Pages

2012. február 1., szerda

A legegészségesebb chips és a februári kihívás

Bejegyezte: Zizi dátum: 14:08

Leveles kelt azóta fogyasztunk rendszeresen, amióta voltunk Joan-nál nyersétel tanfolyamon és elmondta nekünk, hogy a téli időszakban az egyik legjobb vitaminforrás. Nagyon magas a béta karotin, C és K vitamin, valamint lutein (növényi festékanyag, fontos szerepet játszik az érrendszer és a szem védelmében) tartalma és gazdag kálciumban. Jó hidegtűrő, nálunk az erkélyen tárolva mínusz fokokban sem fagy meg. A brokkoli, a karfiol és a kelbimbó rokona. Hatalmasra meg tud nőni, nem is fér el egy nagy zacskóban csak úgy, hogy leveleire szedjük.

Többnyire zöld turmixokba és levelesekbe tettem bele. Elkészíthető főzeléknek és salátának is, sőt a hétvégén egy fantasztikusan finom és egyszerű tésztaételt készítettem belőle (recept később). Több helyen láttam chipsnek elkészítve. Gondoltam adok neki egy esélyt és kipróbálom milyen nasinak. Elmondom milyen...

Olyan, amit nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, 20 perc alatt elkészül és van egy olyan chipsünk, ami nem olajban sült, ropogós, sós és mennyei!


Leveleskel chips

Hozzávalók:
- 1 csokor leveleskel
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só, bors

Szedjük le a leveleket a szárról és tépkedjük falat méretűre. Mossuk meg és salátacentrifugában jól szárítsuk meg. Tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg az olívaolajjal. Jól keverjük össze, hogy az olaj mindenhol befedje a leveleket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150-160 fokon megsütjük. Akkor jó, ha tapintásra ropogós és enyhén megbarnult. Nyugodtan készítsünk belőle dupla mennyiséget, garantáltan gyorsan el fog fogyni.


És akkor néhány szó a februári kihívásról. Az utóbbi időben egyre több édességet, édes dolgot ettem (tanúsítja ezt a blogom is) és éreztem, hogy a szervezetem kezd telítődni. Ezért úgy határoztam, hogy tartok egy tisztító hónapot és a vegetáriánus táplálkozást vegánra cserélem, valamint lemondok minden édes dologról, beleértve a nádcukrot (kristálycukrot már nagyon régóta nem használok), a mézet, a juhar/rizs/agavé/datolya szirupot, nyírfacukrot,  kókuszcukrot (új felfedezettem, majd írok róla később), édes gyümölcsöket (banán, körte, datolya, füge, stb.), csokoládét, süteményeket. Amit engedélyezek: alma, grapefruit, citrom, alkalmanként narancs, kivi és mandarin.

Heti bontásban őszintén be fogok számolni nektek a kihívásról, a csoki utáni sóvárgásról (biztos lesz ilyen :)), az ételekről, amiket fogyasztunk (igen, I. is vállalta a kihívást, ő marad vegetáriánus, vagyis tejterméket és tojást fog fogyasztani, csak a cukorról mond le), az új ízekről, amiket felfedezünk.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a témában leírtakat a saját tapasztalataimra alapozom. Ha úgy gondoljátok, hogy ti is szeretnétek kipróbálni, kérjétek ki egy szakember véleményét, tájékozódjatok a témában. Heti egy Húsmentes Hétfővel (Meatless Monday) és cukormentes nappal sokat tehettek az egészségetekért és környezetetekért.


További cukormentes vegán receptekért katt ide.


8 megjegyzés on "A legegészségesebb chips és a februári kihívás"

Delish on 2012. február 1. 14:15 írta...

imadom! szerintem, igy sutve a legfincsibb, en teszek ra frissen facsart citromot es keves szezammagot is. ma este is keszult nalam, elore elkeszitem es mehet levesbe, saliba. sok sikert a februari kihivasodhoz, nalam januarban volt.

BéVé on 2012. február 1. 14:18 írta...

Nahát, ilyet hol lehet kapni? szerintem még sosem találkoztam vele. ez a chips dolog érdekel :) a kókuszcukrot viszont már láttam, kíváncsi vagyok, mik a tapasztalataid vele.

Zizi on 2012. február 1. 14:23 írta...

Igen, citromleven én is gondolkoztam,valamint fokhagymán. Szezámmag is jó ötlet.

Gratula a januári teljesítményedhez!

Robert Nagy on 2012. február 1. 22:51 írta...

Nálam is egyik nagy kedvenc most télen a fodros kel. Chipshez só helyett egy kevés szójaszósszal kimondottan algás hatású lesz. Ill. szezámolajjal is finom.

Tetszik a vegán hónap kezdeményezésed is. Ha nem vagy süteményrajongó, akkor nem fog különösebb gondot okozni a cukorról való lemondás. Nálam is nagyon kevés fogy cukorból ill. egyéb édesítőkből - helyette napi 2-3 alma sokkal több energiát ad. Csak egyszer előbb ki kell kerülni a cukor ördögi köréből ;) Kíváncsian várom a beszámolóidat!

Rambling Tart on 2012. február 2. 19:17 írta...

Wonderful! I'm waiting for my kale to grow big enough for me to do this. :-)

Zita on 2012. március 8. 6:08 írta...

Kale chips

Ingredients

- 1 bunch of kale
- 2-3 tablespoons extra virgin olive oil
- salt and pepper

Method

Preheat the oven to 150-160C (300F). Line a baking sheet with parchment paper and set aside.

Remove the kale's stems and center ribs and cut the remaining leaves into bite size pieces. Rinse and dry the leaves in a salad spinner centrifuge. Season with salt and pepper and toss with olive oil to coat the leaves evenly. Arrange the leaves on the parchment paper and bake for 12-15 minutes until the leaves are crisp and light golden brown.

Zita on 2012. április 11. 4:21 írta...

BéVé,

leveleskelt én a Csörsz utcai (Budapest) biopiacon szoktam venni. Ősztől tavaszig tart a szezonja. Kókuszvirág cukorral jók a tapasztalataim, hasonló a nádcukorhoz. Az íze enyhén karamelles, finom.

Anita on 2013. február 24. 9:52 írta...

Ma kipróbáltam, de szerintem sok lett az olaj is és a fűszer is...azt hiszem ez nem fog elfogyni :)

Megjegyzés küldése

2012. február 1., szerda

A legegészségesebb chips és a februári kihívás


Leveles kelt azóta fogyasztunk rendszeresen, amióta voltunk Joan-nál nyersétel tanfolyamon és elmondta nekünk, hogy a téli időszakban az egyik legjobb vitaminforrás. Nagyon magas a béta karotin, C és K vitamin, valamint lutein (növényi festékanyag, fontos szerepet játszik az érrendszer és a szem védelmében) tartalma és gazdag kálciumban. Jó hidegtűrő, nálunk az erkélyen tárolva mínusz fokokban sem fagy meg. A brokkoli, a karfiol és a kelbimbó rokona. Hatalmasra meg tud nőni, nem is fér el egy nagy zacskóban csak úgy, hogy leveleire szedjük.

Többnyire zöld turmixokba és levelesekbe tettem bele. Elkészíthető főzeléknek és salátának is, sőt a hétvégén egy fantasztikusan finom és egyszerű tésztaételt készítettem belőle (recept később). Több helyen láttam chipsnek elkészítve. Gondoltam adok neki egy esélyt és kipróbálom milyen nasinak. Elmondom milyen...

Olyan, amit nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, 20 perc alatt elkészül és van egy olyan chipsünk, ami nem olajban sült, ropogós, sós és mennyei!


Leveleskel chips

Hozzávalók:
- 1 csokor leveleskel
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só, bors

Szedjük le a leveleket a szárról és tépkedjük falat méretűre. Mossuk meg és salátacentrifugában jól szárítsuk meg. Tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg az olívaolajjal. Jól keverjük össze, hogy az olaj mindenhol befedje a leveleket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150-160 fokon megsütjük. Akkor jó, ha tapintásra ropogós és enyhén megbarnult. Nyugodtan készítsünk belőle dupla mennyiséget, garantáltan gyorsan el fog fogyni.


És akkor néhány szó a februári kihívásról. Az utóbbi időben egyre több édességet, édes dolgot ettem (tanúsítja ezt a blogom is) és éreztem, hogy a szervezetem kezd telítődni. Ezért úgy határoztam, hogy tartok egy tisztító hónapot és a vegetáriánus táplálkozást vegánra cserélem, valamint lemondok minden édes dologról, beleértve a nádcukrot (kristálycukrot már nagyon régóta nem használok), a mézet, a juhar/rizs/agavé/datolya szirupot, nyírfacukrot,  kókuszcukrot (új felfedezettem, majd írok róla később), édes gyümölcsöket (banán, körte, datolya, füge, stb.), csokoládét, süteményeket. Amit engedélyezek: alma, grapefruit, citrom, alkalmanként narancs, kivi és mandarin.

Heti bontásban őszintén be fogok számolni nektek a kihívásról, a csoki utáni sóvárgásról (biztos lesz ilyen :)), az ételekről, amiket fogyasztunk (igen, I. is vállalta a kihívást, ő marad vegetáriánus, vagyis tejterméket és tojást fog fogyasztani, csak a cukorról mond le), az új ízekről, amiket felfedezünk.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a témában leírtakat a saját tapasztalataimra alapozom. Ha úgy gondoljátok, hogy ti is szeretnétek kipróbálni, kérjétek ki egy szakember véleményét, tájékozódjatok a témában. Heti egy Húsmentes Hétfővel (Meatless Monday) és cukormentes nappal sokat tehettek az egészségetekért és környezetetekért.


További cukormentes vegán receptekért katt ide.


8 megjegyzés:

  1. imadom! szerintem, igy sutve a legfincsibb, en teszek ra frissen facsart citromot es keves szezammagot is. ma este is keszult nalam, elore elkeszitem es mehet levesbe, saliba. sok sikert a februari kihivasodhoz, nalam januarban volt.

    VálaszTörlés
  2. Nahát, ilyet hol lehet kapni? szerintem még sosem találkoztam vele. ez a chips dolog érdekel :) a kókuszcukrot viszont már láttam, kíváncsi vagyok, mik a tapasztalataid vele.

    VálaszTörlés
  3. Igen, citromleven én is gondolkoztam,valamint fokhagymán. Szezámmag is jó ötlet.

    Gratula a januári teljesítményedhez!

    VálaszTörlés
  4. Nálam is egyik nagy kedvenc most télen a fodros kel. Chipshez só helyett egy kevés szójaszósszal kimondottan algás hatású lesz. Ill. szezámolajjal is finom.

    Tetszik a vegán hónap kezdeményezésed is. Ha nem vagy süteményrajongó, akkor nem fog különösebb gondot okozni a cukorról való lemondás. Nálam is nagyon kevés fogy cukorból ill. egyéb édesítőkből - helyette napi 2-3 alma sokkal több energiát ad. Csak egyszer előbb ki kell kerülni a cukor ördögi köréből ;) Kíváncsian várom a beszámolóidat!

    VálaszTörlés
  5. Wonderful! I'm waiting for my kale to grow big enough for me to do this. :-)

    VálaszTörlés
  6. Kale chips

    Ingredients

    - 1 bunch of kale
    - 2-3 tablespoons extra virgin olive oil
    - salt and pepper

    Method

    Preheat the oven to 150-160C (300F). Line a baking sheet with parchment paper and set aside.

    Remove the kale's stems and center ribs and cut the remaining leaves into bite size pieces. Rinse and dry the leaves in a salad spinner centrifuge. Season with salt and pepper and toss with olive oil to coat the leaves evenly. Arrange the leaves on the parchment paper and bake for 12-15 minutes until the leaves are crisp and light golden brown.

    VálaszTörlés
  7. BéVé,

    leveleskelt én a Csörsz utcai (Budapest) biopiacon szoktam venni. Ősztől tavaszig tart a szezonja. Kókuszvirág cukorral jók a tapasztalataim, hasonló a nádcukorhoz. Az íze enyhén karamelles, finom.

    VálaszTörlés
  8. Ma kipróbáltam, de szerintem sok lett az olaj is és a fűszer is...azt hiszem ez nem fog elfogyni :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez