Pages

2010. szeptember 14., kedd

Cukkinis csokoládés "kenyér"

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:23

Hmmm, fura a cím, igaz? Cukkini és csokoládé egyben? Igen, és ráadásul nagyon finom. Cukkinivel a liszt egy részét váltjuk ki, így mondható, hogy egészséges... hát igen, de ott van a csoki, aminek elég nehéz ellenállni. Mindenesetre, langyosan mámorítóan finom! A recept Asha-tól származik, egy nagyon keveset módosítottam rajta. A recept elkészítéséhez használt bögre 2,5-2,6 dl-es.


Cukkinis csokoládés "kenyér"

Hozzávalók:
- 1/2 bögre liszt (vegyesen teljeskiörlésű tönkölyliszt és tönköly fehérliszt)
- 1 bögre cukkini, reszelve
- 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1/4 bögre joghurt
- 1/4 bögre olaj
- 1/4 bögre barna nádcukor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 db bio tojás
- csipet só
- 8 dkg 70%-os csokoládé, felaprítva

A cukkinit meghámozzuk, lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk. A száraz  hozzávalókat összekeverjük egy tálban: liszt, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj, só. Egy másik tálban a cukrot elkeverjük a tojással, joghurttal, olajjal és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit. és a csokoládét Tepsibe öntjük (én egy 25 cm hosszú szilikon püspökkenyér formát használtam), 170-180 fokon sütjük 45-60 percig (sütőtípustól függ az idő!). Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra már egyáltalán nem ragad semmi, noha nekem a tészta belseje a sok csokitól kicsit nedves maradt, de nem volt nyers!

 


13 megjegyzés on "Cukkinis csokoládés "kenyér""

Pocak Panna on 2010. szeptember 14. 1:51 írta...

Szia!

Erről a süteményről már én is sokat hallottam, és sokszor kacérkodtam is vele, szerintem nemsokára megpróbálom, míg van cukkini! Nagyon gusztusos!

Zizi on 2010. szeptember 14. 2:12 írta...

Panna!

Tényleg finom, süsd meg még az idén! Kár lenne várni jövő nyárig! :)

Asha @ FSK on 2010. szeptember 14. 8:32 írta...

Am so glad you liked the cake!!! :))) I think Zucchini is of the most under-recognised vegetables ...

Rambling Tart on 2010. szeptember 14. 16:07 írta...

My oh my what a scrumptious cake!!! I love how moist and dark it looks. :-) Well done!

Borsó meg a héja on 2010. szeptember 15. 1:17 írta...

hű, ez nagyon tetszik!
Végül is, ha sütőtökkel frenetikus sütemények készíthetők,cukkinivel miért ne?

aszodieva on 2010. szeptember 15. 2:10 írta...

csodásak a képek, csorog a nyálam

Zizi on 2010. szeptember 15. 2:23 írta...

Asha,
thanks for visiting my blog! It's an honour! I love zucchini anyway, but in this cake is sooooo mouthwatering! :)

Zizi on 2010. szeptember 15. 2:24 írta...

Krista!
Thank you for your comment, this cake is really worth to bake it. I'll translate the recipe soon.

Zizi on 2010. szeptember 15. 2:36 írta...

Borsó!
Tényleg érdemes kipróbálni. Sütőtök isteni sütikben, ki is néztem egy olyan receptet már!

Zizi on 2010. szeptember 15. 2:38 írta...

Éva!
Köszönöm, egy nyálcsorgatós komment mindig inspiráló! :)

Zizi on 2010. október 12. 6:22 írta...

Zucchini chocolate loaf
(Inspired by Asha's Fork Spoon Knife - http://www.forkspoonnknife.com/)

Using a 0,3 l mug as a measure you need:
- 1/2 mug flour (50% white spelt flour, 50% whole grain spelt flour)
- 1 mug zucchini, grated
- 1/4 mug cocoa powder
- 1/4 mug yoghurt
- 1/4 mug sunflower oil
- 1/4 mug brown cane sugar
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 organic egg
- pinch of salt
- 80 g chocolate (70%), chopped

Peel the zucchini, grate it and press the water out of it.

In a large bowl mix together the dry ingredients: flours, cocoa powder, baking soda, baking powder, cinnamon, salt. In another bowl mix together the wet ingredients with the sugar: egg, yoghurt, oil and add this mixture to the dry + the zucchini and the chocolate and fold it until combined.

Pour it in a 25 cm (9,75 inch) long loaf pan and bake it on 170-180 C (338-356 F) for about 45-60 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean although the middle of the cake stays moisture.

Yummmm!!! :)

Imola írta...

Szia Zita!
Ma megsütöttem ezt a kenyeret és nagyon finom lett! Csak kicsi :(
Próbáltad már dupla adaggal? És tojás nélkül?
Köszi elore is!

Zizi on 2011. szeptember 14. 0:27 írta...

Imola,

amikor ezt sütöttem még nem próbálkoztam vegán sütikkel, szóval nem próbáltam még tojás nélkül, de biztos vagyok benne, hogy kivitelezhető vegán módon is. Dupla adagot sem sütöttem még belőle! :)

Örülök, hogy jól sikerült a recept és ízlett.

Megjegyzés küldése

2010. szeptember 14., kedd

Cukkinis csokoládés "kenyér"


Hmmm, fura a cím, igaz? Cukkini és csokoládé egyben? Igen, és ráadásul nagyon finom. Cukkinivel a liszt egy részét váltjuk ki, így mondható, hogy egészséges... hát igen, de ott van a csoki, aminek elég nehéz ellenállni. Mindenesetre, langyosan mámorítóan finom! A recept Asha-tól származik, egy nagyon keveset módosítottam rajta. A recept elkészítéséhez használt bögre 2,5-2,6 dl-es.


Cukkinis csokoládés "kenyér"

Hozzávalók:
- 1/2 bögre liszt (vegyesen teljeskiörlésű tönkölyliszt és tönköly fehérliszt)
- 1 bögre cukkini, reszelve
- 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1/4 bögre joghurt
- 1/4 bögre olaj
- 1/4 bögre barna nádcukor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 db bio tojás
- csipet só
- 8 dkg 70%-os csokoládé, felaprítva

A cukkinit meghámozzuk, lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk. A száraz  hozzávalókat összekeverjük egy tálban: liszt, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj, só. Egy másik tálban a cukrot elkeverjük a tojással, joghurttal, olajjal és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit. és a csokoládét Tepsibe öntjük (én egy 25 cm hosszú szilikon püspökkenyér formát használtam), 170-180 fokon sütjük 45-60 percig (sütőtípustól függ az idő!). Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra már egyáltalán nem ragad semmi, noha nekem a tészta belseje a sok csokitól kicsit nedves maradt, de nem volt nyers!

 


13 megjegyzés:

  1. Szia!

    Erről a süteményről már én is sokat hallottam, és sokszor kacérkodtam is vele, szerintem nemsokára megpróbálom, míg van cukkini! Nagyon gusztusos!

    VálaszTörlés
  2. Panna!

    Tényleg finom, süsd meg még az idén! Kár lenne várni jövő nyárig! :)

    VálaszTörlés
  3. Am so glad you liked the cake!!! :))) I think Zucchini is of the most under-recognised vegetables ...

    VálaszTörlés
  4. My oh my what a scrumptious cake!!! I love how moist and dark it looks. :-) Well done!

    VálaszTörlés
  5. hű, ez nagyon tetszik!
    Végül is, ha sütőtökkel frenetikus sütemények készíthetők,cukkinivel miért ne?

    VálaszTörlés
  6. csodásak a képek, csorog a nyálam

    VálaszTörlés
  7. Asha,
    thanks for visiting my blog! It's an honour! I love zucchini anyway, but in this cake is sooooo mouthwatering! :)

    VálaszTörlés
  8. Krista!
    Thank you for your comment, this cake is really worth to bake it. I'll translate the recipe soon.

    VálaszTörlés
  9. Borsó!
    Tényleg érdemes kipróbálni. Sütőtök isteni sütikben, ki is néztem egy olyan receptet már!

    VálaszTörlés
  10. Éva!
    Köszönöm, egy nyálcsorgatós komment mindig inspiráló! :)

    VálaszTörlés
  11. Zucchini chocolate loaf
    (Inspired by Asha's Fork Spoon Knife - http://www.forkspoonnknife.com/)

    Using a 0,3 l mug as a measure you need:
    - 1/2 mug flour (50% white spelt flour, 50% whole grain spelt flour)
    - 1 mug zucchini, grated
    - 1/4 mug cocoa powder
    - 1/4 mug yoghurt
    - 1/4 mug sunflower oil
    - 1/4 mug brown cane sugar
    - 1/2 teaspoon baking soda
    - 1/2 teaspoon baking powder
    - 1/2 teaspoon cinnamon
    - 1 organic egg
    - pinch of salt
    - 80 g chocolate (70%), chopped

    Peel the zucchini, grate it and press the water out of it.

    In a large bowl mix together the dry ingredients: flours, cocoa powder, baking soda, baking powder, cinnamon, salt. In another bowl mix together the wet ingredients with the sugar: egg, yoghurt, oil and add this mixture to the dry + the zucchini and the chocolate and fold it until combined.

    Pour it in a 25 cm (9,75 inch) long loaf pan and bake it on 170-180 C (338-356 F) for about 45-60 minutes. It's ready when the cake tester (or toothpick) comes out clean although the middle of the cake stays moisture.

    Yummmm!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Szia Zita!
    Ma megsütöttem ezt a kenyeret és nagyon finom lett! Csak kicsi :(
    Próbáltad már dupla adaggal? És tojás nélkül?
    Köszi elore is!

    VálaszTörlés
  13. Imola,

    amikor ezt sütöttem még nem próbálkoztam vegán sütikkel, szóval nem próbáltam még tojás nélkül, de biztos vagyok benne, hogy kivitelezhető vegán módon is. Dupla adagot sem sütöttem még belőle! :)

    Örülök, hogy jól sikerült a recept és ízlett.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez