Pages

2011. május 17., kedd

Vegán epres hajdinapalacsinta

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:10

A hajdinapalacsintára Vikinél találtam rá. Ő kísérletezget mostanában a hajdinaliszttel. Twitteren külföldi bloggerektől is megtudtam, hogy szívesen használják ezt a lisztet diós-mogyorós íze és értékes beltartalma miatt. A hajdina rosttartalma más gabonákhoz képest igen magas, ezenkívül magnézium és kálcium tartalma is. Gazdag vasban, rézben, cinkben; cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Japánban hajdinalisztből búzaliszttel keverve készítik a híres soba tésztát. A hajdináról még többet itt olvashattok.

Tettem már palacsintába kókuszt, áfonyát, sütőtököt, banánt, de epret még sosem. Elképzeltem, hogy a palacsintákból majd kilátszódnak a piros eper szeletek. Végül belesüppedtek a tésztába, de itt-ott kikandikált egy-egy szeletke. Fantasztikus volt az illat a konyhában sütés közben. Vegán változatot készítettem, így nem került bele se tojás, se tejtermék. A sütőpor viszont nagyobb mennyiség a megszokottnál, hiszen valamire szükség volt, hogy megemelje ezeket az édes rózsaszínes palacsintákat.


Vegán epres hajdinapalacsinta

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
- 1 bögre hajdinaliszt
- 1/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 2 evőkanál sütőpor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 bögre zabtej
- 2 evőkanál napraforgó olaj + kevés a sütéshez
- 1 evőkanál juharszirup + kevés a tálaláshoz
- csipet só
- 8 db közepes eper, hosszában felszeletelve + néhány szem a tálaláshoz

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet, olajat, vaníliát és juharszirupot. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és keverjünk sima tésztát belőle. Ekkor tegyük bele az eperszeleteket és óvatosan keverjük meg. Hagyjuk néhány percet állni, amíg a teflonserpenyőt egy teáskanálnyi olajjal felmelegítjük. Kisebb adagot kanalazunk a palacsinta tésztából a serpenyőbe. Közepes lángon sütjük az egyik oldalát, amíg aranybarna lesz. Megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük 2-3 percig. Tálaljuk egy kevés juharsziruppal meglocsolva és még több eperrel.



3 megjegyzés on "Vegán epres hajdinapalacsinta"

Zizi on 2011. május 24. 4:30 írta...

Vegan strawberry buckwheat pancake

Serves 10

Ingredients:
- 1 cup buckwheat flour
- 1/4 cup whole wheat spelt flour
- 2 tablespoons baking powder
- 1/2 vanilla bean, split and seeded
- 1 cup oatmilk
- 2 tablespoons sunflower oil + for cooking
- 1 tablespoon maple syrup + for serving
- pinch of salt
- 8 pieces of strawberries, cut in thin slices

In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder, salt. In another separate bowl mix together oatmilk, oil, vanilla and maple syrup. Give each mixture a stir then add the wet to the dry combining just until mixed. Add the strawberry slices and mix it with the batter. set aside for 5 minutes to allow batter to rise. Prepare a non-stick pan with 1 teaspoon oil on medium heat. Spoon batter into pan, forming a pancake. Cook until lightly brown on the bottom. Turn and brown the other side. Serve with maple syrup and more strawberries.

kicsi vú on 2011. május 31. 6:20 írta...

Már ki is próbáltam!!! Fincsi lett, nagyon érdekes így tojás nélkül az állaga, engem szirupba áztatott piskótatésztára emlékeztet. És a hajdina diós íze így még jobban érvényre jut. Fogok még így palacsintát sütni! Köszi a receptet!

Zizi on 2011. május 31. 6:42 írta...

Viki,

Szuper! Örülök, hogy ízlik, meg, hogy van már egy kis időd kísérletezésre! ;)

Megjegyzés küldése

2011. május 17., kedd

Vegán epres hajdinapalacsinta


A hajdinapalacsintára Vikinél találtam rá. Ő kísérletezget mostanában a hajdinaliszttel. Twitteren külföldi bloggerektől is megtudtam, hogy szívesen használják ezt a lisztet diós-mogyorós íze és értékes beltartalma miatt. A hajdina rosttartalma más gabonákhoz képest igen magas, ezenkívül magnézium és kálcium tartalma is. Gazdag vasban, rézben, cinkben; cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Japánban hajdinalisztből búzaliszttel keverve készítik a híres soba tésztát. A hajdináról még többet itt olvashattok.

Tettem már palacsintába kókuszt, áfonyát, sütőtököt, banánt, de epret még sosem. Elképzeltem, hogy a palacsintákból majd kilátszódnak a piros eper szeletek. Végül belesüppedtek a tésztába, de itt-ott kikandikált egy-egy szeletke. Fantasztikus volt az illat a konyhában sütés közben. Vegán változatot készítettem, így nem került bele se tojás, se tejtermék. A sütőpor viszont nagyobb mennyiség a megszokottnál, hiszen valamire szükség volt, hogy megemelje ezeket az édes rózsaszínes palacsintákat.


Vegán epres hajdinapalacsinta

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
- 1 bögre hajdinaliszt
- 1/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 2 evőkanál sütőpor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 bögre zabtej
- 2 evőkanál napraforgó olaj + kevés a sütéshez
- 1 evőkanál juharszirup + kevés a tálaláshoz
- csipet só
- 8 db közepes eper, hosszában felszeletelve + néhány szem a tálaláshoz

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet, olajat, vaníliát és juharszirupot. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és keverjünk sima tésztát belőle. Ekkor tegyük bele az eperszeleteket és óvatosan keverjük meg. Hagyjuk néhány percet állni, amíg a teflonserpenyőt egy teáskanálnyi olajjal felmelegítjük. Kisebb adagot kanalazunk a palacsinta tésztából a serpenyőbe. Közepes lángon sütjük az egyik oldalát, amíg aranybarna lesz. Megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük 2-3 percig. Tálaljuk egy kevés juharsziruppal meglocsolva és még több eperrel.



3 megjegyzés:

  1. Vegan strawberry buckwheat pancake

    Serves 10

    Ingredients:
    - 1 cup buckwheat flour
    - 1/4 cup whole wheat spelt flour
    - 2 tablespoons baking powder
    - 1/2 vanilla bean, split and seeded
    - 1 cup oatmilk
    - 2 tablespoons sunflower oil + for cooking
    - 1 tablespoon maple syrup + for serving
    - pinch of salt
    - 8 pieces of strawberries, cut in thin slices

    In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder, salt. In another separate bowl mix together oatmilk, oil, vanilla and maple syrup. Give each mixture a stir then add the wet to the dry combining just until mixed. Add the strawberry slices and mix it with the batter. set aside for 5 minutes to allow batter to rise. Prepare a non-stick pan with 1 teaspoon oil on medium heat. Spoon batter into pan, forming a pancake. Cook until lightly brown on the bottom. Turn and brown the other side. Serve with maple syrup and more strawberries.

    VálaszTörlés
  2. Már ki is próbáltam!!! Fincsi lett, nagyon érdekes így tojás nélkül az állaga, engem szirupba áztatott piskótatésztára emlékeztet. És a hajdina diós íze így még jobban érvényre jut. Fogok még így palacsintát sütni! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Viki,

    Szuper! Örülök, hogy ízlik, meg, hogy van már egy kis időd kísérletezésre! ;)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez