Pages

2012. május 10., csütörtök

Friss saláta a Lecsós Kertből

Bejegyezte: Zizi dátum: 12:28
Rukkola és retek

Szerettem volna már korábban is írni a kis parcellánkról, ami a Lecsós Kertben található, de úgy gondoltam, hogy képek nélkül nem izgalmas a dolog. Most, hogy már elég sok minden kibújt a kertben, van téma a fotózásra, így bemutatom, hogy mit is termelünk Budapest egy apró szegletében.

Februárban jutottunk hozzá a parcellánkhoz. A Közösségi Kertek szervezésében pályázni lehetett (vagyis online jelentkezni) a kis kertekre. Többszörös túljelentkezés volt, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy sorsolás útján döntik el, hogy kinek jusson parcella. Így került a mi nevünk is a kalapba, aztán pedig a szerencsés "nyertesek" közé (I. nevét húzták ki, nem az enyémet :)).

Rukkola (elég csenevész volt, de aztán burjánzásnak indult - hurrá!)

Hihetetlen népszerűsége miatt a városban egyre nagyobb a szervezkedés a közösségi kerteket illetően és egyre több helyen indul meg a gazdálkodás. Remélem ez a pozitív kezdeményezés országszerte elterjed és egyre több városban lesz lehetőség kertészkedésre (ha valahol már működik, osszátok meg itt kommentben, hogy mások is értesülhessenek a jó hírről).

Rebarbara

Ma délután ledöbbentem a változásokon, hogy mennyit nőttek a növények néhány nap alatt és nagyon büszke vagyok, hogy ilyen takaros kis kertünk lett. Anya és apa tanácsát igyekeztem megfogadni veteményezéskor és palántázáskor, meg a gyerekkori kertészkedős emlékek is felszínre kerültek. Követem Bálint Gazdát Facebookon és Twitteren is. Jó sok hasznos tanáccsal látja el a kezdőket, sokat lehet tanulni tőle. Antikváriumokból pedig beszereztem néhány gyöngyszemet, amelyekből szintén sokat lehet tanulni  a biogazdálkodásról, a növényekről, a kertészkedésről (Gertrud Frank: Öngyógyító kiskert, Rudolf Steiner: A mezőgazdálkodás gyarapodásának szellemtudományos alapjai).

Mángold

Cukkini

Ma este pedig az első betakarított terményből készült egyszerű saláta: rukkola levelek, retek, kevés olívaolaj, citromlé, csipet só. Hozzá néhány szelet teljeskiörlésű kenyérből fokhagymás pirítós, tökmagolajjal meglocsolva, pirospaprikával megszórva és kecskesajt. Néha a legegyszerűbb dolgok a legfenségesebbek! Igaz?

Cirmos bab

Jó kertészkedést mindenkinek!


3 megjegyzés on "Friss saláta a Lecsós Kertből"

Judyt on 2012. május 10. 14:05 írta...

Nem is gondoltam, hogy a kertészkedéshez is utána kell olvasni :S Ha nekem lenne kertem, tuti nem lenne ennyi szépség benne :D Pedig alig várom,hogy egyszer friss fuszereket vagdalhassak a konyhaablakom alól ;)

Frau Paprika on 2012. május 10. 23:17 írta...

Szuper és gratulálok!:) Jártam arra a héten, megnéztem a parcellákat, nagyon klassz és most már látványos is. Hajrá és legyen sok beszámoló még!

Rambling Tart on 2012. május 16. 20:03 írta...

These photos are wonderful, Zita!! I can almost feel the dampness of the earth, the slightly cool spring air. I love it. :-)

Megjegyzés küldése

2012. május 10., csütörtök

Friss saláta a Lecsós Kertből

Rukkola és retek

Szerettem volna már korábban is írni a kis parcellánkról, ami a Lecsós Kertben található, de úgy gondoltam, hogy képek nélkül nem izgalmas a dolog. Most, hogy már elég sok minden kibújt a kertben, van téma a fotózásra, így bemutatom, hogy mit is termelünk Budapest egy apró szegletében.

Februárban jutottunk hozzá a parcellánkhoz. A Közösségi Kertek szervezésében pályázni lehetett (vagyis online jelentkezni) a kis kertekre. Többszörös túljelentkezés volt, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy sorsolás útján döntik el, hogy kinek jusson parcella. Így került a mi nevünk is a kalapba, aztán pedig a szerencsés "nyertesek" közé (I. nevét húzták ki, nem az enyémet :)).

Rukkola (elég csenevész volt, de aztán burjánzásnak indult - hurrá!)

Hihetetlen népszerűsége miatt a városban egyre nagyobb a szervezkedés a közösségi kerteket illetően és egyre több helyen indul meg a gazdálkodás. Remélem ez a pozitív kezdeményezés országszerte elterjed és egyre több városban lesz lehetőség kertészkedésre (ha valahol már működik, osszátok meg itt kommentben, hogy mások is értesülhessenek a jó hírről).

Rebarbara

Ma délután ledöbbentem a változásokon, hogy mennyit nőttek a növények néhány nap alatt és nagyon büszke vagyok, hogy ilyen takaros kis kertünk lett. Anya és apa tanácsát igyekeztem megfogadni veteményezéskor és palántázáskor, meg a gyerekkori kertészkedős emlékek is felszínre kerültek. Követem Bálint Gazdát Facebookon és Twitteren is. Jó sok hasznos tanáccsal látja el a kezdőket, sokat lehet tanulni tőle. Antikváriumokból pedig beszereztem néhány gyöngyszemet, amelyekből szintén sokat lehet tanulni  a biogazdálkodásról, a növényekről, a kertészkedésről (Gertrud Frank: Öngyógyító kiskert, Rudolf Steiner: A mezőgazdálkodás gyarapodásának szellemtudományos alapjai).

Mángold

Cukkini

Ma este pedig az első betakarított terményből készült egyszerű saláta: rukkola levelek, retek, kevés olívaolaj, citromlé, csipet só. Hozzá néhány szelet teljeskiörlésű kenyérből fokhagymás pirítós, tökmagolajjal meglocsolva, pirospaprikával megszórva és kecskesajt. Néha a legegyszerűbb dolgok a legfenségesebbek! Igaz?

Cirmos bab

Jó kertészkedést mindenkinek!


3 megjegyzés:

  1. Nem is gondoltam, hogy a kertészkedéshez is utána kell olvasni :S Ha nekem lenne kertem, tuti nem lenne ennyi szépség benne :D Pedig alig várom,hogy egyszer friss fuszereket vagdalhassak a konyhaablakom alól ;)

    VálaszTörlés
  2. Szuper és gratulálok!:) Jártam arra a héten, megnéztem a parcellákat, nagyon klassz és most már látványos is. Hajrá és legyen sok beszámoló még!

    VálaszTörlés
  3. These photos are wonderful, Zita!! I can almost feel the dampness of the earth, the slightly cool spring air. I love it. :-)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez