Pages

2010. május 3., hétfő

Spárgás laskagombás polenta

Bejegyezte: Zizi dátum: 1:41
Alapanyagok

A polenta nálunk kukoricadaraként vagy puliszkaként ismert. Hazánk és a környékbeli országok étkezésében egyaránt megtalálható. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik. A polenta elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. (Forrás: wikipedia).

Az alaprecept Kriszta szakácskönyvéből való. Egy nagyon picit változtattam csak rajta. Gyorsan elkészíthető, nagyon finom étel. Élvezettel fogyasztottuk friss zöld salátával, ami céklalevélből (!), retekből, újhagymából, avokádóból állt és citromos-olívaolajas öntetet locsoltunk rá. Hmmm, mennyei ebéd kerekedett belőle.


Spárgás laskagomba polenta

Hozzávalók:
- 200 g polenta 
- 150-200 g spárga
- 150 g laskagomba
- 4 gerezd fokhagyma
- fél dl száraz fehérbor
- fél csokor petrezselyem
- 1 dl zabtejszín
- kevés vaj és parmezán
- só, bors

A zöldségeket előkészítem: a spárgákról levágom a fás részt, feldarabolom, a gombát,  petrezselymet, valamint 3 gerezd fokhagymát felaprítok. Egy kevés vajon a fokhagymát megpirítom, majd rádobom a spárgát és a gombát is. Néhány perc múlva hozzáöntöm a bort és addig főzöm, amíg az alkohol elpárolog. Sózom, borsozom, hozzáadom a petrezselymet, majd a zabtejszínt. Melegítek még egy kicsit rajta, néhány perc múlva elzárom alatta a gázt. Közben egy liter vizet felteszek forralni, amikor forr beleöntöm a polentát, egy kevés sót és borsot adok hozzá, majd az utolsó fokhagyma gerezdet belereszelem. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10-15 percig főzöm, a végén beledobok egy darabka vajat (kb. 2-3 dkg) és elkeverem.

A polentát tányérokba szedem, ráteszem a spárgás gombás mixet, parmezánt reszelek rá és jóízűen elfogyasztom! :)

6 megjegyzés on "Spárgás laskagombás polenta"

Borsó meg a héja on 2010. május 3. 12:52 írta...

Zizi, nagyon tetszik a blogod és a fotóid is elképesztő szépek! éppen valami jó kis vegetáriánus recept- és ismeretforrásra van szükségem...örülök :)

Rambling Tart on 2010. május 5. 12:18 írta...

Mmm, this looks wonderful, Zizi. :-) I don't like mushrooms one bit, but I LOVE asparagus and polenta. :-)

Zizi on 2010. május 6. 4:47 írta...

Krista!
See, the recipe is not even translated and you understand what I cooked! :) It's an easy polenta dish from oyster mushroom, asparagus, garlic and parsley!

Szilda on 2010. május 10. 11:49 írta...

Ilyet ettem Nálad tegnap, és annyira finom, és könnyű, és tökéletes volt!!!!! Megfőzőm uramnak valamelyik nap, most hogy megleltem a receptet:)

sugár kata on 2010. július 23. 5:19 írta...

mmmm..., kipróbálom :)
mostanában mintha kicsit túlsúlyba kerültek volna az édes kaják nálad ;) én a sósakat kutatom!

Zizi on 2010. július 24. 9:50 írta...

Kata!

Jönnek sós kaják is, hidd el! :)

Megjegyzés küldése

2010. május 3., hétfő

Spárgás laskagombás polenta

Alapanyagok

A polenta nálunk kukoricadaraként vagy puliszkaként ismert. Hazánk és a környékbeli országok étkezésében egyaránt megtalálható. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik. A polenta elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. (Forrás: wikipedia).

Az alaprecept Kriszta szakácskönyvéből való. Egy nagyon picit változtattam csak rajta. Gyorsan elkészíthető, nagyon finom étel. Élvezettel fogyasztottuk friss zöld salátával, ami céklalevélből (!), retekből, újhagymából, avokádóból állt és citromos-olívaolajas öntetet locsoltunk rá. Hmmm, mennyei ebéd kerekedett belőle.


Spárgás laskagomba polenta

Hozzávalók:
- 200 g polenta 
- 150-200 g spárga
- 150 g laskagomba
- 4 gerezd fokhagyma
- fél dl száraz fehérbor
- fél csokor petrezselyem
- 1 dl zabtejszín
- kevés vaj és parmezán
- só, bors

A zöldségeket előkészítem: a spárgákról levágom a fás részt, feldarabolom, a gombát,  petrezselymet, valamint 3 gerezd fokhagymát felaprítok. Egy kevés vajon a fokhagymát megpirítom, majd rádobom a spárgát és a gombát is. Néhány perc múlva hozzáöntöm a bort és addig főzöm, amíg az alkohol elpárolog. Sózom, borsozom, hozzáadom a petrezselymet, majd a zabtejszínt. Melegítek még egy kicsit rajta, néhány perc múlva elzárom alatta a gázt. Közben egy liter vizet felteszek forralni, amikor forr beleöntöm a polentát, egy kevés sót és borsot adok hozzá, majd az utolsó fokhagyma gerezdet belereszelem. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10-15 percig főzöm, a végén beledobok egy darabka vajat (kb. 2-3 dkg) és elkeverem.

A polentát tányérokba szedem, ráteszem a spárgás gombás mixet, parmezánt reszelek rá és jóízűen elfogyasztom! :)

6 megjegyzés:

  1. Zizi, nagyon tetszik a blogod és a fotóid is elképesztő szépek! éppen valami jó kis vegetáriánus recept- és ismeretforrásra van szükségem...örülök :)

    VálaszTörlés
  2. Mmm, this looks wonderful, Zizi. :-) I don't like mushrooms one bit, but I LOVE asparagus and polenta. :-)

    VálaszTörlés
  3. Krista!
    See, the recipe is not even translated and you understand what I cooked! :) It's an easy polenta dish from oyster mushroom, asparagus, garlic and parsley!

    VálaszTörlés
  4. Ilyet ettem Nálad tegnap, és annyira finom, és könnyű, és tökéletes volt!!!!! Megfőzőm uramnak valamelyik nap, most hogy megleltem a receptet:)

    VálaszTörlés
  5. mmmm..., kipróbálom :)
    mostanában mintha kicsit túlsúlyba kerültek volna az édes kaják nálad ;) én a sósakat kutatom!

    VálaszTörlés
  6. Kata!

    Jönnek sós kaják is, hidd el! :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez