Pages

2011. július 20., szerda

Rebarbara-dió-chia mag muffin

Bejegyezte: Zizi dátum: 2:58

Ezeket a finom muffinokat még múlt szerdán sütöttem, amikor kb. 40 fok volt. Igen, nem voltam normális, hogy bekapcsoltam a sütőt, hogy elkészítsem nemcsak ezeket a muffinokat, hanem a bazsalikomos-diós-juhsajtos kekszeket is. Nemcsak a finomságok, hanem én is megsültem a végére. 

A chia magot már láttam felbukkanni egy-két receptben, de gőzöm sem volt róla, hogy micsoda. Aztán nagybevásárlást tartottam a Mediline-ban és rábukkantam a chia magra. Beraktam egy csomaggal a kosaramba, gondoltam, itt az ideje kipróbálni. Utána is olvastam a neten egy kicsit és kiderült, hogy a chia mag valójában azték zsálya mag. Omega 3 zsírsavakban, élelmi rostokban, fehérjékben, vitaminokban gazdag. Természetes formájában gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Salátákhoz, süteményekhez, joghurthoz, müzlihez adva fogyaszthatjuk.  Még többet itt olvashattok róla.

A recepthez ugyanazt a rebarbara kompótot használtam fel, amit a ribizlis rebarbara muffinhoz. Ebben is nagyon jól működött, puhává tette a muffint, így gyorsan elfogyott a 16 darab. Ha nem kapunk chia magot, nyugodtan hagyjuk ki belőle, attól még finom lesz! :)


Rebarbara-dió-chia mag muffin

Hozzávalók:
Rebarbara kompóthoz:
- 1,5 bögre rebarbara, meghámozva, felkockázva
- 3 evőkanál akácméz
- 2 evőkanál víz
Muffinhoz:
- 200 g tönköly fehérliszt
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 100 g nádcukor
- 250 ml zabtej
- 50 ml olívaolaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 db bio tojás
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 evőkanál chia mag
- 1/2 bögre dió, durvára aprítva
- rebarbara kompót
- fahéj
(A recepthez használt bögre 250 ml-es és 16 db lesz ebből a mennyiségből.)

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A muffin tepsibe tegyünk papír kapszlikat.

Egy kis lábasba tegyük fel főni a rebarbarát a mézzel és vízzel a kompóthoz. Kb. 10 perc után már láthatóan megpuhult és nagyon jó illata van. Zárjuk el alatta a gázt, botmixerrel pürésítsük és tegyük félre kihűlni.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, sütőpor. Egy másik tálban keverjük habosra a tojást a cukorral, öntsük hozzá a zabtejet és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vaníliát és jól keverjük el. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, keverjük egyenletesen simára a tésztát. Adjuk hozzá a kihűlt rebarbara kompótot, a felaprított diót és a chia magot. Jól keverjük össze a tésztát, kanalazzuk egyenlő adagokban a papír kapszlikba. Süssük 175 fokon kb. 20-25 percig. Végezzük tűpróbát, hogy a muffinok jól átsültek-e. Ha kihűltek, szórjuk meg fahéjjal és már fogyaszthatjuk is.



3 megjegyzés on "Rebarbara-dió-chia mag muffin"

Zizi on 2011. július 20. 5:22 írta...

Rhubarb-walnut-chia seed muffins

Ingredients for rhubarb compote:
- 1,5 cups finely diced rhubarb
- 3 tablespoon honey
- 2 tablespoons water

Ingredients for muffins:
- 100 g whole wheat spelt flour
- 200 g white spelt flour
- 100 g natural cane sugar
- 250 ml oat milk
- 50 ml olive oil
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1 organic egg
- 1 vanilla bean, split and seeded
- 2 tablespoons chia seeds
- 1/2 cup walnut, roughly chopped
- rhubarb compote
- cinnamon

Place the rhubarb in a pot with honey and water. Stir and stew on low heat until soft. Purée with a blender and set aside.

Preheat the oven to 175C (350F) and line 12 hole muffin tray with paper cases. (From this quantity of ingredients you might have 16 muffins.)

In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder and baking soda. In another bowl beat the egg with the cane sugar until light, then add oatmilk, olive oil and vanilla. Pour the wet ingredients into the dry ones and mix until smooth. Fold in rhubarb compote, chopped walnut and chia seeds. Spoon the mixture into the cases, filling them about two thirds full, dividing the batter evenly. Bake the muffins about 20-25 minutes on 175C (350F). Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the muffins cleanly. Leave them to cool on a wire rack and sprinkle the tops with cinnamon.

Juci on 2011. július 20. 5:29 írta...

ehes vagyok a keptol. Meginkabb ehes. en egy afonyas sajttortat sutottem ma a vendegeknek, de kesnek. (velhetoen Pandorfban ragadtak) vajon ilyenkor illik beleenni a tortaba, vagy sem?:) mit gondolsz?

Szabina on 2011. július 22. 0:54 írta...

Nagyon tetszenek a receptjeid! :) Nézz be hozzám: http://tobbmintmartas.blogspot.com/2011/07/dijat-kaptam.html

Megjegyzés küldése

2011. július 20., szerda

Rebarbara-dió-chia mag muffin


Ezeket a finom muffinokat még múlt szerdán sütöttem, amikor kb. 40 fok volt. Igen, nem voltam normális, hogy bekapcsoltam a sütőt, hogy elkészítsem nemcsak ezeket a muffinokat, hanem a bazsalikomos-diós-juhsajtos kekszeket is. Nemcsak a finomságok, hanem én is megsültem a végére. 

A chia magot már láttam felbukkanni egy-két receptben, de gőzöm sem volt róla, hogy micsoda. Aztán nagybevásárlást tartottam a Mediline-ban és rábukkantam a chia magra. Beraktam egy csomaggal a kosaramba, gondoltam, itt az ideje kipróbálni. Utána is olvastam a neten egy kicsit és kiderült, hogy a chia mag valójában azték zsálya mag. Omega 3 zsírsavakban, élelmi rostokban, fehérjékben, vitaminokban gazdag. Természetes formájában gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Salátákhoz, süteményekhez, joghurthoz, müzlihez adva fogyaszthatjuk.  Még többet itt olvashattok róla.

A recepthez ugyanazt a rebarbara kompótot használtam fel, amit a ribizlis rebarbara muffinhoz. Ebben is nagyon jól működött, puhává tette a muffint, így gyorsan elfogyott a 16 darab. Ha nem kapunk chia magot, nyugodtan hagyjuk ki belőle, attól még finom lesz! :)


Rebarbara-dió-chia mag muffin

Hozzávalók:
Rebarbara kompóthoz:
- 1,5 bögre rebarbara, meghámozva, felkockázva
- 3 evőkanál akácméz
- 2 evőkanál víz
Muffinhoz:
- 200 g tönköly fehérliszt
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 100 g nádcukor
- 250 ml zabtej
- 50 ml olívaolaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 db bio tojás
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 evőkanál chia mag
- 1/2 bögre dió, durvára aprítva
- rebarbara kompót
- fahéj
(A recepthez használt bögre 250 ml-es és 16 db lesz ebből a mennyiségből.)

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A muffin tepsibe tegyünk papír kapszlikat.

Egy kis lábasba tegyük fel főni a rebarbarát a mézzel és vízzel a kompóthoz. Kb. 10 perc után már láthatóan megpuhult és nagyon jó illata van. Zárjuk el alatta a gázt, botmixerrel pürésítsük és tegyük félre kihűlni.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, sütőpor. Egy másik tálban keverjük habosra a tojást a cukorral, öntsük hozzá a zabtejet és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vaníliát és jól keverjük el. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, keverjük egyenletesen simára a tésztát. Adjuk hozzá a kihűlt rebarbara kompótot, a felaprított diót és a chia magot. Jól keverjük össze a tésztát, kanalazzuk egyenlő adagokban a papír kapszlikba. Süssük 175 fokon kb. 20-25 percig. Végezzük tűpróbát, hogy a muffinok jól átsültek-e. Ha kihűltek, szórjuk meg fahéjjal és már fogyaszthatjuk is.



3 megjegyzés:

  1. Rhubarb-walnut-chia seed muffins

    Ingredients for rhubarb compote:
    - 1,5 cups finely diced rhubarb
    - 3 tablespoon honey
    - 2 tablespoons water

    Ingredients for muffins:
    - 100 g whole wheat spelt flour
    - 200 g white spelt flour
    - 100 g natural cane sugar
    - 250 ml oat milk
    - 50 ml olive oil
    - 2 teaspoons baking powder
    - 1 teaspoon baking soda
    - 1 organic egg
    - 1 vanilla bean, split and seeded
    - 2 tablespoons chia seeds
    - 1/2 cup walnut, roughly chopped
    - rhubarb compote
    - cinnamon

    Place the rhubarb in a pot with honey and water. Stir and stew on low heat until soft. Purée with a blender and set aside.

    Preheat the oven to 175C (350F) and line 12 hole muffin tray with paper cases. (From this quantity of ingredients you might have 16 muffins.)

    In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder and baking soda. In another bowl beat the egg with the cane sugar until light, then add oatmilk, olive oil and vanilla. Pour the wet ingredients into the dry ones and mix until smooth. Fold in rhubarb compote, chopped walnut and chia seeds. Spoon the mixture into the cases, filling them about two thirds full, dividing the batter evenly. Bake the muffins about 20-25 minutes on 175C (350F). Remove from the oven when a cocktail stick just comes out of the muffins cleanly. Leave them to cool on a wire rack and sprinkle the tops with cinnamon.

    VálaszTörlés
  2. ehes vagyok a keptol. Meginkabb ehes. en egy afonyas sajttortat sutottem ma a vendegeknek, de kesnek. (velhetoen Pandorfban ragadtak) vajon ilyenkor illik beleenni a tortaba, vagy sem?:) mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszenek a receptjeid! :) Nézz be hozzám: http://tobbmintmartas.blogspot.com/2011/07/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez