Pages

2010. november 2., kedd

Soba pirított brokkolival, tofuval és szezámmaggal

Bejegyezte: Zizi dátum: 7:00

Néhány hete kezdtem el felfedezni a japán tészták világát. Eddig az udon-hoz, most pedig a soba-hoz volt szerencsém. Egyből a kedvenceimmé váltak. Az udon búzalisztből készül, a soba pedig hajdinalisztből (könnyített verziója búzalisztből készül, most én is ilyet kaptam). Beszerezhetőek arab, kínai, keleti fűszeres üzletekben, bioboltokban vagy nagyobb ABC-k külföldi részlegénél. Ugyanolyan gyorsan megfőnek, mint a normál tészták, összedobunk hozzá valamilyen köretet vagy levest és már kaptunk is egy ízletes, tápláló ételt, ami egy picit különleges is.

Soba pirított brokkolival, tofuval és szezámmaggal

Hozzávalók 2 főre:
- 200 g soba tészta
- 150 g tofu, kockákra vágva
- 1 közepes fej brokkoli, részekre szedve
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- fél citrom leve
- 2 evőkanál szezámmag
- 2-3 teáskanál szójaszósz
- 2 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj


Egy közepes serpenyőben kókuszolajon megdinszteljük a fokhagymát (vigyázzunk, hogy ne égjen meg!), majd hozzáadjuk a brokkolit, pirítjuk egy kicsit, fedőt teszünk rá, hogy gyorsabban megpárolódjon. Kb. 8-10 perc után hozzáadjuk a tofut, szezámmagot és mostmár fedő nélkül pirítjuk még néhány percig. Közben feltesszük a vizet a tésztának. A tasakon lévő utasításnak megfelelően megfőzzük a tésztát, leszűrjük, majd félre tesszük. A megpirult, megpárolódott brokkolira, tofura ráöntjük a citromlevet és a szójaszószt, hozzáadjuk a kifőtt tésztát. Jól elkeverjük és már tálalhatjuk is.



8 megjegyzés on "Soba pirított brokkolival, tofuval és szezámmaggal"

Zizi on 2010. november 2. 7:25 írta...

Soba noodles with roasted broccoli, tofu and sesame seeds

You need:
- 200 g soba noodles
- 150 g tofu, diced
- 1 medium broccoli, torn into smaller pieces
- 3 cloves garlic, chopped
- juice of a half lemon
- 2 tablepoons sesame seeds
- 2-3 teaspoons soy sauce
- 2 tablespoons coconut oil or olive oil

Heat the coconut oil in a wide frying pan over medium heat and saute garlic for about 2-3 minutes. Add the broccoli, saute them for another 2 minutes and steam the broccoli under lid for 8-10 minutes. Then add tofu, sesame seeds and saute/roast them (without lid) for a couple of minutes.

Meanwhile cook the soba noodles according to the package directions. Once the noodles are cooked, rinse them under cold water and drain well. Set aside and toss with some oil to prevent noodles from sticking.

When the broccoli & tofu are ready sprinkle with the lemon juice and soy sauce. Add the noodles to the sauted broccoli, tofu & sesame seeds, toss well and eat it! :)

chriesi on 2010. november 2. 9:37 írta...

Még nem volt dolgom japán tésztával, sőt eszembe se jutott még kipróbálni. Köszi az inspirációt!

Borsó meg a héja on 2010. november 3. 5:20 írta...

Viva la brokkoli :) Számomra a tofu is újdonság. Az üzletekben láttam, hogy van többféle állagú, te milyet használtál ehhez a recepthez?

Zizi on 2010. november 3. 7:14 írta...

chriesi,
Szívesen az inspirációért. Tényleg megéri kipróbálni!

Borsó,
megnézem legközelebb a márkáját a tofunak és megírom neked. Egyébként átlátszó nylon tokban van és natúr, nem füstölt vagy ízesített. Régen nem voltam tofu rajongó, de mostanában többször elővettem és pirítva finom. Valamiért nekem nagyon bejön.

Borsó meg a héja on 2010. november 5. 9:51 írta...

ok, köszönöm!

Rosa's Yummy Yums on 2010. november 7. 13:53 írta...

A healthy and delicious noodle dish!

Cheers,

Rosa

kiSkukaC on 2010. november 9. 10:37 írta...

szia zizi a fotózásnál hogy állítod be a fényeket? vagy mitől ilyen élesek a képek a fényképező minősége számít?

Zizi on 2010. november 9. 11:52 írta...

Szia kiSkukaC!

Köszönöm, hogy írtál. Az első és legfontosabb számomra a fotózásnál, hogy természetes fénynél tudjak fotózni, mivel nincsen profi világítási felszerelésem. Szóval ha teheted napközben fotózz, világos környezetben. Sajnos most korán sötétedik és borúsabb lesz az időjárás, így nálam is a fotózások hétvégére maradnak, akkor főzök és fotózok előre a blogomra.

Sajnos nincsen még tükörreflexes gépem, viszont van egy jó digitális Canon SD870 IS. Ezzel fotózok. Ezenkívül jártam fotótanfolyamra, ahol néhány alapinfót megtanultam, de ezeket akkor tudom majd átültetni a gyakorlatba, ha lesz egy jó Canon tükörreflexes masinám! :)

Ha további infókra van szükséged, tudok neked weboldalakat küldeni, ahol sok infó van az ételfotózás technikájáról. Dobj egy emailt a blogomon található email címre.

Tudsz angolul? A legtöbb infó angolul van.

Megjegyzés küldése

2010. november 2., kedd

Soba pirított brokkolival, tofuval és szezámmaggal


Néhány hete kezdtem el felfedezni a japán tészták világát. Eddig az udon-hoz, most pedig a soba-hoz volt szerencsém. Egyből a kedvenceimmé váltak. Az udon búzalisztből készül, a soba pedig hajdinalisztből (könnyített verziója búzalisztből készül, most én is ilyet kaptam). Beszerezhetőek arab, kínai, keleti fűszeres üzletekben, bioboltokban vagy nagyobb ABC-k külföldi részlegénél. Ugyanolyan gyorsan megfőnek, mint a normál tészták, összedobunk hozzá valamilyen köretet vagy levest és már kaptunk is egy ízletes, tápláló ételt, ami egy picit különleges is.

Soba pirított brokkolival, tofuval és szezámmaggal

Hozzávalók 2 főre:
- 200 g soba tészta
- 150 g tofu, kockákra vágva
- 1 közepes fej brokkoli, részekre szedve
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- fél citrom leve
- 2 evőkanál szezámmag
- 2-3 teáskanál szójaszósz
- 2 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj


Egy közepes serpenyőben kókuszolajon megdinszteljük a fokhagymát (vigyázzunk, hogy ne égjen meg!), majd hozzáadjuk a brokkolit, pirítjuk egy kicsit, fedőt teszünk rá, hogy gyorsabban megpárolódjon. Kb. 8-10 perc után hozzáadjuk a tofut, szezámmagot és mostmár fedő nélkül pirítjuk még néhány percig. Közben feltesszük a vizet a tésztának. A tasakon lévő utasításnak megfelelően megfőzzük a tésztát, leszűrjük, majd félre tesszük. A megpirult, megpárolódott brokkolira, tofura ráöntjük a citromlevet és a szójaszószt, hozzáadjuk a kifőtt tésztát. Jól elkeverjük és már tálalhatjuk is.



8 megjegyzés:

  1. Soba noodles with roasted broccoli, tofu and sesame seeds

    You need:
    - 200 g soba noodles
    - 150 g tofu, diced
    - 1 medium broccoli, torn into smaller pieces
    - 3 cloves garlic, chopped
    - juice of a half lemon
    - 2 tablepoons sesame seeds
    - 2-3 teaspoons soy sauce
    - 2 tablespoons coconut oil or olive oil

    Heat the coconut oil in a wide frying pan over medium heat and saute garlic for about 2-3 minutes. Add the broccoli, saute them for another 2 minutes and steam the broccoli under lid for 8-10 minutes. Then add tofu, sesame seeds and saute/roast them (without lid) for a couple of minutes.

    Meanwhile cook the soba noodles according to the package directions. Once the noodles are cooked, rinse them under cold water and drain well. Set aside and toss with some oil to prevent noodles from sticking.

    When the broccoli & tofu are ready sprinkle with the lemon juice and soy sauce. Add the noodles to the sauted broccoli, tofu & sesame seeds, toss well and eat it! :)

    VálaszTörlés
  2. Még nem volt dolgom japán tésztával, sőt eszembe se jutott még kipróbálni. Köszi az inspirációt!

    VálaszTörlés
  3. Viva la brokkoli :) Számomra a tofu is újdonság. Az üzletekben láttam, hogy van többféle állagú, te milyet használtál ehhez a recepthez?

    VálaszTörlés
  4. chriesi,
    Szívesen az inspirációért. Tényleg megéri kipróbálni!

    Borsó,
    megnézem legközelebb a márkáját a tofunak és megírom neked. Egyébként átlátszó nylon tokban van és natúr, nem füstölt vagy ízesített. Régen nem voltam tofu rajongó, de mostanában többször elővettem és pirítva finom. Valamiért nekem nagyon bejön.

    VálaszTörlés
  5. A healthy and delicious noodle dish!

    Cheers,

    Rosa

    VálaszTörlés
  6. szia zizi a fotózásnál hogy állítod be a fényeket? vagy mitől ilyen élesek a képek a fényképező minősége számít?

    VálaszTörlés
  7. Szia kiSkukaC!

    Köszönöm, hogy írtál. Az első és legfontosabb számomra a fotózásnál, hogy természetes fénynél tudjak fotózni, mivel nincsen profi világítási felszerelésem. Szóval ha teheted napközben fotózz, világos környezetben. Sajnos most korán sötétedik és borúsabb lesz az időjárás, így nálam is a fotózások hétvégére maradnak, akkor főzök és fotózok előre a blogomra.

    Sajnos nincsen még tükörreflexes gépem, viszont van egy jó digitális Canon SD870 IS. Ezzel fotózok. Ezenkívül jártam fotótanfolyamra, ahol néhány alapinfót megtanultam, de ezeket akkor tudom majd átültetni a gyakorlatba, ha lesz egy jó Canon tükörreflexes masinám! :)

    Ha további infókra van szükséged, tudok neked weboldalakat küldeni, ahol sok infó van az ételfotózás technikájáról. Dobj egy emailt a blogomon található email címre.

    Tudsz angolul? A legtöbb infó angolul van.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez