Pages

2012. december 4., kedd

Gombás bruschetta

Bejegyezte: Zizi dátum: 11:59

Ő egy gyönyörűség... úgy hívják szürke tölcsérgomba és a Lehel piacon sikerült rá szert tennem. Miután hazahoztam, azt olvastam róla a neten, hogy főzéskor erős, fűszeres aromája, illata még jobban érződni fog (ezért sokan nem is szeretik). Mivel kevertem csiperkével, így az ízén nem érződött ez a különlegesség. Ropogós húsú, finom gomba, fűszerekkel és frissen facsart citromlével keverve ízletes, enyhén savanykás ragut adott. Salátával, köretekkel fogyasztva kiváló gyors hétköznapi vacsora. Mi élesztőmentes teljeskiörlésű tönköly kenyér szeleteket pirítottunk hozzá. Mennyei fogás kerekedett belőle!


Természetesen ez a ragu más gombával is elkészíthető. Andrea Gombamánia blogján rengeteg újdonsággal (számomra újdonság!) találkoztam,  valamint töménytelen hasznos információval a vadon termő gombákat illetően. Ajánlom figyelmetekbe!


Gombás bruschetta
(Recept: Jamie Oliver - Jamie természetesen)

Hozzávalók 2 főre:
- 300 g gomba (nálam vegyesen szürke tölcsérgomba és csiperke), megtisztítva, felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 ágacska friss kakukkfű, levelei lecsipkedve
- 6 szál petrezselyem, felaprítva
- 20 g vaj
- 1 teáskanál chili pehely (ízlés szerint friss chili is használható)
- 1 közepes citrom kifacsart leve
- só, bors
- olívaolaj
- 4 szelet kenyér + 1 gerezd fokhagyma

Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a gombát, az aprított fokhagymát, és zöld fűszereket. Ízesítsük sóval, borssal, chilivel, keverjük át, majd erős láng felett pirítsuk 5-6 percig (ha a gomba folyadékot ereszt, hagyjuk elpárologni). Ha  a gombának már van egy kis színe, adjuk hozzá a vajat és a citromlevet. Keverjük át és hogy még szaftosabb legyen adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Főzzük még 1-2 percig, keverjük át, hogy a szaft jól befedje a gombát.

Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával és kanalazzunk egyenlően a gombás raguból minden szeletre. Tálaljuk azonnal!



2 megjegyzés on "Gombás bruschetta"

babette73 on 2012. december 8. 7:48 írta...

Nagyon nagyon szeretjük! A nyár végén, amikor sok gomba volt, a vajtinórut kiló számra sütöttem, és ez a változat az egyik nagy kedvencem :) Én sok-sok zsályával készítettem :)

Zita on 2012. december 9. 10:12 írta...

Mushroom Bruschetta


Ingredients (serves 2)

- 300 g mixed mushrooms (I used cloud funnel and button mushroom), wiped clean, sliced
- 2 cloves garlic, chopped
- 2 sprigs of fresh thyme, leaves picked
- 6 sprigs of fresh parsley, chopped
- 20 g butter
- 1 teaspoon chilli flakes
- juice of 1 medium lemon
- salt, pepper
- olive oil
- 4 slices of sourdough bread + 1 clove garlic

Method

In a large pan heat 2-3 tablespoons olive oil. Add mushrooms to the pan, give it a shake. Add the chopped garlic, thyme and parsley. Season with salt, pepper, chilli and leave to fry for 5-6 minutes.

Once the mushrooms have got some colour going on, add butter and lemon juice. Toss again and add 2-3 tablespoons of water into the pan to make a creamy sauce. Simmer for 1-2 minutes more until you have a simple sauce.

Toast the bread slices, rub them with garlic. Pile the mushrooms with the sauce on top of the bread.

Serve immediately!

Megjegyzés küldése

2012. december 4., kedd

Gombás bruschetta


Ő egy gyönyörűség... úgy hívják szürke tölcsérgomba és a Lehel piacon sikerült rá szert tennem. Miután hazahoztam, azt olvastam róla a neten, hogy főzéskor erős, fűszeres aromája, illata még jobban érződni fog (ezért sokan nem is szeretik). Mivel kevertem csiperkével, így az ízén nem érződött ez a különlegesség. Ropogós húsú, finom gomba, fűszerekkel és frissen facsart citromlével keverve ízletes, enyhén savanykás ragut adott. Salátával, köretekkel fogyasztva kiváló gyors hétköznapi vacsora. Mi élesztőmentes teljeskiörlésű tönköly kenyér szeleteket pirítottunk hozzá. Mennyei fogás kerekedett belőle!


Természetesen ez a ragu más gombával is elkészíthető. Andrea Gombamánia blogján rengeteg újdonsággal (számomra újdonság!) találkoztam,  valamint töménytelen hasznos információval a vadon termő gombákat illetően. Ajánlom figyelmetekbe!


Gombás bruschetta
(Recept: Jamie Oliver - Jamie természetesen)

Hozzávalók 2 főre:
- 300 g gomba (nálam vegyesen szürke tölcsérgomba és csiperke), megtisztítva, felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 ágacska friss kakukkfű, levelei lecsipkedve
- 6 szál petrezselyem, felaprítva
- 20 g vaj
- 1 teáskanál chili pehely (ízlés szerint friss chili is használható)
- 1 közepes citrom kifacsart leve
- só, bors
- olívaolaj
- 4 szelet kenyér + 1 gerezd fokhagyma

Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a gombát, az aprított fokhagymát, és zöld fűszereket. Ízesítsük sóval, borssal, chilivel, keverjük át, majd erős láng felett pirítsuk 5-6 percig (ha a gomba folyadékot ereszt, hagyjuk elpárologni). Ha  a gombának már van egy kis színe, adjuk hozzá a vajat és a citromlevet. Keverjük át és hogy még szaftosabb legyen adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Főzzük még 1-2 percig, keverjük át, hogy a szaft jól befedje a gombát.

Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával és kanalazzunk egyenlően a gombás raguból minden szeletre. Tálaljuk azonnal!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon nagyon szeretjük! A nyár végén, amikor sok gomba volt, a vajtinórut kiló számra sütöttem, és ez a változat az egyik nagy kedvencem :) Én sok-sok zsályával készítettem :)

    VálaszTörlés
  2. Mushroom Bruschetta


    Ingredients (serves 2)

    - 300 g mixed mushrooms (I used cloud funnel and button mushroom), wiped clean, sliced
    - 2 cloves garlic, chopped
    - 2 sprigs of fresh thyme, leaves picked
    - 6 sprigs of fresh parsley, chopped
    - 20 g butter
    - 1 teaspoon chilli flakes
    - juice of 1 medium lemon
    - salt, pepper
    - olive oil
    - 4 slices of sourdough bread + 1 clove garlic

    Method

    In a large pan heat 2-3 tablespoons olive oil. Add mushrooms to the pan, give it a shake. Add the chopped garlic, thyme and parsley. Season with salt, pepper, chilli and leave to fry for 5-6 minutes.

    Once the mushrooms have got some colour going on, add butter and lemon juice. Toss again and add 2-3 tablespoons of water into the pan to make a creamy sauce. Simmer for 1-2 minutes more until you have a simple sauce.

    Toast the bread slices, rub them with garlic. Pile the mushrooms with the sauce on top of the bread.

    Serve immediately!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez