Pages

2011. december 20., kedd

Mini Dorayaki, avagy japán palacsinta édes babkrémmel

Bejegyezte: Zizi dátum: 10:54

Hmmm... palacsinta és babkrém? Biztos megfér a kettő együtt? Én is csodálkoztam, de, amikor megkóstoltam a Taste of Japan főzőshow-n ezeket a cuki palacsintákat, elhittem Makinak.

Maki említette, hogy a japánok nem esznek édességet ebéd és vacsora után, inkább a délelőtti vagy délutáni teázáshoz, kávézáshoz esznek édes dolgokat. Ezek a palacsinták tényleg készülhetnek uzsira, mi azonban reggelire ettük. Furának tűnhet, hogy babból készül a krém a palacsintákhoz, de nekem nagyon bejött. Előző este be kell áztatni az adzuki babot hozzá. A megadott mennyiségből lesz maradék, de jól fagyasztható, így legközelebb csak a palacsintát kell összedobni, a krém már meglesz hozzá.

Az adzuki bab a Japánok egyik legkedveltebb élelmiszere és babfélesége a szójabab után. Az édes ízű bab gyakori szereplője az étkezéseiknek. Gazdag proteinekben, B1 és B2 vitaminokban, valamint magas vas- és kálcium tartalma is említésre méltó.


Mini Dorayaki - japán palacsinta édes babkrémmel

Hozzávalók:
Palacsintához:
1 és 1/4 bögre tönköly fehérliszt, szitálva
1/4 bögre hideg víz
2 db bio tojás
1/4 bögre nádcukor
2 evőkanál virágméz
1 evőkanál olaj, plusz 1 evőkanál a serpenyő kikenéséhez
1 evőkanál mirin (japán rizsbor főzéshez)
1/4 teáskanál sütőpor
csipet só
Babkrémhez:
1 bögre adzuki bab
3/4 bögre nádcukor
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

A babot előző este áztassuk vízben. Másnap szűrjük le és egy lábasban tegyük fel főni 2 bögre vízben a cukorral együtt. Főzzük addig, amíg teljesen puha lesz (kb. 35-45 perc). Szűrjük le, majd robotgépben vagy villával tőrjük teljesen pépesre és tegyük félre.

Egy tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral, mézzel, olajjal és mirinnel. Egy másik tálba szitáljuk bele a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só). Adjuk a száraz hozzávalókat a nedveshez és keverjük össze. Lassan adjuk hozzá a vizet, hogy sima, sűrű tésztát kapjunk. Hagyjuk állni a tésztát 10-15 percig mielőtt nekiállunk megsütni a palacsintákat.

Forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt közepes láng felett, adjunk hozzá egy kevés olajat és papírtörlővel kenjük szét. Vegyük takarékra a lángot és kanalazzunk a serpenyőbe annyi tésztát, hogy egy 9 cm átmérőjű palacsintát kapjunk, majd süssük, amíg apró buborékok jelennek meg a tetején, az alja pedig szép barna. Fordítsuk meg a palacsintát és süssük a másik oldalát is. Folytassuk tovább a sütést, amíg elfogy a tészta. Kb. 12 palacsintát kapunk ebből a mennyiségből. A palacsinta egyik felét kenjük meg azuki babkrémmel és tegyünk egy másikat a tetejére (szendvics).


A karácsonyi hajrában, ha még töritek a fejeteket ajándékokon, akkor ajánlom figyelmetekbe a Makifood ajándékutalványait (ráadásul most egy 2000 Ft-os kupont ajándékoznak neked, így te is jól jársz :)). Kuktáskodásaim során volt szerencsém részt venni elég sok órájukon és biztosan állíthatom, hogy egy főzőóra életre szóló élményt nyújt az ajándékozottnak. Az elmúlt években I.-vel igyekszünk saját készítésű apróságokat és élményeket ajándékozni egymásnak, a tárgyak gyűjtését pedig próbáljuk mellőzni. Na jó, Hugh Fearnley-Whittingstall (River Cottage) - Veg Every Day c. vegetáriánus szakácskönyvének azért borzasztóan tudnék örülni... :)


4 megjegyzés on "Mini Dorayaki, avagy japán palacsinta édes babkrémmel"

Araniel on 2011. december 20. 13:59 írta...

Imádom :D
Bár én mindent imádok, amiben édes babpaszta van :D

Zita on 2012. február 6. 4:26 írta...

Mini Dorayaki - Japanese Pancakes with Adzuki Beans Paste

Ingredients

For the pancake
- 1 and 1/4 cups white spelt flour, sifted
- 1/4 cup cold water
- 2 organic eggs

- 1/4 cup cane sugar
- 2 tablespoons honey
- 1 tablespoon sunflower oil plus 1 tablespoon for oiling pan
- 1 tablespoon mirin
- 1/4 teaspoon baking powder

For the adzuki beans paste
- 1 cup adzuki beans
- 3/4 cup cane sugar

Method

Soak the beans in three times their volume of cold water for a night before cooking. Drain, then put them in a pot of cold water again with the sugar; bring them gently to a boil and cook them until tender (45 minutes). Drain and mash the beans with fork or in a blender. If you have leftover, it freezes well.

Break eggs in a bowl and add sugar, honey, sunflower oil and mirin. With a whisk, beat the mixture by hand until light and fluffy. In a separate bowl, sift together all dry ingredients. Add dry into wet in batches, whisking in between. Once all combined, slowly add just enough water to form a smooth batter. Heat a pan over medium heat, add small amount of oil and spread with a piece of kitchen paper. Turn heat to low, pour enough batter to make a 9cm pancake then cover immediately with a lid and bake until small bubbles form on the surface and the bottom is nice and brown. Turn the pancake over and cook the other side. Repeat process to make about 36 pancakes(18 dorayaki). Fill one side of the pancake with azuki bean paste and sandwich with another pancake.

Eszter on 2013. február 23. 14:03 írta...

Mit gondolsz, Zizi, elhagyható a mirin? Vagy helyettesíthető esetleg valamivel? (Ami persze már nem olyan, de mégis...)

Zizi on 2013. február 24. 11:10 írta...

Eszter!
Szerintem elhagyható a mirin!

Megjegyzés küldése

2011. december 20., kedd

Mini Dorayaki, avagy japán palacsinta édes babkrémmel


Hmmm... palacsinta és babkrém? Biztos megfér a kettő együtt? Én is csodálkoztam, de, amikor megkóstoltam a Taste of Japan főzőshow-n ezeket a cuki palacsintákat, elhittem Makinak.

Maki említette, hogy a japánok nem esznek édességet ebéd és vacsora után, inkább a délelőtti vagy délutáni teázáshoz, kávézáshoz esznek édes dolgokat. Ezek a palacsinták tényleg készülhetnek uzsira, mi azonban reggelire ettük. Furának tűnhet, hogy babból készül a krém a palacsintákhoz, de nekem nagyon bejött. Előző este be kell áztatni az adzuki babot hozzá. A megadott mennyiségből lesz maradék, de jól fagyasztható, így legközelebb csak a palacsintát kell összedobni, a krém már meglesz hozzá.

Az adzuki bab a Japánok egyik legkedveltebb élelmiszere és babfélesége a szójabab után. Az édes ízű bab gyakori szereplője az étkezéseiknek. Gazdag proteinekben, B1 és B2 vitaminokban, valamint magas vas- és kálcium tartalma is említésre méltó.


Mini Dorayaki - japán palacsinta édes babkrémmel

Hozzávalók:
Palacsintához:
1 és 1/4 bögre tönköly fehérliszt, szitálva
1/4 bögre hideg víz
2 db bio tojás
1/4 bögre nádcukor
2 evőkanál virágméz
1 evőkanál olaj, plusz 1 evőkanál a serpenyő kikenéséhez
1 evőkanál mirin (japán rizsbor főzéshez)
1/4 teáskanál sütőpor
csipet só
Babkrémhez:
1 bögre adzuki bab
3/4 bögre nádcukor
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

A babot előző este áztassuk vízben. Másnap szűrjük le és egy lábasban tegyük fel főni 2 bögre vízben a cukorral együtt. Főzzük addig, amíg teljesen puha lesz (kb. 35-45 perc). Szűrjük le, majd robotgépben vagy villával tőrjük teljesen pépesre és tegyük félre.

Egy tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral, mézzel, olajjal és mirinnel. Egy másik tálba szitáljuk bele a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só). Adjuk a száraz hozzávalókat a nedveshez és keverjük össze. Lassan adjuk hozzá a vizet, hogy sima, sűrű tésztát kapjunk. Hagyjuk állni a tésztát 10-15 percig mielőtt nekiállunk megsütni a palacsintákat.

Forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt közepes láng felett, adjunk hozzá egy kevés olajat és papírtörlővel kenjük szét. Vegyük takarékra a lángot és kanalazzunk a serpenyőbe annyi tésztát, hogy egy 9 cm átmérőjű palacsintát kapjunk, majd süssük, amíg apró buborékok jelennek meg a tetején, az alja pedig szép barna. Fordítsuk meg a palacsintát és süssük a másik oldalát is. Folytassuk tovább a sütést, amíg elfogy a tészta. Kb. 12 palacsintát kapunk ebből a mennyiségből. A palacsinta egyik felét kenjük meg azuki babkrémmel és tegyünk egy másikat a tetejére (szendvics).


A karácsonyi hajrában, ha még töritek a fejeteket ajándékokon, akkor ajánlom figyelmetekbe a Makifood ajándékutalványait (ráadásul most egy 2000 Ft-os kupont ajándékoznak neked, így te is jól jársz :)). Kuktáskodásaim során volt szerencsém részt venni elég sok órájukon és biztosan állíthatom, hogy egy főzőóra életre szóló élményt nyújt az ajándékozottnak. Az elmúlt években I.-vel igyekszünk saját készítésű apróságokat és élményeket ajándékozni egymásnak, a tárgyak gyűjtését pedig próbáljuk mellőzni. Na jó, Hugh Fearnley-Whittingstall (River Cottage) - Veg Every Day c. vegetáriánus szakácskönyvének azért borzasztóan tudnék örülni... :)


4 megjegyzés:

  1. Imádom :D
    Bár én mindent imádok, amiben édes babpaszta van :D

    VálaszTörlés
  2. Mini Dorayaki - Japanese Pancakes with Adzuki Beans Paste

    Ingredients

    For the pancake
    - 1 and 1/4 cups white spelt flour, sifted
    - 1/4 cup cold water
    - 2 organic eggs

    - 1/4 cup cane sugar
    - 2 tablespoons honey
    - 1 tablespoon sunflower oil plus 1 tablespoon for oiling pan
    - 1 tablespoon mirin
    - 1/4 teaspoon baking powder

    For the adzuki beans paste
    - 1 cup adzuki beans
    - 3/4 cup cane sugar

    Method

    Soak the beans in three times their volume of cold water for a night before cooking. Drain, then put them in a pot of cold water again with the sugar; bring them gently to a boil and cook them until tender (45 minutes). Drain and mash the beans with fork or in a blender. If you have leftover, it freezes well.

    Break eggs in a bowl and add sugar, honey, sunflower oil and mirin. With a whisk, beat the mixture by hand until light and fluffy. In a separate bowl, sift together all dry ingredients. Add dry into wet in batches, whisking in between. Once all combined, slowly add just enough water to form a smooth batter. Heat a pan over medium heat, add small amount of oil and spread with a piece of kitchen paper. Turn heat to low, pour enough batter to make a 9cm pancake then cover immediately with a lid and bake until small bubbles form on the surface and the bottom is nice and brown. Turn the pancake over and cook the other side. Repeat process to make about 36 pancakes(18 dorayaki). Fill one side of the pancake with azuki bean paste and sandwich with another pancake.

    VálaszTörlés
  3. Mit gondolsz, Zizi, elhagyható a mirin? Vagy helyettesíthető esetleg valamivel? (Ami persze már nem olyan, de mégis...)

    VálaszTörlés
  4. Eszter!
    Szerintem elhagyható a mirin!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez