Pages

2011. július 3., vasárnap

Céklaleveles quiche és a megújult biopiac

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:40

A szombati nap hűvös és borús volt, a megújult biopiac látványa azonban szívet melengető. A piac visszaköltözött az eredeti helyére a MOM Művelődés Ház udvarába, kertjébe és újonnan kialakított sétányára is. Rendezett, egységes sátrak, kis faházak, sok látogató, vásárló, kedves termelők... ez mind-mind hozzátartozik a biopiachoz. Ismerősökkel, ismeretlenekkel jókat lehet beszélgetni, recepteket, ötleteket megosztani, miből mit készítünk. Ez egy közösség, amelynek te is tagja lehetsz bármikor. Most volt az első alkalom, hogy majdnem elájultam a színek látványától, a sok újdonságtól, annyira gyönyörű volt minden, hogy nem akartam hazamenni. Végre minden kapható, ami szem-szájnak ingere, ezért imádom a nyarat (még ha ezt most nem is tapasztaljuk a márciusi időjárás ellenére)! 


Csináltam néhány képet, hogy ti se maradjatok le a csodaszép látványról... kevés olyan piac van, amelytől ennyire izgalomba jönnék. :) A bejegyzés első képe a kedvencem, egyszerűen beleszerettem! Nem tudom levenni a szemem erről a sok gyönyörűségről...









Gyönyörűek, ugye? Na, de térjünk rá a lényegre... a receptre. Néhány hete a szombaton megvásárolt céklák leveléből  mindig frissen salátát készítettem. Hozzádobtam egy kis paprikát, paradicsomot, csírát, meg, amit a hűtőben találtam zöldséget, kis olívaolaj, citromlé és már ettük is. A céklalevélnek enyhén kesernyés íze van - azonban ropogós -, de ha hozzádobunk más zöldséget is, egész izgalmas ízeket varázsolhatunk belőle. Ugyanannyi tápanyag megtalálható benne, mint magában a céklában.  Saritól jött az ötlet, hogy most nem nyersen salátában fogja végezni, hanem egy könnyű quichet készítek belőle. Egyszerű és gyors változat, ugyanis a tésztaréteg kimaradt és csak egy egyszerű tojásos, tejszínes, sajtos, zöldséges keverék lett kisütve.


Céklaleveles quiche

Hozzávalók 2 főre:
- 2 csokor cékla levele, megmosva, csíkokra vágva
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 3 db bio tojás
- 200 ml zabtejszín vagy normál tejszín
- 1/2 teáskanál chilipehely
- 100 g sajt, reszelve
- só, bors
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- kókuszzsír vagy olívaolaj

Kókuszzsíron dinszteljük meg a vöröshagymát 3-4 perc alatt, adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk további 2 percig. Adjuk hozzá a céklalevelet és pároljuk 5-7 percig, amíg a levelek megpuhulnak. Zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tálban verjük fel a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a szerecsendiót, adjuk hozzá a chilipelyhet. Öntsük hozzá a zabtejszínt, majd jöhet a sajt és a hagymás céklalevél. Keverjük jól össze, majd öntsük a keveréket egy kivajazott kerek formába (az enyém 26 cm átmérőjű, így viszonylag vékony lett a quiche, szóval lehet kisebb átmérőjű formába is önteni). Süssük 175-180 fokon kb. 25-30 percig, amíg a teteje egy kicsit megpirul. Friss salátával tálaljuk.


10 megjegyzés on "Céklaleveles quiche és a megújult biopiac"

Zizi on 2011. július 4. 1:46 írta...

Beet green quiche

(Inspired by Sari's recipe - http://cookyourdream.com)

Ingredients

- 2 bunches of beet greens, stems removed, coarsely chopped
- 1 onion, peeled and finely chopped
- 4 cloves garlic, peeled and finely chopped
- 3 organic eggs
- 200 ml oat cream
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 100 g greated cheese
- salt, pepper
- 1/4 teaspoon grated nutmeg
- coconut or olive oil

Heat coconut oil in a pan and sauté the onion for 3-4 minutes until transparent and soft, then add garlic and cook for another 2 minutes. Stir in beet greens and cook for 5-7 minutes until the greens get soft. Remove from heat and set aside to let cool.

Preheat the oven to 175C (350F).

In a bowl whisk together the eggs, oat cream, salt, pepper, nutmeg, chili flakes and cheese. Add the beet green mixture and stir to blend. Transfer it to a lightly buttered prepared pan and bake for 25-30 minutes on 175-180C (350F) until the top is golden brown and the eggs are set. Serve it with fresh salad.

Juci on 2011. július 4. 4:55 írta...

jok a kepek!csak nem uj gep?

Nyárikonyha on 2011. július 5. 3:37 írta...

Szia Zizi! gyönyörű az összes zöldség. én most vettem a Lehelen gömbcukkinit, imádom, tölteni fogom. Tényleg gép új?

Zizi on 2011. július 5. 3:59 írta...

A képek iphonography eredményei!!! Ha hiszed, ha nem a 3Gs iPhone-nal csináltam és a zseniális fotó applikációknak köszönhetően varázsoltam belőlük ezt! Iphonograpy rulezz! :) Akár canon 7d-vel is csinálhattam volna, ugye? :)

Zizi on 2011. július 5. 4:05 írta...

Szia!

Én is tölteni fogom a gömbcukkiniket holnap! :) Nincs új gép (majd lesz hamarosan)! A kommentjeink épp elkerülték egymást, így az előző kommentben láthatod, hogy mit válaszoltam Jucinak a képekkel kapcsolatban!

Rambling Tart on 2011. július 6. 15:59 írta...

Love, love, love these gorgeous shots!! Sigh. I could linger in that beautiful market for ages. :-)

Nyárikonyha on 2011. július 8. 3:37 írta...

lemegyek a boltba iphone-t

Zita on 2011. július 9. 7:35 írta...

Krista,

if you come to Hungary in September, I'll take you to this market. It's really beautiful!

Beastie on 2012. június 15. 1:57 írta...

jaj de jól hangzik, el is készítem, vacsorára - Köszi

Zita on 2012. június 15. 2:08 írta...

Beastie!

Visszajelzést várok, hogy tetszett! :)

Megjegyzés küldése

2011. július 3., vasárnap

Céklaleveles quiche és a megújult biopiac


A szombati nap hűvös és borús volt, a megújult biopiac látványa azonban szívet melengető. A piac visszaköltözött az eredeti helyére a MOM Művelődés Ház udvarába, kertjébe és újonnan kialakított sétányára is. Rendezett, egységes sátrak, kis faházak, sok látogató, vásárló, kedves termelők... ez mind-mind hozzátartozik a biopiachoz. Ismerősökkel, ismeretlenekkel jókat lehet beszélgetni, recepteket, ötleteket megosztani, miből mit készítünk. Ez egy közösség, amelynek te is tagja lehetsz bármikor. Most volt az első alkalom, hogy majdnem elájultam a színek látványától, a sok újdonságtól, annyira gyönyörű volt minden, hogy nem akartam hazamenni. Végre minden kapható, ami szem-szájnak ingere, ezért imádom a nyarat (még ha ezt most nem is tapasztaljuk a márciusi időjárás ellenére)! 


Csináltam néhány képet, hogy ti se maradjatok le a csodaszép látványról... kevés olyan piac van, amelytől ennyire izgalomba jönnék. :) A bejegyzés első képe a kedvencem, egyszerűen beleszerettem! Nem tudom levenni a szemem erről a sok gyönyörűségről...









Gyönyörűek, ugye? Na, de térjünk rá a lényegre... a receptre. Néhány hete a szombaton megvásárolt céklák leveléből  mindig frissen salátát készítettem. Hozzádobtam egy kis paprikát, paradicsomot, csírát, meg, amit a hűtőben találtam zöldséget, kis olívaolaj, citromlé és már ettük is. A céklalevélnek enyhén kesernyés íze van - azonban ropogós -, de ha hozzádobunk más zöldséget is, egész izgalmas ízeket varázsolhatunk belőle. Ugyanannyi tápanyag megtalálható benne, mint magában a céklában.  Saritól jött az ötlet, hogy most nem nyersen salátában fogja végezni, hanem egy könnyű quichet készítek belőle. Egyszerű és gyors változat, ugyanis a tésztaréteg kimaradt és csak egy egyszerű tojásos, tejszínes, sajtos, zöldséges keverék lett kisütve.


Céklaleveles quiche

Hozzávalók 2 főre:
- 2 csokor cékla levele, megmosva, csíkokra vágva
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 3 db bio tojás
- 200 ml zabtejszín vagy normál tejszín
- 1/2 teáskanál chilipehely
- 100 g sajt, reszelve
- só, bors
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- kókuszzsír vagy olívaolaj

Kókuszzsíron dinszteljük meg a vöröshagymát 3-4 perc alatt, adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk további 2 percig. Adjuk hozzá a céklalevelet és pároljuk 5-7 percig, amíg a levelek megpuhulnak. Zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tálban verjük fel a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a szerecsendiót, adjuk hozzá a chilipelyhet. Öntsük hozzá a zabtejszínt, majd jöhet a sajt és a hagymás céklalevél. Keverjük jól össze, majd öntsük a keveréket egy kivajazott kerek formába (az enyém 26 cm átmérőjű, így viszonylag vékony lett a quiche, szóval lehet kisebb átmérőjű formába is önteni). Süssük 175-180 fokon kb. 25-30 percig, amíg a teteje egy kicsit megpirul. Friss salátával tálaljuk.


10 megjegyzés:

  1. Beet green quiche

    (Inspired by Sari's recipe - http://cookyourdream.com)

    Ingredients

    - 2 bunches of beet greens, stems removed, coarsely chopped
    - 1 onion, peeled and finely chopped
    - 4 cloves garlic, peeled and finely chopped
    - 3 organic eggs
    - 200 ml oat cream
    - 1/2 teaspoon chili flakes
    - 100 g greated cheese
    - salt, pepper
    - 1/4 teaspoon grated nutmeg
    - coconut or olive oil

    Heat coconut oil in a pan and sauté the onion for 3-4 minutes until transparent and soft, then add garlic and cook for another 2 minutes. Stir in beet greens and cook for 5-7 minutes until the greens get soft. Remove from heat and set aside to let cool.

    Preheat the oven to 175C (350F).

    In a bowl whisk together the eggs, oat cream, salt, pepper, nutmeg, chili flakes and cheese. Add the beet green mixture and stir to blend. Transfer it to a lightly buttered prepared pan and bake for 25-30 minutes on 175-180C (350F) until the top is golden brown and the eggs are set. Serve it with fresh salad.

    VálaszTörlés
  2. jok a kepek!csak nem uj gep?

    VálaszTörlés
  3. Szia Zizi! gyönyörű az összes zöldség. én most vettem a Lehelen gömbcukkinit, imádom, tölteni fogom. Tényleg gép új?

    VálaszTörlés
  4. A képek iphonography eredményei!!! Ha hiszed, ha nem a 3Gs iPhone-nal csináltam és a zseniális fotó applikációknak köszönhetően varázsoltam belőlük ezt! Iphonograpy rulezz! :) Akár canon 7d-vel is csinálhattam volna, ugye? :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Én is tölteni fogom a gömbcukkiniket holnap! :) Nincs új gép (majd lesz hamarosan)! A kommentjeink épp elkerülték egymást, így az előző kommentben láthatod, hogy mit válaszoltam Jucinak a képekkel kapcsolatban!

    VálaszTörlés
  6. Love, love, love these gorgeous shots!! Sigh. I could linger in that beautiful market for ages. :-)

    VálaszTörlés
  7. Krista,

    if you come to Hungary in September, I'll take you to this market. It's really beautiful!

    VálaszTörlés
  8. jaj de jól hangzik, el is készítem, vacsorára - Köszi

    VálaszTörlés
  9. Beastie!

    Visszajelzést várok, hogy tetszett! :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez