Pages

2010. április 29., csütörtök

Tavaszi quiche

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:48
 

Amikor Angliában éltem, akkor találkoztam először a quiche-sel (ejtsd: kis). Aztán évek teltek el, egyszer se jutott eszembe. Kb. 1,5 éve ugrott be újra a kép, hogy Angliában ettem valamilyen zöldséges pite szerűséget. "Hmmm, mi is volt a neve?" Gyors szörfözés a neten, majd rájöttem, hogy a quiche-re gondoltam. Megnéztem több receptet, hogyan is készül... azóta nincs megállás, folyamatosan készítem különböző zöldség variációkkal.

A quiche eredetileg egy francia hagyományos étel, lényege, hogy omlós sós tésztára gazdag feltét kerül, majd ezt összesütjük tejszínes, sajtos tojással. A tészta vajjal, liszttel, sóval és hideg vízzel összeállítható. Tojást is lehet beletenni, hogy jobban összeálljon, azonban én most kihagytam, mert próbálom a tojás mennyiségét csökkenteni a táplálkozásunkban. Fontos, hogy a tészta minden hozzávalója hideg legyen, mert csak akkor lesz omlós a tészta. A feltéteknek aztán tényleg semmi nem szab határt.

Ja, és hogy miért tavaszi? Mert a tavasz első zöldség hírnökeivel pakoltam tele: medvehagymával, újhagymával és zöld spárgával! :)


Tavaszi quiche

Hozzávalók 2 főre:
Tésztához:
- 250 g liszt (teljeskiörlésű tönkölyt és tönköly fehérlisztet kevertem)
- 80-100 g hideg vaj
- 3-4 evőkanál hideg víz
- 2 csipet só
Feltéthez:
- 300 g spárga
- 10-12 levél medvehagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 db bio tojás
- 1,5 dl zabtejszín
- 80 g sajt reszelve
- só, bors, szerecsendió

Először összeállítom a tésztát: a lisztet a sóval és a vajjal elmorzsolom majd a vízzel összegyúrom formás kis gombóccá. Folpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe (legalább fél óra), amíg a zöldségeket előkészítem. A spárga fás részeit levágom, majd sós, lobogó vízbe teszem 3 percre, főni. Tényleg csak néhány perc legyen, hogy a spárga ne legyen szétfőve, őrizze meg roppanósságát. Hideg vízzel leöblítem a spárgákat és félreteszem. A tojásokat felverem, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele, hozzáöntöm a zabtejszínt, beleteszem a sajtot és elkeverem.

A hűtőből kivett tésztát akkorára nyújtom, ami a sütőformának megfelelő, a szélein is érjen fel legalább 3 cm magasan. Mivel vajas a tészta én a tepsit nem vajaztam külön ki és így se ragad bele a tészta. Elősütöm a tésztát úgy, hogy sütőpapírt helyezek a tetejére, nehezéknek meg babot szórok rá (ezt mindig elteszem és mivel már étkezéshez nem használható fel a bab, ezért használom tészták vakon sütéséhez). Kb. 180 fokon 15 percig sütöm. Ha átsült a tészta legelőször a medvehagyma leveleket teszem rá, majd az újhagyma karikákat és végül a spárgát. Reszelek rá még egy kis szerecsendiót, ráöntöm a tejszínes, sajtos, tojásos keveréket és már mehet is vissza a sütőbe kb. 30 percre. Friss zöld salátával nagyon finom!

1 megjegyzés on "Tavaszi quiche"

Rambling Tart on 2010. április 29. 10:49 írta...

I love the photo of the asparagus, Zizi. :-) So beautiful!

Megjegyzés küldése

2010. április 29., csütörtök

Tavaszi quiche

 

Amikor Angliában éltem, akkor találkoztam először a quiche-sel (ejtsd: kis). Aztán évek teltek el, egyszer se jutott eszembe. Kb. 1,5 éve ugrott be újra a kép, hogy Angliában ettem valamilyen zöldséges pite szerűséget. "Hmmm, mi is volt a neve?" Gyors szörfözés a neten, majd rájöttem, hogy a quiche-re gondoltam. Megnéztem több receptet, hogyan is készül... azóta nincs megállás, folyamatosan készítem különböző zöldség variációkkal.

A quiche eredetileg egy francia hagyományos étel, lényege, hogy omlós sós tésztára gazdag feltét kerül, majd ezt összesütjük tejszínes, sajtos tojással. A tészta vajjal, liszttel, sóval és hideg vízzel összeállítható. Tojást is lehet beletenni, hogy jobban összeálljon, azonban én most kihagytam, mert próbálom a tojás mennyiségét csökkenteni a táplálkozásunkban. Fontos, hogy a tészta minden hozzávalója hideg legyen, mert csak akkor lesz omlós a tészta. A feltéteknek aztán tényleg semmi nem szab határt.

Ja, és hogy miért tavaszi? Mert a tavasz első zöldség hírnökeivel pakoltam tele: medvehagymával, újhagymával és zöld spárgával! :)


Tavaszi quiche

Hozzávalók 2 főre:
Tésztához:
- 250 g liszt (teljeskiörlésű tönkölyt és tönköly fehérlisztet kevertem)
- 80-100 g hideg vaj
- 3-4 evőkanál hideg víz
- 2 csipet só
Feltéthez:
- 300 g spárga
- 10-12 levél medvehagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 db bio tojás
- 1,5 dl zabtejszín
- 80 g sajt reszelve
- só, bors, szerecsendió

Először összeállítom a tésztát: a lisztet a sóval és a vajjal elmorzsolom majd a vízzel összegyúrom formás kis gombóccá. Folpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe (legalább fél óra), amíg a zöldségeket előkészítem. A spárga fás részeit levágom, majd sós, lobogó vízbe teszem 3 percre, főni. Tényleg csak néhány perc legyen, hogy a spárga ne legyen szétfőve, őrizze meg roppanósságát. Hideg vízzel leöblítem a spárgákat és félreteszem. A tojásokat felverem, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele, hozzáöntöm a zabtejszínt, beleteszem a sajtot és elkeverem.

A hűtőből kivett tésztát akkorára nyújtom, ami a sütőformának megfelelő, a szélein is érjen fel legalább 3 cm magasan. Mivel vajas a tészta én a tepsit nem vajaztam külön ki és így se ragad bele a tészta. Elősütöm a tésztát úgy, hogy sütőpapírt helyezek a tetejére, nehezéknek meg babot szórok rá (ezt mindig elteszem és mivel már étkezéshez nem használható fel a bab, ezért használom tészták vakon sütéséhez). Kb. 180 fokon 15 percig sütöm. Ha átsült a tészta legelőször a medvehagyma leveleket teszem rá, majd az újhagyma karikákat és végül a spárgát. Reszelek rá még egy kis szerecsendiót, ráöntöm a tejszínes, sajtos, tojásos keveréket és már mehet is vissza a sütőbe kb. 30 percre. Friss zöld salátával nagyon finom!

1 megjegyzés:

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez