tag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post2714832485398121272..comments2023-07-17T08:10:11.848-07:00Comments on Zizi próba: Narancslekvár és "uramatyám" a Bocuse d'Or versenyenZizihttp://www.blogger.com/profile/05493557776919308546noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-14338636263576911162013-02-10T12:43:00.325-08:002013-02-10T12:43:00.325-08:00Orange MarmaladeIngredients (makes 2*440 ml and 5*...<b>Orange Marmalade</b><br><br><i>Ingredients (makes 2*440 ml and 5*230 ml jars)</i><br><br>- 2000 g organic oranges<br>- 400 g cane sugar<br>- 250 ml (1 cup) water<br>- 1 vanilla bean, cut into small pieces<br><br><i>Method</i><br><br>Wash the oranges thoroughly and let them dry. With a knife or a peeler remove only the colored part of the peel (very thinly, without the white part) and set it aside. This outer portion of the peel is what give marmalade its bitter taste. Place the skin in a bowl and cover with cold water. Set aside for two hours.<br><br>Meanwhile using your fingers, peel off the remaining white portion of the rind and discard this part. Slice the oranges into thin slices (the tough white part in the center must be cut out and discarded + remove the seeds if you find any). Place the orange slices into a large pan, add sugar and set aside.<br><br>After two hours rinse the skin, chop it finely and add it to the pan. Also add 250 ml water, cover the pan and over low heat let it simmer for 2,5-3 hours, stirring occasionally. The marmalade was getting thicker after 2 hours. Test the readiness of the marmalade by placing a teaspoon of the mixture onto a chilled plate or spoon, allowing it to sit for 30 seconds. Tilt the plate. The mixture should be a soft gel that moves slightly. If mixture is thin and runs easily, it is not ready.<br><br>While the fruit is cooking, fill a large pot full with water, place the jars and tops into the water (make sure the water covers everything). Boil for 10 minutes. Turn off the heat and leave everything in the pot until the marmalade is ready.<br><br>Remove jars from the water and drain on a clean towel. Start spooning the marmalade into the jars, place a piece of vanilla on top and close them with the lids. Place the warm jars into a basket or a box lined with blankets, kitchen towels, cover them with the blankets and let them cool in a dry place for a day. Once open, store in the refrigerator.Zitahttp://zizikalandjai.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-79056221987256403532013-02-09T01:02:13.702-08:002013-02-09T01:02:13.702-08:00megnyugodtam a cukrot illetően. tudtam , hogy nem ...megnyugodtam a cukrot illetően. tudtam , hogy nem kell olyan sok! én imádom, azóta már a 2. üveget bontom...ma egy része sütibe kerül! Nyárikonyhahttp://www.blogger.com/profile/04638715374769144694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-24319838563306619402013-02-04T10:37:04.463-08:002013-02-04T10:37:04.463-08:00Kedves Angi!Örülök, hogy elkészítetted a lekvárt é...Kedves Angi!<br><br>Örülök, hogy elkészítetted a lekvárt és ízlik is. Kb. 50 Celsius fok körül van az a határ, ami felett a növények (zöldségek, gyümölcsök) hevítés hatására elveszítik a bennük lévő vitaminok, tápanyagok nagy részét. Ennél a lekvárnál nem ez volt a cél, hanem, hogy egy ízletes, finom, számomra új dolgot készítsek, ráadásul az élvezeti értéke is magas.<br><br>Köszönöm a "bókot" a képekkel kapcsolatban és várom a további kommentjeidet!<br><br>ZitaZitahttp://zizikalandjai.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-9988898568517280492013-02-04T10:30:10.275-08:002013-02-04T10:30:10.275-08:00Kedves Zita!Megcsináltam én is ezt a narancslekvár...Kedves Zita!<br><br>Megcsináltam én is ezt a narancslekvárt, nagyon-nagyon finom lett! De lenne egy kérdésem: azzal, hogy sokáig kell főzni, nem veszíti el a benne lévő vitamint? Valahol régen ezt hallottam. Vagy ez tévhit?<br>Nagyon tetszik a blogod. Én egy gyakorló háziasszony vagyok és hálás vagyok azért, hogy részletesen írod le a recepteket, ez nekem nagy segítség. A képeid meg egyszerűen gyönyörűek.<br>Szép napot!<br>AngiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-61128389987861056052013-02-03T13:36:36.150-08:002013-02-03T13:36:36.150-08:00nagyon köszi:)nagyon köszi:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-49991157896448520982013-02-03T10:12:19.292-08:002013-02-03T10:12:19.292-08:00Rita!Közel a Jászai térhez a Nyugati felé haladva ...Rita!<br><br>Közel a Jászai térhez a Nyugati felé haladva menetirány van egy Euroshop (piros fehér színű a felirat), ahol minden 390 Ft-ba kerül. Ott vettem múlt héten, de még fogok venni, mert nagyon jók!Zitahttp://zizikalandjai.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-87662869546150602272013-02-03T03:26:46.682-08:002013-02-03T03:26:46.682-08:00szia zita, meg lehet kérdezni h ezek az üvegek hon...szia zita,<br> <br>meg lehet kérdezni h ezek az üvegek honnan származnak? ritkán találni itthon ilyen formát, pedig ez a formája miatt mennyivel jobb a lekvárokhoz.<br><br>köszi előre.<br>ritaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7979090978404796142.post-5967459350103790682013-01-31T07:47:34.625-08:002013-01-31T07:47:34.625-08:00Óh, hogy ez mennyire jól néz ki! Én is terveztem n...Óh, hogy ez mennyire jól néz ki! Én is terveztem narancsot vásárolni, de sajnos most nincs energiám feldolgozni/elfogyasztani ekkora mennyiséget :( Pedig jókis narancslekvár... :)Judythttp://www.blogger.com/profile/06116387719126887375noreply@blogger.com