Pages

2010. május 29., szombat

Citromtorta

Bejegyezte: Zizi dátum: 11:20
 

Imádom a citromot és a belőle, vele készült ételeket, italokat. Nagyon vágytam már egy ilyen tortára, amit egy barátnőm amerikai szakácskönyvében találtam. Gyorsan ki is írtam magamnak a receptet, az adott mértékegységeket átszámoltam európaira, a cukor mennyiségét kicsit csökkentettem és már indulhatott is a projekt a konyhában!


Citromtorta

Hozzávalók:
Tortához:
- 1 doboz natúr joghurt
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 100 g tönköly fehérliszt
- 150-200 g nádcukor (ízlésnek megfelelően)
- 3 db bio tojás
- 1 db bio citrom reszelt héja
- 2 teáskanál sütőpor
- 120 ml napraforgó olaj
- kevés vaj a forma kikenéséhez
Sziruphoz:
- 1 db nagy citrom leve
- 3 evőkanál porcukor

Egy tálban a cukrot a tojással habosra keverem, hozzáadom a joghurtot és ezzel is jól elkeverem. Ehhez öntöm a liszteket, a sütőport, a citromhéjat, majd az olajat. Először nagyon olajosnak fog tűnni a keverék, de egyenletes kevergetés után a tészta szép simává összeáll. Egy 22 cm-es átmérőjű formát kivajazok és egy kevés lisztet szórok bele, ebbe öntöm a tésztát és 180 fokon sütöm 30-40 percig. Akkor van kész, ha a fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta és a színe arannyá válik.

A torta sütése közben egy kis tálkában a citrom levét elkeverem a porcukorral. Ha kész a torta, megvárom, hogy hűljön egy keveset (a formában hagyom), majd rákanalazom a cukros citromlevet és hagyom, hogy a tészta magába szívja a szirupot. Vágok belőle egy szeletet és ha van egy kis maradék szirup a forma alján, azzal meglocsolom. Citromos, savanykás, mennyei... 



5 megjegyzés on "Citromtorta"

Zizi on 2010. május 29. 11:40 írta...

Lemon cake

You need:
For the cake
- 1 cup yoghurt
- 100 g whole grain spelt flour
- 100 g white spelt flour
- 150-200 g cane sugar
- 3 organic eggs
- 1 lemon's grated zest
- 2 teaspoons baking powder
- 1,2 dl sunflower oil
For the glaze:
- 1 lemon's juice
- 3 tablespoons icing cane sugar

In a bowl combine the eggs, sugar, yoghurt, stirring them until blended. Add the flours, baking powder, zest and mixing it. Add also the oil and stir to incorporate, keep stirring until it becomes smooth. Pour the mixture into a buttered 22 cm round cake pan. Bake on 180 Celsius for about 30-40 minutes (insert a toothpick into the center and if it's clean, the cake is ready).

Cool the cake for about 15 minutes and until then combine the lemon juice with the icing sour in a small bawl. When the cake is cooled, spoon the glaze over the cake. The syrup will soak in the cake!

Borsó meg a héja on 2010. június 1. 11:02 írta...

hű, ez nagyon jó lehet.. ráadásul amellett hogy egészséges, cseppet sem alapanyagigényes.

azt hiszem biobefolyás alá kerültem és hamarosan sütök valami egészséges süteményt :)

Zizi on 2010. június 1. 12:48 írta...

Borsó!
Igen, nagyon finom, olyan igazi moisture süti. Magyarul nedves, de ez nem az igazi szó rá. Talán szaftosnak nevezhetném, de az meg a pörkölt szokott lenni! :)
Süsd meg és mondd el, hogy ízlett! :)

Borsó meg a héja on 2010. június 10. 0:15 írta...

nnna,kipróbáltam, megsütöttem,
hirtelen indíttatásból tettem még hozzá egy kis aszalt áfonyát és igazán könnyű kis sülemény lett, szép ruganyos és puha tésztával, a citromsziruppal átitatott részeket különösen bírom benne :)) Talán a szaftos rá a megfelelő kifejezés...

Zizi on 2010. június 12. 6:12 írta...

Örülök, hogy jól sikerült. A szaftos részek tényleg mennyeiek! :)

Megjegyzés küldése

2010. május 29., szombat

Citromtorta

 

Imádom a citromot és a belőle, vele készült ételeket, italokat. Nagyon vágytam már egy ilyen tortára, amit egy barátnőm amerikai szakácskönyvében találtam. Gyorsan ki is írtam magamnak a receptet, az adott mértékegységeket átszámoltam európaira, a cukor mennyiségét kicsit csökkentettem és már indulhatott is a projekt a konyhában!


Citromtorta

Hozzávalók:
Tortához:
- 1 doboz natúr joghurt
- 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 100 g tönköly fehérliszt
- 150-200 g nádcukor (ízlésnek megfelelően)
- 3 db bio tojás
- 1 db bio citrom reszelt héja
- 2 teáskanál sütőpor
- 120 ml napraforgó olaj
- kevés vaj a forma kikenéséhez
Sziruphoz:
- 1 db nagy citrom leve
- 3 evőkanál porcukor

Egy tálban a cukrot a tojással habosra keverem, hozzáadom a joghurtot és ezzel is jól elkeverem. Ehhez öntöm a liszteket, a sütőport, a citromhéjat, majd az olajat. Először nagyon olajosnak fog tűnni a keverék, de egyenletes kevergetés után a tészta szép simává összeáll. Egy 22 cm-es átmérőjű formát kivajazok és egy kevés lisztet szórok bele, ebbe öntöm a tésztát és 180 fokon sütöm 30-40 percig. Akkor van kész, ha a fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta és a színe arannyá válik.

A torta sütése közben egy kis tálkában a citrom levét elkeverem a porcukorral. Ha kész a torta, megvárom, hogy hűljön egy keveset (a formában hagyom), majd rákanalazom a cukros citromlevet és hagyom, hogy a tészta magába szívja a szirupot. Vágok belőle egy szeletet és ha van egy kis maradék szirup a forma alján, azzal meglocsolom. Citromos, savanykás, mennyei... 



5 megjegyzés:

  1. Lemon cake

    You need:
    For the cake
    - 1 cup yoghurt
    - 100 g whole grain spelt flour
    - 100 g white spelt flour
    - 150-200 g cane sugar
    - 3 organic eggs
    - 1 lemon's grated zest
    - 2 teaspoons baking powder
    - 1,2 dl sunflower oil
    For the glaze:
    - 1 lemon's juice
    - 3 tablespoons icing cane sugar

    In a bowl combine the eggs, sugar, yoghurt, stirring them until blended. Add the flours, baking powder, zest and mixing it. Add also the oil and stir to incorporate, keep stirring until it becomes smooth. Pour the mixture into a buttered 22 cm round cake pan. Bake on 180 Celsius for about 30-40 minutes (insert a toothpick into the center and if it's clean, the cake is ready).

    Cool the cake for about 15 minutes and until then combine the lemon juice with the icing sour in a small bawl. When the cake is cooled, spoon the glaze over the cake. The syrup will soak in the cake!

    VálaszTörlés
  2. hű, ez nagyon jó lehet.. ráadásul amellett hogy egészséges, cseppet sem alapanyagigényes.

    azt hiszem biobefolyás alá kerültem és hamarosan sütök valami egészséges süteményt :)

    VálaszTörlés
  3. Borsó!
    Igen, nagyon finom, olyan igazi moisture süti. Magyarul nedves, de ez nem az igazi szó rá. Talán szaftosnak nevezhetném, de az meg a pörkölt szokott lenni! :)
    Süsd meg és mondd el, hogy ízlett! :)

    VálaszTörlés
  4. nnna,kipróbáltam, megsütöttem,
    hirtelen indíttatásból tettem még hozzá egy kis aszalt áfonyát és igazán könnyű kis sülemény lett, szép ruganyos és puha tésztával, a citromsziruppal átitatott részeket különösen bírom benne :)) Talán a szaftos rá a megfelelő kifejezés...

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy jól sikerült. A szaftos részek tényleg mennyeiek! :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez