Pages

2011. május 24., kedd

Lime-olívaolaj-görög joghurt pite

Bejegyezte: Zizi dátum: 1:54

Múlt vasárnap én voltam a felelős az öcsém szülinapi ebéd menüjéért, na és a tortáért. Könnyű süti receptet kerestem, mert tudtam, hogy egy hajnalig tartó lagzi után nem lesz kedvem emeletes, habos-babos tortát készíteni. Peter blogján leltem erre a finomságra.

Az olívaolajos sütiket nagyon szeretem. Annak ellenére, hogy megsül a sütemény, mégis nedves hatású marad a tésztája és nagyon puha... egyszerűen nem lehet abbahagyni. Egy 22 cm-es átmérőjű formában sütöttem és öten elég hamar elpusztítottuk. Könnyű, légies, nem túl édes, sokszor fog még készülni a konyhámban süti. :) Ha nem kapunk jó minőségű 10%-os zsírtartalmú görög joghurtot, akkor vegyünk normál joghurtot, csak szűrőn csepegtessük át a levét.


Lime-olívaolaj-görög joghurt pite

Hozzávalók:
- 1 bögre tönköly fehérliszt
- 3/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1 bögre (kb. 300 g) görög joghurt
- 1/3 bögre extra szűz olívaolaj
- 1/3 bögre nádcukor
- 1/4 bögre frissen facsar limelé (2 db limenak a leve)
- 1 db lime reszelt héja
- 2 db bio tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
(A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: először a tojásokat keverjük el a nádcukorral, majd adjuk hozzá a joghurtot, az olívaolajat, a lime levét és reszelt héját. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és keverjük simára a tésztát. A kerek formát kenjük ki egy kevés olívaolajjal és szórjunk bele egy kevés lisztet. A tésztát a kikent formába öntjük és 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje egy kicsit aranybarnára pirul és a közepébe szúrt fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta. Porcukorral meghintve, reszelt lime héjjal megszórva tálaljuk.



3 megjegyzés on "Lime-olívaolaj-görög joghurt pite"

Zizi on 2011. május 24. 4:22 írta...

Lime-olive oil-Greek yoghurt cake

Recipe adapted from Peter (http://souvlakiforthesoul.com/)

Ingredients:
- 1 cup white spelt flour
- 3/4 cup whole wheat spelt flour
- 1 cup (300 g) Greek yoghurt
- 1/3 cup extra virgin olive oil
- 1/3 cup cane sugar
- 1/4 cup lime juice (freshly squeezed)
- 1 lime's zest
- 2 organic eggs
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon salt

Preheat the oven to 180C (325F). In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder and salt. In another separate bowl whisk the eggs with the cane sugar, then add yoghurt, olive oil, lime juice and zest. Pour the wet ingredients mixture into the dry one using a spatula mix until combine. Grease with olive oil a 22 cm springform baking tin and pour the dough into it and bake for about 40-50 minutes at 180C (325F). The cake is ready when the top is golden brown and the skewer inserted into the middle comes out clean.

Once cooled, sprinkle the top with powder sugar and lime zest.

Pixie Pie on 2011. május 24. 7:53 írta...

Fincsi lehet! Szimpi kis recept. :)

trinity on 2011. május 24. 14:10 írta...

Ó, ez nagyszerű lehetett!!!

Megjegyzés küldése

2011. május 24., kedd

Lime-olívaolaj-görög joghurt pite


Múlt vasárnap én voltam a felelős az öcsém szülinapi ebéd menüjéért, na és a tortáért. Könnyű süti receptet kerestem, mert tudtam, hogy egy hajnalig tartó lagzi után nem lesz kedvem emeletes, habos-babos tortát készíteni. Peter blogján leltem erre a finomságra.

Az olívaolajos sütiket nagyon szeretem. Annak ellenére, hogy megsül a sütemény, mégis nedves hatású marad a tésztája és nagyon puha... egyszerűen nem lehet abbahagyni. Egy 22 cm-es átmérőjű formában sütöttem és öten elég hamar elpusztítottuk. Könnyű, légies, nem túl édes, sokszor fog még készülni a konyhámban süti. :) Ha nem kapunk jó minőségű 10%-os zsírtartalmú görög joghurtot, akkor vegyünk normál joghurtot, csak szűrőn csepegtessük át a levét.


Lime-olívaolaj-görög joghurt pite

Hozzávalók:
- 1 bögre tönköly fehérliszt
- 3/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1 bögre (kb. 300 g) görög joghurt
- 1/3 bögre extra szűz olívaolaj
- 1/3 bögre nádcukor
- 1/4 bögre frissen facsar limelé (2 db limenak a leve)
- 1 db lime reszelt héja
- 2 db bio tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
(A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: először a tojásokat keverjük el a nádcukorral, majd adjuk hozzá a joghurtot, az olívaolajat, a lime levét és reszelt héját. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és keverjük simára a tésztát. A kerek formát kenjük ki egy kevés olívaolajjal és szórjunk bele egy kevés lisztet. A tésztát a kikent formába öntjük és 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje egy kicsit aranybarnára pirul és a közepébe szúrt fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta. Porcukorral meghintve, reszelt lime héjjal megszórva tálaljuk.



3 megjegyzés:

  1. Lime-olive oil-Greek yoghurt cake

    Recipe adapted from Peter (http://souvlakiforthesoul.com/)

    Ingredients:
    - 1 cup white spelt flour
    - 3/4 cup whole wheat spelt flour
    - 1 cup (300 g) Greek yoghurt
    - 1/3 cup extra virgin olive oil
    - 1/3 cup cane sugar
    - 1/4 cup lime juice (freshly squeezed)
    - 1 lime's zest
    - 2 organic eggs
    - 2 teaspoons baking powder
    - 1/2 teaspoon salt

    Preheat the oven to 180C (325F). In a bowl mix together the dry ingredients: flours, baking powder and salt. In another separate bowl whisk the eggs with the cane sugar, then add yoghurt, olive oil, lime juice and zest. Pour the wet ingredients mixture into the dry one using a spatula mix until combine. Grease with olive oil a 22 cm springform baking tin and pour the dough into it and bake for about 40-50 minutes at 180C (325F). The cake is ready when the top is golden brown and the skewer inserted into the middle comes out clean.

    Once cooled, sprinkle the top with powder sugar and lime zest.

    VálaszTörlés
  2. Fincsi lehet! Szimpi kis recept. :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez