Pages

2012. szeptember 2., vasárnap

Vegán kukoricás áfonyás muffin

Bejegyezte: Zizi dátum: 10:51

Igen, egy újabb édesség... ígérem ezután sós recept jön, Kata! :) Pénteken sütöttem először és az eredmény nem várt siker lett. Olyan "wow" élmény. Éppen ezért gyorsan fogytak (I. nagyon rájárt :)). Még Jucinak is jutott belőle két darab. Persze könnyelműen megígértem, hogy este jövök a recepttel, de olyan fáradt voltam, hogy nem volt erőm "összedobni" a bejegyzést.

Arra viszont volt erőm, hogy egy újabb adagot előkészítsek. Aztán szombaton reggel 6-kor keltem, hogy még a piac előtt kisüssem a következő adagot, amit aztán délután vittünk vendégségbe. Ott azonnal kérték a recept... nem csodálkoztam.

Kukoricának és áfonyának még szezonja van, szóval ne hagyjátok ki! A receptet Emily blogján találtam, néhány apróságot változtattam csak rajta.


Vegán kukoricás áfonyás muffin

Hozzávalók 12 db-hoz:
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 3 evőkanál víz
- 1 bögre kukoricadara
- 1 bögre tönköly fehérliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 bögre zabtej (rizs- vagy szójatej is használható)
- 1 evőkanál almaecet
- 1/3 bögre nádcukor
- 1/4 bögre kókuszolaj (napraforgó olaj is használható helyette)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 bögre áfonya
- 1 bögre friss kukorica

Egy tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel (ez szolgál a tojás "helyettesítésére") és hagyjuk állni 6-8 percig. A kukoricáról vágjuk le a szemeket (kb. 1 kisebb cső ad 1 bögrényit, persze használhatunk fagyasztott kukoricát is) és tegyük félre. Béleljük ki a muffintepsit papírkapszlikkal.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: kukoricadara, tönkölyliszt, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet az almaecettel, keverjük el benne a nádcukrot, majd adjuk hozzá a kókuszolajat és a vaníliát. Öntsük hozzá a lenmagot, keverjük el. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz és jól keverjük össze a tésztát. Most jönnek az áfonya- és kukoricaszemek. Óvatosan keverjük, hogy minél több áfonyaszem maradjon egyben.

Kanállal osszuk el a tésztát egyenlő részben a muffinformákban. Süssük 180 fokon kb. 20-25 percig. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát, hogy jól átsültek-e a muffinok.


1 megjegyzés on "Vegán kukoricás áfonyás muffin"

Zizi on 2012. november 26. 10:48 írta...

Vegan Corn Blueberry Muffins

Ingredients (makes 12 muffins)

- 1 tablespoons ground flax seed
- 3 tablespoons water
- 1 cup cornmeal
- 1 cup white spelt flour
- 1 tablespoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1 cup oatmilk (you can use rice- or soymilk too)
- 1 tablespoon apple vinegar
- 1/3 cup raw cane sugar
- 1/4 cup coconut oil (you can use sunflower oil too)
- 1 vanilla bean, split and seeded
- 1 cup blueberries
- 1 cup fresh corn

Method

In a small bowl mix together the ground flax seed with the water to make a "flax egg" - let the mixture sit for a 6-8 minutes until thickened. Preheat the oven to 180C (356F). Remove the husks from the corn. Stand the cob upright on its base and use a sharp knife to shave off the kernels into a bowl. Line a 12 hole muffin tray with paper cases.

In a bowl mix together the dry ingredients: cornmeal, white spelt flour, baking powder and salt. In another bowl mix the wet ingredients: oatmilk, apple vinegar (this makes vegan buttermilk), cane sugar, coconut oil and vanilla. Pour in the flax egg. Add the wet ingredients to the dry one and stir until everything combined. Fold fresh corn and blueberries into the batter.

Spoon the mixture into the cases, filling them about two thirds full, dividing the batter evenly. Bake at 180C (356F) for about 20-25 minutes. Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the muffins cleanly.

Yum!

Megjegyzés küldése

2012. szeptember 2., vasárnap

Vegán kukoricás áfonyás muffin


Igen, egy újabb édesség... ígérem ezután sós recept jön, Kata! :) Pénteken sütöttem először és az eredmény nem várt siker lett. Olyan "wow" élmény. Éppen ezért gyorsan fogytak (I. nagyon rájárt :)). Még Jucinak is jutott belőle két darab. Persze könnyelműen megígértem, hogy este jövök a recepttel, de olyan fáradt voltam, hogy nem volt erőm "összedobni" a bejegyzést.

Arra viszont volt erőm, hogy egy újabb adagot előkészítsek. Aztán szombaton reggel 6-kor keltem, hogy még a piac előtt kisüssem a következő adagot, amit aztán délután vittünk vendégségbe. Ott azonnal kérték a recept... nem csodálkoztam.

Kukoricának és áfonyának még szezonja van, szóval ne hagyjátok ki! A receptet Emily blogján találtam, néhány apróságot változtattam csak rajta.


Vegán kukoricás áfonyás muffin

Hozzávalók 12 db-hoz:
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 3 evőkanál víz
- 1 bögre kukoricadara
- 1 bögre tönköly fehérliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 bögre zabtej (rizs- vagy szójatej is használható)
- 1 evőkanál almaecet
- 1/3 bögre nádcukor
- 1/4 bögre kókuszolaj (napraforgó olaj is használható helyette)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 bögre áfonya
- 1 bögre friss kukorica

Egy tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel (ez szolgál a tojás "helyettesítésére") és hagyjuk állni 6-8 percig. A kukoricáról vágjuk le a szemeket (kb. 1 kisebb cső ad 1 bögrényit, persze használhatunk fagyasztott kukoricát is) és tegyük félre. Béleljük ki a muffintepsit papírkapszlikkal.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: kukoricadara, tönkölyliszt, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet az almaecettel, keverjük el benne a nádcukrot, majd adjuk hozzá a kókuszolajat és a vaníliát. Öntsük hozzá a lenmagot, keverjük el. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz és jól keverjük össze a tésztát. Most jönnek az áfonya- és kukoricaszemek. Óvatosan keverjük, hogy minél több áfonyaszem maradjon egyben.

Kanállal osszuk el a tésztát egyenlő részben a muffinformákban. Süssük 180 fokon kb. 20-25 percig. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát, hogy jól átsültek-e a muffinok.


1 megjegyzés:

  1. Vegan Corn Blueberry Muffins

    Ingredients (makes 12 muffins)

    - 1 tablespoons ground flax seed
    - 3 tablespoons water
    - 1 cup cornmeal
    - 1 cup white spelt flour
    - 1 tablespoon baking powder
    - 1/2 teaspoon salt
    - 1 cup oatmilk (you can use rice- or soymilk too)
    - 1 tablespoon apple vinegar
    - 1/3 cup raw cane sugar
    - 1/4 cup coconut oil (you can use sunflower oil too)
    - 1 vanilla bean, split and seeded
    - 1 cup blueberries
    - 1 cup fresh corn

    Method

    In a small bowl mix together the ground flax seed with the water to make a "flax egg" - let the mixture sit for a 6-8 minutes until thickened. Preheat the oven to 180C (356F). Remove the husks from the corn. Stand the cob upright on its base and use a sharp knife to shave off the kernels into a bowl. Line a 12 hole muffin tray with paper cases.

    In a bowl mix together the dry ingredients: cornmeal, white spelt flour, baking powder and salt. In another bowl mix the wet ingredients: oatmilk, apple vinegar (this makes vegan buttermilk), cane sugar, coconut oil and vanilla. Pour in the flax egg. Add the wet ingredients to the dry one and stir until everything combined. Fold fresh corn and blueberries into the batter.

    Spoon the mixture into the cases, filling them about two thirds full, dividing the batter evenly. Bake at 180C (356F) for about 20-25 minutes. Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the muffins cleanly.

    Yum!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez