Pages

2011. április 28., csütörtök

Anzac, vagyis zabpehely-kókusz keksz

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:10

A receptet Nikinél találtam. Szoktunk egymás blogjáról sütni-főzni. :) Jó kekszeket süt és néhány közülük még vegán is. Ezt a receptet 9 napja rakta ki a blogjára. Már akkor szemeztem vele... ráadásul megesküdött, hogy a sok keksze közül tényleg ez a legjobb. Javaslata alapján egyből a dupla adaggal indítottam. Picit módosítottam a hivatalos recepten, mert golden syrup helyett rizsszirupot tettem bele, cukor helyett nyírfacukrot és vaj helyett kókuszzsírt - így vegán lett. A tészta nyersen brutál jó... annyit ettem belőle, hogy először a kisült kekszekhez nem is volt kedvem, telítődtem az illatával és a nyers tésztával. Szóval vigyázzunk vele!

A keksz neve egy betűszó: Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) és anno a háborúba induló katonáknak csomagolták ezt a kekszet a feleségeik, mert az alapanyagok nem romlanak könnyen, így eltarthatóak voltak elég sokáig.


Zabpehely-kókusz keksz

Hozzávalók:
- 100 g zabpehely
- 100 g kókuszreszelék
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 50 g tönköly fehérliszt
- 100 g kókuszzsír, felolvasztva
- 80 g nyírfacukor (nádcukor is használható helyette)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál rizsszirup (méz, agavé és golden syrup is használható helyette)
- 2 evőkanál forró víz

Egy kis lábasban olvasszuk fel a kókuszzsírt, adjuk hozzá a rizsszirupot és keverjük el benne. Zárjuk el alatta a gázt. Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet a kókuszreszelékkel, lisztekkel, szódabikabónával és nyírfacukorral. Öntsük hozzá a rizsszirupos kókuszolajat. Keverjük össze. Ahhoz, hogy ragadjon a tészta, adjunk még hozzá 2 evőkanál forró vizet. Nem baj, ha nem áll össze teljesen, úgyis a kezünkkel kell diónyi golyókat formázni belőle. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, lapítsuk le őket. Kicsit nőni fognak, így hagyjunk mellettük néhány centi helyett. Előmelegített sütőben süssük 170 fokon kb. 15 percig, amíg egy kicsit megpirulnak.

És egy fotó arról, hogyan is piknikeztünk tegnap az Ökokörös (erről majd beszámolok egy kicsit később) lányokkal a Budai Arborétumban. Erre az alkalomra sütöttem meg ezt a kekszet.



3 megjegyzés on "Anzac, vagyis zabpehely-kókusz keksz"

Sajtkukac Niki on 2011. április 28. 0:32 írta...

Klasszak lettek! Én is sütöttem újra - annyira gyors és finom!

Zizi on 2011. április 28. 2:17 írta...

Niki!
Tényleg szuper recept. Nyersen az íze nagyon emlékeztet valamilyen keksz féleségre, de nem jöttem rá, hogy mire. :)

Zizi on 2011. május 31. 3:14 írta...

Anzac - Vegan Oatmeal and Coconut - Biscuits

Ingredients

- 100 g rolled oats
- 100 g desiccated coconut
- 100 g whole wheat spelt flour
- 50 g white spelt flour
- 100 g coconut oil
- 80 g birch tree xylitol (you can use cane sugar instead of this)
- 1 teaspoon baking soda
- 2 tablespoons rice syrup (you can use honey, agave or golden syrup)
- 2 tablespoons hot water

Preheat the oven to 170C (325F). In a small bowl combine coconut oil and rice syrup. In another separate bowl mix together the dry ingredients: oatmeal, desiccated coconut, flours, baking soda and birch tree xylitol. Pour the rice syrup mixture into the dry ingreditens, add the hot water and using a wooden spoon mix until just combined. You will get a sticky dough. Take two teaspoons of the dough, form a ball and place on the baking sheet lined with parchment paper. Flatten the ball slightly, then repeat with the remaining dough. The biscuits will spread during baking so leave space amongst them. Bake for 15 minutes at 170C (325F) until the biscuits are pale golden brown.

Megjegyzés küldése

2011. április 28., csütörtök

Anzac, vagyis zabpehely-kókusz keksz


A receptet Nikinél találtam. Szoktunk egymás blogjáról sütni-főzni. :) Jó kekszeket süt és néhány közülük még vegán is. Ezt a receptet 9 napja rakta ki a blogjára. Már akkor szemeztem vele... ráadásul megesküdött, hogy a sok keksze közül tényleg ez a legjobb. Javaslata alapján egyből a dupla adaggal indítottam. Picit módosítottam a hivatalos recepten, mert golden syrup helyett rizsszirupot tettem bele, cukor helyett nyírfacukrot és vaj helyett kókuszzsírt - így vegán lett. A tészta nyersen brutál jó... annyit ettem belőle, hogy először a kisült kekszekhez nem is volt kedvem, telítődtem az illatával és a nyers tésztával. Szóval vigyázzunk vele!

A keksz neve egy betűszó: Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) és anno a háborúba induló katonáknak csomagolták ezt a kekszet a feleségeik, mert az alapanyagok nem romlanak könnyen, így eltarthatóak voltak elég sokáig.


Zabpehely-kókusz keksz

Hozzávalók:
- 100 g zabpehely
- 100 g kókuszreszelék
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 50 g tönköly fehérliszt
- 100 g kókuszzsír, felolvasztva
- 80 g nyírfacukor (nádcukor is használható helyette)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál rizsszirup (méz, agavé és golden syrup is használható helyette)
- 2 evőkanál forró víz

Egy kis lábasban olvasszuk fel a kókuszzsírt, adjuk hozzá a rizsszirupot és keverjük el benne. Zárjuk el alatta a gázt. Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet a kókuszreszelékkel, lisztekkel, szódabikabónával és nyírfacukorral. Öntsük hozzá a rizsszirupos kókuszolajat. Keverjük össze. Ahhoz, hogy ragadjon a tészta, adjunk még hozzá 2 evőkanál forró vizet. Nem baj, ha nem áll össze teljesen, úgyis a kezünkkel kell diónyi golyókat formázni belőle. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, lapítsuk le őket. Kicsit nőni fognak, így hagyjunk mellettük néhány centi helyett. Előmelegített sütőben süssük 170 fokon kb. 15 percig, amíg egy kicsit megpirulnak.

És egy fotó arról, hogyan is piknikeztünk tegnap az Ökokörös (erről majd beszámolok egy kicsit később) lányokkal a Budai Arborétumban. Erre az alkalomra sütöttem meg ezt a kekszet.



3 megjegyzés:

  1. Klasszak lettek! Én is sütöttem újra - annyira gyors és finom!

    VálaszTörlés
  2. Niki!
    Tényleg szuper recept. Nyersen az íze nagyon emlékeztet valamilyen keksz féleségre, de nem jöttem rá, hogy mire. :)

    VálaszTörlés
  3. Anzac - Vegan Oatmeal and Coconut - Biscuits

    Ingredients

    - 100 g rolled oats
    - 100 g desiccated coconut
    - 100 g whole wheat spelt flour
    - 50 g white spelt flour
    - 100 g coconut oil
    - 80 g birch tree xylitol (you can use cane sugar instead of this)
    - 1 teaspoon baking soda
    - 2 tablespoons rice syrup (you can use honey, agave or golden syrup)
    - 2 tablespoons hot water

    Preheat the oven to 170C (325F). In a small bowl combine coconut oil and rice syrup. In another separate bowl mix together the dry ingredients: oatmeal, desiccated coconut, flours, baking soda and birch tree xylitol. Pour the rice syrup mixture into the dry ingreditens, add the hot water and using a wooden spoon mix until just combined. You will get a sticky dough. Take two teaspoons of the dough, form a ball and place on the baking sheet lined with parchment paper. Flatten the ball slightly, then repeat with the remaining dough. The biscuits will spread during baking so leave space amongst them. Bake for 15 minutes at 170C (325F) until the biscuits are pale golden brown.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez