Pages

2012. augusztus 21., kedd

"Fő" az őszinteség + vegán mandulás csokis banánkenyér

Bejegyezte: Zizi dátum: 12:43
Zabtej kis üvegekben

A Goldenblog 2012-es versenye kapcsán eszembe jutott néhány gondolat. Ezeket szeretném megosztani veletek... őszintén. Én azokat a blogokat preferálom, amelyek értéket közvetítenek, adnak, új információval szolgálnak számomra, szépek a képek, tanulhatok a leírtakból, inspirálnak, alkotásra ösztönöznek, elgondolkodtatnak, esetleg közösséget építenek. És mindezek miatt visszajárok az adott blogokra...

Ha gasztroblogról van szó, természetesen fontos számomra a styling is és a kiváló fotó. Én mindig úgy tesztelem a képeimet, hogy megmutatom I.-nek és megkérdezem tőle: "Csorog a nyálad, ha meglátod ezt a képet?". :) Ha igen a válasz, elégedett vagyok. Persze előfordul, hogy az én képeim sem sikerülnek jól. Néha tombolok, mert nem tudom a képet úgy megkomponálni, ahogyan azt elképzeltem. Igen, a food styling egy külön szakma, tanulni kell. Nem csak odarakok az asztalra egy tányért, rá az ételt, lefotózom és már kész is. Előkészületet igényel, tervezést, beállítást. Aztán figyelni kell a fényviszonyokra, a fényképezőgép beállítására és az összhatásra is (és ott van az utómunka a képekkel, a sztori és a recept megírása). Készítettem már olyan képeket, amelyekkel nem voltam elégedett és nem is kerültek fel a blogra. Történt olyan is, hogy néhány nappal később újra megfőztem-megsütöttem az adott ételt, nekiálltam a fotózásnak és másodszorra már sikerült.

A fotózás és a food styling terén is kezdőnek tartom magam, de gyakorlat teszi a mestert (ez tényleg igaz) és napról napra többet tanulok (plusz vannak kiváló könyvek és blogok is, amelyek ebben segítenek)... egy új szakmát... és ez nagyon jó. A Zizi kalandjai hobbi, szeretek főzni, sütni, újdonságokat megosztani veletek, bemutatni, hogy a vegetáriánus konyha igenis sokszínű és csak egy kicsit kell hozzátenni, hogy varázslatosat alkossunk. Annak ellenére, hogy hobbi, néha több időt töltök vele, mint a hétköznapi munkámmal... mert nagyon szeretem. A blog a gyermekem, amellyel sokat foglalkozom és törődök. Remélem ezt látjátok is! :)

A teljesség igénye nélkül néhány blog, amelyeket nagyon szeretek (nemcsak gasztroblog kategóriában): Vegasztrománia, Á la carte kulinária, Praliné Paradicsom, Mandula Sarok, Édes és keserű, Az élet napos oldala, Eszter befőzAsztika blogja, Tisztatészta, Étel ital kicsivú, Kísérleti konyhaBabette főz, Sütimizéria, Rakottkert, Imbisz, Flatcat, Jépatojta van, Green Tearoom, Mindennapi ételeink, Csak a Puffin ad neked erőt, Juci útja,  Ahol a malac nem túrIrány London blog, 360 fok bringa, Józsi bácsi gondolatai a világról, Renifoto, Csajbringa, Kicsi Ház, Trip in AUS és még sorolhatnám...

Szóval nem lesz könnyű az idei Goldenblog szavazás. Egy-egy kategóriában nem is tudom, hogy kire adjam le a voksomat, amikor olyan sokan megérdemelnék a 15 perc hírnevet! Ti már szavaztatok?

És a sok szöveg után jöjjön már végre a banánkenyér, ugye? Egy korábbi banánkenyér receptet itt találtok.


Vegán mandulás csokis banánkenyér

Hozzávalók:
- 1 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/2 bögre tönköly fehérliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál őrölt lenmag + 1/4 bögre (60 ml) víz
- 1/2 bögre zabtej (rizstej, szójatej is használható)
- 1/3 bögre nádcukor
- 3 db érett banán
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1/2 bögre mandula
- 1/2 bögre 70%-os csokoládé, felaprítva
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy tányérban törjük pépesre a banánokat. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulaszemeket 4-5 perc alatt és vágjuk durvára. Egy tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig (ez helyettesíti a tojást). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet a nádcukorral és a banánnal. Adjuk hozzá a vaníliát és a vizes lenmagot, majd ezt a keverék öntsük a száraz hozzávalókhoz. Keverjük bele a pirított mandulát és csokoládét.

Az összekevert tésztát öntsük egy 25 cm hosszú püspökkenyér formába és 180 fokon süssük 40-45 percig (végezzünk fogpiszkáló próbát, hogy jól átsült-e már a kenyér, akkor jó, ha a fogpiszkálóra már nem ragad semmi). Délutáni kávéhoz, teához, de másnap reggelire is kiváló!



11 megjegyzés on ""Fő" az őszinteség + vegán mandulás csokis banánkenyér"

Juci on 2012. augusztus 22. 3:15 írta...

Zitus,
nem hiszed el, a napokban sutottem egy bananos- cukkinis valtozatot. izre tokeletes lett, de nem sult at tokeletesen, szerintem keves volt a liszt es sok a banan.
Na de majd legkozelebb,

Zizi on 2012. augusztus 22. 3:41 írta...

Juci,
ha teszel a sütibe banánt, cukkinit, akkor azok sokkal nedvesebbé teszik a megsült tésztát is + puhább is marad. Szerintem nem volt nyers, csak nem szoktál még hozzá!

Anonymous írta...

Nagyon jó írás és klassz a recept!

Selectfood on 2012. augusztus 23. 6:01 írta...

Kedves Zizi,

a gondolataiddal teljesen egyetértek, én is hasonlóan vélekedem a témáról. Sőt mi több; a kedvenc blogjaid között ott van jó pár az én kedvenceim közül is.

A banánkenyered rendívül nyálcsorgató lett!

emiGrants on 2012. augusztus 23. 7:24 írta...

Zizi! Feltétlenül kell bele cukor? Ha igen, akkor esetleg megfelelne a nyírfacukor is? Nekem csak azt szabad és abból iscsak keveset. Egyébként isteni a recept, olyan nagyon szeretném megcsinálni!
Grant Júlia

Zizi on 2012. augusztus 23. 11:19 írta...

Alíz,

köszi az egyetértést! ;)

Zizi on 2012. augusztus 23. 11:21 írta...

Júlia,

nem kell bele feltétlenül cukor, de akkor tegyél bele legalább 4 banánt, plusz a 70%-os csokiban van egy pici cukor. Nem lesz igazán édesnek mondható, de természetes gyümölcscukor a banánból lesz benne (én már sütöttem teljesen cukor nélkül répás muffint - nem a megszokott íz lett, de ehető; gondolom ilyen lesz a banánkenyér is). Nyírfacukorral is elkészíthető, és akár tehetsz bele sokkal kevesebb mennyiséget, csak éppen cukrozd meg és adjál hozzá egy negyedik banánt.

Várom a beszámolót, hogy ízlett! Te vegán vagy egyébként?

Rambling Tart on 2012. szeptember 6. 2:30 írta...

Beautiful photos and delicious comfort food. :-)

Anonymous írta...

Szia Zizi!
"Rákaptam" az oldaladra és sorra készítem a jobbnál-jobb sütiket, kajákat innen. Ma ez volt soron, jól sikerült! Köszi, Erika

Zita on 2012. október 8. 2:56 írta...

Szia Erika!

Köszönöm a kedves kommentedet! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek és sorra próbálsz ki minél többet! Csak így tovább!

Vegetáriánus vagy egyébként?

Zizi

Zizi on 2012. november 26. 10:51 írta...

Vegan Banana Bread With Almond & Chocolate

Ingredients

- 1 cup whole wheat spelt flour
- 1/2 cup white spelt flour
- 2 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon salt
- 2 evőkanál ground flaxseed + 1/4 cup (60 ml) water
- 1/2 cup oatmilk (you can use rice milk or soy milk)
- 1/3 cup cane sugar
- 3 ripe bananas, mashed
- 1 vanilla bean, split and seeded
- 1/2 cup almond, roasted in a dry pan, then roughly chopped
- 1/2 cup chocolate (70% cocoa content), chopped

Method

In a small bowl mix together the ground flaxseed with the water to make a "flax egg" - let the mixture sit for a 6-8 minutes until thickened. Preheat the oven to 180C (356F).

In a bowl combine the dry ingredients: flours, baking powder and salt. In another bowl mix together the oatmilk with the cane sugar and mashed bananas. Add the vanilla and the flax egg and pour these wet ingredients mixture into the dry one, stirring until just combined. Fold roasted almonds and chocolate in.

Pour it in a 25 cm (9,75 inch) long loaf pan and bake it on 180 C (356 F) for about 40-45 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean.

Megjegyzés küldése

2012. augusztus 21., kedd

"Fő" az őszinteség + vegán mandulás csokis banánkenyér

Zabtej kis üvegekben

A Goldenblog 2012-es versenye kapcsán eszembe jutott néhány gondolat. Ezeket szeretném megosztani veletek... őszintén. Én azokat a blogokat preferálom, amelyek értéket közvetítenek, adnak, új információval szolgálnak számomra, szépek a képek, tanulhatok a leírtakból, inspirálnak, alkotásra ösztönöznek, elgondolkodtatnak, esetleg közösséget építenek. És mindezek miatt visszajárok az adott blogokra...

Ha gasztroblogról van szó, természetesen fontos számomra a styling is és a kiváló fotó. Én mindig úgy tesztelem a képeimet, hogy megmutatom I.-nek és megkérdezem tőle: "Csorog a nyálad, ha meglátod ezt a képet?". :) Ha igen a válasz, elégedett vagyok. Persze előfordul, hogy az én képeim sem sikerülnek jól. Néha tombolok, mert nem tudom a képet úgy megkomponálni, ahogyan azt elképzeltem. Igen, a food styling egy külön szakma, tanulni kell. Nem csak odarakok az asztalra egy tányért, rá az ételt, lefotózom és már kész is. Előkészületet igényel, tervezést, beállítást. Aztán figyelni kell a fényviszonyokra, a fényképezőgép beállítására és az összhatásra is (és ott van az utómunka a képekkel, a sztori és a recept megírása). Készítettem már olyan képeket, amelyekkel nem voltam elégedett és nem is kerültek fel a blogra. Történt olyan is, hogy néhány nappal később újra megfőztem-megsütöttem az adott ételt, nekiálltam a fotózásnak és másodszorra már sikerült.

A fotózás és a food styling terén is kezdőnek tartom magam, de gyakorlat teszi a mestert (ez tényleg igaz) és napról napra többet tanulok (plusz vannak kiváló könyvek és blogok is, amelyek ebben segítenek)... egy új szakmát... és ez nagyon jó. A Zizi kalandjai hobbi, szeretek főzni, sütni, újdonságokat megosztani veletek, bemutatni, hogy a vegetáriánus konyha igenis sokszínű és csak egy kicsit kell hozzátenni, hogy varázslatosat alkossunk. Annak ellenére, hogy hobbi, néha több időt töltök vele, mint a hétköznapi munkámmal... mert nagyon szeretem. A blog a gyermekem, amellyel sokat foglalkozom és törődök. Remélem ezt látjátok is! :)

A teljesség igénye nélkül néhány blog, amelyeket nagyon szeretek (nemcsak gasztroblog kategóriában): Vegasztrománia, Á la carte kulinária, Praliné Paradicsom, Mandula Sarok, Édes és keserű, Az élet napos oldala, Eszter befőzAsztika blogja, Tisztatészta, Étel ital kicsivú, Kísérleti konyhaBabette főz, Sütimizéria, Rakottkert, Imbisz, Flatcat, Jépatojta van, Green Tearoom, Mindennapi ételeink, Csak a Puffin ad neked erőt, Juci útja,  Ahol a malac nem túrIrány London blog, 360 fok bringa, Józsi bácsi gondolatai a világról, Renifoto, Csajbringa, Kicsi Ház, Trip in AUS és még sorolhatnám...

Szóval nem lesz könnyű az idei Goldenblog szavazás. Egy-egy kategóriában nem is tudom, hogy kire adjam le a voksomat, amikor olyan sokan megérdemelnék a 15 perc hírnevet! Ti már szavaztatok?

És a sok szöveg után jöjjön már végre a banánkenyér, ugye? Egy korábbi banánkenyér receptet itt találtok.


Vegán mandulás csokis banánkenyér

Hozzávalók:
- 1 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/2 bögre tönköly fehérliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál őrölt lenmag + 1/4 bögre (60 ml) víz
- 1/2 bögre zabtej (rizstej, szójatej is használható)
- 1/3 bögre nádcukor
- 3 db érett banán
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1/2 bögre mandula
- 1/2 bögre 70%-os csokoládé, felaprítva
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy tányérban törjük pépesre a banánokat. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulaszemeket 4-5 perc alatt és vágjuk durvára. Egy tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig (ez helyettesíti a tojást). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet a nádcukorral és a banánnal. Adjuk hozzá a vaníliát és a vizes lenmagot, majd ezt a keverék öntsük a száraz hozzávalókhoz. Keverjük bele a pirított mandulát és csokoládét.

Az összekevert tésztát öntsük egy 25 cm hosszú püspökkenyér formába és 180 fokon süssük 40-45 percig (végezzünk fogpiszkáló próbát, hogy jól átsült-e már a kenyér, akkor jó, ha a fogpiszkálóra már nem ragad semmi). Délutáni kávéhoz, teához, de másnap reggelire is kiváló!



11 megjegyzés:

  1. Zitus,
    nem hiszed el, a napokban sutottem egy bananos- cukkinis valtozatot. izre tokeletes lett, de nem sult at tokeletesen, szerintem keves volt a liszt es sok a banan.
    Na de majd legkozelebb,

    VálaszTörlés
  2. Juci,
    ha teszel a sütibe banánt, cukkinit, akkor azok sokkal nedvesebbé teszik a megsült tésztát is + puhább is marad. Szerintem nem volt nyers, csak nem szoktál még hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó írás és klassz a recept!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zizi,

    a gondolataiddal teljesen egyetértek, én is hasonlóan vélekedem a témáról. Sőt mi több; a kedvenc blogjaid között ott van jó pár az én kedvenceim közül is.

    A banánkenyered rendívül nyálcsorgató lett!

    VálaszTörlés
  5. Zizi! Feltétlenül kell bele cukor? Ha igen, akkor esetleg megfelelne a nyírfacukor is? Nekem csak azt szabad és abból iscsak keveset. Egyébként isteni a recept, olyan nagyon szeretném megcsinálni!
    Grant Júlia

    VálaszTörlés
  6. Alíz,

    köszi az egyetértést! ;)

    VálaszTörlés
  7. Júlia,

    nem kell bele feltétlenül cukor, de akkor tegyél bele legalább 4 banánt, plusz a 70%-os csokiban van egy pici cukor. Nem lesz igazán édesnek mondható, de természetes gyümölcscukor a banánból lesz benne (én már sütöttem teljesen cukor nélkül répás muffint - nem a megszokott íz lett, de ehető; gondolom ilyen lesz a banánkenyér is). Nyírfacukorral is elkészíthető, és akár tehetsz bele sokkal kevesebb mennyiséget, csak éppen cukrozd meg és adjál hozzá egy negyedik banánt.

    Várom a beszámolót, hogy ízlett! Te vegán vagy egyébként?

    VálaszTörlés
  8. Beautiful photos and delicious comfort food. :-)

    VálaszTörlés
  9. Szia Zizi!
    "Rákaptam" az oldaladra és sorra készítem a jobbnál-jobb sütiket, kajákat innen. Ma ez volt soron, jól sikerült! Köszi, Erika

    VálaszTörlés
  10. Szia Erika!

    Köszönöm a kedves kommentedet! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek és sorra próbálsz ki minél többet! Csak így tovább!

    Vegetáriánus vagy egyébként?

    Zizi

    VálaszTörlés
  11. Vegan Banana Bread With Almond & Chocolate

    Ingredients

    - 1 cup whole wheat spelt flour
    - 1/2 cup white spelt flour
    - 2 teaspoon baking powder
    - 1 teaspoon salt
    - 2 evőkanál ground flaxseed + 1/4 cup (60 ml) water
    - 1/2 cup oatmilk (you can use rice milk or soy milk)
    - 1/3 cup cane sugar
    - 3 ripe bananas, mashed
    - 1 vanilla bean, split and seeded
    - 1/2 cup almond, roasted in a dry pan, then roughly chopped
    - 1/2 cup chocolate (70% cocoa content), chopped

    Method

    In a small bowl mix together the ground flaxseed with the water to make a "flax egg" - let the mixture sit for a 6-8 minutes until thickened. Preheat the oven to 180C (356F).

    In a bowl combine the dry ingredients: flours, baking powder and salt. In another bowl mix together the oatmilk with the cane sugar and mashed bananas. Add the vanilla and the flax egg and pour these wet ingredients mixture into the dry one, stirring until just combined. Fold roasted almonds and chocolate in.

    Pour it in a 25 cm (9,75 inch) long loaf pan and bake it on 180 C (356 F) for about 40-45 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez