Pages

2012. március 13., kedd

A világ legfinomabb nyers csokoládétortája

Bejegyezte: Zizi dátum: 18:21

Igen, tutira ki merem jelenteni, hogy ez a világ legfinomabb nyers csokoládétortája. Még arra is merészkedek, hogy kijelentsem, ez a világ legfinomabb csokoládétortája. 

Nem mondom azt, hogy készítsétek el.

Inkább azt mondom, ha nem készítitek el, életetek egyik legcsokisabb élményét hagyjátok ki.

Nyers, vegán, ráadásul legcsokisabb élmény? Ez meg, hogy lehetséges? Mindez azt is jelenti, hogy akkor ez egy egészséges édes élmény? Hát igen, ha leszámítjuk a benne lévő 100 gramm nádcukrot (én kókuszvirág cukrot tettem bele, de erről majd később), csak egészséges, tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyagokból áll. 


Alapját datolya, mandula és egy kis só adja. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor) tartalmaz, olaja pedig gazdag E-vitaminban.

A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.


A krém alapja az avokádó. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.

A kakaó szuper élelmiszer, arányos mennyiségben a kakaópor és a jó minőségű csokoládé is örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék.

A kókuszvirág cukor a kókuszpálma bontatlan kókuszvirág nedvéből gyártott hagyományos cukor, fehérítetlen, finomítatlan, enyhén karamelles ízű. A kókuszcukor glikémiás indexe a nádcukoréval (68), a legtöbb mézével (55) és az agavéval (27–41) szemben alacsony (35). A kókuszcukornak magas kálium, magnézium, cink és vas tartalma van, természetes forrása a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminnak. 100%-ban szerves, feldolgozatlan, szűretlen, fehérítetlen természetes édesítőszer, nem tartalmaz tartósítószert és szinte pH semleges.


Azt hiszem ezzel a sok-sok információval (forrás: Wikipédia, mmgonline, Facebook) meggyőztelek benneteket a torta egészséges voltáról, de most már jöjjön a recept, hogy elkészítése által az ízéről is meggyőződjetek. Röpke 20 perc alatt összedobható a torta, utána állni hagyjátok egy órát a mélyhűtőben, majd jöhet a tálalás. Én egy 18,5 cm-es formában készítettem, ez kb. 4 nagy, tömény szeletnek felel meg.

El ne felejtsem megemlíteni annak az istennőnek a nevét, akitől ellestem ezt a receptet. Szóval végignéztem a River Cottage "Veg Every Day" című sorozatot, amelyben Hugh vállalja, hogy három hónapon keresztül vegetáriánusként táplálkozik. A sorozat minden részében elmegy valakihez, hogy tanuljon valami újat. Így jut el Laura Coxeter nyers étel specialistához, aki megmutatja neki ezt a tortát.


Nyers csokoládétorta*

Hozzávalók 4 főre (18,5 cm-es csatos formához):
Torta alaphoz:
- 100 g mandula
- 70 g datolya, kimagozva
- 1/2 teáskanál tengeri vagy Himalája só
Krémhez:
- 1 és 1/2 érett nagy avokádó
- 70 g nyers kakaópor (helyettesíthető normál cukrozatlan kakaóporral)
- 50 g kókuszolaj
- 100 g kókuszvirág cukor (helyettesíthető - lehetőleg nyers - nádcukorral)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet tengeri vagy Himalája só

Ha van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs időnk, akkor tegyük egyből a robotgépbe a mandulát, és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll "tésztává". Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat. 

A tortaformát béleljük ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet. Tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe 1 órára. Ha türelmetlenek vagyunk, már 45 perc után kivehetjük. :)

És akkor vágjunk bele...


Ez a szelet a tiétek, a többit megettem én! :)


------

*A torta akkor számít teljesen nyersnek, ha nyers kakaóport, kókuszvirág cukrot vagy nádcukrot és nyers kókuszolajat használunk az elkészítéséhez. A nyers alapanyagok lényege, hogy 42 Celsius fok fölé nem megy a hőmérséklet az előállítás, feldolgozás során. Ha nem sikerül ilyen alapanyagokat beszereznünk, nem probléma, attól ugyanolyan finom lesz a torta, csak nem mondható 100%-osan nyersnek. 


24 megjegyzés on "A világ legfinomabb nyers csokoládétortája"

Jenis on 2012. március 14. 1:55 írta...

Wow! Hatalmas ötlet avokádót tenni a csokikrémbe! Ezt biztosan kipróbálom! Azt hiszem ilyen lesz a névnapi tortám. :)

sajtkukac on 2012. március 14. 2:07 írta...

Engem nem kell tudományos tényekkel győzködni - a képek alapján is simán megvettem :-)

pinkóci on 2012. március 17. 13:22 írta...

Én a cukormentes hónapodat "vettem meg", szuper ötletnek tratom. Remélem nekem is sikerül. :)
Bár sokkal enyhébb, mint a tiéd volt, számomra döntő. :)
A tort pedig gyönyörű!

Helga írta...

Nagyon finom!!! Ma el keszitettem es nagyon jol sierult .... Fenseges :)

Colors in the Kitchen on 2012. április 1. 0:57 írta...

Zizi ezt én is elkészítettem (nem lett vegán, ezt azt cseréltem benne). Fantasztikus az avokádó kakaó párosítás! Köszi! :)

Réka írta...

Most tettem be a mélyhűtőbe, csak a krémet kóstoltam meg, hihetetlenül finom !!
De a gyerekeimnek nem mondom meg, hogy avokado van benne :))

Zita on 2012. április 5. 0:13 írta...

Láttam a blogodon, hogy megcsináltad a tortát, örülök, hogy ízlett!

Zita on 2012. április 5. 0:14 írta...

Réka,

jót mosolyogtam, amikor olvastam a kommentedet. Jelezz vissza, hogy ízlett a gyerekeknek és azt is írd meg, hogy elárultad-e nekik, hogy avokádó van a tortában! :)

Praliné Zsuzsi on 2012. április 19. 4:28 írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki!! Csak egy dolgot nem értek: ha sima kakaópor van benne, akkor hogy lehet nyers, mikor a kakaóbabok a feldolgozás során fermentációnál az 51 fokot is meghaladhatják, illetve ezután jön a pörkölés még magasabb hőfokon, ami elpusztítja az esetleges kórokozókat? Épp mostanában olvastam egy írást a nyers csokoládéval kapcsolatos kérdésekről, ezért nem értem.

Zita on 2012. április 19. 5:21 írta...

Igazad van Zsuzsi, nyilván a kakaóbab ki van téve némi hőhatásnak. Akkor lenne tökéletes a cím, ha vettem volna nyers kakaóbabot és én őröltem volna meg otthon. Nem tudom milyen ebben a formában az íze. Te kóstoltál már nyers őrölt kakaóbabot?

Zita on 2012. április 19. 5:26 írta...

Egyébként van nyers kakaópor, csak itthon nem lehet kapni. Ennek is abból kellett volna készülnie, de nehéz beszerezni.

Utánaolvastam, szóval van nyers kakaópor.

Praliné Zsuzsi on 2012. április 19. 7:56 írta...

Zizi, én tényleg nem kukacoskodni akartam, csak nemrég olvastam erről a témáról, és szöget ütött bennem a kérdés. De e-mailben átküldtem, amit olvastam, sok link is van benne a témáról, hátha érdekel.
Sajnos nyers őrölt kakaóbabot nem kóstoltam még, bár állítólag az nem nagy élmény, nincs igazából csokiíze, mert az az erjedés, pörkölés stb. során alakul ki. Ettem már 100%-os csokoládét, tehát ami kizárólag kakaómasszából és kakaóvajból állt, ízre persze brutális volt, de olyan selymes volt az állaga, amilyet még korábban más csokinál nem tapasztaltam.

Zita on 2012. április 19. 11:30 írta...

Nem vettem kukacoskodásnak a hozzászólásodat! :) Már válaszoltam is az emailedre! :)

Zizi on 2012. június 26. 5:46 írta...

Raw Chocolate Ganache Cake

Ingredients (serves 4, for a 18,5 cm - 7,28 inches - spring form pan)

For the base
- 100 g almonds
- 70 g dates, pitted
- 1/2 teaspoon sea or Himalayan salt

For the filling
- 1 and 1/2 medium sized ripe avocados
- 70 g raw cocoa powder
- 50 g coconut oil
- 100 g coconut flower sugar (you can substitute with raw cane sugar)
- 1 vanilla bean, split and seeded
- pinch of sea or Himalayan salt

Method

If you have time soak the almonds for at least 6 hours then drain and dehydrate them (The soaking releases the enzyme inhibitors and makes them easier to digest.). In a food processor blend the almonds. Add dates and salt and blend until you get a 'dough' or until the mixture forms a ball (if it's too dry, add 1-2 teaspoons coconut oil to the dough).

Line the spring form pan with cling film and press the dough into the bottom of the pan. Place it in the freezer to harden until you make the ganache.

Place all the filling ingredients in a food processor then blend everything until smooth. Pour the ganache over the base. Set in the freezer for 1 hour (it should be firm enough to slice up). If you're impatient you can take out after 45 minutes freezing. :)

Takáts Kriszta on 2012. július 8. 12:42 írta...

Most készítettük el párommal a tortát...már fagyoskodik egy ideje és 40perc múlva esszük...hmm éjszakai csoki torta evés :)
Remélem fincsi lesz. Hajninál ettünk, az övé istenien sikerült!Mi is karobbal helyettesítettük a kakaót. köszi a receptért!

Zita on 2012. július 9. 0:51 írta...

Szia Kriszta!

Igen, Hajni mesélte, hogy ezt a tortát készítette el nektek. Nagy siker mindenhol. Imádnivaló!

Hanna írta...

Nagyon jól néz ki a tortád!! :) Két kérdésem lenne, az egyik, hogy aszalt datolya is megfelel a célnak? És ha nem, Pesten hol lehet venni friss datolyát?
A másik, hogy néztem kókuszolajat üzletben, és azt mondták, két fajta felel meg főzéshez, az egyik az semleges ízű, a másiknak pedig elég intenzív az íze. TE melyiket ajánlod?

Zita on 2012. szeptember 6. 2:27 írta...

Hanna,

a szárított és szárított között is van különbség, én is ilyet használtam, mert számomra egyértelmű, hogy szinte csak ilyet lehet kapni Magyarországon. A Lehel piacon szoktam venni az arab árusnál a földszinten, neki mindig finom, nagyon puha datolyája van. Ha nagyon szárazat kapsz, akkor áztasd vízbe néhány órára, hogy jól megpuhuljon.

A kókuszolaj és kókuszzsír számomra egy és ugyanaz. A kókuszzsír olvadáspontja 24C fok, ha pedig folyékony már kókuszolajnak nevezhető. Ha nagyon kókuszízű lenne, akkor az extraszűz, hidegen sajtolt és nagyon nagyon drága (de egyébként ennek sincs nagyon erős kókusz íze). Én a hagyományosat veszem mindig, amivel főzni és sütni is tudok (neve: Trendavit vagy Coco24, meg van utántöltős tasakos, annak most nem jut eszembe a neve). Itt találsz több fajtát: http://bit.ly/QbBnOv.

Virágdémon on 2012. október 19. 9:53 írta...

Isteni ez a torta, áldom a neved, amióta rátaláltam az oldaladon :) Először a lányomnak készítettem, ez volt a második szülinapi tortája, habzsolta, ami azért nagy öröm nekem, mert nyersen semmit sem hajlandó megenni, sőt, szinte csak gabonaételeket hajlandó elfogyasztani. Azóta szinte minden héten elkészítem a krémet, formába öntöm, utána pont úgy néz ki, mint a torta (az alapot úgysem ette). Mézzel készítve és sokkal kevesebb kókuszzsírral (max. 2 ek 2 avokádóhoz) is tökéletes lesz. Most végre kaptam kókuszvirág cukrot, kísérletképpen 1 ek kókuszzsír + 1 ek kakaóvaj keverékével készítettem, és alig várom, hogy ehessünk belőle. Komoly függőséget okoz (viszont jó hír, hogy akinek bejön, csoki helyett tuti ezt fogja majszolni rendszeresen).

Szerafina on 2012. október 24. 0:11 írta...

szia, veletlen akadtam a blogra, amikor tej-tojasmentes csokitorta receptet bongesztem. a receptedbol a kremet keszitettem el (es egy vegan tortalapra kentem). a fiam iskolai tortaja lett, mert ott vannak allaergias gyerekek, es nem lehet akarmit vinni, viszont a fiam ragaszkodott a csokitortahoz. jol megjartam vegul a dologgal, de nem a recept hibajabol: elromlott a konyhagepem es mar pont nem tudtam vele megcsinalni a kremet! igy a legkisebb reszelovel kellett simara ugyeskednem az avokadot, mert akkor mar nem volt visszaut. :))) vegul szepen osszejott, csak kicsit kevesebb lett,mint gondoltam. legkozelebb dupla adag kell belole, mert biztos lesz legkozelebb, nagoyn finom! az avokadot en ugyan erzem benne, de a legkisebben leteszteltem, neki nem tunt fel, remelem, az osztalynak is izlik majd. mar szepen megkotott a hutoben a krem, hamarosan indulok is vele az iskolaba. koszonet a receptert, es nagoyn tetszik ez a kalandos konyha itt a blogo, jovok maskor is! :)

Zita on 2012. október 24. 0:14 írta...

Virágdémon!

Nagyon örülök, hogy tetszik a blogom, visszajársz és, hogy bejött ez a nyers csokitorta! Bátran kísérletezz, én se szoktam 100%-san követni egy receptet! Szóval, hajrá!

Zita on 2012. október 24. 0:16 írta...

Szerafina!

Az avokádó puhaságától függően, villával is jól össze lehet törni, aztán pépesre keverni. Én is készítettem már ezt a tortát több alkalommal és soha nem lett egyforma a mennyiség, ugyanis a krém mennyisége nagyban függ az avokádó méretétől. Ha kisebbeket kapsz, nyugodtan adjál hozzá többet és egy kicsivel több kakaóport is, hogy szép sötét csokibarna színe legyen!

Anonymous írta...

kedves zita,

most karácsonyra készítettem el a tortát (ugyan csaltam, mert pici vajat tettem a végén még a krémbe - hogy a finnyás családomnak is tetszen. :) )

kicsit megosztó volt, de összegezve átütő siker. nekem és a páromnak szerelem első látásra, ízre pedig az érzés csak mélyült. a többieknek vagy nagyon tetszett, vagy nagyon nem, mivel elég tömény, étcsoki jellege van.

összegezve: imádom! (főleg, mivel végre sikerült >érett< avokádót találnom).

köszönöm a receptet, nem csak ezt - a blogot is. :)

Zita on 2012. december 29. 9:58 írta...

Örülök, hogy ízlett a torta! A taktikám az, hogy el se kell mondani a vendégeknek, hogy miből készült a torta, csak egyszerűen azt mondani, hogy csokoládétorta. Így nem indul a finomság előítéletekkel. Igaz, hogy tömény, de szerintem nem annyira, mint egy vajas krémes cukrászdai csokoládétorta. Egy vékony szelet kielégíti a csokoládé iránti igényünket és még egészséges is! :)

Örülök, hogy tetszik a blogom. Köszönöm a visszajelzésedet!

Megjegyzés küldése

2012. március 13., kedd

A világ legfinomabb nyers csokoládétortája


Igen, tutira ki merem jelenteni, hogy ez a világ legfinomabb nyers csokoládétortája. Még arra is merészkedek, hogy kijelentsem, ez a világ legfinomabb csokoládétortája. 

Nem mondom azt, hogy készítsétek el.

Inkább azt mondom, ha nem készítitek el, életetek egyik legcsokisabb élményét hagyjátok ki.

Nyers, vegán, ráadásul legcsokisabb élmény? Ez meg, hogy lehetséges? Mindez azt is jelenti, hogy akkor ez egy egészséges édes élmény? Hát igen, ha leszámítjuk a benne lévő 100 gramm nádcukrot (én kókuszvirág cukrot tettem bele, de erről majd később), csak egészséges, tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyagokból áll. 


Alapját datolya, mandula és egy kis só adja. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor) tartalmaz, olaja pedig gazdag E-vitaminban.

A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.


A krém alapja az avokádó. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.

A kakaó szuper élelmiszer, arányos mennyiségben a kakaópor és a jó minőségű csokoládé is örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék.

A kókuszvirág cukor a kókuszpálma bontatlan kókuszvirág nedvéből gyártott hagyományos cukor, fehérítetlen, finomítatlan, enyhén karamelles ízű. A kókuszcukor glikémiás indexe a nádcukoréval (68), a legtöbb mézével (55) és az agavéval (27–41) szemben alacsony (35). A kókuszcukornak magas kálium, magnézium, cink és vas tartalma van, természetes forrása a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminnak. 100%-ban szerves, feldolgozatlan, szűretlen, fehérítetlen természetes édesítőszer, nem tartalmaz tartósítószert és szinte pH semleges.


Azt hiszem ezzel a sok-sok információval (forrás: Wikipédia, mmgonline, Facebook) meggyőztelek benneteket a torta egészséges voltáról, de most már jöjjön a recept, hogy elkészítése által az ízéről is meggyőződjetek. Röpke 20 perc alatt összedobható a torta, utána állni hagyjátok egy órát a mélyhűtőben, majd jöhet a tálalás. Én egy 18,5 cm-es formában készítettem, ez kb. 4 nagy, tömény szeletnek felel meg.

El ne felejtsem megemlíteni annak az istennőnek a nevét, akitől ellestem ezt a receptet. Szóval végignéztem a River Cottage "Veg Every Day" című sorozatot, amelyben Hugh vállalja, hogy három hónapon keresztül vegetáriánusként táplálkozik. A sorozat minden részében elmegy valakihez, hogy tanuljon valami újat. Így jut el Laura Coxeter nyers étel specialistához, aki megmutatja neki ezt a tortát.


Nyers csokoládétorta*

Hozzávalók 4 főre (18,5 cm-es csatos formához):
Torta alaphoz:
- 100 g mandula
- 70 g datolya, kimagozva
- 1/2 teáskanál tengeri vagy Himalája só
Krémhez:
- 1 és 1/2 érett nagy avokádó
- 70 g nyers kakaópor (helyettesíthető normál cukrozatlan kakaóporral)
- 50 g kókuszolaj
- 100 g kókuszvirág cukor (helyettesíthető - lehetőleg nyers - nádcukorral)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet tengeri vagy Himalája só

Ha van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs időnk, akkor tegyük egyből a robotgépbe a mandulát, és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll "tésztává". Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat. 

A tortaformát béleljük ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet. Tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a formát, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza a mélyhűtőbe 1 órára. Ha türelmetlenek vagyunk, már 45 perc után kivehetjük. :)

És akkor vágjunk bele...


Ez a szelet a tiétek, a többit megettem én! :)


------

*A torta akkor számít teljesen nyersnek, ha nyers kakaóport, kókuszvirág cukrot vagy nádcukrot és nyers kókuszolajat használunk az elkészítéséhez. A nyers alapanyagok lényege, hogy 42 Celsius fok fölé nem megy a hőmérséklet az előállítás, feldolgozás során. Ha nem sikerül ilyen alapanyagokat beszereznünk, nem probléma, attól ugyanolyan finom lesz a torta, csak nem mondható 100%-osan nyersnek. 


24 megjegyzés:

  1. Wow! Hatalmas ötlet avokádót tenni a csokikrémbe! Ezt biztosan kipróbálom! Azt hiszem ilyen lesz a névnapi tortám. :)

    VálaszTörlés
  2. Engem nem kell tudományos tényekkel győzködni - a képek alapján is simán megvettem :-)

    VálaszTörlés
  3. Én a cukormentes hónapodat "vettem meg", szuper ötletnek tratom. Remélem nekem is sikerül. :)
    Bár sokkal enyhébb, mint a tiéd volt, számomra döntő. :)
    A tort pedig gyönyörű!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom!!! Ma el keszitettem es nagyon jol sierult .... Fenseges :)

    VálaszTörlés
  5. Zizi ezt én is elkészítettem (nem lett vegán, ezt azt cseréltem benne). Fantasztikus az avokádó kakaó párosítás! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  6. Most tettem be a mélyhűtőbe, csak a krémet kóstoltam meg, hihetetlenül finom !!
    De a gyerekeimnek nem mondom meg, hogy avokado van benne :))

    VálaszTörlés
  7. Láttam a blogodon, hogy megcsináltad a tortát, örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  8. Réka,

    jót mosolyogtam, amikor olvastam a kommentedet. Jelezz vissza, hogy ízlett a gyerekeknek és azt is írd meg, hogy elárultad-e nekik, hogy avokádó van a tortában! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon-nagyon jól néz ki!! Csak egy dolgot nem értek: ha sima kakaópor van benne, akkor hogy lehet nyers, mikor a kakaóbabok a feldolgozás során fermentációnál az 51 fokot is meghaladhatják, illetve ezután jön a pörkölés még magasabb hőfokon, ami elpusztítja az esetleges kórokozókat? Épp mostanában olvastam egy írást a nyers csokoládéval kapcsolatos kérdésekről, ezért nem értem.

    VálaszTörlés
  10. Igazad van Zsuzsi, nyilván a kakaóbab ki van téve némi hőhatásnak. Akkor lenne tökéletes a cím, ha vettem volna nyers kakaóbabot és én őröltem volna meg otthon. Nem tudom milyen ebben a formában az íze. Te kóstoltál már nyers őrölt kakaóbabot?

    VálaszTörlés
  11. Egyébként van nyers kakaópor, csak itthon nem lehet kapni. Ennek is abból kellett volna készülnie, de nehéz beszerezni.

    Utánaolvastam, szóval van nyers kakaópor.

    VálaszTörlés
  12. Zizi, én tényleg nem kukacoskodni akartam, csak nemrég olvastam erről a témáról, és szöget ütött bennem a kérdés. De e-mailben átküldtem, amit olvastam, sok link is van benne a témáról, hátha érdekel.
    Sajnos nyers őrölt kakaóbabot nem kóstoltam még, bár állítólag az nem nagy élmény, nincs igazából csokiíze, mert az az erjedés, pörkölés stb. során alakul ki. Ettem már 100%-os csokoládét, tehát ami kizárólag kakaómasszából és kakaóvajból állt, ízre persze brutális volt, de olyan selymes volt az állaga, amilyet még korábban más csokinál nem tapasztaltam.

    VálaszTörlés
  13. Nem vettem kukacoskodásnak a hozzászólásodat! :) Már válaszoltam is az emailedre! :)

    VálaszTörlés
  14. Raw Chocolate Ganache Cake

    Ingredients (serves 4, for a 18,5 cm - 7,28 inches - spring form pan)

    For the base
    - 100 g almonds
    - 70 g dates, pitted
    - 1/2 teaspoon sea or Himalayan salt

    For the filling
    - 1 and 1/2 medium sized ripe avocados
    - 70 g raw cocoa powder
    - 50 g coconut oil
    - 100 g coconut flower sugar (you can substitute with raw cane sugar)
    - 1 vanilla bean, split and seeded
    - pinch of sea or Himalayan salt

    Method

    If you have time soak the almonds for at least 6 hours then drain and dehydrate them (The soaking releases the enzyme inhibitors and makes them easier to digest.). In a food processor blend the almonds. Add dates and salt and blend until you get a 'dough' or until the mixture forms a ball (if it's too dry, add 1-2 teaspoons coconut oil to the dough).

    Line the spring form pan with cling film and press the dough into the bottom of the pan. Place it in the freezer to harden until you make the ganache.

    Place all the filling ingredients in a food processor then blend everything until smooth. Pour the ganache over the base. Set in the freezer for 1 hour (it should be firm enough to slice up). If you're impatient you can take out after 45 minutes freezing. :)

    VálaszTörlés
  15. Most készítettük el párommal a tortát...már fagyoskodik egy ideje és 40perc múlva esszük...hmm éjszakai csoki torta evés :)
    Remélem fincsi lesz. Hajninál ettünk, az övé istenien sikerült!Mi is karobbal helyettesítettük a kakaót. köszi a receptért!

    VálaszTörlés
  16. Szia Kriszta!

    Igen, Hajni mesélte, hogy ezt a tortát készítette el nektek. Nagy siker mindenhol. Imádnivaló!

    VálaszTörlés
  17. Nagyon jól néz ki a tortád!! :) Két kérdésem lenne, az egyik, hogy aszalt datolya is megfelel a célnak? És ha nem, Pesten hol lehet venni friss datolyát?
    A másik, hogy néztem kókuszolajat üzletben, és azt mondták, két fajta felel meg főzéshez, az egyik az semleges ízű, a másiknak pedig elég intenzív az íze. TE melyiket ajánlod?

    VálaszTörlés
  18. Hanna,

    a szárított és szárított között is van különbség, én is ilyet használtam, mert számomra egyértelmű, hogy szinte csak ilyet lehet kapni Magyarországon. A Lehel piacon szoktam venni az arab árusnál a földszinten, neki mindig finom, nagyon puha datolyája van. Ha nagyon szárazat kapsz, akkor áztasd vízbe néhány órára, hogy jól megpuhuljon.

    A kókuszolaj és kókuszzsír számomra egy és ugyanaz. A kókuszzsír olvadáspontja 24C fok, ha pedig folyékony már kókuszolajnak nevezhető. Ha nagyon kókuszízű lenne, akkor az extraszűz, hidegen sajtolt és nagyon nagyon drága (de egyébként ennek sincs nagyon erős kókusz íze). Én a hagyományosat veszem mindig, amivel főzni és sütni is tudok (neve: Trendavit vagy Coco24, meg van utántöltős tasakos, annak most nem jut eszembe a neve). Itt találsz több fajtát: http://bit.ly/QbBnOv.

    VálaszTörlés
  19. Isteni ez a torta, áldom a neved, amióta rátaláltam az oldaladon :) Először a lányomnak készítettem, ez volt a második szülinapi tortája, habzsolta, ami azért nagy öröm nekem, mert nyersen semmit sem hajlandó megenni, sőt, szinte csak gabonaételeket hajlandó elfogyasztani. Azóta szinte minden héten elkészítem a krémet, formába öntöm, utána pont úgy néz ki, mint a torta (az alapot úgysem ette). Mézzel készítve és sokkal kevesebb kókuszzsírral (max. 2 ek 2 avokádóhoz) is tökéletes lesz. Most végre kaptam kókuszvirág cukrot, kísérletképpen 1 ek kókuszzsír + 1 ek kakaóvaj keverékével készítettem, és alig várom, hogy ehessünk belőle. Komoly függőséget okoz (viszont jó hír, hogy akinek bejön, csoki helyett tuti ezt fogja majszolni rendszeresen).

    VálaszTörlés
  20. szia, veletlen akadtam a blogra, amikor tej-tojasmentes csokitorta receptet bongesztem. a receptedbol a kremet keszitettem el (es egy vegan tortalapra kentem). a fiam iskolai tortaja lett, mert ott vannak allaergias gyerekek, es nem lehet akarmit vinni, viszont a fiam ragaszkodott a csokitortahoz. jol megjartam vegul a dologgal, de nem a recept hibajabol: elromlott a konyhagepem es mar pont nem tudtam vele megcsinalni a kremet! igy a legkisebb reszelovel kellett simara ugyeskednem az avokadot, mert akkor mar nem volt visszaut. :))) vegul szepen osszejott, csak kicsit kevesebb lett,mint gondoltam. legkozelebb dupla adag kell belole, mert biztos lesz legkozelebb, nagoyn finom! az avokadot en ugyan erzem benne, de a legkisebben leteszteltem, neki nem tunt fel, remelem, az osztalynak is izlik majd. mar szepen megkotott a hutoben a krem, hamarosan indulok is vele az iskolaba. koszonet a receptert, es nagoyn tetszik ez a kalandos konyha itt a blogo, jovok maskor is! :)

    VálaszTörlés
  21. Virágdémon!

    Nagyon örülök, hogy tetszik a blogom, visszajársz és, hogy bejött ez a nyers csokitorta! Bátran kísérletezz, én se szoktam 100%-san követni egy receptet! Szóval, hajrá!

    VálaszTörlés
  22. Szerafina!

    Az avokádó puhaságától függően, villával is jól össze lehet törni, aztán pépesre keverni. Én is készítettem már ezt a tortát több alkalommal és soha nem lett egyforma a mennyiség, ugyanis a krém mennyisége nagyban függ az avokádó méretétől. Ha kisebbeket kapsz, nyugodtan adjál hozzá többet és egy kicsivel több kakaóport is, hogy szép sötét csokibarna színe legyen!

    VálaszTörlés
  23. kedves zita,

    most karácsonyra készítettem el a tortát (ugyan csaltam, mert pici vajat tettem a végén még a krémbe - hogy a finnyás családomnak is tetszen. :) )

    kicsit megosztó volt, de összegezve átütő siker. nekem és a páromnak szerelem első látásra, ízre pedig az érzés csak mélyült. a többieknek vagy nagyon tetszett, vagy nagyon nem, mivel elég tömény, étcsoki jellege van.

    összegezve: imádom! (főleg, mivel végre sikerült >érett< avokádót találnom).

    köszönöm a receptet, nem csak ezt - a blogot is. :)

    VálaszTörlés
  24. Örülök, hogy ízlett a torta! A taktikám az, hogy el se kell mondani a vendégeknek, hogy miből készült a torta, csak egyszerűen azt mondani, hogy csokoládétorta. Így nem indul a finomság előítéletekkel. Igaz, hogy tömény, de szerintem nem annyira, mint egy vajas krémes cukrászdai csokoládétorta. Egy vékony szelet kielégíti a csokoládé iránti igényünket és még egészséges is! :)

    Örülök, hogy tetszik a blogom. Köszönöm a visszajelzésedet!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez