Pages

2013. február 17., vasárnap

Céklakrémes penne pirított mákkal + a második hét cukor nélkül

Bejegyezte: Zizi dátum: 9:59

A cukormentes kihívás második hete nagyon könnyen telt. Néha eszünkbe jut a csoki és az édesség, főleg akkor, ha valamilyen nyálcsorgató képet látunk, de nem sóvárgunk különösebben az édesség után. Ha egy sós étel után mégis édesre vágyunk, akkor néhány szem mazsolával orvosoljuk a problémát. Kiderült, hogy a sütést sem kell kizárni teljesen az életünkből, ugyanis sikerült egy mennyei banánkenyeret sütnöm (recept jön!), amiben a banánon kívül nincsen más édesítőszer, mégis finom és édeskés az íze. Sőt! Így, hogy nem eszünk cukrot, számunkra az íze nem édeskés volt, hanem édes. Tegnap pedig hagyományos magyar palacsintát sütöttem rizstejjel és cukormentes sárgabarack-, valamint szilvalekvárt kentünk bele. A palacsintába amúgy sem teszek cukrot, a rizstej enyhén megédesítette és pont kellemes volt a savanykás lekvárokkal.

Sós ételek közül pedig miket ettünk? Ezt a paradicsomos petrezselymes tésztát - igazi nevén bucatini alla Regina - Emiko barátnőm receptje, nagy adag salátával, avokádóval; ezt a gabona salátát csak barnarizzsel; rukkolás pizzát; napraforgómag krémes szendvicset csírával, retekkel; édesburgonyából készült fasírtot hamburger formájában (recept jön!); a többire meg nem is emlékszem. :)

Nagyon sokan beszálltatok a cukormentes kihívásba. Folyamatosan frissítem az első heti beszámolómat az újonnan érkezett linkekkel (aki ír blogot, továbbra is küldje el nekem emailben a heti beszámoló linkjét). Vegasztrománia is kihirdette Facebook oldalán, hogy nagyböjt idejére, egészen húsvétig lemond a cukorról, a csokiról és egyéb édességekről. Hajrá, Anna!

A szabályok továbbra is ugyanazok: aki a nyereményjátékban is részt kíván venni, azoktól feltétlen várom a néhány soros beszámolót komment formájában itt a bejegyzés végén (csak az kerül bele a kalapba, aki mind a négy heti beszámolóhoz ír néhány sort vagy blogbejegyzést). Aki pedig használ Instagramot, az a kihívás idején februárban címkézze fel az általa elfogyasztott ételek képeit az alábbiak szerint: #februaricukormenteskihivas. Lesz egy jó kis online albumunk!

Akik a második cukormentes hétről beszámoltak:
- Orsi - Wannabe Chef
- Boglárka - Önismereti kalandtúra
- Zsuzsa - Zsuzska receptjei
- Eszti - Méz és Olíva
- Eszter (Dublinból csatlakozott a kihíváshoz), második heti beszámoló
- Mariann - Jenis konyhai kísérletei

Most pedig jöjjön ez a nagyon vörös, látványra is különleges, és ízorgiát tartogató tésztás étel...


Céklakrémes penne pirított mákkal

Hozzávalók 2 főre:
- 200 g penne tészta
- 3 közepes cékla, meghámozva, felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva
- 2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1/2 bögre zöldségalaplé
- 1/4 bögre tejszín (vagy zabtejszín)
- 60 g parmezán (vagy növényi sajt), reszelve
- 1 evőkanál mák
- só, bors
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy tálban keverjük össze a felkockázott céklát két evőkanál olívaolajjal, a kakukkfűvel és ízlés szerint sóval, borssal. Öntsük egy tepsibe és 180 fokon süssük puhára 30-40 perc alatt. Az utolsó 10 percben szórjuk rá az aprított fokhagymát (azért a végén, hogy ne égessük meg).

A megsült fokhagymás céklát tegyük konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a balzsamecetet, még két evőkanál olívaolajat, a reszelt parmezán felét és dolgoztassuk a gépet, amíg teljesen sima, pürés állagú lesz. Ekkor öntsük egy lábasba és adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt és a maradék parmezánt. Jól keverjük el, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk és melegítsük össze 6-8 perc alatt.

Közben főzzük meg sós vízben a pennét al dente (fogkemény) állagúra, szűrjük le és tegyük félre. Egy száraz serpenyőben közepes láng felett pedig pirítsuk meg a mákot 2-3 perc alatt.

A megfőtt tésztát keverjük össze a céklakrémes szósszal és tálaljuk azonnal. Szórjuk meg a pirított mákkal, friss kakukkfűvel és egy kevés parmezánnal.

Jó étvágyat!


7 megjegyzés on "Céklakrémes penne pirított mákkal + a második hét cukor nélkül"

Méz és Olíva on 2013. február 18. 0:45 írta...

Gratulálok Zizi :) Igazából ugyanezeket tapasztaltam én is. Még kevésbé hiányoznak az édes ízek és minden még sokkal édesebbnek hat :) Bár én kicsit bűnöztem is, de erről majd részletesebben beszámolok a blogomon...
Írtó jól néz ki ez a céklás penne, imádom én is!

dizájnmenza on 2013. február 18. 4:55 írta...

Ezt biztos kipróbálom! Nagyon ütősen néz ki!

Zsuzska on 2013. február 19. 4:26 írta...

Gyönyörű ez a tészta! :) Én botlottam egyet a múlt hétvégén, de különben jól bírom. Nekem azért hiányzik az édesség, bár talán tényleg egyre kevésbé... Azért erős vagyok és kitartok! :) Hamarosan küldöm a linket is a bejegyzésről!

Ildi on 2013. február 19. 6:58 írta...

Nekem is könnyen ment a 2. hét cukor nélküli része. Vicces, hogy én is pont cukor nélküli banànkenyeret sütöttem, mogyoróval, datolyàval, fügével, mazsolàval. Kívàncsi vagyok a te receptedre, mivel az enyémben valami nem lett hibàtlan. Megint becsúszott 2 capuccino, ettöl eltekintve màr nem éreztem, hogy valamiröl lemondanék.

Jenis on 2013. február 20. 2:38 írta...

Én bizony rendesen megcsúsztam szombaton.
Ahogy húgom mondja: "Úgy kell az a kiskanál cukor, mint egy csík kokain."
Igaza van.
Már visszaálltam cukormentesbe, de nehezebb volt, mint gondoltam.

Zita on 2013. február 20. 13:59 írta...

Köszi Lányok a kommenteket! Elolvastam mindenkinek a beszámolóját, nagyon tetszik az őszinteségetek! Kitartást kívánok mindenkinek!

chriesi on 2013. február 20. 22:59 írta...

Sajnos én is bűnöztem, egy mini kakaós csiga lecsúszott, de ez sem azért mert annyira kívántam volna az édeset, egyszerűen csak képtelenség nemet mondani a kakaós csigára. :D Egyébként jól viselem, azt, hogy nem ehetek ilyesmit, a datolya nasizás azért nem maradt abba.

Megjegyzés küldése

2013. február 17., vasárnap

Céklakrémes penne pirított mákkal + a második hét cukor nélkül


A cukormentes kihívás második hete nagyon könnyen telt. Néha eszünkbe jut a csoki és az édesség, főleg akkor, ha valamilyen nyálcsorgató képet látunk, de nem sóvárgunk különösebben az édesség után. Ha egy sós étel után mégis édesre vágyunk, akkor néhány szem mazsolával orvosoljuk a problémát. Kiderült, hogy a sütést sem kell kizárni teljesen az életünkből, ugyanis sikerült egy mennyei banánkenyeret sütnöm (recept jön!), amiben a banánon kívül nincsen más édesítőszer, mégis finom és édeskés az íze. Sőt! Így, hogy nem eszünk cukrot, számunkra az íze nem édeskés volt, hanem édes. Tegnap pedig hagyományos magyar palacsintát sütöttem rizstejjel és cukormentes sárgabarack-, valamint szilvalekvárt kentünk bele. A palacsintába amúgy sem teszek cukrot, a rizstej enyhén megédesítette és pont kellemes volt a savanykás lekvárokkal.

Sós ételek közül pedig miket ettünk? Ezt a paradicsomos petrezselymes tésztát - igazi nevén bucatini alla Regina - Emiko barátnőm receptje, nagy adag salátával, avokádóval; ezt a gabona salátát csak barnarizzsel; rukkolás pizzát; napraforgómag krémes szendvicset csírával, retekkel; édesburgonyából készült fasírtot hamburger formájában (recept jön!); a többire meg nem is emlékszem. :)

Nagyon sokan beszálltatok a cukormentes kihívásba. Folyamatosan frissítem az első heti beszámolómat az újonnan érkezett linkekkel (aki ír blogot, továbbra is küldje el nekem emailben a heti beszámoló linkjét). Vegasztrománia is kihirdette Facebook oldalán, hogy nagyböjt idejére, egészen húsvétig lemond a cukorról, a csokiról és egyéb édességekről. Hajrá, Anna!

A szabályok továbbra is ugyanazok: aki a nyereményjátékban is részt kíván venni, azoktól feltétlen várom a néhány soros beszámolót komment formájában itt a bejegyzés végén (csak az kerül bele a kalapba, aki mind a négy heti beszámolóhoz ír néhány sort vagy blogbejegyzést). Aki pedig használ Instagramot, az a kihívás idején februárban címkézze fel az általa elfogyasztott ételek képeit az alábbiak szerint: #februaricukormenteskihivas. Lesz egy jó kis online albumunk!

Akik a második cukormentes hétről beszámoltak:
- Orsi - Wannabe Chef
- Boglárka - Önismereti kalandtúra
- Zsuzsa - Zsuzska receptjei
- Eszti - Méz és Olíva
- Eszter (Dublinból csatlakozott a kihíváshoz), második heti beszámoló
- Mariann - Jenis konyhai kísérletei

Most pedig jöjjön ez a nagyon vörös, látványra is különleges, és ízorgiát tartogató tésztás étel...


Céklakrémes penne pirított mákkal

Hozzávalók 2 főre:
- 200 g penne tészta
- 3 közepes cékla, meghámozva, felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva
- 2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1/2 bögre zöldségalaplé
- 1/4 bögre tejszín (vagy zabtejszín)
- 60 g parmezán (vagy növényi sajt), reszelve
- 1 evőkanál mák
- só, bors
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy tálban keverjük össze a felkockázott céklát két evőkanál olívaolajjal, a kakukkfűvel és ízlés szerint sóval, borssal. Öntsük egy tepsibe és 180 fokon süssük puhára 30-40 perc alatt. Az utolsó 10 percben szórjuk rá az aprított fokhagymát (azért a végén, hogy ne égessük meg).

A megsült fokhagymás céklát tegyük konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a balzsamecetet, még két evőkanál olívaolajat, a reszelt parmezán felét és dolgoztassuk a gépet, amíg teljesen sima, pürés állagú lesz. Ekkor öntsük egy lábasba és adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt és a maradék parmezánt. Jól keverjük el, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk és melegítsük össze 6-8 perc alatt.

Közben főzzük meg sós vízben a pennét al dente (fogkemény) állagúra, szűrjük le és tegyük félre. Egy száraz serpenyőben közepes láng felett pedig pirítsuk meg a mákot 2-3 perc alatt.

A megfőtt tésztát keverjük össze a céklakrémes szósszal és tálaljuk azonnal. Szórjuk meg a pirított mákkal, friss kakukkfűvel és egy kevés parmezánnal.

Jó étvágyat!


7 megjegyzés:

  1. Gratulálok Zizi :) Igazából ugyanezeket tapasztaltam én is. Még kevésbé hiányoznak az édes ízek és minden még sokkal édesebbnek hat :) Bár én kicsit bűnöztem is, de erről majd részletesebben beszámolok a blogomon...
    Írtó jól néz ki ez a céklás penne, imádom én is!

    VálaszTörlés
  2. Ezt biztos kipróbálom! Nagyon ütősen néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű ez a tészta! :) Én botlottam egyet a múlt hétvégén, de különben jól bírom. Nekem azért hiányzik az édesség, bár talán tényleg egyre kevésbé... Azért erős vagyok és kitartok! :) Hamarosan küldöm a linket is a bejegyzésről!

    VálaszTörlés
  4. Nekem is könnyen ment a 2. hét cukor nélküli része. Vicces, hogy én is pont cukor nélküli banànkenyeret sütöttem, mogyoróval, datolyàval, fügével, mazsolàval. Kívàncsi vagyok a te receptedre, mivel az enyémben valami nem lett hibàtlan. Megint becsúszott 2 capuccino, ettöl eltekintve màr nem éreztem, hogy valamiröl lemondanék.

    VálaszTörlés
  5. Én bizony rendesen megcsúsztam szombaton.
    Ahogy húgom mondja: "Úgy kell az a kiskanál cukor, mint egy csík kokain."
    Igaza van.
    Már visszaálltam cukormentesbe, de nehezebb volt, mint gondoltam.

    VálaszTörlés
  6. Köszi Lányok a kommenteket! Elolvastam mindenkinek a beszámolóját, nagyon tetszik az őszinteségetek! Kitartást kívánok mindenkinek!

    VálaszTörlés
  7. Sajnos én is bűnöztem, egy mini kakaós csiga lecsúszott, de ez sem azért mert annyira kívántam volna az édeset, egyszerűen csak képtelenség nemet mondani a kakaós csigára. :D Egyébként jól viselem, azt, hogy nem ehetek ilyesmit, a datolya nasizás azért nem maradt abba.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez