Pages

2011. május 31., kedd

Vegán vaníliás-eperkrémes kenyér és egy újabb börzsönyi kirándulás

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:30


Múlt vasárnap egy csapat lánnyal és három blökivel Nagymaros környékére mentem túrázni. Áprilisi húsvéti túránk első napjához hasonló útvonalat jártunk be, melynek végén nem maradhatott el a jól megérdemelt nagymarosi kézműves fagylalt.

Gesztenyeméz, erdei gyümölcs, vanília


Retro

 Fáradt blökik a túra végén :)

A kiránduláson ott volt két vegán barátnőm is, így igyekeztem olyan ételeket magammal vinni, amelyekkel őket is meg tudtam kínálni. Kenyér sütiből már elég sok félét gyártottam... természetesen a földiepres változat sem maradhatott ki. Először kísérleteztem lenmag + víz keverékével, amely segíti a vegán sütemények egyben tartását tojás híján. Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy engem nem érdekel ez a lenmagos cucc, beleütök egy tojást a sütibe és kész. Ma már ott tartok, hogy élvezem a vegán sütikkel való kísérletezgetést. A túra többi tagja nem volt vegán, de még csak vegetáriánus sem. Elismerően fogyasztottak ők is a sütiből. :)

Mi otthon bazsalikomos tejszínhabbal ettük. Ha jól tudom a  szójatejszín ugyanúgy felverhető, mint a normál tejszín, szóval a vegánok készítsenek hozzá szójatejszínes habot.


Vegán vaníliás-eperkrémes kenyér

Hozzávalók:
- 2 bögre tönköly fehérliszt
- 1/2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/3 bögre nádcukor
- 1/2 bögre kókuszzsír, felolvasztva
- 3/4 bögre zabtej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál lenmag
- 3 evőkanál víz
- 20 db eper, botmixerrel pürésítve
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 dl tejszín
- 6-8 levél bazsalikom, felaprítva


Mozsárban törjük össze az egy evőkanálnyi lenmagot, tegyük bele egy kis tálkába és adjuk hozzá a 3 evőkanál vizet. Hagyjuk állni legalább egy órát, amíg zseléssé, nyákossá válik. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.  Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, sütőpor. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet a nádcukorral, majd adjuk hozzá a kókuszolajat, a vaníliát és a vizes lenmagot. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és spatulával keverjük simára a tésztát. Öntsük hozzá a pürésített földiepret és keverjük át újra. Az így kapott csodaszép rózsaszín tésztát öntsük szilikon püspökkenyér formába (én egy 25 cm hosszút használok) és süssük 175-180 fokon kb. 40-50 percig. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a sütink tényleg jól átsült-e.

A tejszínt verjük fel habbá, adjuk hozzá a bazsalikomot és kanalazzunk a süti szeletek tetejére egy keveset. Szervírozzuk eperrel.



3 megjegyzés on "Vegán vaníliás-eperkrémes kenyér és egy újabb börzsönyi kirándulás"

Juci on 2011. június 1. 0:28 írta...

tetszik!:)
kiprobalhatnad a repas kenyeret is! lattam egy peksegben itt, gondolom a repa torta sos valtozata!:)

Zizi on 2011. június 1. 6:02 írta...

Aha. Igazából nálam a kenyér, nem igazi kenyeret jelent ebben az esetben, hanem a püspökkenyér forma miatt kenyér. De a répás kenyér jól hangzik. Valami csavart bele kell vinni és már süthetem is. :)

Zizi on 2011. július 26. 13:31 írta...

Vegan vanilla strawberry bread

Ingredients:

- 2 cups white spelt flour
- 1/2 cup whole wheat spelt flour
- 1/3 cup natural cane sugar
- 1/2 cup coconut oil
- 3/4 cup oat milk
- 1 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon baking powder
- 1 tablespoon ground flax
- 3 tablespoons water
- 20 pieces of strawberry, pureed with a blender
- 1 vanilla bean, split and seeded
- 200 ml cream (optional)
- 6-8 basil leaves, chopped (optional)

Start by prepping the "flax egg" by combining 1 tablespoon flax with 3 tablespoons water in a small bowl. Side aside for 15-20 minutes and allow to thicken. Preheat the oven to 180C (350F).

In a bowl combine the dry ingredients: flours, baking soda and baking powder. In another bowl mix together the wet ingredients: first oat milk with cane sugar, then add coconut oil, vanilla and the flax egg mixture and combine. Mix wet ingredients into dry, and stir until everything has just combined. Add strawberry puree and stir again. You will get a beautiful light pink batter. :) Pour batter into a silicone loaf pan (mine is 25 cm - 9,75 inch long) and bake on 175-180C (350 F) for 40-50 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean. Once the cake is done, remove it from the oven and allow to cool completely.

It's time to make the whipped cream. Pour the cream into a bowl and mix until it forms stiff peaks or if you are lazy use an electric mixer. :) Gently fold in the chopped basil. Spread the basil whipped cream on each strawberry cake slice. Topped with more strawberries and you are in heaven. :)

Megjegyzés küldése

2011. május 31., kedd

Vegán vaníliás-eperkrémes kenyér és egy újabb börzsönyi kirándulás



Múlt vasárnap egy csapat lánnyal és három blökivel Nagymaros környékére mentem túrázni. Áprilisi húsvéti túránk első napjához hasonló útvonalat jártunk be, melynek végén nem maradhatott el a jól megérdemelt nagymarosi kézműves fagylalt.

Gesztenyeméz, erdei gyümölcs, vanília


Retro

 Fáradt blökik a túra végén :)

A kiránduláson ott volt két vegán barátnőm is, így igyekeztem olyan ételeket magammal vinni, amelyekkel őket is meg tudtam kínálni. Kenyér sütiből már elég sok félét gyártottam... természetesen a földiepres változat sem maradhatott ki. Először kísérleteztem lenmag + víz keverékével, amely segíti a vegán sütemények egyben tartását tojás híján. Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy engem nem érdekel ez a lenmagos cucc, beleütök egy tojást a sütibe és kész. Ma már ott tartok, hogy élvezem a vegán sütikkel való kísérletezgetést. A túra többi tagja nem volt vegán, de még csak vegetáriánus sem. Elismerően fogyasztottak ők is a sütiből. :)

Mi otthon bazsalikomos tejszínhabbal ettük. Ha jól tudom a  szójatejszín ugyanúgy felverhető, mint a normál tejszín, szóval a vegánok készítsenek hozzá szójatejszínes habot.


Vegán vaníliás-eperkrémes kenyér

Hozzávalók:
- 2 bögre tönköly fehérliszt
- 1/2 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1/3 bögre nádcukor
- 1/2 bögre kókuszzsír, felolvasztva
- 3/4 bögre zabtej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál lenmag
- 3 evőkanál víz
- 20 db eper, botmixerrel pürésítve
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 dl tejszín
- 6-8 levél bazsalikom, felaprítva


Mozsárban törjük össze az egy evőkanálnyi lenmagot, tegyük bele egy kis tálkába és adjuk hozzá a 3 evőkanál vizet. Hagyjuk állni legalább egy órát, amíg zseléssé, nyákossá válik. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.  Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, sütőpor. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet a nádcukorral, majd adjuk hozzá a kókuszolajat, a vaníliát és a vizes lenmagot. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és spatulával keverjük simára a tésztát. Öntsük hozzá a pürésített földiepret és keverjük át újra. Az így kapott csodaszép rózsaszín tésztát öntsük szilikon püspökkenyér formába (én egy 25 cm hosszút használok) és süssük 175-180 fokon kb. 40-50 percig. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a sütink tényleg jól átsült-e.

A tejszínt verjük fel habbá, adjuk hozzá a bazsalikomot és kanalazzunk a süti szeletek tetejére egy keveset. Szervírozzuk eperrel.



3 megjegyzés:

  1. tetszik!:)
    kiprobalhatnad a repas kenyeret is! lattam egy peksegben itt, gondolom a repa torta sos valtozata!:)

    VálaszTörlés
  2. Aha. Igazából nálam a kenyér, nem igazi kenyeret jelent ebben az esetben, hanem a püspökkenyér forma miatt kenyér. De a répás kenyér jól hangzik. Valami csavart bele kell vinni és már süthetem is. :)

    VálaszTörlés
  3. Vegan vanilla strawberry bread

    Ingredients:

    - 2 cups white spelt flour
    - 1/2 cup whole wheat spelt flour
    - 1/3 cup natural cane sugar
    - 1/2 cup coconut oil
    - 3/4 cup oat milk
    - 1 teaspoon baking soda
    - 1 teaspoon baking powder
    - 1 tablespoon ground flax
    - 3 tablespoons water
    - 20 pieces of strawberry, pureed with a blender
    - 1 vanilla bean, split and seeded
    - 200 ml cream (optional)
    - 6-8 basil leaves, chopped (optional)

    Start by prepping the "flax egg" by combining 1 tablespoon flax with 3 tablespoons water in a small bowl. Side aside for 15-20 minutes and allow to thicken. Preheat the oven to 180C (350F).

    In a bowl combine the dry ingredients: flours, baking soda and baking powder. In another bowl mix together the wet ingredients: first oat milk with cane sugar, then add coconut oil, vanilla and the flax egg mixture and combine. Mix wet ingredients into dry, and stir until everything has just combined. Add strawberry puree and stir again. You will get a beautiful light pink batter. :) Pour batter into a silicone loaf pan (mine is 25 cm - 9,75 inch long) and bake on 175-180C (350 F) for 40-50 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean. Once the cake is done, remove it from the oven and allow to cool completely.

    It's time to make the whipped cream. Pour the cream into a bowl and mix until it forms stiff peaks or if you are lazy use an electric mixer. :) Gently fold in the chopped basil. Spread the basil whipped cream on each strawberry cake slice. Topped with more strawberries and you are in heaven. :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez