Pages

2011. április 13., szerda

Nyers málnás kesudiós álomtorta

Bejegyezte: Zizi dátum: 3:08

Párizsba indulásunk előtt egy nappal késő este készült el ez a mennyei torta I. születésnapjára. Tavaly gyömbéres répatortát sütöttem neki. Nagyon tuti receptet találtam hozzá, így azóta már hagyománnyá vált nálunk a jépatojta. Azt hiszem ez a kesudiós torta is hagyomány lesz... I. imádta és nem bírt betelni vele (én se!).

Kezdődött az egész azzal, hogy elég későn kezdtem hozzá. Közben a robotgépem is bedöglött, így a mandulát és a datolyát nekem kellett késsel felaprítanom. A beáztatott kesudiót már szerencsére tudtam botmixerrel pürésíteni, de előtte valamennyire felaprítottam a kesudiót is, hogy a botmixer dolgozni tudjon. Szóval a torta kivitelezése a technikai problémáik miatt elég sokáig tartott, de megérte! Első beszerzésem egy jó kis robotgép lesz, mert ezt a tortát még nagyon sokszor szeretném elkészíteni. Főleg nyáron lehet igazán finom és hűsítő, amikor a meleg időben nem kell bekapcsolnunk a sütőt, hogy egy különleges tortát elkészíthessünk.

Nem kell megijedni nyers volta miatt, hiszen így 100%-san az egészséges és nagyon finom édességek közé lehet sorolni. Mi indulásunk napján is ettünk még belőle reggelire. A maradékot a fagyasztóba tettük, tudtuk, hogy jól fog még jönni, amikor hazaérünk. :) Párizsban aztán hat nap alatt megettük kb. három havi cukor mennyiségünket, így egy kis méregtelenítésre fogtuk most magunkat. Ha édességet kívánnánk mégis, akkor ezt a tortát fogom elkészíteni. A recept egyik kedvenc blogomról, a My New Roots-ról való. (Korábban már az egészséges csokoládé shake-et készítettem el Sarah blogjáról.)

Nyers málnás kesudiós álomtorta

Hozzávalók:
Torta alaphoz:
- 1 bögre nyers, hámozott mandula
- 1 bögre friss datolya, kimagozva
- 1/2 teáskanál só
Krémhez:
- 1 és 1/2 bögre nyers kesudió, beáztatva legalább 5 órára
- 1/3 bögre méz vagy agavé szirup
- 1/3 bögre kókuszolaj
- 1 bögre málna (ha fagyasztottat használunk, olvasszuk ki teljesen)
- 2 db citrom frissen facsart leve
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)


A mandulát, a datolyát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát teljesen béleljünk ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt, legyünk türelmesek!).

A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesut a kifacsart citrom levével a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Szép lassan adagoljuk hozzá a mézet, a kókuszolajat és a vaníliát is. Ha már jó krémes állagú, akkor öntsük ki belőle az 1/3-át és tegyük félre. A robotgépben maradt 2/3-hoz adjuk a málnát és ezzel együtt is pürésítjük. Öntsük az alapra először a kesus krémet, majd utána a málnás krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény. Ha marad belőle (bár szerintem nem fog), fagyasztóban tárolhatjuk legalább egy-két hétig.


11 megjegyzés on "Nyers málnás kesudiós álomtorta"

Turák Kinga on 2011. április 13. 3:38 írta...

szia, a kókuszolaj helyett mit tudnál tanácsolni?

Anonymous írta...

Szia!

Biztos, hogy a felengedett málnát újra le lehet fagyasztani úgy, hogy nincs hőkezelve???
Friss málnából majd kipróbálom, mert nagyon jól hangzik, de fagyasztottból nem merem.

Ágnes

Zizi on 2011. április 13. 4:35 írta...

Szia Kinga!
Kókuszolaj helyett használj napraforgó olajat vagy dióolajat vagy mogyoróolajat.

Anazar on 2011. április 13. 5:09 írta...

Mint egy szelet dinnye a fenti kép ;-)

Sajtkukac on 2011. április 13. 5:20 írta...

:-) höhö, pont ezt akartam kérdezni! Biztosan ki fogom próbálni nyáron, én is utálok fűteni a sütővel :-)

Zizi on 2011. április 13. 5:30 írta...

A kókuszolaj egyébként kókuszzsír csak felolvasztom. Lehet, hogy így írom a receptbe inkább. Keleti fűszeres boltokban is már lehet kapni.

Sneige on 2011. április 16. 10:26 írta...

Azt a nagyon szép tortát és valamint bűntudat-mentes!

Jutka on 2011. május 5. 4:44 írta...

Nagyon guszta!

Zizi on 2011. május 8. 9:18 írta...

Raw cashew raspberry dreamcake

Ingredietns

For the crust
- 1 cup raw (peeled) almonds
- 1 cup fresh dates, pitted
- 1/2 teaspoon salt

For the cream
- 1 and 1/2 cups raw cashew, soaked for at least 5 hours, then drained
- 1/3 cup honey or agave syrup
- 1/3 cup coconut oil
- 1 cup raspberry (thaw completely if using frozen)
- 2 lemon's freshly squeezed juice
- 1 vanilla bean, split and seeded

Place dates, almonds and salt in a food processor and pulse to chop until the fineness is a bit chunky (good if you spoon out a small amount of mixture, you roll it in your hands and the ingredients hold it together). Line a spring-form pan (diameter about 20 cm) with clingfilm and scoop out crust mixture in it. Press firmly the mixture with your hands, making sure the base is well packed. Rinse the food processor well.

Place soaked cashew, lemon juice in the food processor. Start blending it, then slowly add honey, coconut oil and vanilla until very smooth. Pour about 1/3 of the mixture out onto the crust and smooth with a spatula. Add raspberries to the remaining cream in the food processor and blend on high until smooth creamy. Pour onto the first cashew layer of the cake. Place in freezer until solid. To serve, remove from freezer 30 minutes before eating it. You can keep the leftover (???) in the freezer for one or two weeks.

Anonymous írta...

Szia.

Ezt a tortat szeretnem elkesziteni, szombatra lenne aktualis. Ha penteken keszitem el, mert szombaton nem lenne mar ra idom. Mennyi idovel vegyem ki fogyasztas elott a melyhutobol szerinted, es csak a hutobe tegyem vagy csak a konyhaban hagyjam kiengedni amig lehet fogyasztani?
Koszonom szepen a valaszodat.
Szia
Kati

Zita on 2013. március 6. 2:00 írta...

Szia Kati!

Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten állva biztos kell neki 40-60 perc, amíg jól vágható lesz, de nem is esik szét. Az is jó megoldás lehet, ha átteszed a hűtőbe és ott tárolod felhasználásig.

Zita

Megjegyzés küldése

2011. április 13., szerda

Nyers málnás kesudiós álomtorta


Párizsba indulásunk előtt egy nappal késő este készült el ez a mennyei torta I. születésnapjára. Tavaly gyömbéres répatortát sütöttem neki. Nagyon tuti receptet találtam hozzá, így azóta már hagyománnyá vált nálunk a jépatojta. Azt hiszem ez a kesudiós torta is hagyomány lesz... I. imádta és nem bírt betelni vele (én se!).

Kezdődött az egész azzal, hogy elég későn kezdtem hozzá. Közben a robotgépem is bedöglött, így a mandulát és a datolyát nekem kellett késsel felaprítanom. A beáztatott kesudiót már szerencsére tudtam botmixerrel pürésíteni, de előtte valamennyire felaprítottam a kesudiót is, hogy a botmixer dolgozni tudjon. Szóval a torta kivitelezése a technikai problémáik miatt elég sokáig tartott, de megérte! Első beszerzésem egy jó kis robotgép lesz, mert ezt a tortát még nagyon sokszor szeretném elkészíteni. Főleg nyáron lehet igazán finom és hűsítő, amikor a meleg időben nem kell bekapcsolnunk a sütőt, hogy egy különleges tortát elkészíthessünk.

Nem kell megijedni nyers volta miatt, hiszen így 100%-san az egészséges és nagyon finom édességek közé lehet sorolni. Mi indulásunk napján is ettünk még belőle reggelire. A maradékot a fagyasztóba tettük, tudtuk, hogy jól fog még jönni, amikor hazaérünk. :) Párizsban aztán hat nap alatt megettük kb. három havi cukor mennyiségünket, így egy kis méregtelenítésre fogtuk most magunkat. Ha édességet kívánnánk mégis, akkor ezt a tortát fogom elkészíteni. A recept egyik kedvenc blogomról, a My New Roots-ról való. (Korábban már az egészséges csokoládé shake-et készítettem el Sarah blogjáról.)

Nyers málnás kesudiós álomtorta

Hozzávalók:
Torta alaphoz:
- 1 bögre nyers, hámozott mandula
- 1 bögre friss datolya, kimagozva
- 1/2 teáskanál só
Krémhez:
- 1 és 1/2 bögre nyers kesudió, beáztatva legalább 5 órára
- 1/3 bögre méz vagy agavé szirup
- 1/3 bögre kókuszolaj
- 1 bögre málna (ha fagyasztottat használunk, olvasszuk ki teljesen)
- 2 db citrom frissen facsart leve
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)


A mandulát, a datolyát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát teljesen béleljünk ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt, legyünk türelmesek!).

A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesut a kifacsart citrom levével a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Szép lassan adagoljuk hozzá a mézet, a kókuszolajat és a vaníliát is. Ha már jó krémes állagú, akkor öntsük ki belőle az 1/3-át és tegyük félre. A robotgépben maradt 2/3-hoz adjuk a málnát és ezzel együtt is pürésítjük. Öntsük az alapra először a kesus krémet, majd utána a málnás krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény. Ha marad belőle (bár szerintem nem fog), fagyasztóban tárolhatjuk legalább egy-két hétig.


11 megjegyzés:

  1. szia, a kókuszolaj helyett mit tudnál tanácsolni?

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Biztos, hogy a felengedett málnát újra le lehet fagyasztani úgy, hogy nincs hőkezelve???
    Friss málnából majd kipróbálom, mert nagyon jól hangzik, de fagyasztottból nem merem.

    Ágnes

    VálaszTörlés
  3. Szia Kinga!
    Kókuszolaj helyett használj napraforgó olajat vagy dióolajat vagy mogyoróolajat.

    VálaszTörlés
  4. Mint egy szelet dinnye a fenti kép ;-)

    VálaszTörlés
  5. :-) höhö, pont ezt akartam kérdezni! Biztosan ki fogom próbálni nyáron, én is utálok fűteni a sütővel :-)

    VálaszTörlés
  6. A kókuszolaj egyébként kókuszzsír csak felolvasztom. Lehet, hogy így írom a receptbe inkább. Keleti fűszeres boltokban is már lehet kapni.

    VálaszTörlés
  7. Azt a nagyon szép tortát és valamint bűntudat-mentes!

    VálaszTörlés
  8. Raw cashew raspberry dreamcake

    Ingredietns

    For the crust
    - 1 cup raw (peeled) almonds
    - 1 cup fresh dates, pitted
    - 1/2 teaspoon salt

    For the cream
    - 1 and 1/2 cups raw cashew, soaked for at least 5 hours, then drained
    - 1/3 cup honey or agave syrup
    - 1/3 cup coconut oil
    - 1 cup raspberry (thaw completely if using frozen)
    - 2 lemon's freshly squeezed juice
    - 1 vanilla bean, split and seeded

    Place dates, almonds and salt in a food processor and pulse to chop until the fineness is a bit chunky (good if you spoon out a small amount of mixture, you roll it in your hands and the ingredients hold it together). Line a spring-form pan (diameter about 20 cm) with clingfilm and scoop out crust mixture in it. Press firmly the mixture with your hands, making sure the base is well packed. Rinse the food processor well.

    Place soaked cashew, lemon juice in the food processor. Start blending it, then slowly add honey, coconut oil and vanilla until very smooth. Pour about 1/3 of the mixture out onto the crust and smooth with a spatula. Add raspberries to the remaining cream in the food processor and blend on high until smooth creamy. Pour onto the first cashew layer of the cake. Place in freezer until solid. To serve, remove from freezer 30 minutes before eating it. You can keep the leftover (???) in the freezer for one or two weeks.

    VálaszTörlés
  9. Szia.

    Ezt a tortat szeretnem elkesziteni, szombatra lenne aktualis. Ha penteken keszitem el, mert szombaton nem lenne mar ra idom. Mennyi idovel vegyem ki fogyasztas elott a melyhutobol szerinted, es csak a hutobe tegyem vagy csak a konyhaban hagyjam kiengedni amig lehet fogyasztani?
    Koszonom szepen a valaszodat.
    Szia
    Kati

    VálaszTörlés
  10. Szia Kati!

    Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten állva biztos kell neki 40-60 perc, amíg jól vágható lesz, de nem is esik szét. Az is jó megoldás lehet, ha átteszed a hűtőbe és ott tárolod felhasználásig.

    Zita

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez