Pages

2012. október 25., csütörtök

Briós kenyér

Bejegyezte: Zizi dátum: 11:46

Ritkán készítek kelt tésztás süteményt, pedig nagyon szeretem, de igyekszem, nem sok fehér lisztes pékárut sütni. A kedvenceim továbbra is: a fánk, a nagyim foszlós kalácsa és a fahéjas csiga (érik már nagyon egy másik változatot is ebből). Ezeknek a sütiknek a puhaságát, foszlósságát sajnos a fehér liszt könnyedsége adja meg és teljeskiörlésű lisztből készítve már nem lesz ugyanolyan az ízük és az állaguk. Negyedévente egyszer azonban engedek a csábításnak...


És erre biztatlak most benneteket is! Csábuljatok el és a közelgő hétvégén süssétek meg ezt a szezámmaggal megszórt briós kenyeret (recept Peter-től). Mert nincsen jobb annál, mint reggelire egy langyos szelet brióst enni puha vajjal és házi lekvárral megkenve. Ugye?

A kelt tésztákról kialakult tévhit, miszerint kezdők bele se vágjanak, nem igaz. Amikor először kezdtem el sütni, én is a könnyebb kekszeket, muffinokat és kevert sütiket (nedves + száraz alapanyagok összedolgozása) vettem célba. Nem igazán lehet elrontani ezeket. Aztán egyszer vállalkoztam a kalács megsütésére - persze anya felügyelete mellett :) -, majd a fahéjas csiga volt az első önálló kelt tésztás vállalkozásom. Nem tudom leírni milyen felemelő érzés a puha, megkelt tésztát, kézzel dagasztani, gyúrni... belemerül az ember és elveszik. Nem lát, nem hall, csak a puha tésztát érzi és élvezi a vele való munkát. 


Nem meglepetés, hogy a briós francia eredetű. Állítólag először 1404-ben írták le a brioche szót, ami fűszeres kenyeret jelentett. De hagyjuk a történelmet és jöjjön a recept!

Briós kenyér

Hozzávalók:
- 250 ml langyos (kézmeleg) víz
- 3 és 1/2 evőkanál langyos (kézmeleg) tej
- 8 g szárított élesztő
- 4 evőkanál nádcukor
- 490 g sima búzaliszt, szitálva
- 40 g vaj, felkockázva
- 2 db bio tojás
- 2 teáskanál só
- szezámmag

Egy kis tálban keverjük össze a vizet a tejjel, az élesztővel és a cukorral. Tegyük félre és várjuk meg, amíg felfut (habos lesz). 

Egy nagy tálban dolgozzuk el a vajat a liszttel és a sóval (apró morzsa állagúra). Adjuk hozzá a habos élesztőt, egy tojást és a kezünkkel állítsuk össze a tésztát (ragadós lesz). Borítsuk lisztezett felületre és dagasszuk a tésztát 5 percig. Ha szükséges, egy kevés lisztet még adhatunk hozzá (ne túl sokat, mert keményebbé teszi a tésztát). Formázzunk belőle labdát és tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük a duplájára (kb. 1 óra).

Vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át egy kicsit, majd formázzuk és tegyük bele a püspökkenyér formába (az enyém 25 cm hosszú). Fedjük le megint a konyharuhával és a formában is hagyjuk megkelni a duplájára (kb. 1 óra). Közben a másik tojást verjük fel egy kis tálkában, majd a megkelt briós tetejét kenjük meg vele és szórjuk meg szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, ropogós. Hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjunk bele... :)




2 megjegyzés on "Briós kenyér"

Babette on 2012. október 29. 1:46 írta...

Gyönyörű!!!!Ki fogom próbálni!

Zizi on 2012. november 26. 10:43 írta...

Brioche Bread

Ingredients

-250 ml lukewarm water
- 3 and 1/2 tablespoons lukewarm milk
- 8 g dried yeast
- 4 tablespoons cane sugar
- 490 g plain (all-purpose) flour, sifted
- 40 g butter, cubed
- 2 organic eggs
- 2 teaspoons salt
- sesame seeds

Method

In a small bowl combine water, milk, dried yeast and sugar. Allow yeast to proof (until it gets foamy).

In a big bowl combine flour, butter and salt. With your fingers rub the butter into the flour until it resembles fine breadcrumbs. Add foamy yeast, one egg and mix everything with your hands until you get a sticky dough. Lay the dough on a floured board and knead for 5 minutes. If it's necessary add a little more flour to it but not too much or the bread will be tougher. Shape the dough into a ball, place back into the bowl, cover with a clean cloth and let it rise for 30-40 minutes or until it has doubled in bulk.

Punch down the risen dough and turn out onto the floured board. Knead again for a few minutes and shape it to fit in a loaf pan (25 cm / 9,75 inch long). Cover with the kitchen towl and let it rise again until 30-40 minutes (doubles in size).

Meanwhile preheat the oven to 180C (360F).

In a small bowl beat the egg and brush a generous amount over the brioche. Sprinkle with sesame seeds. Bake at 180C (360F) for about 30 minutes or until golden brown. Let cool before slicing.

Megjegyzés küldése

2012. október 25., csütörtök

Briós kenyér


Ritkán készítek kelt tésztás süteményt, pedig nagyon szeretem, de igyekszem, nem sok fehér lisztes pékárut sütni. A kedvenceim továbbra is: a fánk, a nagyim foszlós kalácsa és a fahéjas csiga (érik már nagyon egy másik változatot is ebből). Ezeknek a sütiknek a puhaságát, foszlósságát sajnos a fehér liszt könnyedsége adja meg és teljeskiörlésű lisztből készítve már nem lesz ugyanolyan az ízük és az állaguk. Negyedévente egyszer azonban engedek a csábításnak...


És erre biztatlak most benneteket is! Csábuljatok el és a közelgő hétvégén süssétek meg ezt a szezámmaggal megszórt briós kenyeret (recept Peter-től). Mert nincsen jobb annál, mint reggelire egy langyos szelet brióst enni puha vajjal és házi lekvárral megkenve. Ugye?

A kelt tésztákról kialakult tévhit, miszerint kezdők bele se vágjanak, nem igaz. Amikor először kezdtem el sütni, én is a könnyebb kekszeket, muffinokat és kevert sütiket (nedves + száraz alapanyagok összedolgozása) vettem célba. Nem igazán lehet elrontani ezeket. Aztán egyszer vállalkoztam a kalács megsütésére - persze anya felügyelete mellett :) -, majd a fahéjas csiga volt az első önálló kelt tésztás vállalkozásom. Nem tudom leírni milyen felemelő érzés a puha, megkelt tésztát, kézzel dagasztani, gyúrni... belemerül az ember és elveszik. Nem lát, nem hall, csak a puha tésztát érzi és élvezi a vele való munkát. 


Nem meglepetés, hogy a briós francia eredetű. Állítólag először 1404-ben írták le a brioche szót, ami fűszeres kenyeret jelentett. De hagyjuk a történelmet és jöjjön a recept!

Briós kenyér

Hozzávalók:
- 250 ml langyos (kézmeleg) víz
- 3 és 1/2 evőkanál langyos (kézmeleg) tej
- 8 g szárított élesztő
- 4 evőkanál nádcukor
- 490 g sima búzaliszt, szitálva
- 40 g vaj, felkockázva
- 2 db bio tojás
- 2 teáskanál só
- szezámmag

Egy kis tálban keverjük össze a vizet a tejjel, az élesztővel és a cukorral. Tegyük félre és várjuk meg, amíg felfut (habos lesz). 

Egy nagy tálban dolgozzuk el a vajat a liszttel és a sóval (apró morzsa állagúra). Adjuk hozzá a habos élesztőt, egy tojást és a kezünkkel állítsuk össze a tésztát (ragadós lesz). Borítsuk lisztezett felületre és dagasszuk a tésztát 5 percig. Ha szükséges, egy kevés lisztet még adhatunk hozzá (ne túl sokat, mert keményebbé teszi a tésztát). Formázzunk belőle labdát és tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük a duplájára (kb. 1 óra).

Vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át egy kicsit, majd formázzuk és tegyük bele a püspökkenyér formába (az enyém 25 cm hosszú). Fedjük le megint a konyharuhával és a formában is hagyjuk megkelni a duplájára (kb. 1 óra). Közben a másik tojást verjük fel egy kis tálkában, majd a megkelt briós tetejét kenjük meg vele és szórjuk meg szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, ropogós. Hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjunk bele... :)




2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!!!!Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Brioche Bread

    Ingredients

    -250 ml lukewarm water
    - 3 and 1/2 tablespoons lukewarm milk
    - 8 g dried yeast
    - 4 tablespoons cane sugar
    - 490 g plain (all-purpose) flour, sifted
    - 40 g butter, cubed
    - 2 organic eggs
    - 2 teaspoons salt
    - sesame seeds

    Method

    In a small bowl combine water, milk, dried yeast and sugar. Allow yeast to proof (until it gets foamy).

    In a big bowl combine flour, butter and salt. With your fingers rub the butter into the flour until it resembles fine breadcrumbs. Add foamy yeast, one egg and mix everything with your hands until you get a sticky dough. Lay the dough on a floured board and knead for 5 minutes. If it's necessary add a little more flour to it but not too much or the bread will be tougher. Shape the dough into a ball, place back into the bowl, cover with a clean cloth and let it rise for 30-40 minutes or until it has doubled in bulk.

    Punch down the risen dough and turn out onto the floured board. Knead again for a few minutes and shape it to fit in a loaf pan (25 cm / 9,75 inch long). Cover with the kitchen towl and let it rise again until 30-40 minutes (doubles in size).

    Meanwhile preheat the oven to 180C (360F).

    In a small bowl beat the egg and brush a generous amount over the brioche. Sprinkle with sesame seeds. Bake at 180C (360F) for about 30 minutes or until golden brown. Let cool before slicing.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez