Pages

2013. február 25., hétfő

Chilis, citromos pirított tofu leveleskellel + a harmadik hét cukor nélkül

Bejegyezte: Zizi dátum: 3:54
 

Harmadik hetünk is könnyen telt cukor és édességek nélkül. Néha azért belemarkoltam a mazsolás zacskóba  (I. nem igazán szereti a mazsolát) és aszalt fügét is ettünk néhány darabot. A legjobban az hiányzik, hogy készíthessek végre valamilyen édeset. Még nem is feltétlen a sütés hiányzik, ugyanis jó néhány nyers édesség receptje vár kipróbálásra és először ezeket szeretném megvalósítani.

Na igen, őszinte leszek... azért egy puha, finom croissant-t is be tudnék már nyomni habos vegán kakaóval vagy cappuccinoval. Főleg úgy, hogy I. beígért nekem egy ilyen reggelit, ha végzünk a cukormentes kihívással. Lehet, hogy ez az álom már pénteken meg is valósul? :)

A sós ételek tekintetében mindenfélét eszünk. Ha van időm, készítek valami újat, ha nincs I. gyorsan összedob egy isteni paradicsomos-bazsalikomos tésztát vagy "pirítós kenyeres (napraforgó krémmel megkenve) hatalmas adag salátás" vacsorát. Ezek az ő reszortjai. Ő a zöld salátakészítő a családban, nem én. :) Ez a chilis, citromos, fűszeres pirított tofu még korábban készült, de egy nagyon finom, tápláló vacsora kerekedett belőle. Könnyű is elkészíteni... a sütőben elkészül a tofu és a leveleskel (ha nem találtok leveleskelt, helyettesítsétek kelkáposztával), a tűzhelyen pedig megfőzzük hozzá a köretet. Mi quinoa-val ettük, de bármilyen más gabonával, salátával, rizstésztával el tudom képzelni.

A kihívás szabályai továbbra is ugyanazok: aki a nyereményjátékban is részt kíván venni, azoktól feltétlen várom a néhány soros beszámolót komment formájában itt a bejegyzés végén (csak az kerül bele a kalapba, aki mind a négy heti beszámolóhoz ír néhány sort vagy blogbejegyzést). Aki pedig használ Instagramot, az a kihívás idején februárban címkézze fel az általa elfogyasztott ételek képeit az alábbiak szerint: #februaricukormenteskihivas. Lesz egy jó kis online albumunk!

Akik a harmadik cukormentes hétről beszámoltak:
- Orsi - Wannabe Chef
- Boglárka - Önismereti kalandtúra
- Eszti - Méz és Olíva
- Eszter (Dublinból csatlakozott a kihíváshoz), harmadik heti beszámoló
- Mariann - Jenis konyhai kísérletei


Chilis, citromos pirított tofu leveleskellel

Hozzávalók 2 főre:
- 300 g tofu, felesleges víz kipréselve belőle, majd kockákra vágva
- 1 közepes csokor leveleskel, szárak eltávolítva, a levelek falatnyi darabokra tépkedve
- 1 db citrom, reszelt héja és kifacsart leve
- 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 2 ág friss rozmaring, levelei felaprítva
- 3-4 ág friss kakukkfű, levelei felaprítva
- 1 teáskanál chili pehely (vagy friss chili)
- 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só, bors
- 1/2 bögre főtt quinoa

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt.

Tegyük egy mozsárba a citromhéjat, a fokhagymát, a chili pelyhet, a rozmaringot, a kakukkfüvet, valamint a sót és a borsot és törjük ezt a fűszeres keveréket minél apróbbra. Adjuk hozzá az olívaolajat és citromlevet és jól keverjük el.

Egy tálban keverjük össze a tofu kockákat a citromos fűszer felével és tegyük a tepsire. Süssük 180 fokon kb. 20 percig, amíg átpirulnak. Tegyük a megsült tofu kockákat egy tálba. Ezután a leveleskel darabokat is keverjük össze a megmaradt citromos fűszerrel. Helyezzük a leveleket a tepsire és pirítsuk meg 160 fokon kb. 5-8 perc alatt.

Tálaljuk azonnal a pirított tofut és leveleskelt a megfőtt quinoa-val.




5 megjegyzés on "Chilis, citromos pirított tofu leveleskellel + a harmadik hét cukor nélkül"

Jenis on 2013. február 25. 5:38 írta...

Nálunk is könnyen telt a hét. Bár beleszaladtunk egy kínai büfében egy cukorszirupos fogásba.

Már készülünk a hóvégre. Megegyeztünk, hogy a helyi rétesboltban veszünk válogatott friss pékárut aznap reggelre. Én a tejhabos kávét is várom már.

A gyerekeknek is tetszik. Mostanában több féle cukormentes édességet kapnak. Azért a szüleimnél sok cukrot is esznek, amit szörppel kísérnek.
Ezért én itthon nem adok nekik semmilyen édességet.

Méz és Olíva on 2013. február 25. 11:45 írta...

Én is kitartok, és nagyon jól érzem magam. Sokkal energikusabb és frissebb vagyok. Bár a nátha még mindig kínoz, azért a gyümölcsteát méz nélkül iszom továbbra is. Már tervezem, miket fogok sütni a kihívás után, de szeretném megtartani egy részét annak, amit elértem :)

Ildi on 2013. február 27. 23:43 írta...

Nekem is könnyen ment édességszempontból a 3. hét. Füge+dió kombinàció segitett, ha édes ízre vàgytam. Különbözö salàtàkat, zöldséges ételeket, egyszer grillcsirkét ettem. A héten ismét megittam a 2 cappuccinót. (Igazàn belül nekem az édességröl való lemondàs volt fontos, valahogy belül nem akartam ellenàllni a cappuccinonak, ezért sikerült így-erre jöttem rà.) Viszont semmi cukor, édesítés. Ha reggelire fött kàsàt (hajdina vagy köles) ettem, reszelt almàval édesitettem, remek lett.

Zsuzska on 2013. március 4. 3:12 írta...

Én is jól bírtam, nekem a sütőtök volt a megmentőm, ha épp elgyengültem! És a sült alma. De most szigorúan méz nélkül. A sütőtökből ivólét csináltam és iszogattam, ha édesre vágytam. :-)

kicsi vú on 2013. március 5. 23:51 írta...

Ez a tofus recept nagyon tetszik! Számomra a kihívás tanulsága, hogy a tudatos táplálkozás állandó tervezést és sok-sok konyhai jelenlétet igényel és ebben van a nehézsége. Ha útközben megéhezik az ember, nem tud venni valamit, az édességvágyra is otthon előre fel kell készülni. Erre átállni hosszabb idő, de persze megéri.
Én sajnos kidőltem, nem bírtam végigcsinálni, főleg az étkezések közösségi aspektusa miatt - egy szülinapi családi összejövetelen én is részese akartam lenni az örömnek.
De a szemlélet tovább hat, törekedni fogok, hogy a gyerekeknek bolti sütik helyett házit süssek kevés cukorral (vagy cukor nélkül). Muffint, loafokat, palacsintát stb.
A nyereményekért nem indulok, hadd nyerjenek azok, akik végigcsinálták!:)

Megjegyzés küldése

2013. február 25., hétfő

Chilis, citromos pirított tofu leveleskellel + a harmadik hét cukor nélkül

 

Harmadik hetünk is könnyen telt cukor és édességek nélkül. Néha azért belemarkoltam a mazsolás zacskóba  (I. nem igazán szereti a mazsolát) és aszalt fügét is ettünk néhány darabot. A legjobban az hiányzik, hogy készíthessek végre valamilyen édeset. Még nem is feltétlen a sütés hiányzik, ugyanis jó néhány nyers édesség receptje vár kipróbálásra és először ezeket szeretném megvalósítani.

Na igen, őszinte leszek... azért egy puha, finom croissant-t is be tudnék már nyomni habos vegán kakaóval vagy cappuccinoval. Főleg úgy, hogy I. beígért nekem egy ilyen reggelit, ha végzünk a cukormentes kihívással. Lehet, hogy ez az álom már pénteken meg is valósul? :)

A sós ételek tekintetében mindenfélét eszünk. Ha van időm, készítek valami újat, ha nincs I. gyorsan összedob egy isteni paradicsomos-bazsalikomos tésztát vagy "pirítós kenyeres (napraforgó krémmel megkenve) hatalmas adag salátás" vacsorát. Ezek az ő reszortjai. Ő a zöld salátakészítő a családban, nem én. :) Ez a chilis, citromos, fűszeres pirított tofu még korábban készült, de egy nagyon finom, tápláló vacsora kerekedett belőle. Könnyű is elkészíteni... a sütőben elkészül a tofu és a leveleskel (ha nem találtok leveleskelt, helyettesítsétek kelkáposztával), a tűzhelyen pedig megfőzzük hozzá a köretet. Mi quinoa-val ettük, de bármilyen más gabonával, salátával, rizstésztával el tudom képzelni.

A kihívás szabályai továbbra is ugyanazok: aki a nyereményjátékban is részt kíván venni, azoktól feltétlen várom a néhány soros beszámolót komment formájában itt a bejegyzés végén (csak az kerül bele a kalapba, aki mind a négy heti beszámolóhoz ír néhány sort vagy blogbejegyzést). Aki pedig használ Instagramot, az a kihívás idején februárban címkézze fel az általa elfogyasztott ételek képeit az alábbiak szerint: #februaricukormenteskihivas. Lesz egy jó kis online albumunk!

Akik a harmadik cukormentes hétről beszámoltak:
- Orsi - Wannabe Chef
- Boglárka - Önismereti kalandtúra
- Eszti - Méz és Olíva
- Eszter (Dublinból csatlakozott a kihíváshoz), harmadik heti beszámoló
- Mariann - Jenis konyhai kísérletei


Chilis, citromos pirított tofu leveleskellel

Hozzávalók 2 főre:
- 300 g tofu, felesleges víz kipréselve belőle, majd kockákra vágva
- 1 közepes csokor leveleskel, szárak eltávolítva, a levelek falatnyi darabokra tépkedve
- 1 db citrom, reszelt héja és kifacsart leve
- 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 2 ág friss rozmaring, levelei felaprítva
- 3-4 ág friss kakukkfű, levelei felaprítva
- 1 teáskanál chili pehely (vagy friss chili)
- 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só, bors
- 1/2 bögre főtt quinoa

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt.

Tegyük egy mozsárba a citromhéjat, a fokhagymát, a chili pelyhet, a rozmaringot, a kakukkfüvet, valamint a sót és a borsot és törjük ezt a fűszeres keveréket minél apróbbra. Adjuk hozzá az olívaolajat és citromlevet és jól keverjük el.

Egy tálban keverjük össze a tofu kockákat a citromos fűszer felével és tegyük a tepsire. Süssük 180 fokon kb. 20 percig, amíg átpirulnak. Tegyük a megsült tofu kockákat egy tálba. Ezután a leveleskel darabokat is keverjük össze a megmaradt citromos fűszerrel. Helyezzük a leveleket a tepsire és pirítsuk meg 160 fokon kb. 5-8 perc alatt.

Tálaljuk azonnal a pirított tofut és leveleskelt a megfőtt quinoa-val.




5 megjegyzés:

  1. Nálunk is könnyen telt a hét. Bár beleszaladtunk egy kínai büfében egy cukorszirupos fogásba.

    Már készülünk a hóvégre. Megegyeztünk, hogy a helyi rétesboltban veszünk válogatott friss pékárut aznap reggelre. Én a tejhabos kávét is várom már.

    A gyerekeknek is tetszik. Mostanában több féle cukormentes édességet kapnak. Azért a szüleimnél sok cukrot is esznek, amit szörppel kísérnek.
    Ezért én itthon nem adok nekik semmilyen édességet.

    VálaszTörlés
  2. Én is kitartok, és nagyon jól érzem magam. Sokkal energikusabb és frissebb vagyok. Bár a nátha még mindig kínoz, azért a gyümölcsteát méz nélkül iszom továbbra is. Már tervezem, miket fogok sütni a kihívás után, de szeretném megtartani egy részét annak, amit elértem :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is könnyen ment édességszempontból a 3. hét. Füge+dió kombinàció segitett, ha édes ízre vàgytam. Különbözö salàtàkat, zöldséges ételeket, egyszer grillcsirkét ettem. A héten ismét megittam a 2 cappuccinót. (Igazàn belül nekem az édességröl való lemondàs volt fontos, valahogy belül nem akartam ellenàllni a cappuccinonak, ezért sikerült így-erre jöttem rà.) Viszont semmi cukor, édesítés. Ha reggelire fött kàsàt (hajdina vagy köles) ettem, reszelt almàval édesitettem, remek lett.

    VálaszTörlés
  4. Én is jól bírtam, nekem a sütőtök volt a megmentőm, ha épp elgyengültem! És a sült alma. De most szigorúan méz nélkül. A sütőtökből ivólét csináltam és iszogattam, ha édesre vágytam. :-)

    VálaszTörlés
  5. Ez a tofus recept nagyon tetszik! Számomra a kihívás tanulsága, hogy a tudatos táplálkozás állandó tervezést és sok-sok konyhai jelenlétet igényel és ebben van a nehézsége. Ha útközben megéhezik az ember, nem tud venni valamit, az édességvágyra is otthon előre fel kell készülni. Erre átállni hosszabb idő, de persze megéri.
    Én sajnos kidőltem, nem bírtam végigcsinálni, főleg az étkezések közösségi aspektusa miatt - egy szülinapi családi összejövetelen én is részese akartam lenni az örömnek.
    De a szemlélet tovább hat, törekedni fogok, hogy a gyerekeknek bolti sütik helyett házit süssek kevés cukorral (vagy cukor nélkül). Muffint, loafokat, palacsintát stb.
    A nyereményekért nem indulok, hadd nyerjenek azok, akik végigcsinálták!:)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez