Pages

2011. március 3., csütörtök

Citromos spagetti

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:15

Bár a recept olasz, egy kis görög vonatkozása van, ugyanis olyan citromból készült, amit még Aegina szigetén szedtünk Görögországban, csak úgy egy fáról (beszámoló később). A sziget tele van citromfákkal, egyből szerelmes lettem a helybe. :) Nálam minden jöhet, ami citrom(os): csoki, étel, testápoló, olívaolaj, illóolaj, stb. Azt meg kell jegyezni, hogy a "leszüretelt" bio citromoknak olyan illata volt, amit még soha életemben nem éreztem. Intenzív citromillat, ami kitart heteken át. Többször átsimogattam a citromokat, hogy jó illatúak legyenek a kezeim. Azt hiszem a mennyországban ilyen illat van... :)

A recept egyszerű, nem találtam fel vele a spanyol viaszt. Amíg a tészta megfő, a citromos szósz el is készíthető. Ennek ellenére most készítettem először.  Nem utoljára... bár jó lenne, ha lenne egy kertem és lenne benne egy örök termő citromfa. Saját szüretelésű citromból biztos még finomabb az étel.


Citromos spagetti

Hozzávalók 2 főre:
- 250 g spagetti
- 1 bio citrom, héja, kifacsart leve
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- bazsalikom levelek, aprítva
- kevés chili pehely
- 3 evőkanál olívaolaj vagy 30 g vaj
- reszelt parmezán, ízlés szerint
- só, bors

A spagettit tegyük lobogó, sós vízbe és főzzük al dente állagúra. Amíg fő a tészta, a citromot mossuk meg jó alaposan és hámozzuk meg nagyon vékonyan (a fehér rész ne kerüljön bele, mert ettől keserű lesz), majd vágjuk nagyon vékony csíkokra. Tegyük egy hőálló tálba az olívaolajat vagy a vajdarabkákat, dobjuk bele a felaprított fokhagymát, öntsük hozzá a citrom kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk. A kifőtt tésztát adjuk a citromos keverékhez, szórjuk meg a chili pehellyel, a bazsalikommal és a citromhéjjal. Ízesítsük még, ha szükséges. Tálalás során megszórhatjuk parmezánnal.



5 megjegyzés on "Citromos spagetti"

Rosa's Yummy Yums on 2011. március 4. 9:39 írta...

A fabulous combo! So refined tasting. Now, I'm hungry.

Cheers,

Rosa

Zizi on 2011. március 7. 0:08 írta...

Spagetthi al limone

Ingredients (serves 2)

- 250 g spagetthi
- 1 organic lemon's skin and juice
- 4 cloves garlic, finely chopped
- basil leaves, chopped
- 1 teaspoon dried chili
- 3 tablespoons olive oil or 30 g butter
- Parmesan, freshly grated
- salt, pepper

In a large pot cook spagetthi in salted, boiling water until al dente. In the meantime peel the lemon thinly (without its white part) and chop the skin finely. In a large bowl mix together olive oil or butter, the chopped garlic and the lemon juice. Season with salt and pepper. Drain the spagetthi then add it to the lemon mixture, sprinkle with chili, basil and lemon's skin. Serve with Parmesan.

Ferencné on 2011. március 10. 5:28 írta...

Csodálatosak a fotók!

Anazar on 2011. május 4. 23:45 írta...

Nagyon tetszik a száraztésztás kép.

Zizi on 2011. május 5. 0:53 írta...

Köszönöm Anazar!

Megjegyzés küldése

2011. március 3., csütörtök

Citromos spagetti


Bár a recept olasz, egy kis görög vonatkozása van, ugyanis olyan citromból készült, amit még Aegina szigetén szedtünk Görögországban, csak úgy egy fáról (beszámoló később). A sziget tele van citromfákkal, egyből szerelmes lettem a helybe. :) Nálam minden jöhet, ami citrom(os): csoki, étel, testápoló, olívaolaj, illóolaj, stb. Azt meg kell jegyezni, hogy a "leszüretelt" bio citromoknak olyan illata volt, amit még soha életemben nem éreztem. Intenzív citromillat, ami kitart heteken át. Többször átsimogattam a citromokat, hogy jó illatúak legyenek a kezeim. Azt hiszem a mennyországban ilyen illat van... :)

A recept egyszerű, nem találtam fel vele a spanyol viaszt. Amíg a tészta megfő, a citromos szósz el is készíthető. Ennek ellenére most készítettem először.  Nem utoljára... bár jó lenne, ha lenne egy kertem és lenne benne egy örök termő citromfa. Saját szüretelésű citromból biztos még finomabb az étel.


Citromos spagetti

Hozzávalók 2 főre:
- 250 g spagetti
- 1 bio citrom, héja, kifacsart leve
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- bazsalikom levelek, aprítva
- kevés chili pehely
- 3 evőkanál olívaolaj vagy 30 g vaj
- reszelt parmezán, ízlés szerint
- só, bors

A spagettit tegyük lobogó, sós vízbe és főzzük al dente állagúra. Amíg fő a tészta, a citromot mossuk meg jó alaposan és hámozzuk meg nagyon vékonyan (a fehér rész ne kerüljön bele, mert ettől keserű lesz), majd vágjuk nagyon vékony csíkokra. Tegyük egy hőálló tálba az olívaolajat vagy a vajdarabkákat, dobjuk bele a felaprított fokhagymát, öntsük hozzá a citrom kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk. A kifőtt tésztát adjuk a citromos keverékhez, szórjuk meg a chili pehellyel, a bazsalikommal és a citromhéjjal. Ízesítsük még, ha szükséges. Tálalás során megszórhatjuk parmezánnal.



5 megjegyzés:

  1. A fabulous combo! So refined tasting. Now, I'm hungry.

    Cheers,

    Rosa

    VálaszTörlés
  2. Spagetthi al limone

    Ingredients (serves 2)

    - 250 g spagetthi
    - 1 organic lemon's skin and juice
    - 4 cloves garlic, finely chopped
    - basil leaves, chopped
    - 1 teaspoon dried chili
    - 3 tablespoons olive oil or 30 g butter
    - Parmesan, freshly grated
    - salt, pepper

    In a large pot cook spagetthi in salted, boiling water until al dente. In the meantime peel the lemon thinly (without its white part) and chop the skin finely. In a large bowl mix together olive oil or butter, the chopped garlic and the lemon juice. Season with salt and pepper. Drain the spagetthi then add it to the lemon mixture, sprinkle with chili, basil and lemon's skin. Serve with Parmesan.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik a száraztésztás kép.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez