Pages

2013. január 8., kedd

Vegán chocolate chip cookies

Bejegyezte: Zizi dátum: 10:51

Igen, tudom... miért nem magyarul van megadva a cím?! Valahogy így mondanám: vegán csokoládécseppes kekszek. Nem hangzik rosszul, de fura. Szerintem a chocolate chip cookies már annyira beépült a köztudatba, hogy nagyon sokan ismerik így is (még a Wikipédia is szentel neki egy külön oldalt).

Ezek a kekszek is karácsonyra készültek, bevallom nekem a kedvenceim lettek az öt-hatféle változat közül. Vágytam már igazi amerikai chocolate chip cookies-ra, csak egy kicsit egészségesebb változatban, kevesebb cukorral édesítve és vegánul elkészítve. Nagyon sok recept kering az interneten, nem nehéz találni egy tutit. Vegán változat azonban kevesebb van. Én Emily receptjét vettem alapul, néhány apróságon változtattam, többek között a cukor mennyiségét csökkentettem. Amit pedig először csináltam az az, hogy a kókuszzsírt nem olvasztottam fel hozzá, hanem hagytam megpuhulni szobahőmérsékleten, így a puha kókuszzsírral kevertem ki a nádcukrot, mintha vajat használtam volna. Meg kell mondanom, hogy nagyon tetszett az élmény.

A tésztájába került banán édesít rajta és kicsit puhává teszi a kisült kekszeket. Két héttel később dobozban tárolva még mindig puhák voltak. A két hét nem azt jelenti, hogy ennyire nem ízlett volna, hanem annyi süteményünk, édességünk volt az ünnepek alatt és után, hogy nem győztük I.-vel megenni őket.

Apropó, cukor és édesség. Emlékeztek, hogy tavaly februárban kihívás elé állítottuk magunkat és végig csináltunk egy hardcore 25 napos cukormentes hónapot? Nos, vannak, akik már érdeklődtek nálam, hogy az idén tartanék-e újra cukor- és édességmentes hónapot, mert csatlakoznának a kihíváshoz. Ha lenne kedvetek egy ilyenben részt venni, jelezzétek itt a recept után kommentben. Még az is lehet, hogy valamilyen nyereményért csinálnátok a kihívást és jutalmat kapna a legkitartóbb a kihívás végén! ;) Na, mit szóltok hozzá?


Vegán chocolate chip cookies

Hozzávalók:
- 120 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 135 g tönköly fehérliszt
- 110 g nádcukor
- 120 g kókuszzsír, puha állagban
- 80 g ét csokibogyó/csokicsepp
- 1 db érett banán, meghámozva, villával pépesre törve
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál mandula/rizs/zab/szójatej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, só. Egy másik tálban keverjük ki a nádcukrot a puha kókuszzsírral (én most ezt a változatot használtam). Ha már "habos" a kókuszzsír, adjuk hozzá a banánpépet, a vaníliát és a növényi tejet. Jól keverjük el, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá a csokoládét és keverjük át a tésztát (puha, enyhén ragacsos, de jól formázható tésztát kell kapnunk).

Melegítsük elő a sütőt 180C fokra és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Fagyis- vagy evőkanállal adagoljunk gombócokat a sütőpapírra és egy kicsit lapítsuk le a tetejüket. 15-20 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek.

Ebből a mennyiségből kb. 25 db lesz.


9 megjegyzés on "Vegán chocolate chip cookies"

chriesi on 2013. január 8. 11:09 írta...

Ez nagyon klassz! Szeretem a teljeskiőrlésű liszttel készült sütiket, úgyhogy meg fogom sütni.

Anonymous írta...

Köszi a receptet, épp ilyesmit kerestem.
Én csatlakoznék a cukordiétához. :)
Ági

Anonymous írta...

én is szívesen csatlakozom. cukordiéta mit jelent? teljes édes íz megvonást, vagy a cukormentes édes trükkök még beleférnek? (gyümölccsel, aszaltgyümölccsel, xílittel édesített dolgok?)

Zita on 2013. január 10. 5:10 írta...

A kihívás cukor és édesség (sütemény, torta, gyümölcs, nasi, + bármi, amiben van cukor, pl. a tönkölyropiban is) megvonásról fog szólni. Tavaly egyedül a citrom és az alma maradt, a többi gyümölcs nem volt engedélyezett.

Valami ilyesmire számíts! :)

Anonymous írta...

Uhh, nagyon durván hangzik, de én is szívesen csatlakoznék. Nagyon kevés cukrot fogyasztok, de a természetesen édes dolgokról is lemondani nagyon nehéz lehet. Én lennék a legjobban meglepodve ha sikerülne :)
Imola

Anonymous írta...

Engem már régóta érdekel,és nagyon szívesen csatlakoznék!!!! Biztosan nagyon nehéz, de remélem sikerül lesz kitartani! :)
Orsi

Kriszta on 2013. január 15. 12:09 írta...

Én is szívesen csatlakoznék! Bár csokifüggőként nagy kihívás lenne, de ez benne a pláne :-)

Zita on 2013. január 22. 12:19 írta...

Vegan Chocolate Chip Cookies

Ingredients (makes 25)

- 1 cup (120 g) whole wheat spelt flour
- 1 cup (135 g) white spelt flour
- 1/2 cup (110 g) raw cane sugar
- 1/2 cup buttery coconut oil (not solid and not liquid)
- 80 g bittersweet chocolate chips
- 1 ripe banana, peeled and mashed with a fork
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 2 tablespoons almond/rice/oat or soy milk
- 1 vanilla bean, split and seeded

Method

In a bowl add all dry ingredients: whole spelt and white spelt flour, baking soda and salt. In another bowl cream together coconuti oil with cane sugar. Once the mixture is fluffy and light, add mashed banana, vanilla, almond milk and with a wooden spoon beat until combined. Add dry ingredients into the wet, fold in the chocolate chips and mix until combined.

Preheat the oven to 180C (356F). Line a baking sheet with parchment paper.

Using a cookie or ice-cream scoop, portion out small balls of dough, then flatten the balls slightly with your hands. Bake for 15-20 minutes until golden brown.

Anonymous írta...

Biztos hogy jó ötlet a gyümölcsöket mellőzni? Pont ebben a tél végi vitaminmentes szürkeségben?...

Megjegyzés küldése

2013. január 8., kedd

Vegán chocolate chip cookies


Igen, tudom... miért nem magyarul van megadva a cím?! Valahogy így mondanám: vegán csokoládécseppes kekszek. Nem hangzik rosszul, de fura. Szerintem a chocolate chip cookies már annyira beépült a köztudatba, hogy nagyon sokan ismerik így is (még a Wikipédia is szentel neki egy külön oldalt).

Ezek a kekszek is karácsonyra készültek, bevallom nekem a kedvenceim lettek az öt-hatféle változat közül. Vágytam már igazi amerikai chocolate chip cookies-ra, csak egy kicsit egészségesebb változatban, kevesebb cukorral édesítve és vegánul elkészítve. Nagyon sok recept kering az interneten, nem nehéz találni egy tutit. Vegán változat azonban kevesebb van. Én Emily receptjét vettem alapul, néhány apróságon változtattam, többek között a cukor mennyiségét csökkentettem. Amit pedig először csináltam az az, hogy a kókuszzsírt nem olvasztottam fel hozzá, hanem hagytam megpuhulni szobahőmérsékleten, így a puha kókuszzsírral kevertem ki a nádcukrot, mintha vajat használtam volna. Meg kell mondanom, hogy nagyon tetszett az élmény.

A tésztájába került banán édesít rajta és kicsit puhává teszi a kisült kekszeket. Két héttel később dobozban tárolva még mindig puhák voltak. A két hét nem azt jelenti, hogy ennyire nem ízlett volna, hanem annyi süteményünk, édességünk volt az ünnepek alatt és után, hogy nem győztük I.-vel megenni őket.

Apropó, cukor és édesség. Emlékeztek, hogy tavaly februárban kihívás elé állítottuk magunkat és végig csináltunk egy hardcore 25 napos cukormentes hónapot? Nos, vannak, akik már érdeklődtek nálam, hogy az idén tartanék-e újra cukor- és édességmentes hónapot, mert csatlakoznának a kihíváshoz. Ha lenne kedvetek egy ilyenben részt venni, jelezzétek itt a recept után kommentben. Még az is lehet, hogy valamilyen nyereményért csinálnátok a kihívást és jutalmat kapna a legkitartóbb a kihívás végén! ;) Na, mit szóltok hozzá?


Vegán chocolate chip cookies

Hozzávalók:
- 120 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 135 g tönköly fehérliszt
- 110 g nádcukor
- 120 g kókuszzsír, puha állagban
- 80 g ét csokibogyó/csokicsepp
- 1 db érett banán, meghámozva, villával pépesre törve
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál mandula/rizs/zab/szójatej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, só. Egy másik tálban keverjük ki a nádcukrot a puha kókuszzsírral (én most ezt a változatot használtam). Ha már "habos" a kókuszzsír, adjuk hozzá a banánpépet, a vaníliát és a növényi tejet. Jól keverjük el, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá a csokoládét és keverjük át a tésztát (puha, enyhén ragacsos, de jól formázható tésztát kell kapnunk).

Melegítsük elő a sütőt 180C fokra és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Fagyis- vagy evőkanállal adagoljunk gombócokat a sütőpapírra és egy kicsit lapítsuk le a tetejüket. 15-20 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek.

Ebből a mennyiségből kb. 25 db lesz.


9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon klassz! Szeretem a teljeskiőrlésű liszttel készült sütiket, úgyhogy meg fogom sütni.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a receptet, épp ilyesmit kerestem.
    Én csatlakoznék a cukordiétához. :)
    Ági

    VálaszTörlés
  3. én is szívesen csatlakozom. cukordiéta mit jelent? teljes édes íz megvonást, vagy a cukormentes édes trükkök még beleférnek? (gyümölccsel, aszaltgyümölccsel, xílittel édesített dolgok?)

    VálaszTörlés
  4. A kihívás cukor és édesség (sütemény, torta, gyümölcs, nasi, + bármi, amiben van cukor, pl. a tönkölyropiban is) megvonásról fog szólni. Tavaly egyedül a citrom és az alma maradt, a többi gyümölcs nem volt engedélyezett.

    Valami ilyesmire számíts! :)

    VálaszTörlés
  5. Uhh, nagyon durván hangzik, de én is szívesen csatlakoznék. Nagyon kevés cukrot fogyasztok, de a természetesen édes dolgokról is lemondani nagyon nehéz lehet. Én lennék a legjobban meglepodve ha sikerülne :)
    Imola

    VálaszTörlés
  6. Engem már régóta érdekel,és nagyon szívesen csatlakoznék!!!! Biztosan nagyon nehéz, de remélem sikerül lesz kitartani! :)
    Orsi

    VálaszTörlés
  7. Én is szívesen csatlakoznék! Bár csokifüggőként nagy kihívás lenne, de ez benne a pláne :-)

    VálaszTörlés
  8. Vegan Chocolate Chip Cookies

    Ingredients (makes 25)

    - 1 cup (120 g) whole wheat spelt flour
    - 1 cup (135 g) white spelt flour
    - 1/2 cup (110 g) raw cane sugar
    - 1/2 cup buttery coconut oil (not solid and not liquid)
    - 80 g bittersweet chocolate chips
    - 1 ripe banana, peeled and mashed with a fork
    - 1 teaspoon baking soda
    - 1/2 teaspoon salt
    - 2 tablespoons almond/rice/oat or soy milk
    - 1 vanilla bean, split and seeded

    Method

    In a bowl add all dry ingredients: whole spelt and white spelt flour, baking soda and salt. In another bowl cream together coconuti oil with cane sugar. Once the mixture is fluffy and light, add mashed banana, vanilla, almond milk and with a wooden spoon beat until combined. Add dry ingredients into the wet, fold in the chocolate chips and mix until combined.

    Preheat the oven to 180C (356F). Line a baking sheet with parchment paper.

    Using a cookie or ice-cream scoop, portion out small balls of dough, then flatten the balls slightly with your hands. Bake for 15-20 minutes until golden brown.

    VálaszTörlés
  9. Biztos hogy jó ötlet a gyümölcsöket mellőzni? Pont ebben a tél végi vitaminmentes szürkeségben?...

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez