Pages

2011. március 27., vasárnap

Csípős udon tészta káposztával és shiitake-val

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:30

Az ázsiai tészták - udon, soba, vermicelli - egy ideje a kedvenceimmé váltak. Pár ételt már kipróbáltam, de szeretném ezt a tudást bővíteni és még több ételt sikeresen elkészíteni. Egy egyszerű ebéd vagy vacsora könnyen összedobható ilyen tésztákból... néhány zöldség, egy kis tofu, szójaszósz és már tálalható is. Pár hete szombaton készítettem ebédre ezt a barna rizslisztből készült udon tészta változatot.

Japánban az udont sokféleképpen fogyasztják, levesbetétként, zöldségekkel, hússal. A tészta története a 9. század elejére nyúlik vissza, amikor egy japán szerzetes Kínába utazott, hogy buddhizmust tanuljon, majd visszatért az udon tészta receptjével. Nyáron hidegen, télen melegen tálalják. A feltétek a szezonalitást követik és egyensúlyt alkotnak a többi hozzávalóval. Az udon-nak számtalan változata létezik, akit érdekel a Wikipédián utána nézhet.

Csípős udon tészta káposztával és shiitake-val

Hozzávalók 2 főre:
A tésztához:
- 200 g udon tészta
- 6 db szárított shiitake, beáztatva kb. 30 percre, szára eltávolítva, a kalapja vékony szeletekre vágva
- 1 kis fej káposzta, csíkokra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 150 g tofu, kockákra vágva
- 1 kis darab friss gyömbér, meghámozva, felaprítva
- 4 szál újhagyma, felkarikázva
- 3 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál kókuszzsír
- só
A szószhoz:
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál chili pehely


Egy száraz serpenyőben a szezámmagot 3-5 perc alatt megpirítjuk, majd félre tesszük. A szósz hozzávalóit egy tálkában összekeverjük. A tésztának feltesszük a sós vizet forrni egy lábasban.

Egy serpenyőben kókuszzsíron megpirítjuk a fokhagymát és a gyömbért, amíg illatosak lesznek. Hozzáadjuk a shiitake-t, néhány percig együtt pirítjuk és közben kevergetjük. Adjuk hozzá a tofut, majd 5 perc múlva a káposztát és az újhagymát is. Ekkor vegyük takarékra a gázt, pirítsuk, kevergessük, amíg a káposzta is megpuhul egy kicsit. Öntsük rá a szószt, keverjünk rajta egyet és tartsuk melegen. Közben a megfőtt tésztát szűrjük le, adjuk a zöldségekhez, szórjuk meg a pirított szezámmaggal, egy kevés újhagyma karikával és tálaljuk.


3 megjegyzés on "Csípős udon tészta káposztával és shiitake-val"

Hinyenc on 2011. március 28. 0:12 írta...

szuppper!

Zizi on 2011. március 28. 1:10 írta...

Köszi Hínyenc Mester! :)

Zizi on 2011. április 13. 5:02 írta...

Spicy udon noodles with cabbage and shiitake

Ingredients (serves 2)

For the noodles:
- 200 g udon noodles
- 6 dried shiitake mushrooms, stemmed, soaked in water for about 30 minutes, caps thinly sliced
- 1 small cabbage, thinly sliced
- 4 cloves garlic, chopped
- 150 g tofu, diced
- 1 small piece of ginger, peeled and chopped
- 4 spring onion, thinly sliced
- 3 tablespoons sesame seeds
- 1 tablespoon coconut oil
- salt

For the sauce:
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons water
- 1 teaspoon dried chili

In a dry pan toast the sesame seeds over medium heat for 3-5 minutes until pale golden, then transfer to a small bowl and set aside.
Heat the coconut oil in a pan, add garlic and ginger and saute them until fragrant. Add shiitake and saute, stirring frequently until it gets tender. Reduce the heat to medium and add tofu, after 5 minutes cabbage and spring onion too. Cook, stirring occasionally until tofu and cabbage is crisp-tender and a bit golden brown. Pour over the sauce, simmer 2-3 minutes more. Set aside but keep it warm.

While cabbage is cooking, cook udon in boiling salted water until the noodles tender. Drain well, transfer to a large bowl, give the vegetable mixture, sprinkle with sesame seeds and serve with fresh chopped spring onion on top.

Megjegyzés küldése

2011. március 27., vasárnap

Csípős udon tészta káposztával és shiitake-val


Az ázsiai tészták - udon, soba, vermicelli - egy ideje a kedvenceimmé váltak. Pár ételt már kipróbáltam, de szeretném ezt a tudást bővíteni és még több ételt sikeresen elkészíteni. Egy egyszerű ebéd vagy vacsora könnyen összedobható ilyen tésztákból... néhány zöldség, egy kis tofu, szójaszósz és már tálalható is. Pár hete szombaton készítettem ebédre ezt a barna rizslisztből készült udon tészta változatot.

Japánban az udont sokféleképpen fogyasztják, levesbetétként, zöldségekkel, hússal. A tészta története a 9. század elejére nyúlik vissza, amikor egy japán szerzetes Kínába utazott, hogy buddhizmust tanuljon, majd visszatért az udon tészta receptjével. Nyáron hidegen, télen melegen tálalják. A feltétek a szezonalitást követik és egyensúlyt alkotnak a többi hozzávalóval. Az udon-nak számtalan változata létezik, akit érdekel a Wikipédián utána nézhet.

Csípős udon tészta káposztával és shiitake-val

Hozzávalók 2 főre:
A tésztához:
- 200 g udon tészta
- 6 db szárított shiitake, beáztatva kb. 30 percre, szára eltávolítva, a kalapja vékony szeletekre vágva
- 1 kis fej káposzta, csíkokra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 150 g tofu, kockákra vágva
- 1 kis darab friss gyömbér, meghámozva, felaprítva
- 4 szál újhagyma, felkarikázva
- 3 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál kókuszzsír
- só
A szószhoz:
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál chili pehely


Egy száraz serpenyőben a szezámmagot 3-5 perc alatt megpirítjuk, majd félre tesszük. A szósz hozzávalóit egy tálkában összekeverjük. A tésztának feltesszük a sós vizet forrni egy lábasban.

Egy serpenyőben kókuszzsíron megpirítjuk a fokhagymát és a gyömbért, amíg illatosak lesznek. Hozzáadjuk a shiitake-t, néhány percig együtt pirítjuk és közben kevergetjük. Adjuk hozzá a tofut, majd 5 perc múlva a káposztát és az újhagymát is. Ekkor vegyük takarékra a gázt, pirítsuk, kevergessük, amíg a káposzta is megpuhul egy kicsit. Öntsük rá a szószt, keverjünk rajta egyet és tartsuk melegen. Közben a megfőtt tésztát szűrjük le, adjuk a zöldségekhez, szórjuk meg a pirított szezámmaggal, egy kevés újhagyma karikával és tálaljuk.


3 megjegyzés:

  1. Spicy udon noodles with cabbage and shiitake

    Ingredients (serves 2)

    For the noodles:
    - 200 g udon noodles
    - 6 dried shiitake mushrooms, stemmed, soaked in water for about 30 minutes, caps thinly sliced
    - 1 small cabbage, thinly sliced
    - 4 cloves garlic, chopped
    - 150 g tofu, diced
    - 1 small piece of ginger, peeled and chopped
    - 4 spring onion, thinly sliced
    - 3 tablespoons sesame seeds
    - 1 tablespoon coconut oil
    - salt

    For the sauce:
    - 2 tablespoons soy sauce
    - 2 tablespoons water
    - 1 teaspoon dried chili

    In a dry pan toast the sesame seeds over medium heat for 3-5 minutes until pale golden, then transfer to a small bowl and set aside.
    Heat the coconut oil in a pan, add garlic and ginger and saute them until fragrant. Add shiitake and saute, stirring frequently until it gets tender. Reduce the heat to medium and add tofu, after 5 minutes cabbage and spring onion too. Cook, stirring occasionally until tofu and cabbage is crisp-tender and a bit golden brown. Pour over the sauce, simmer 2-3 minutes more. Set aside but keep it warm.

    While cabbage is cooking, cook udon in boiling salted water until the noodles tender. Drain well, transfer to a large bowl, give the vegetable mixture, sprinkle with sesame seeds and serve with fresh chopped spring onion on top.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez