Mázas diós lencsefasírt
(Recept néhány pontjában megváltoztatva: Oh She Glows)
Hozzávalók 6-8 főre:
Fasírthoz:
- 190 g zöld lencse
- 100 g dió
- 60 g törökmogyoró, kesudió vegyesen
- 3 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz
- 2 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 120 g répa, felaprítva
- 1 közepes alma, meghámozva, kimagozva, lereszelve
- 40 g zabliszt
- 60 g teljeskiörlésű kenyérmorzsa
- 1 teáskanál friss rozmaring, aprítva (szárított is használható)
- 1 teáskanál friss kakukkfű (szárított is használható)
- 1 teáskanál chili pehely (opcionális)
- 1/2 csokor petrezselyem, felaprítva
- só, bors
Balzsamecetes almás mázhoz:
- 60 ml ketchup
- 1 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál édesítetlen almaszósz
- 2 evőkanál balzsamecet
Egy lábasba tegyünk 750 ml vizet. Adjuk hozzá a zöld lencsét, sózzuk és főzzük meg 40-50 perc alatt. Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 8-10 percig, amíg zselés állagú lesz (ezzel helyettesítjük a tojást). A diót, törökmogyorót és kesudiót száraz serpenyőben pirítsuk meg 6-8 perc alatt.
Megkönnyítettem a helyzetemet, hogy mindent konyhai robotgépben aprítottam fel, daráltam meg. Először a pirított diót, mogyorót és kesudiót, majd a vöröshagymát, fokhagymát, petrezselymet és répát. Ezeket öntsük egy nagy tálba, adjuk hozzá a lereszelt almát, a zöldfűszereket, a chili pelyhet, zablisztet és a kenyérmorzsát. A megfőtt lencsét szintén pürésítsük a robotgépben vagy tűrjük pépesre villával és adjuk a többi hozzávalóhoz. Ízesítsük sóval, borssal és jól keverjük össze a masszát.
Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Közben egy kis tálban keverjük össze a máz hozzávalóit.
Egy 23 cm hosszú püspökkenyér formát olajozzunk ki (ha szilikon formát használunk, akkor nem kell kiolajozni), kanalazzuk az aljára a máz 2/3-át úgy, hogy egyenletesen mindenhol betakarja. A fasírt keveréket nyomkodjuk a formába (nekem kicsit sok lett, így egy keveset meghagytam a masszából és fasírtot sütöttem belőle teflonserpenyőben). 180C fokon süssük 50-60 percig, amíg szép barna színű és ropogós lesz. Hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percet, majd fordítsuk ki belőle és kanalazzuk a tetejére a maradék mázat.
Glazed Walnut Green Lentil Loaf
VálaszTörlésIngredients (serves 6-8)
For the loaf
- 190 g (1 cup) green lentils
- 100 g (1 cup) walnuts
- 60 g (1/2 cup) hazelnuts and cashew nuts
- 3 ground flax seeds + 6 tablespoons water
- 2 big onions, chopped
- 3 cloves garlic, chopped
- 120 g (1 cup) carrot, chopped
- 1 medium apple, peeled and grated
- 40 g (1/2 cup) oat flour
- 60 g (3/4 cup) whole wheat breadcrumbs
- 1 teaspoon fresh rosemary, chopped
- 1 teaspoon fresh thyme, chopped
- 1 teaspoon chili flakes (optional)
- 1/2 bunch parsley, chopped
- salt, pepper
For the balsamic glaze
- 60 ml (1/4 cup) ketchup
- 1 tablespoon maple syrup
- 2 tablespoons unsweetened apple sauce
- 2 tablespoons balsamic vinegar
Method
Place lentils into a pan with 750 ml (3 cups) of water, season with salt, then bring to a boil. Reduce heat to medium and simmer for at least 40-50 minutes (add more water if needed) until lentils are cooked. Set aside.
In a small bowl mix ground flax with water and set aside.
In a dry non-stick pan toast walnuts, hazelnuts and cashew for 6-8 minutes and set aside.
Use a kitchen blender to grind toasted walnuts, hazelnuts and cashew. Place the grinded nuts into a large mixing bowl. Using the kitchen blender chop onion, garlic, pasley and carrots, then add to the grinded nuts. Add grated apple, rosemary, thyme, chili flakes, oat flour and breadcrumbs. Mix all ingredients together. Using the blender again, purée the cooked green lentils until smooth (or mash lentils with a spoon). Add lentils also to the mixture and adjust seasonings to taste.
Preheat the oven to 180C (356F). Meanwhile in a small bowl mix together the glaze's ingredients.
Grease a 23 cm (9 inch or a bit longer) long loaf pan with olive oil and spoon the 2/3 of the glaze into the loaf pan and spread evenly (reserve the rest for serving). Pile the walnut green lentils mixture in the tin and pack it down with the back of a spoon.
Bake at 180C (356F) for 50-60 minutes until golden brown. Cool in the tin for at least 10 minutes before transferring to a cooling rack. Serve with the remaining glaze on top.