Pages

2011. január 3., hétfő

Olaszos vöröslencse leves + nyereményjáték

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:00

Január elsején egész nap lustálkodtunk. Filmeket néztünk folyamatosan és bevallom, még a pizsinket se cseréltük le. Talán soha nem csináltunk még ilyet, de most jól esett. Ja és nem volt szilveszterkor egyáltalán "ereszd el a hajam buli", még sokáig se voltunk fent, szóval nem ilyen dolgok miatt lustálkodtunk egész nap, hanem, mert így volt jó. Öt óra fele aztán beszabadultam a konyhába, mert úgy gondoltuk nem indulhat az új évünk lencse nélkül. Muszáj, hogy megalapozzuk a milliárdjainkat. :) Paradicsomos-vöröslencsés változatban készült a leves, közben pedig kigondoltam, hogy csinálok még egy kis mákos nudlit is, mert megkívántam. Ma mit olvasok Lila Fügénél? Hogy az új év első napján lencsét és mákot kötelező fogyasztani, ha gazdagok és szépek szeretnénk lenni... úgy látszik ráéreztem erre a szépség dologra és nemhiába kívántam meg a mákot is! :) A leves alapreceptje Kriszta szakácskönyvéből származik, egy-két dolgot változtattam rajta.

Az új évet pedig kezdjük egy nyereményjátékkal. Kulturálódásra adok lehetőséget a szerencsés nyertesnek, ugyanis két darab belépőjegyet sorsolok ki Lucien Hervé fotóművész kiállítására a Szépművészeti Múzeumba (a kiállítás 2011. január 23-ig tekinthető meg). Én már láttam, így biztosan állíthatom, hogy lenyűgöző a magyar származású fényképész kiállítása.

Forrás: Dining Guide

Részvételi feltételek:
1) Írd meg ide egy kommentben, hogy milyen lencsés ételt készítettél az új év első napjára. Ha most nem is főztél semmit, azt írd meg, hogy melyik a kedvenc lencsés ételed.
2) Kommentálási határidő: 2011. január 7. péntek, éjfél, CET.
3) A játék csak magyarországi lakosok részére nyitott.
4) Sorsolás a random.org-gal.

És végre jöjjön a recept...

Olaszos vöröslencse leves

Hozzávalók:
- 2 szál répa, apróra kockázva
- 1 kis fej zeller, apróra kockázva
- 200 g vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 240 g paradicsom durvára vágva (ennyi egy konzerv paradicsom súlya, hámozott paradicsom)
- friss kakukkfű
- friss zsálya
- só, bors
- olívaolaj
- parmezán (opcionális)
- balzsamecet (opcionális)

Egy lábasban olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert, dinszteljük együtt néhány percig, majd jöhet a paradicsom, a fűszerek, valamint sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a levest 4 dl vízzel és főzzük 5-8 percig. Adjuk hozzá a lencsét, forraljuk fel és főzzük kb. 10 percig, amíg a lencse is megfő. Ez a fajta lencse eléggé pépesre fő meg és nem marad egészben. Tálaláskor reszelhetünk parmezánt a tetejére és ízesíthetjük pár csepp balzsamecettel. Nagyon finom vele.

Vöröslencsés receptek még a blogon:
Sütőtökös vöröslencse leves
Vöröslencse-csicseriborsó-koriander leves


23 megjegyzés on "Olaszos vöröslencse leves + nyereményjáték"

Zubora on 2011. január 4. 0:01 írta...

Nálunk lencseleves volt. Mindannyian imádjuk!

Zsófia on 2011. január 4. 1:57 írta...

Lencsefőzeléket készítettem, finom lett.

lúdanyó on 2011. január 4. 2:02 írta...

Nálunk lencsefőzelék volt rántás és habarás nélkül :)

Karolina on 2011. január 4. 3:20 írta...

Hatalmas adag lencsefőzeléket főztem!

Colors in the Kitchen on 2011. január 4. 4:35 írta...

Nálunk is csak egy egyszerű lencsefőzelék volt.

nyarikonyha on 2011. január 5. 5:47 írta...

B.U.É.K. olaszos paradicsomos lencsét, a végén pici chili a tetejére. lencséket posztoltam jan.1-jén a blogomon.

GasztroRéka on 2011. január 5. 11:01 írta...

Én csak zacskós lencselevest ettem, kis mustárral ízesítve a lencse kedvéért. Holnap készülök komolyabb lencsés ételre.
Egy éve eszem meg csak a lencsét, de azóta sokszor készítettem, és többek között ennek az olaszos receptnek is megcsináltam a magam változatát.:)
Újév napján még füstölt bécsi virslit is ettem, hogy szerencsém legyen. A mák kimaradt.:( (Nem szeretem, sajnos)

Erzsebet on 2011. január 5. 13:17 írta...

Nálunk lencseleves volt, főtt sonka levében, sonka-darabokkal, tejfölösen, jó fokhagymásan!

Erzsebet on 2011. január 5. 13:18 írta...

Nálunk lencseleves volt, főtt sonka levében, sonka-darabokkal, tejfölösen, jó fokhagymásan!

Krisztina on 2011. január 5. 14:41 írta...

lencseleves füstölt tarjával :)

Krisztina on 2011. január 5. 14:42 írta...

lencseleves füstölt tarjával

Krisztina on 2011. január 5. 14:43 írta...

jó ez a kép az "öreg hölgyről" lefelé :)

Zizi on 2011. január 5. 23:42 írta...

Köszönöm a kommenteket lányok, ezek szerint mindenki milliomos lesz az idén! :)

siccike on 2011. január 6. 0:09 írta...

Ajjaj, azok a jó is lustálkodós hétvégék a gyerekekidőszámítás előtt...!:-) De rég is volt! Milyen jó lenne még egyszer valaha újból átélni!:-)

Nálunk is lencsefőzelék volt sült szójavirslivel.:-)

axi's kitchen on 2011. január 6. 0:42 írta...

Marokkói leves háromféle lencséből és csicseriborsóból.
Isteni! Lucien Herve-re pedig nagyon fáj a fogam ;-)

Icus on 2011. január 6. 1:26 írta...

Én lencsegulyást főztem a babgulyás mintájára. Mi nem nagyon szeretjük a lencsefőzeléket.

Veronika on 2011. január 6. 7:16 írta...

Nálunk lencsefőzelék volt! Nagyon szeretem, és még sok pénzt is remélünk tőle ebben az évben!!!

Beastie on 2011. január 7. 0:44 írta...

idén semmi lencse, nah de régebben volt egy gombás lencsefasírt, azt nagyon bírta mindenki, mert nem vették észre benne a gombát. Sőt, a lencsét is alig....

Juci on 2011. január 7. 15:12 írta...

anyukam probalkozott a lencsevel amikor kicsik voltunk, de utaltam a szagat, nem ertettem mit akar. Ma mar magamat nem ertem, hogy lehettem ilyen dinnye, ennel finomabb nincs a vilagon!

Zizi on 2011. január 25. 1:47 írta...

Italian style red lentil soup

You need:
- 2 carrots, finely chopped
- 1 celery (tuber), finely chopped
- 200 g red lentil
- 1 onion, chopped
- 3 cloves garlic, chopped
- 1 can tomato, peeled
- fresh thyme, chopped
- fresh sage, chopped
- salt, pepper
- olive oil
- parmesan (optional)
- balsamic vinegar (optional)

Heat olive oil in a pan and saute the chopped onion and garlic for a couple of minutes. Add carrots, celery and simmer for another 3-5 minutes. Then add tomatoes, thyme, sage, season with salt and pepper. Pour water (half liter) into the pan and cook the soup for 5-8 minutes. Add red lentil, bring it to boil and simmer it for 10 minutes until the lentil is cooked. Serve it with grated parmesan and a few drops of balsamic vinegar on top.

Anonymous írta...

Kicsit bizonytalan voltam a fűszerek mennyiségét illetően, de olyan finom és ráérősen laktató lett, hogy csak na! Szerintem a balzsamecet és a parmezán nem opció, hanem kötelező. Alig várom, hogy megéhezzek végre és megehessem a maradékot ebédre :-)

Helga

Ui. a játékról ugyan lekéstem, de újévkor puy lencsés-merguezes quiche volt (na jó filo tésztával). hidegen-melegen jó volt.

Zita on 2012. január 13. 3:10 írta...

Köszi Helga!
Örülök, hogy ízlett. Fantasztikusan hangzik az a lencsés quiche! Recept? :)

Anonymous írta...

http://www.brigitte.de/rezepte/rezepte/linsen-quiche-mit-merguez-wuerstchen

merguez nélkül is tökéletesen megállja a helyét.

Helga

Megjegyzés küldése

2011. január 3., hétfő

Olaszos vöröslencse leves + nyereményjáték


Január elsején egész nap lustálkodtunk. Filmeket néztünk folyamatosan és bevallom, még a pizsinket se cseréltük le. Talán soha nem csináltunk még ilyet, de most jól esett. Ja és nem volt szilveszterkor egyáltalán "ereszd el a hajam buli", még sokáig se voltunk fent, szóval nem ilyen dolgok miatt lustálkodtunk egész nap, hanem, mert így volt jó. Öt óra fele aztán beszabadultam a konyhába, mert úgy gondoltuk nem indulhat az új évünk lencse nélkül. Muszáj, hogy megalapozzuk a milliárdjainkat. :) Paradicsomos-vöröslencsés változatban készült a leves, közben pedig kigondoltam, hogy csinálok még egy kis mákos nudlit is, mert megkívántam. Ma mit olvasok Lila Fügénél? Hogy az új év első napján lencsét és mákot kötelező fogyasztani, ha gazdagok és szépek szeretnénk lenni... úgy látszik ráéreztem erre a szépség dologra és nemhiába kívántam meg a mákot is! :) A leves alapreceptje Kriszta szakácskönyvéből származik, egy-két dolgot változtattam rajta.

Az új évet pedig kezdjük egy nyereményjátékkal. Kulturálódásra adok lehetőséget a szerencsés nyertesnek, ugyanis két darab belépőjegyet sorsolok ki Lucien Hervé fotóművész kiállítására a Szépművészeti Múzeumba (a kiállítás 2011. január 23-ig tekinthető meg). Én már láttam, így biztosan állíthatom, hogy lenyűgöző a magyar származású fényképész kiállítása.

Forrás: Dining Guide

Részvételi feltételek:
1) Írd meg ide egy kommentben, hogy milyen lencsés ételt készítettél az új év első napjára. Ha most nem is főztél semmit, azt írd meg, hogy melyik a kedvenc lencsés ételed.
2) Kommentálási határidő: 2011. január 7. péntek, éjfél, CET.
3) A játék csak magyarországi lakosok részére nyitott.
4) Sorsolás a random.org-gal.

És végre jöjjön a recept...

Olaszos vöröslencse leves

Hozzávalók:
- 2 szál répa, apróra kockázva
- 1 kis fej zeller, apróra kockázva
- 200 g vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 240 g paradicsom durvára vágva (ennyi egy konzerv paradicsom súlya, hámozott paradicsom)
- friss kakukkfű
- friss zsálya
- só, bors
- olívaolaj
- parmezán (opcionális)
- balzsamecet (opcionális)

Egy lábasban olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert, dinszteljük együtt néhány percig, majd jöhet a paradicsom, a fűszerek, valamint sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a levest 4 dl vízzel és főzzük 5-8 percig. Adjuk hozzá a lencsét, forraljuk fel és főzzük kb. 10 percig, amíg a lencse is megfő. Ez a fajta lencse eléggé pépesre fő meg és nem marad egészben. Tálaláskor reszelhetünk parmezánt a tetejére és ízesíthetjük pár csepp balzsamecettel. Nagyon finom vele.

Vöröslencsés receptek még a blogon:
Sütőtökös vöröslencse leves
Vöröslencse-csicseriborsó-koriander leves


23 megjegyzés:

  1. Nálunk lencseleves volt. Mindannyian imádjuk!

    VálaszTörlés
  2. Lencsefőzeléket készítettem, finom lett.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk lencsefőzelék volt rántás és habarás nélkül :)

    VálaszTörlés
  4. Hatalmas adag lencsefőzeléket főztem!

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is csak egy egyszerű lencsefőzelék volt.

    VálaszTörlés
  6. B.U.É.K. olaszos paradicsomos lencsét, a végén pici chili a tetejére. lencséket posztoltam jan.1-jén a blogomon.

    VálaszTörlés
  7. Én csak zacskós lencselevest ettem, kis mustárral ízesítve a lencse kedvéért. Holnap készülök komolyabb lencsés ételre.
    Egy éve eszem meg csak a lencsét, de azóta sokszor készítettem, és többek között ennek az olaszos receptnek is megcsináltam a magam változatát.:)
    Újév napján még füstölt bécsi virslit is ettem, hogy szerencsém legyen. A mák kimaradt.:( (Nem szeretem, sajnos)

    VálaszTörlés
  8. Nálunk lencseleves volt, főtt sonka levében, sonka-darabokkal, tejfölösen, jó fokhagymásan!

    VálaszTörlés
  9. Nálunk lencseleves volt, főtt sonka levében, sonka-darabokkal, tejfölösen, jó fokhagymásan!

    VálaszTörlés
  10. lencseleves füstölt tarjával :)

    VálaszTörlés
  11. lencseleves füstölt tarjával

    VálaszTörlés
  12. jó ez a kép az "öreg hölgyről" lefelé :)

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a kommenteket lányok, ezek szerint mindenki milliomos lesz az idén! :)

    VálaszTörlés
  14. Ajjaj, azok a jó is lustálkodós hétvégék a gyerekekidőszámítás előtt...!:-) De rég is volt! Milyen jó lenne még egyszer valaha újból átélni!:-)

    Nálunk is lencsefőzelék volt sült szójavirslivel.:-)

    VálaszTörlés
  15. Marokkói leves háromféle lencséből és csicseriborsóból.
    Isteni! Lucien Herve-re pedig nagyon fáj a fogam ;-)

    VálaszTörlés
  16. Én lencsegulyást főztem a babgulyás mintájára. Mi nem nagyon szeretjük a lencsefőzeléket.

    VálaszTörlés
  17. Nálunk lencsefőzelék volt! Nagyon szeretem, és még sok pénzt is remélünk tőle ebben az évben!!!

    VálaszTörlés
  18. idén semmi lencse, nah de régebben volt egy gombás lencsefasírt, azt nagyon bírta mindenki, mert nem vették észre benne a gombát. Sőt, a lencsét is alig....

    VálaszTörlés
  19. anyukam probalkozott a lencsevel amikor kicsik voltunk, de utaltam a szagat, nem ertettem mit akar. Ma mar magamat nem ertem, hogy lehettem ilyen dinnye, ennel finomabb nincs a vilagon!

    VálaszTörlés
  20. Italian style red lentil soup

    You need:
    - 2 carrots, finely chopped
    - 1 celery (tuber), finely chopped
    - 200 g red lentil
    - 1 onion, chopped
    - 3 cloves garlic, chopped
    - 1 can tomato, peeled
    - fresh thyme, chopped
    - fresh sage, chopped
    - salt, pepper
    - olive oil
    - parmesan (optional)
    - balsamic vinegar (optional)

    Heat olive oil in a pan and saute the chopped onion and garlic for a couple of minutes. Add carrots, celery and simmer for another 3-5 minutes. Then add tomatoes, thyme, sage, season with salt and pepper. Pour water (half liter) into the pan and cook the soup for 5-8 minutes. Add red lentil, bring it to boil and simmer it for 10 minutes until the lentil is cooked. Serve it with grated parmesan and a few drops of balsamic vinegar on top.

    VálaszTörlés
  21. Kicsit bizonytalan voltam a fűszerek mennyiségét illetően, de olyan finom és ráérősen laktató lett, hogy csak na! Szerintem a balzsamecet és a parmezán nem opció, hanem kötelező. Alig várom, hogy megéhezzek végre és megehessem a maradékot ebédre :-)

    Helga

    Ui. a játékról ugyan lekéstem, de újévkor puy lencsés-merguezes quiche volt (na jó filo tésztával). hidegen-melegen jó volt.

    VálaszTörlés
  22. Köszi Helga!
    Örülök, hogy ízlett. Fantasztikusan hangzik az a lencsés quiche! Recept? :)

    VálaszTörlés
  23. http://www.brigitte.de/rezepte/rezepte/linsen-quiche-mit-merguez-wuerstchen

    merguez nélkül is tökéletesen megállja a helyét.

    Helga

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez