Pages

2010. július 12., hétfő

Gazpacho

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:02
Az elmúlt héten lehetőségem volt, hogy nagy inspirátorom, Jamie Oliver új sorozatát, a Jamie does-t végignézhessem és egy barátom jóvoltából az új könyvébe is bepillantást nyerhettem. Ez a sorozat hat részből áll és hat ország (város, tájegység) kulináris tapasztalatait gyűjti össze. Éhesen ne kezdjétek el nézni!

Az alábbi recept Jamie andalúziai látogatása során készült. Nagyon megfogott az egyszerűsége, így elhatároztam, hogy elkészítem. Jól is esett a meleg időben ezt a hideg levest kortyolgatni. A spanyolok állítólag pohárból isszák. Próbáljátok ki!


Gazpacho

Hozzávalók:
- 4-5 db paradicsom meghámozva
- fél uborka meghámozva
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- kenyérbél (2 nagy szelet fehér kenyér)
- 1-1,5 dl víz
- 2 teáskanál almaecet
- só, bors
- 4 evőkanál olívaolaj

Egy nagy tálban készítsünk össze mindent: paradicsomot, uborkát meghámozva, felkockázva; paprikát felkockázva, fokhagymát felaprítva. A kenyérbelet egy kevés vízben áztassuk be, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet és adjuk ezt is a zöldségekhez az almaecettel, olívaolajjal és a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pürésítsük. A végén kóstoljuk meg, ha szükséges, még ízesítsük.

Eredetileg megjelent a bezs.hu-n.

7 megjegyzés on "Gazpacho"

Pixie Pie on 2010. július 12. 0:13 írta...

Képzeld, mi is pont ezt csináltuk anyukámmal a hétvégén! :) Hát jól megosztotta a társaságot, az biztos, apukám például ki volt akadva, hogy miért nem meleg. :D Bár mi ecet helyett citromlével csináltuk, talán az az andalúziai változat, de már nem emlékszem pontosan. Az biztos, hogy nekem nagyon bejön! Ja, és klassz lett a fotó is. :)

Zizi on 2010. július 12. 0:23 írta...

Pixie!
Jamie sherry vinegar-ral készítette, csak az nekem nincsen. Így kapott a gazpacho almaecetet. Citromlével is finom lehet. Gondolkodtam én is azon, hogy nem főzöm meg, csak felmelegítem. :) De nem tettem meg, majd legközelebb. Kíváncsi vagyok, akkor milyen az íze... lehet, hogy ehetetlen?

Pixie Pie on 2010. július 12. 1:03 írta...

Én úgy tudom, hogy egyáltalán nem kell főzni, így nyersen kell turmixolni a zöldségeket, aztán már csak hűteni kell. De olvastam még anno, hogy ahány tájegység, annyi féle gazpacho, úgyhogy lehet, hogy mindegy... :)

Zizi on 2010. július 12. 1:07 írta...

Persze, nyersen kell csinálni! Ez benne a bingo! :)

Csak írtad, hogy apukád panaszkodott, hogy nem meleg a leves. Erre írtam azt, hogy én is gondolkodtam azon, hogy ezt a nyers változatot felmelegítem, de nem tettem.

Pixie Pie on 2010. július 12. 1:10 írta...

Ja értem már! Akkor dobjunk bele jégkockát is, az lesz a tuti! :) Ilyen melegben úgy sincs kedve az embernek nehezebb kajához.

Bianka on 2010. július 12. 2:33 írta...

Ki is fogom próbálni :)

Bianka on 2010. július 12. 2:33 írta...

Ki is fogom próbálni :)

Megjegyzés küldése

2010. július 12., hétfő

Gazpacho

Az elmúlt héten lehetőségem volt, hogy nagy inspirátorom, Jamie Oliver új sorozatát, a Jamie does-t végignézhessem és egy barátom jóvoltából az új könyvébe is bepillantást nyerhettem. Ez a sorozat hat részből áll és hat ország (város, tájegység) kulináris tapasztalatait gyűjti össze. Éhesen ne kezdjétek el nézni!

Az alábbi recept Jamie andalúziai látogatása során készült. Nagyon megfogott az egyszerűsége, így elhatároztam, hogy elkészítem. Jól is esett a meleg időben ezt a hideg levest kortyolgatni. A spanyolok állítólag pohárból isszák. Próbáljátok ki!


Gazpacho

Hozzávalók:
- 4-5 db paradicsom meghámozva
- fél uborka meghámozva
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- kenyérbél (2 nagy szelet fehér kenyér)
- 1-1,5 dl víz
- 2 teáskanál almaecet
- só, bors
- 4 evőkanál olívaolaj

Egy nagy tálban készítsünk össze mindent: paradicsomot, uborkát meghámozva, felkockázva; paprikát felkockázva, fokhagymát felaprítva. A kenyérbelet egy kevés vízben áztassuk be, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet és adjuk ezt is a zöldségekhez az almaecettel, olívaolajjal és a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pürésítsük. A végén kóstoljuk meg, ha szükséges, még ízesítsük.

Eredetileg megjelent a bezs.hu-n.

7 megjegyzés:

  1. Képzeld, mi is pont ezt csináltuk anyukámmal a hétvégén! :) Hát jól megosztotta a társaságot, az biztos, apukám például ki volt akadva, hogy miért nem meleg. :D Bár mi ecet helyett citromlével csináltuk, talán az az andalúziai változat, de már nem emlékszem pontosan. Az biztos, hogy nekem nagyon bejön! Ja, és klassz lett a fotó is. :)

    VálaszTörlés
  2. Pixie!
    Jamie sherry vinegar-ral készítette, csak az nekem nincsen. Így kapott a gazpacho almaecetet. Citromlével is finom lehet. Gondolkodtam én is azon, hogy nem főzöm meg, csak felmelegítem. :) De nem tettem meg, majd legközelebb. Kíváncsi vagyok, akkor milyen az íze... lehet, hogy ehetetlen?

    VálaszTörlés
  3. Én úgy tudom, hogy egyáltalán nem kell főzni, így nyersen kell turmixolni a zöldségeket, aztán már csak hűteni kell. De olvastam még anno, hogy ahány tájegység, annyi féle gazpacho, úgyhogy lehet, hogy mindegy... :)

    VálaszTörlés
  4. Persze, nyersen kell csinálni! Ez benne a bingo! :)

    Csak írtad, hogy apukád panaszkodott, hogy nem meleg a leves. Erre írtam azt, hogy én is gondolkodtam azon, hogy ezt a nyers változatot felmelegítem, de nem tettem.

    VálaszTörlés
  5. Ja értem már! Akkor dobjunk bele jégkockát is, az lesz a tuti! :) Ilyen melegben úgy sincs kedve az embernek nehezebb kajához.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez