Pages

2011. január 26., szerda

Olívaolaj és balzsamecet kóstoló

Bejegyezte: Zizi dátum: 7:16
Előtérben: olívaolajok, balzsamecet; háttérben Giuseppe pocak :) Fotó: Török-Bognár Renáta

Még decemberben, karácsony előtt lecsaptam egy olívaolaj és balzsamecet kóstolóra. Év elején szépen be is írtam a 2011-es naptáramba, hogy január 25-én megyek olívaolajakat és balzsameceteket kóstolni. Január 24-én hétfőn abban a tudatban indítottam el a hetemet, hogy nekem egyik napra sincsen programom munka után, szóval nyugis, pihis hétnek nézek elébe. Január 25-én délelőtt megkérdezte a barátnőm, hogy van-e kedvünk I.-vel aznap este egy koncertre elmenni az A38 hajóra, ami este 8 órakor kezdődik. Bőszen mondtam, hogy igen, így gyorsan meg is vettem a jegyeket az interneten. Aztán eltelt egy óra és egyszer csak látom a jó, öreg Facebook-on, hogy Reni kiírta az üzenőfalára, este olívaolajakat és balzsameceteket fog kóstolni Giuseppe-vel, a jól ismert olívaolaj dílerrel. :) Hmmm, olívaolaj kóstoló... ez nekem is ismerős! Gyorsan kinyitom a naptáramat és látom, hogy este 6 órára  én is hivatalos vagyok az eseményre. "Uram atyám, egymásra szerveztem a programokat!" Gyors körbetelefonálás, Facebook-ra hirdetés kirakás, hogy eladó két darab koncertjegy. Éva barinőm közbenjárásával aztán a jegyeink gazdára találtak, így nyugodtan loholtam a kóstolóra, ahol Reninek megköszöntem az "emlékeztetőt".

Kár lett volna kihagyni a kóstolót, ugyanis nagyon sokat tanultam. Látszik Giuseppe-n, hogy imádja az olajokat, eceteket, igazi szakértőjévé vált a területnek. Ami először csak kíváncsiságnak indult, az később a szakmája lett olyannyira, hogy mára olajguruvá vált, és a legjobb magyarországi éttermeket látja el kiváló minőségű olívaolajokkal és balzsamecetekkel. A részletes kóstolóról Reni is írt beszámolót, azt nála elolvashatjátok. Én inkább néhány érdekességet osztok meg veletek.

Az extra szűz kifejezés első préselést jelent, amelynek a savtartalma 0 és 0,8% között van (ami már 1,5% feletti azt inkább lámpaolajnak érdemes használni! :)). Minél alacsonyabb az olívaolaj savtartalma, annál egészségesebb. Egyéb kedvező élettani hatása mellett, az olívaolaj kiváló bőrápoló szer (ki is fogom próbálni a kezemen, ugyanis néha nagyon kiszárad).

Érdemes figyelni a szavatosság feltüntetésére is, ugyanis palackozástól számítva 18 hónapig kell elállnia (persze ezt az infót nem könnyű kideríteni, hogy mennyit állt az olaj palackozás előtt és pontosan mikor töltötték üvegekbe).  Az olívaolaj három dolgot nem szeret: a meleget, a fényt és az oxigént. Ezek alapján az már egy jó pont, ha sötét üvegbe palackozzák. Ne tartsuk a tűzhely mellett, legjobb helyen félhomályban, egy állandó hőmérsékletű helyen van (kamra).


Az olajok kóstolása között érdemes zöldalmát fogyasztani és vizet inni, hogy a következő ízét is tisztán érezzük. A jó minőségű olívaolaj általában friss vágott fű és paradicsom illatú, fajtától függően enyhe mandula,  paradicsom, articsóka ízt is felfedezhetünk megkóstolásakor. A kóstoltak közül a szicíliai Piano Grillo volt a kedvencem, amelyből akár 1 dl-t is meg tudtam volna inni aperitifként. Mámorosan selymes ízű, friss illatú... mellette az elsőként kóstolt Bertolli avasnak, savanyúnak tűnt. Az ízesített olajok közül a mandarinolaj volt a kedvencem, amelyhez a mandarinokat héjastul zúzzák szét az olívabogyókkal együtt. Kiváló sütemények, fagylaltok tetejére.

A balzsamecetet fehér szőlőből készítik, megfőzik a mustot, besűrítik, beoltják az anyaecettel, hordókba töltik, majd jól szellőző padláson tárolják. A hordó nyílását textillel fedik be, hogy folyamatosan szellőzni tudjon és ne kerüljön bele semmilyen kosz, szennyezés. Az ecetet minden évben új hordókba öntik át,  ugyanis párolgása miatt folyamatosan csökken a mennyisége. Ez a folyamat a legdrágább eceteknél 12 évig tart, ekkor palackozzák őket.

A jó minőségű balzsamecet nem olcsó mulatság, viszont nagyon kevés kell belőle egy-egy étel elkészítéséhez és hihetetlenül finom. Ezek közül a kedvencem a modenai Villa Bisini Gambetti fehér balzsamecet volt.


A kóstoló végén jöttek az isteni óriás olívabogyók.  Van jó néhány ismerősöm, akik nem szeretik az olívabogyót... talán azért, mert nem ettek még igazit. Itthon általában túlzottan sósak, savanyúak, kesernyések. Valójában pedig lágyak, tiszta ízűek, enyhén sósak, roppanósak, gyönyörű zöldek. Ízük leginkább a főtt kukoricára emlékeztet. Mindig is szerettem az olívabogyót, de ezekbe szerelmes lettem!

Kellemes este volt, sok információval, jó hangulatban.


1 megjegyzés on "Olívaolaj és balzsamecet kóstoló"

GasztroRéka on 2011. január 29. 1:43 írta...

Kedves Zita! Nézz be hozzám! Vár egy kis meglepetés! (Az olajok a gyengéim!)

Megjegyzés küldése

2011. január 26., szerda

Olívaolaj és balzsamecet kóstoló

Előtérben: olívaolajok, balzsamecet; háttérben Giuseppe pocak :) Fotó: Török-Bognár Renáta

Még decemberben, karácsony előtt lecsaptam egy olívaolaj és balzsamecet kóstolóra. Év elején szépen be is írtam a 2011-es naptáramba, hogy január 25-én megyek olívaolajakat és balzsameceteket kóstolni. Január 24-én hétfőn abban a tudatban indítottam el a hetemet, hogy nekem egyik napra sincsen programom munka után, szóval nyugis, pihis hétnek nézek elébe. Január 25-én délelőtt megkérdezte a barátnőm, hogy van-e kedvünk I.-vel aznap este egy koncertre elmenni az A38 hajóra, ami este 8 órakor kezdődik. Bőszen mondtam, hogy igen, így gyorsan meg is vettem a jegyeket az interneten. Aztán eltelt egy óra és egyszer csak látom a jó, öreg Facebook-on, hogy Reni kiírta az üzenőfalára, este olívaolajakat és balzsameceteket fog kóstolni Giuseppe-vel, a jól ismert olívaolaj dílerrel. :) Hmmm, olívaolaj kóstoló... ez nekem is ismerős! Gyorsan kinyitom a naptáramat és látom, hogy este 6 órára  én is hivatalos vagyok az eseményre. "Uram atyám, egymásra szerveztem a programokat!" Gyors körbetelefonálás, Facebook-ra hirdetés kirakás, hogy eladó két darab koncertjegy. Éva barinőm közbenjárásával aztán a jegyeink gazdára találtak, így nyugodtan loholtam a kóstolóra, ahol Reninek megköszöntem az "emlékeztetőt".

Kár lett volna kihagyni a kóstolót, ugyanis nagyon sokat tanultam. Látszik Giuseppe-n, hogy imádja az olajokat, eceteket, igazi szakértőjévé vált a területnek. Ami először csak kíváncsiságnak indult, az később a szakmája lett olyannyira, hogy mára olajguruvá vált, és a legjobb magyarországi éttermeket látja el kiváló minőségű olívaolajokkal és balzsamecetekkel. A részletes kóstolóról Reni is írt beszámolót, azt nála elolvashatjátok. Én inkább néhány érdekességet osztok meg veletek.

Az extra szűz kifejezés első préselést jelent, amelynek a savtartalma 0 és 0,8% között van (ami már 1,5% feletti azt inkább lámpaolajnak érdemes használni! :)). Minél alacsonyabb az olívaolaj savtartalma, annál egészségesebb. Egyéb kedvező élettani hatása mellett, az olívaolaj kiváló bőrápoló szer (ki is fogom próbálni a kezemen, ugyanis néha nagyon kiszárad).

Érdemes figyelni a szavatosság feltüntetésére is, ugyanis palackozástól számítva 18 hónapig kell elállnia (persze ezt az infót nem könnyű kideríteni, hogy mennyit állt az olaj palackozás előtt és pontosan mikor töltötték üvegekbe).  Az olívaolaj három dolgot nem szeret: a meleget, a fényt és az oxigént. Ezek alapján az már egy jó pont, ha sötét üvegbe palackozzák. Ne tartsuk a tűzhely mellett, legjobb helyen félhomályban, egy állandó hőmérsékletű helyen van (kamra).


Az olajok kóstolása között érdemes zöldalmát fogyasztani és vizet inni, hogy a következő ízét is tisztán érezzük. A jó minőségű olívaolaj általában friss vágott fű és paradicsom illatú, fajtától függően enyhe mandula,  paradicsom, articsóka ízt is felfedezhetünk megkóstolásakor. A kóstoltak közül a szicíliai Piano Grillo volt a kedvencem, amelyből akár 1 dl-t is meg tudtam volna inni aperitifként. Mámorosan selymes ízű, friss illatú... mellette az elsőként kóstolt Bertolli avasnak, savanyúnak tűnt. Az ízesített olajok közül a mandarinolaj volt a kedvencem, amelyhez a mandarinokat héjastul zúzzák szét az olívabogyókkal együtt. Kiváló sütemények, fagylaltok tetejére.

A balzsamecetet fehér szőlőből készítik, megfőzik a mustot, besűrítik, beoltják az anyaecettel, hordókba töltik, majd jól szellőző padláson tárolják. A hordó nyílását textillel fedik be, hogy folyamatosan szellőzni tudjon és ne kerüljön bele semmilyen kosz, szennyezés. Az ecetet minden évben új hordókba öntik át,  ugyanis párolgása miatt folyamatosan csökken a mennyisége. Ez a folyamat a legdrágább eceteknél 12 évig tart, ekkor palackozzák őket.

A jó minőségű balzsamecet nem olcsó mulatság, viszont nagyon kevés kell belőle egy-egy étel elkészítéséhez és hihetetlenül finom. Ezek közül a kedvencem a modenai Villa Bisini Gambetti fehér balzsamecet volt.


A kóstoló végén jöttek az isteni óriás olívabogyók.  Van jó néhány ismerősöm, akik nem szeretik az olívabogyót... talán azért, mert nem ettek még igazit. Itthon általában túlzottan sósak, savanyúak, kesernyések. Valójában pedig lágyak, tiszta ízűek, enyhén sósak, roppanósak, gyönyörű zöldek. Ízük leginkább a főtt kukoricára emlékeztet. Mindig is szerettem az olívabogyót, de ezekbe szerelmes lettem!

Kellemes este volt, sok információval, jó hangulatban.


1 megjegyzés:

  1. Kedves Zita! Nézz be hozzám! Vár egy kis meglepetés! (Az olajok a gyengéim!)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez