaining a rectangular shape. Spread it with melted butter and sprinkle with cane sugar and cinnamon (take as much as sweet you would like to be).

    Starting at the opposite end, begin rolling the dough in a neat line toward you (keep it as tight as you can). Pinch the ends of the roll to seal it. Cut the rolls about 1-1,5 cm thick and lay them in a buttered pans. Let the rolls rise for 30 minutes then bake at 180-200C (350-375F) for 15-25 minutes.

    Repeat this process with the other half of the dough.

    VálaszTörlés
  5. nagyon jo ez a teszta! en kakaos csigat keszitettem es isteni lett, koszi erte!

    VálaszTörlés
  6. Köszi Delish! Nálam is tervbe van véve egy következő típus! :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez