Pages

2010. július 22., csütörtök

Sárgabarackos galette

Bejegyezte: Zizi dátum: 5:15

Sok külföldi gasztroblogon olvastam már a 'galette' szót. Tudtam, hogy valamilyen sütit jelenthet, de soha nem tudtam, hogy pontosan mit és hogy ennek a magyar nyelvben van-e egyáltalán megfelelő szó. Franciául magyarra fordítva, a szó a Google Translate szerint tortát jelent. A Wikipédia szerint a galette egy lapos, kerek, ropogós sütemény. Franciaország bizonyos részein nagy palacsintának felel meg, Kanada francia részén pedig nagy sütit (cookie) jelent. A magyarázkodás után, gondoljon mindenki a galettről, azt, amit jónak lát... én belevágnék a receptbe.


Miután elolvastam az egyik recept összetevőit, rájöttem, hogy maga a tészta egy egyszerű linzertészta és feltétnek azt használunk, amit akarunk. Többnyire édes receptekkel találkoztam, de sós változatban is el tudom képzelni. Nálam most sárgabarackkal készült Sari receptje alapján, azonban egy picit módosítottam rajta. Tej helyett vizet használtam és reszeltem bele citromhéjat is. (Vegán barátaim is elkészíthetik, ők a  vajat cseréljék ki kókuszzsírra vagy pálmazsírra.) Nagyon egyszerű az elkészítése. Ha majd hűl egy kicsit a levegő és be meritek kapcsolni a sütőt, próbáljátok ki.

Sárgabarackos galette

Hozzávalók:
- 150 g tönköly fehérliszt
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 120 g vaj (hideg!)
- 2 evőkanál nád porcukor
- 1/4 teáskanál só
- 3 evőkanál víz (hideg!)
- fél citrom reszelt héja
- kb. 15 db sárgabarack félbe vágva, kimagozva
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 3 evőkanál szeletelt mandula


Egy tálban keverjük össze a liszteket a porcukorral, a sóval és a citromhéjjal. Adjuk hozzá a hideg vajat darabokra vágva, majd morzsoljuk el a liszttel, amíg borsószem nagyságú morzsákat kapunk. Ekkor adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Csomagoljuk folpackba és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát nyújtsuk ki kb. 25 cm átmérőjűre és fél cm vastagságúra. Tegyük rá a félbevágott barackokat belsejükkel lefelé fordítva úgy, hogy a tészta szélén hagyjunk 5 cm-t, amit a végén ráhajtunk a süteményre.Szórjuk rá az evőkanálnyi nádcukrot, a mandulát és hajtsuk fel a tészta szélét a barackokra. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 170-180 fokon 30-40 percig. Ha a széle aranybarna színű lett, akkor jó. Nekem nem volt otthon, de vanília fagyival isteni lehet.



5 megjegyzés on "Sárgabarackos galette"

Zizi on 2010. július 22. 5:52 írta...

Apricot galette
(Inspired by Sari's Cook Your Dream - http://www.cookyourdream.com/)

You need:
- 150 g white spelt flour
- 100 g whole grain spelt flour
- 120 g butter, cold
- 2 tablespoons cane icing sugar
- 1/4 teaspoon salt
- 3 tablespoons water, cold
- half lemon's zest
- about 15 apricots, halved and pitted
- 1 tablespoon cane sugar
- 3 tablespoons sliced almonds

In a bowl combine flours, icing sugar, salt and lemon zest. Add butter and but it to the flour until you have small crumbles. Then add the water and gather the mixture into a ball, wrap it in a plastic wrap & leave it in the fride at least an hour.

Preheat the oven to 180 C (350 F) After an hour unwrap the dough, roll out into a 25 cm circle, 0,5 cm thick and with the help of the rolling pin transfer it to the parchment paper to a baking sheet.

Put the apricots on the dough, leaving about a 5 cm border. Sprinkle with the cane sugar and almonds. Fold the edges over the apricots.

Bake it for 30-40 minutes on 170-180 C until the edge is golden brown.

Rambling Tart on 2010. július 22. 11:02 írta...

Oh Zizi, this is BEAUTIFUL!! I think this is my favorite post of yours yet. :-) The galette is gorgeous and rustic and healthy and wonderful. :-)

Lofty on 2010. július 30. 0:57 írta...

Gyönyörű ez a könnyű,nyári torta! Imádom a receptjeid és a képeket hozzá!!!

Zizi on 2010. július 30. 1:02 írta...

Adri!
Tényleg nagyon finom és egyszerű elkészíteni!

Lofty on 2010. július 30. 12:12 írta...

Óóóóó Zizi!!! Ezer hála a receptért. Eddigi pályafutásom legfinomabb tortáját készítettem el ma délután.Hmmmmm mennyei lett!!!!

Megjegyzés küldése

2010. július 22., csütörtök

Sárgabarackos galette


Sok külföldi gasztroblogon olvastam már a 'galette' szót. Tudtam, hogy valamilyen sütit jelenthet, de soha nem tudtam, hogy pontosan mit és hogy ennek a magyar nyelvben van-e egyáltalán megfelelő szó. Franciául magyarra fordítva, a szó a Google Translate szerint tortát jelent. A Wikipédia szerint a galette egy lapos, kerek, ropogós sütemény. Franciaország bizonyos részein nagy palacsintának felel meg, Kanada francia részén pedig nagy sütit (cookie) jelent. A magyarázkodás után, gondoljon mindenki a galettről, azt, amit jónak lát... én belevágnék a receptbe.


Miután elolvastam az egyik recept összetevőit, rájöttem, hogy maga a tészta egy egyszerű linzertészta és feltétnek azt használunk, amit akarunk. Többnyire édes receptekkel találkoztam, de sós változatban is el tudom képzelni. Nálam most sárgabarackkal készült Sari receptje alapján, azonban egy picit módosítottam rajta. Tej helyett vizet használtam és reszeltem bele citromhéjat is. (Vegán barátaim is elkészíthetik, ők a  vajat cseréljék ki kókuszzsírra vagy pálmazsírra.) Nagyon egyszerű az elkészítése. Ha majd hűl egy kicsit a levegő és be meritek kapcsolni a sütőt, próbáljátok ki.

Sárgabarackos galette

Hozzávalók:
- 150 g tönköly fehérliszt
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 120 g vaj (hideg!)
- 2 evőkanál nád porcukor
- 1/4 teáskanál só
- 3 evőkanál víz (hideg!)
- fél citrom reszelt héja
- kb. 15 db sárgabarack félbe vágva, kimagozva
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 3 evőkanál szeletelt mandula


Egy tálban keverjük össze a liszteket a porcukorral, a sóval és a citromhéjjal. Adjuk hozzá a hideg vajat darabokra vágva, majd morzsoljuk el a liszttel, amíg borsószem nagyságú morzsákat kapunk. Ekkor adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Csomagoljuk folpackba és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát nyújtsuk ki kb. 25 cm átmérőjűre és fél cm vastagságúra. Tegyük rá a félbevágott barackokat belsejükkel lefelé fordítva úgy, hogy a tészta szélén hagyjunk 5 cm-t, amit a végén ráhajtunk a süteményre.Szórjuk rá az evőkanálnyi nádcukrot, a mandulát és hajtsuk fel a tészta szélét a barackokra. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 170-180 fokon 30-40 percig. Ha a széle aranybarna színű lett, akkor jó. Nekem nem volt otthon, de vanília fagyival isteni lehet.



5 megjegyzés:

  1. Apricot galette
    (Inspired by Sari's Cook Your Dream - http://www.cookyourdream.com/)

    You need:
    - 150 g white spelt flour
    - 100 g whole grain spelt flour
    - 120 g butter, cold
    - 2 tablespoons cane icing sugar
    - 1/4 teaspoon salt
    - 3 tablespoons water, cold
    - half lemon's zest
    - about 15 apricots, halved and pitted
    - 1 tablespoon cane sugar
    - 3 tablespoons sliced almonds

    In a bowl combine flours, icing sugar, salt and lemon zest. Add butter and but it to the flour until you have small crumbles. Then add the water and gather the mixture into a ball, wrap it in a plastic wrap & leave it in the fride at least an hour.

    Preheat the oven to 180 C (350 F) After an hour unwrap the dough, roll out into a 25 cm circle, 0,5 cm thick and with the help of the rolling pin transfer it to the parchment paper to a baking sheet.

    Put the apricots on the dough, leaving about a 5 cm border. Sprinkle with the cane sugar and almonds. Fold the edges over the apricots.

    Bake it for 30-40 minutes on 170-180 C until the edge is golden brown.

    VálaszTörlés
  2. Oh Zizi, this is BEAUTIFUL!! I think this is my favorite post of yours yet. :-) The galette is gorgeous and rustic and healthy and wonderful. :-)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű ez a könnyű,nyári torta! Imádom a receptjeid és a képeket hozzá!!!

    VálaszTörlés
  4. Adri!
    Tényleg nagyon finom és egyszerű elkészíteni!

    VálaszTörlés
  5. Óóóóó Zizi!!! Ezer hála a receptért. Eddigi pályafutásom legfinomabb tortáját készítettem el ma délután.Hmmmmm mennyei lett!!!!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez