Pages

2012. január 2., hétfő

Vega karácsony - Vegán töltelék

Bejegyezte: Zizi dátum: 13:01

Furán hangzik, hogy töltelék, még sincs beletöltve semmibe. Ráadásul mindez egy vega blogon... mire asszociálunk a töltelék szó hallatán? Nyilván húsra! :) Az amerikaiknál és a kandaiaknál hálaadáskor (Thanksgiving) a hatalmas sült pulyka mellé külön tálalják a tölteléket, mint egy köretet. Először furának találtam, de mostanra megbékéltem vele. Sőt nagyon népszerű ez a töltelékesdi. Jamie Oliver 2011-es karácsonyi magazinjában is találtam legalább 4-5 töltelék receptet, van köztük vegetáriánus és vegán is. El is fogom készíteni.

Ez a recept nekem nagyon bejött a ropogós kenyérdarabkák miatt. Érdemes 2-3 napos szikkadt kenyeret használnunk hozzá, hogy minél ropogósabbak legyenek a kis kockák. Szerintem kiváló köret akár húsétel mellé is. Mi a karácsonyi pisztácia mandula sült mellé ettük, többek között ezt is. Magában is el tudom képzelni egy nagy tál saláta mellé.

Vegán töltelék

Hozzávalók 2 főre:
- 150 g jó minőségű kovásszal készült kenyér, felkockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 db alma, meghámozva, megtisztítva, felkockázva
- 1 és 1/4 bögre zöldség alaplé
- 1/4 bögre kapribogyó
- 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva
- 10-15 db zsályalevél, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát 3-4 perc alatt. Adjuk hozzá az almát és pirítsuk még néhány percig. Adjuk hozzá a zöldfűszereket, kenyérkockát, majd a kapribogyót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a kapribogyó elég sós, szóval óvatosan!). Jól keverjük össze, majd ezt a keveréket öntsük egy sütőtálba. Locsoljuk meg a zöldség alaplével és tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük 170-180 fokon kb. 30-40 percig, amíg a kenyérkockák aranybarnára pirulnak.

További vega karácsony receptek:
Narancsos kelbimbó
Sajtos sült póréhagyma
Sütőtökös burgonyapüré rozmaringgal
Vörösáfonyás pisztácia mandula sült
Sütőtök pite


2 megjegyzés on "Vega karácsony - Vegán töltelék"

TeaRoom on 2012. január 3. 7:43 írta...

Hú de jó, ki fogom próbálni salátával! (Eszti)

Zita on 2012. január 19. 4:12 írta...

Vegan Stuffing

Ingredients (serves 2)

- 150 g sourdough bread, cubed
- 1 large onion, chopped
- 2 apples, peeled and diced
- 1 and 1/4 cups vegetable broth
- 1/4 cup capers
- 1 small bunch parsley, chopped
- 10-15 sage leaves, chopped
- salt, pepper
- olive oil

Method

Heat 2 tablespoons olive oil in a pan and start by sauteing the onions for 3-4 minutes, then add apples. Once the onion and apples are beginning to soften, add parsley, sage, bread and capers. Season with salt and pepper (capers are salty so be careful!). Stir and and spoon it all into a baking dish. Pour the vegetable broth over the mixture and stir well to combine. Bake in a preheated oven at 170-180C (350F) for about 30-40 minutes. You want the top to be golden brown and crunchy.

Megjegyzés küldése

2012. január 2., hétfő

Vega karácsony - Vegán töltelék


Furán hangzik, hogy töltelék, még sincs beletöltve semmibe. Ráadásul mindez egy vega blogon... mire asszociálunk a töltelék szó hallatán? Nyilván húsra! :) Az amerikaiknál és a kandaiaknál hálaadáskor (Thanksgiving) a hatalmas sült pulyka mellé külön tálalják a tölteléket, mint egy köretet. Először furának találtam, de mostanra megbékéltem vele. Sőt nagyon népszerű ez a töltelékesdi. Jamie Oliver 2011-es karácsonyi magazinjában is találtam legalább 4-5 töltelék receptet, van köztük vegetáriánus és vegán is. El is fogom készíteni.

Ez a recept nekem nagyon bejött a ropogós kenyérdarabkák miatt. Érdemes 2-3 napos szikkadt kenyeret használnunk hozzá, hogy minél ropogósabbak legyenek a kis kockák. Szerintem kiváló köret akár húsétel mellé is. Mi a karácsonyi pisztácia mandula sült mellé ettük, többek között ezt is. Magában is el tudom képzelni egy nagy tál saláta mellé.

Vegán töltelék

Hozzávalók 2 főre:
- 150 g jó minőségű kovásszal készült kenyér, felkockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 db alma, meghámozva, megtisztítva, felkockázva
- 1 és 1/4 bögre zöldség alaplé
- 1/4 bögre kapribogyó
- 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva
- 10-15 db zsályalevél, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát 3-4 perc alatt. Adjuk hozzá az almát és pirítsuk még néhány percig. Adjuk hozzá a zöldfűszereket, kenyérkockát, majd a kapribogyót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a kapribogyó elég sós, szóval óvatosan!). Jól keverjük össze, majd ezt a keveréket öntsük egy sütőtálba. Locsoljuk meg a zöldség alaplével és tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük 170-180 fokon kb. 30-40 percig, amíg a kenyérkockák aranybarnára pirulnak.

További vega karácsony receptek:
Narancsos kelbimbó
Sajtos sült póréhagyma
Sütőtökös burgonyapüré rozmaringgal
Vörösáfonyás pisztácia mandula sült
Sütőtök pite


2 megjegyzés:

  1. Hú de jó, ki fogom próbálni salátával! (Eszti)

    VálaszTörlés
  2. Vegan Stuffing

    Ingredients (serves 2)

    - 150 g sourdough bread, cubed
    - 1 large onion, chopped
    - 2 apples, peeled and diced
    - 1 and 1/4 cups vegetable broth
    - 1/4 cup capers
    - 1 small bunch parsley, chopped
    - 10-15 sage leaves, chopped
    - salt, pepper
    - olive oil

    Method

    Heat 2 tablespoons olive oil in a pan and start by sauteing the onions for 3-4 minutes, then add apples. Once the onion and apples are beginning to soften, add parsley, sage, bread and capers. Season with salt and pepper (capers are salty so be careful!). Stir and and spoon it all into a baking dish. Pour the vegetable broth over the mixture and stir well to combine. Bake in a preheated oven at 170-180C (350F) for about 30-40 minutes. You want the top to be golden brown and crunchy.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez