Pages

2011. szeptember 20., kedd

Vegán céklás csokoládétorta

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:40

Ehhez a tortához ez a gyönyörű videó hozta meg az ihletet. Már régebben megtaláltam, de most jött el az ideje, hogy meg is süssem. Makinak is van egy szuper vegán céklatorta receptje, amit volt szerencsém megkóstolni. Szóval ebből a két receptből gyúrtam össze az én változatomat. Kétszer sütöttem már meg, első alkalommal nem éreztem a cékla ízét, második alkalommal egy kissé igen. Vegán barátnőimmel ezt sütöttük meg vegán főzőklubunk első alkalmával. Imádták.


A torta cukormentes, vagyis a 85%-os csokiban van egy kevés cukor, de ezenkívül juharsziruppal és mézzel van ízesítve. A recept hasonlít egy korábbi vegán csokitortám receptjéhez, amit málna coulisval tálaltam. Ehhez nem készítettem semmilyen szószt, ugyanis a cékla elég nedvesen tartja a tésztát, puha és omlós marad sütés után. Ezen a hétvégén újra meg fogom sütni. Nagymamám 88. születésnapjára. Remélem, ízleni fog neki ez a reform édesség. :)


Vegán céklás csokoládétorta

Hozzávalók:
- 2 bögre főtt cékla, villával összetörve, pürésítve
- 1 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt, szitálva
- 1 bögre tönköly fehérliszt, szitálva
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan), szitálva
- 1/2 bögre méz
- 1/2 bögre juharszirup
- 1/2 bögre kókuszolaj (napraforgóolaj is használható)
- 1 bögre zabtej  (rizstej, szójatej is használható)
- 100 g legalább 70-85%-os csokoládé, vízgőz felett megolvasztva
- 2 teáskanál almaecet
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, kakaó, szódabikarbóna és só. A felkockázott, megfőtt céklát törjük pépesre villával. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: zabtej, kókuszolaj, méz, juharszirup, almacet és vanília. Adjuk hozzá a céklapürét és az olvasztott csokoládét. Jól keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Ha túl hígnak találjuk a tésztát, adjunk még hozzá 2-2 evőkanál teljeskiörlésű tönköly- és tönköly fehérlisztet. Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába (22 cm átmérőjű). Süssük a tortát 175-180 fokon kb. 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk.


Életemben először megkaptam a stafétát Krisztitől, hogy vezényeljem le a következő VKF-et (Vigyázz, Kész, Főzz!). Vannak már tippjeim az új témát illetően, de még egy kicsit kutakodnom kell a neten, mert tényleg szeretnék olyan témát választani, ami nem szerepelt korábban. Szóval hamarosan jövök a kiírással, addig is süssetek, főzzetek!



9 megjegyzés on "Vegán céklás csokoládétorta"

kicsi vú on 2011. szeptember 21. 1:32 írta...

Jaj, most megint addig nem lesz nyugtom, amíg meg nem sütöm!:) A két csésze főtt cékla az kb. hány fej?
Te tudod, az ecetnek mi a szerepe ezekben a receptekben?
Sikerült kinyomoznod, ki szerkeszti a vkf-blogot?

Zita on 2011. szeptember 21. 2:09 írta...

Viki!

A két csésze főtt cékla az kb. 2 közepes fej cékla. Még egy kevés marad is ki, persze ez függ a cékla méretétől.

Almaecetet szoktam tenni vegán sütikbe, amelyeknek meg kell emelkedniük. A tojás helyettesítésére több féle módszer létezik. Lehet lenmaglisztet (1 evőkanál) összekeverni vízzel (3 evőkanál) - ez egy tojásnak felel meg. Alkalmaztam már ezt is, jó megoldás. A másik módszer a sütőpor és almaecet keveréke. A két anyag kémiai reakciója által válik a süti könnyűvé (vagyis olyanná, mintha lenne benne tojás). Olyan kevés almaecet kell bele, hogy ez a végén nem érződik.

Nem tudom ki szerkeszti a VKF blogot. Azért akarom kideríteni, hogy az onnan hiányzó VKF-ket beírjuk a blogba. Igyekszem összegyűjteni, hogy eddig milyen témák voltak és kitalálni egy új témát hamarosan.

Anonymous írta...

Szia!

Ezt mindenképpen kipróbálom, nagyon finom lehet. Céklás kuglófot már sütöttem, az is nagyon jó volt, de abban volt cukor. Vajon úgy is jó lesz, ha nem céklapürét csinálok, hanem csak simán lereszelem, és úgy keverem össze a többi hozzávalóval?

Ágnes

Zita on 2011. szeptember 21. 6:18 írta...

Ágnes!

Ha nyersen lereszeled a céklát, biztos, hogy sokkal intenzívebben érezni fogod az ízét a sütiben. Ha nem zavar, tedd bele így. Egyébként még a sütőben sütés is jó, csak, amikor először csináltam ezt a sütit, meleg volt és nem akartam még jobban melegíteni a lakást plusz sütéssel, ezért inkább a cékla megfőzését választottam.

Anonymous írta...

Megcsináltam, nagyon finom lett! A 20 hónapos kislányomnak is nagyon ízlett. :) Annyit változtattam, hogy az egyik bögre liszt helyett őrölt mogyoró került bele. A céklát végül nyersen tettem bele, de kicsit tovább sütöttem, és így is krémesre sült, úgyhogy nem volt gond.

Ágnes

Zita on 2011. szeptember 25. 23:32 írta...

Ágnes!

Örülök, hogy megcsináltad és ízlett. Az őrölt mogyoró nagyon jól hangzik, legközelebb én is kipróbálom! Én tegnap harmadjára sütöttem meg nagymamám születésnapjára és talán most a legfinomabb. Készítettem hozzá vegán csokoládékrémet a tetejére.

Anonymous írta...

Kedves Zita!

A juharszirup helyettesíthető valamivel??

Köszi!
Tessa

Zizi on 2011. október 4. 2:00 írta...

Tessa!

Én sütöttem ezt a tortát csak mézzel is. Ugyanannyi mézet tettem bele, mint juharszirupot. Nagyon finom!

Zizi on 2011. október 7. 0:34 írta...

Vegan beetroot chocolate cake

Ingredients:
- 2 cups cooked beetroot, mashed
- 1 cup whole wheat spelt flour
- 1 cup white spelt flour
- 1/2 cup honey
- 1/2 cup maple syrup
- 1/2 cup coconut oil (you can use sunflower oil too)
- 1 cup oatmilk (you can use rice milk, soy milk too)
- 100 g chocolate (70-85% cocoa content), melted in a heat-proof bowl placed over a saucepan of simmering water, not boiling!
- 2 teaspoons apple vinegar
- 2 teaspoons baking powder
- 2 teaspoons baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 1 vanilla bean, split and seeded

Sift all the dry ingredients (flours, baking powder, baking soda, salt) in a bowl and mix them together. In another bowl whisk together all the wet ingredients (oat milk, coconut oil, honey, maple syrup, apple vinegar and vanilla). Add mashed beetroot and melted chocolate to the wet ingredients then pour into dry and mix until combine.

In the meantime preheat the oven to 175C (350F) and line the bottom of a 25cm (9.8") round cake pan with parchment paper, oil and flour it with cocoa powder. Pour batter into the prepared pan and bake for 4045 minutes on 175-180C (250F). Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the cake cleanly. Cool somewhat before removing from the pan.

Megjegyzés küldése

2011. szeptember 20., kedd

Vegán céklás csokoládétorta


Ehhez a tortához ez a gyönyörű videó hozta meg az ihletet. Már régebben megtaláltam, de most jött el az ideje, hogy meg is süssem. Makinak is van egy szuper vegán céklatorta receptje, amit volt szerencsém megkóstolni. Szóval ebből a két receptből gyúrtam össze az én változatomat. Kétszer sütöttem már meg, első alkalommal nem éreztem a cékla ízét, második alkalommal egy kissé igen. Vegán barátnőimmel ezt sütöttük meg vegán főzőklubunk első alkalmával. Imádták.


A torta cukormentes, vagyis a 85%-os csokiban van egy kevés cukor, de ezenkívül juharsziruppal és mézzel van ízesítve. A recept hasonlít egy korábbi vegán csokitortám receptjéhez, amit málna coulisval tálaltam. Ehhez nem készítettem semmilyen szószt, ugyanis a cékla elég nedvesen tartja a tésztát, puha és omlós marad sütés után. Ezen a hétvégén újra meg fogom sütni. Nagymamám 88. születésnapjára. Remélem, ízleni fog neki ez a reform édesség. :)


Vegán céklás csokoládétorta

Hozzávalók:
- 2 bögre főtt cékla, villával összetörve, pürésítve
- 1 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt, szitálva
- 1 bögre tönköly fehérliszt, szitálva
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan), szitálva
- 1/2 bögre méz
- 1/2 bögre juharszirup
- 1/2 bögre kókuszolaj (napraforgóolaj is használható)
- 1 bögre zabtej  (rizstej, szójatej is használható)
- 100 g legalább 70-85%-os csokoládé, vízgőz felett megolvasztva
- 2 teáskanál almaecet
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, kakaó, szódabikarbóna és só. A felkockázott, megfőtt céklát törjük pépesre villával. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: zabtej, kókuszolaj, méz, juharszirup, almacet és vanília. Adjuk hozzá a céklapürét és az olvasztott csokoládét. Jól keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Ha túl hígnak találjuk a tésztát, adjunk még hozzá 2-2 evőkanál teljeskiörlésű tönköly- és tönköly fehérlisztet. Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába (22 cm átmérőjű). Süssük a tortát 175-180 fokon kb. 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk.


Életemben először megkaptam a stafétát Krisztitől, hogy vezényeljem le a következő VKF-et (Vigyázz, Kész, Főzz!). Vannak már tippjeim az új témát illetően, de még egy kicsit kutakodnom kell a neten, mert tényleg szeretnék olyan témát választani, ami nem szerepelt korábban. Szóval hamarosan jövök a kiírással, addig is süssetek, főzzetek!



9 megjegyzés:

  1. Jaj, most megint addig nem lesz nyugtom, amíg meg nem sütöm!:) A két csésze főtt cékla az kb. hány fej?
    Te tudod, az ecetnek mi a szerepe ezekben a receptekben?
    Sikerült kinyomoznod, ki szerkeszti a vkf-blogot?

    VálaszTörlés
  2. Viki!

    A két csésze főtt cékla az kb. 2 közepes fej cékla. Még egy kevés marad is ki, persze ez függ a cékla méretétől.

    Almaecetet szoktam tenni vegán sütikbe, amelyeknek meg kell emelkedniük. A tojás helyettesítésére több féle módszer létezik. Lehet lenmaglisztet (1 evőkanál) összekeverni vízzel (3 evőkanál) - ez egy tojásnak felel meg. Alkalmaztam már ezt is, jó megoldás. A másik módszer a sütőpor és almaecet keveréke. A két anyag kémiai reakciója által válik a süti könnyűvé (vagyis olyanná, mintha lenne benne tojás). Olyan kevés almaecet kell bele, hogy ez a végén nem érződik.

    Nem tudom ki szerkeszti a VKF blogot. Azért akarom kideríteni, hogy az onnan hiányzó VKF-ket beírjuk a blogba. Igyekszem összegyűjteni, hogy eddig milyen témák voltak és kitalálni egy új témát hamarosan.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Ezt mindenképpen kipróbálom, nagyon finom lehet. Céklás kuglófot már sütöttem, az is nagyon jó volt, de abban volt cukor. Vajon úgy is jó lesz, ha nem céklapürét csinálok, hanem csak simán lereszelem, és úgy keverem össze a többi hozzávalóval?

    Ágnes

    VálaszTörlés
  4. Ágnes!

    Ha nyersen lereszeled a céklát, biztos, hogy sokkal intenzívebben érezni fogod az ízét a sütiben. Ha nem zavar, tedd bele így. Egyébként még a sütőben sütés is jó, csak, amikor először csináltam ezt a sütit, meleg volt és nem akartam még jobban melegíteni a lakást plusz sütéssel, ezért inkább a cékla megfőzését választottam.

    VálaszTörlés
  5. Megcsináltam, nagyon finom lett! A 20 hónapos kislányomnak is nagyon ízlett. :) Annyit változtattam, hogy az egyik bögre liszt helyett őrölt mogyoró került bele. A céklát végül nyersen tettem bele, de kicsit tovább sütöttem, és így is krémesre sült, úgyhogy nem volt gond.

    Ágnes

    VálaszTörlés
  6. Ágnes!

    Örülök, hogy megcsináltad és ízlett. Az őrölt mogyoró nagyon jól hangzik, legközelebb én is kipróbálom! Én tegnap harmadjára sütöttem meg nagymamám születésnapjára és talán most a legfinomabb. Készítettem hozzá vegán csokoládékrémet a tetejére.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Zita!

    A juharszirup helyettesíthető valamivel??

    Köszi!
    Tessa

    VálaszTörlés
  8. Tessa!

    Én sütöttem ezt a tortát csak mézzel is. Ugyanannyi mézet tettem bele, mint juharszirupot. Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  9. Vegan beetroot chocolate cake

    Ingredients:
    - 2 cups cooked beetroot, mashed
    - 1 cup whole wheat spelt flour
    - 1 cup white spelt flour
    - 1/2 cup honey
    - 1/2 cup maple syrup
    - 1/2 cup coconut oil (you can use sunflower oil too)
    - 1 cup oatmilk (you can use rice milk, soy milk too)
    - 100 g chocolate (70-85% cocoa content), melted in a heat-proof bowl placed over a saucepan of simmering water, not boiling!
    - 2 teaspoons apple vinegar
    - 2 teaspoons baking powder
    - 2 teaspoons baking soda
    - 1/4 teaspoon salt
    - 1 vanilla bean, split and seeded

    Sift all the dry ingredients (flours, baking powder, baking soda, salt) in a bowl and mix them together. In another bowl whisk together all the wet ingredients (oat milk, coconut oil, honey, maple syrup, apple vinegar and vanilla). Add mashed beetroot and melted chocolate to the wet ingredients then pour into dry and mix until combine.

    In the meantime preheat the oven to 175C (350F) and line the bottom of a 25cm (9.8") round cake pan with parchment paper, oil and flour it with cocoa powder. Pour batter into the prepared pan and bake for 4045 minutes on 175-180C (250F). Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the cake cleanly. Cool somewhat before removing from the pan.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez