Pages

2010. augusztus 16., hétfő

Pálmaszív saláta

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:35
A fehér hosszúkás hengerek a pálmaszívek

A pálmaszívvel egy equadori konyhát, ételeket bemutató és kóstoltató főzőtanfolyamon találkoztam először. Pislogtam nagyokat, ugyanis még soha nem hallottam róla. Hazaérv a tanfolyamról izgatottan meséltem I.-nek, hogy milyen érdekességeket ettem. Kiderült a pálmaszív számára nem újdonság, ugyanis járt már Equadorban és ő evett ilyet. Megígértette velem, hogy elkészítem a salátát, mert így, hogy emlegettem, nagyon megkívánta.

A pálmaszív (idegen nyelveken: heart of palm, palm heart, palmito, swamp cabbage) a pálma csúcsán növekvő friss hajtás. Igen költséges növénynek számít, ugyanis betakarítása során az egész fa elpusztul. Egy mesterségesen termesztett fajtája (peach palm) azonban akár 40 hajtással (szárral) is rendelkezhet, így már nem számít nagyon költségesnek és betakarítása után a fa is tovább élhet. Mivel kinyerni a pálmaszívet munkaigényes feladat, így ezt a növényt igazi csemegének tartják. Costa Rican, Hawaii-on, Brazíliában is termesztik, a legnagyobb exportőr azonban Equador. A legnagyobb importőr pedig Franciaország.

Európában többnyire konzervben vagy üvegben sós lében állva kapható (Magyarországon kulináris, gourmet, csemege üzletekben). Enyhén diós aromájú, illata a főtt kukoricához hasonlít (szerintem), húsa zsengén roppanós. Leggyakrabban saláta készül belőle.


Pálmaszív saláta

Hozzávalók:
- 300 g pálmaszív, konzerv, lecsöpögtetve és felkarikázva
- 3 db paradicsom, felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 100 g fekete olívabogyó, mag nélküli, felaprítva
- 2 evőkanál kapribogyó, lecsöpögtetve
- 1 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé

Tegyük egy salátás tálba a felkarikázott pálmaszívet, a felkockázott paradicsomot, a fekete olívabogyót és a kapribogyót. Egy másik tálkában készítsük el az öntetet. Keverjük jól össze az olívaolajat, a fokhagymával, az ecettel, mézzel és citromlével majd öntsük rá a salátára. Előételként vagy főétel mellé salátaként is fogyasztható.

Eredetileg megjelent a bezs.hu-n.


5 megjegyzés on "Pálmaszív saláta"

Zizi on 2010. augusztus 16. 1:04 írta...

Palmito salad

You need:
- 300 g palmito/heart of palm, can
- 3 tomatoes, chopped
- 3 cloves of garlic, chopped
- 100 g black olives, pitted & chopped
- 2 tablespoons capers
- 1 tablespoon apple vinegar
- 1 teaspoon honey
- 3 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon juice of a lemon
- salt and pepper

In a small bowl combine the garlic, vinegar, salt and pepper. Stir in the honey and lemon juice. Add the oil and whisk to emulsify, set aside.

In a large bowl combine the chopped palmhearts, tomatoes, black olives and carpers. Add the vinaigrette and toss gently. Serve right away as a side dish, or main dish with crusty bread.

Bianka on 2010. augusztus 16. 4:44 írta...

Nagyon guszta

ivi on 2010. augusztus 17. 0:19 írta...

Ez a saláta fantasztikus. Imádom a pálmaszívet!!! Kóstoljátok meg!

Zizi on 2010. augusztus 17. 12:11 írta...

Köszönöm Bianka!

Köszönöm ivi! :)

Borsó meg a héja on 2010. augusztus 18. 3:09 írta...

izgalmas saláta lehet ezekkel az édes-savanyú ízekkel, számomra újdonság az alapanyag :)

Megjegyzés küldése

2010. augusztus 16., hétfő

Pálmaszív saláta

A fehér hosszúkás hengerek a pálmaszívek

A pálmaszívvel egy equadori konyhát, ételeket bemutató és kóstoltató főzőtanfolyamon találkoztam először. Pislogtam nagyokat, ugyanis még soha nem hallottam róla. Hazaérv a tanfolyamról izgatottan meséltem I.-nek, hogy milyen érdekességeket ettem. Kiderült a pálmaszív számára nem újdonság, ugyanis járt már Equadorban és ő evett ilyet. Megígértette velem, hogy elkészítem a salátát, mert így, hogy emlegettem, nagyon megkívánta.

A pálmaszív (idegen nyelveken: heart of palm, palm heart, palmito, swamp cabbage) a pálma csúcsán növekvő friss hajtás. Igen költséges növénynek számít, ugyanis betakarítása során az egész fa elpusztul. Egy mesterségesen termesztett fajtája (peach palm) azonban akár 40 hajtással (szárral) is rendelkezhet, így már nem számít nagyon költségesnek és betakarítása után a fa is tovább élhet. Mivel kinyerni a pálmaszívet munkaigényes feladat, így ezt a növényt igazi csemegének tartják. Costa Rican, Hawaii-on, Brazíliában is termesztik, a legnagyobb exportőr azonban Equador. A legnagyobb importőr pedig Franciaország.

Európában többnyire konzervben vagy üvegben sós lében állva kapható (Magyarországon kulináris, gourmet, csemege üzletekben). Enyhén diós aromájú, illata a főtt kukoricához hasonlít (szerintem), húsa zsengén roppanós. Leggyakrabban saláta készül belőle.


Pálmaszív saláta

Hozzávalók:
- 300 g pálmaszív, konzerv, lecsöpögtetve és felkarikázva
- 3 db paradicsom, felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 100 g fekete olívabogyó, mag nélküli, felaprítva
- 2 evőkanál kapribogyó, lecsöpögtetve
- 1 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé

Tegyük egy salátás tálba a felkarikázott pálmaszívet, a felkockázott paradicsomot, a fekete olívabogyót és a kapribogyót. Egy másik tálkában készítsük el az öntetet. Keverjük jól össze az olívaolajat, a fokhagymával, az ecettel, mézzel és citromlével majd öntsük rá a salátára. Előételként vagy főétel mellé salátaként is fogyasztható.

Eredetileg megjelent a bezs.hu-n.


5 megjegyzés:

  1. Palmito salad

    You need:
    - 300 g palmito/heart of palm, can
    - 3 tomatoes, chopped
    - 3 cloves of garlic, chopped
    - 100 g black olives, pitted & chopped
    - 2 tablespoons capers
    - 1 tablespoon apple vinegar
    - 1 teaspoon honey
    - 3 tablespoons olive oil
    - 1 tablespoon juice of a lemon
    - salt and pepper

    In a small bowl combine the garlic, vinegar, salt and pepper. Stir in the honey and lemon juice. Add the oil and whisk to emulsify, set aside.

    In a large bowl combine the chopped palmhearts, tomatoes, black olives and carpers. Add the vinaigrette and toss gently. Serve right away as a side dish, or main dish with crusty bread.

    VálaszTörlés
  2. Ez a saláta fantasztikus. Imádom a pálmaszívet!!! Kóstoljátok meg!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Bianka!

    Köszönöm ivi! :)

    VálaszTörlés
  4. izgalmas saláta lehet ezekkel az édes-savanyú ízekkel, számomra újdonság az alapanyag :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez