Pages

2013. január 3., csütörtök

Vegán brokkoli krémleves

Bejegyezte: Zizi dátum: 9:14

Indítsuk az évet egy nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető, finom, egészséges tápláló fogással: ezzel a brokkoli krémlevessel. Nem kell megijedni a vegán jelző miatt, könnyen beszerezhető alapanyagokból főztem és tényleg össze lehet dobni 25-30 perc alatt.

Van benne egy szép közepes fej brokkoli, amely tartalmaz folsavat (B9), B1, B2, B3 és C vitamint, valamint gazdag kálciumban, nátriumban, magnéziumban és vasban. Több kutatás bizonyítja, hogy a brokkolinak fontos szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megelőző étrendben. A szárát se dobjuk ki, hámozzuk meg és azt is tegyük a levesbe az apró levelekkel együtt.

A könnyű emészthetőség és tápláló volta miatt nem lisztes, de nem is tejszínes habarással sűrítettem, krémesítettem, hanem burgonyával, amely többek között káliumot, fehérjét, vasat, magnéziumot, sok C, valamint B vitamint tartalmaz, ezenkívül van benne folsav, foszfor, réz, mangán és cink is.

Gondolom az elmúlt hetek senkinek sem az egészséges táplálkozásról és a mértékletességről szóltak, hanem, amit lehetett, azt kipróbáltatok "karácsonykor, egyszer az évben belefér" felkiáltással. Ugye? :) Így biztosan jól jön egy finom, tápláló leves, amely teljesértékű fogás ebédre vagy vacsorára.


Vegán brokkoli krémleves

Hozzávalók 4 főre:
- 1 közepes fej brokkoli (kb. 400 g), szára meghámozva, felkockázva, fej rész rózsáira szedve
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 közepes burgonya, felkockázva
- 1 liter zöldségalaplé + víz a hígításhoz
- só, bors
- olívaolaj
- frissen facsart citromlé, bagett a tálaláshoz

Egy lábasban hevítsünk fel két evőkanál olívaolajat és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát és fokhagymát (5-6 perc alatt, vigyázzunk, ne égjen meg!). Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és forraljuk fel. Főzzük fedő alatt kb. 10-15 percig, majd adjuk hozzá a brokkolit és főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Botmixerrel (vagy turmixgépben) pürésítsük a levest (ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk egy kevés vízzel), majd tálaljuk melegen. Locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és csepegtessünk bele néhány csepp citromlevet. Tálaljuk ropogós bagettel.


3 megjegyzés on "Vegán brokkoli krémleves"

Katell on 2013. január 6. 12:06 írta...

Van a brokkolikrémlevessel egy nagyon nagy baj :) Valahogy mindig túl kicsi a lábos amiben készül...

Rebeka on 2013. január 18. 15:31 írta...

Kipróbáltam és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet. :)
Már egy ideje olvasom a blogodat, ez a kedvenc gasztroblogom, bár én nem vagyok se vegetáriánus se vegán, de igyekszem egészségesen táplálkozni és kevés húst enni, ezért nagyon jól jönnek ezek a receptek. :)

Zita on 2013. január 22. 12:21 írta...

Vegan Broccoli Cream Soup

Ingredients (serves 4)

- 1 medium head of broccoli (about 400 g), peel stalk, stalk and florets chopped
- 1 onion, chopped
- 2 cloves garlic, chopped
- 1 medium potato, peeled and diced
- 1 liter (4 cups) vegetable stock + water to thin, as needed
- salt, pepper
- olive oil
- freshly squeezed lemon juice + baguette to serve

Method

In a pan heat 2 tablespoons of olive oil and sweat onions and garlic until soft (5-6 minutes). Add vegetable stock, potato and bring to a boil. Reduce heat and simmer with a lid on top for about 10-15 minutes. Add in broccoli and cook until the vegetables are tender. Season with salt and pepper.

Remove soup from heat and purée with a hand blender until smooth (if you find it too thick add a little bit more water to thin). Serve immediately in bowls with baguette on the side, dribble olive oil and lemon juice on top.

Megjegyzés küldése

2013. január 3., csütörtök

Vegán brokkoli krémleves


Indítsuk az évet egy nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető, finom, egészséges tápláló fogással: ezzel a brokkoli krémlevessel. Nem kell megijedni a vegán jelző miatt, könnyen beszerezhető alapanyagokból főztem és tényleg össze lehet dobni 25-30 perc alatt.

Van benne egy szép közepes fej brokkoli, amely tartalmaz folsavat (B9), B1, B2, B3 és C vitamint, valamint gazdag kálciumban, nátriumban, magnéziumban és vasban. Több kutatás bizonyítja, hogy a brokkolinak fontos szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megelőző étrendben. A szárát se dobjuk ki, hámozzuk meg és azt is tegyük a levesbe az apró levelekkel együtt.

A könnyű emészthetőség és tápláló volta miatt nem lisztes, de nem is tejszínes habarással sűrítettem, krémesítettem, hanem burgonyával, amely többek között káliumot, fehérjét, vasat, magnéziumot, sok C, valamint B vitamint tartalmaz, ezenkívül van benne folsav, foszfor, réz, mangán és cink is.

Gondolom az elmúlt hetek senkinek sem az egészséges táplálkozásról és a mértékletességről szóltak, hanem, amit lehetett, azt kipróbáltatok "karácsonykor, egyszer az évben belefér" felkiáltással. Ugye? :) Így biztosan jól jön egy finom, tápláló leves, amely teljesértékű fogás ebédre vagy vacsorára.


Vegán brokkoli krémleves

Hozzávalók 4 főre:
- 1 közepes fej brokkoli (kb. 400 g), szára meghámozva, felkockázva, fej rész rózsáira szedve
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 közepes burgonya, felkockázva
- 1 liter zöldségalaplé + víz a hígításhoz
- só, bors
- olívaolaj
- frissen facsart citromlé, bagett a tálaláshoz

Egy lábasban hevítsünk fel két evőkanál olívaolajat és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát és fokhagymát (5-6 perc alatt, vigyázzunk, ne égjen meg!). Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és forraljuk fel. Főzzük fedő alatt kb. 10-15 percig, majd adjuk hozzá a brokkolit és főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Botmixerrel (vagy turmixgépben) pürésítsük a levest (ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk egy kevés vízzel), majd tálaljuk melegen. Locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és csepegtessünk bele néhány csepp citromlevet. Tálaljuk ropogós bagettel.


3 megjegyzés:

  1. Van a brokkolikrémlevessel egy nagyon nagy baj :) Valahogy mindig túl kicsi a lábos amiben készül...

    VálaszTörlés
  2. Kipróbáltam és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet. :)
    Már egy ideje olvasom a blogodat, ez a kedvenc gasztroblogom, bár én nem vagyok se vegetáriánus se vegán, de igyekszem egészségesen táplálkozni és kevés húst enni, ezért nagyon jól jönnek ezek a receptek. :)

    VálaszTörlés
  3. Vegan Broccoli Cream Soup

    Ingredients (serves 4)

    - 1 medium head of broccoli (about 400 g), peel stalk, stalk and florets chopped
    - 1 onion, chopped
    - 2 cloves garlic, chopped
    - 1 medium potato, peeled and diced
    - 1 liter (4 cups) vegetable stock + water to thin, as needed
    - salt, pepper
    - olive oil
    - freshly squeezed lemon juice + baguette to serve

    Method

    In a pan heat 2 tablespoons of olive oil and sweat onions and garlic until soft (5-6 minutes). Add vegetable stock, potato and bring to a boil. Reduce heat and simmer with a lid on top for about 10-15 minutes. Add in broccoli and cook until the vegetables are tender. Season with salt and pepper.

    Remove soup from heat and purée with a hand blender until smooth (if you find it too thick add a little bit more water to thin). Serve immediately in bowls with baguette on the side, dribble olive oil and lemon juice on top.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez