Pages

2010. április 14., szerda

Gyömbéres répatorta narancsos mascarpone krémmel

Bejegyezte: Zizi dátum: 0:00

Torta receptet kerestem I. közelgő szülinapjára. Olyat, ami különleges, még nem próbáltam és enni se nagyon ettem még, vagy csak egy-két szeletet. Így találtam Nana gyömbéres répatortájára. Nem sütöttem meg előre próbaként, bíztam magamban, hogy nem lesz konyhai kudarc a vége, hanem sikeresen teljesíteni fogom a kihívásokat! :) A recepten egy kicsit módosítottam. A mennyiség elég hatalmas, nekem egy 22 cm-es tortaformában 1,5 óráig sült 170-180 fokon. Ha nagyobb formában sül, laposabb lesz a torta és valószínűleg kevesebb idő kell neki. A recepthez használt bögre kb. 2,5-2,6 dl-es.


Gyömbéres répatorta narancsos mascarpone krémmel

Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 bögre liszt (70% tönköly fehérliszt, 30% teljeskiörlésű tönkölybúza liszt)
- 3 bögre répa lereszelve (kb. 5-6 db)
- 1 bögre durvára darabolt dió
- 1 bögre olaj
- 3/4-1 bögre nádcukor (ki mennyire szereti édesen)
- 4 db tojás
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
Krémhez:
- 300 g mascarpone
- 1 db narancs leve és reszelt héja
- 3 evőkanál nád porcukor


Lereszelem a répákat és a sütőt előmelegítem 180 fokra. Mivel nagy mennyiség lesz belőle egy nagy tálban kezdjük el összekeverni a hozzávalókat. Először a tojásokat a cukorral szépen adagokban összekeverem, majd hozzáöntöm az olajat és szépen elkeverem, hogy egyenletes masszát kapjak. Elkezdem adagolni a száraz hozzávalókat: lisztet, fahéjat, gyömbért, sütőport, szódabikarbónát, sót - közben folyamatosan kevergetem. Ezután a répát és a diót adom hozzá, összedolgozzuk a tésztát, keverünk rajta néhányat és kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm. A sütési idő változó, a tortaforma méretétől is függ; kb. 50-90 perc között mozog. A torta kívülről már lehet szép sült, de a belseje még teljesen folyékony. Szúrjunk bele egy villát és ha már semmi nem ragad rá, akkor biztosan átsült a belseje is.

A krémhez a mascarponet összekeverem a narancs héjával, levével és a porcukorral. Amíg a torta kihűl, hűtőbe teszem. Tálalás előtt kenem a krémet a tetejére.

Mi ketten három napig ettük ezt a mennyiséget! :) Hűtőben tárolva egyre finomabb és finomabb lett!


13 megjegyzés on "Gyömbéres répatorta narancsos mascarpone krémmel"

Marcipán és Frutti on 2010. április 14. 9:49 írta...

Hát ez!!!Gyönyörű!Összefut a nyál a számban!

Zizi on 2010. április 14. 12:39 írta...

Köszönöm Marcipán és Frutti! Tényleg nagyon finom volt!!! :)

Pixie Pie on 2010. április 15. 9:05 írta...

Ebből is látszik, hogy az egyszerű de nagyszerű dolgok a legjobbak. :) Én különben is szeretem a jépatojtát. :D

Zizi on 2010. április 15. 9:16 írta...

Pixie! Gondoltam, hogy neked be fog jönni a jépatojta! :) Tessék megsütni!!!

gaborbanfi on 2010. április 15. 9:47 írta...

egyszer ettem mar ilyet, valami mennyei volt.
ugyes vagy ... nekem is sutsz?
puszi juci

gaborbanfi on 2010. április 15. 9:47 írta...

egyszer ettem mar ilyet, valami mennyei volt.
ugyes vagy ... nekem is sutsz?
puszi juci

Zizi on 2010. április 15. 12:50 írta...

sütök neked is! mennyei lesz az enyém is! :)

Juci on 2010. április 20. 8:21 írta...

Közelgő születésnapom alkalmából örülnék ha meglepnél vele! Méret miatt ne aggódj, legyűröm!:)

Zizi on 2010. április 21. 4:35 írta...

Megsütöm neked a jépatojtát már hamarabb! :) A szülinapod még messze van!

Juci on 2011. február 11. 11:01 írta...

ha a mult heti repatortamra gondolok amit nekem sutottel, maris megorulok a hianyatol! ra kene szannom magam egy probara, de a te tortad masolni... eredendo bun lenne!puszik athenba...

Juci on 2011. március 8. 23:14 írta...

tegnap megsutottem, nagyon finom lett! A sutesi ido pontosan masfel ora volt 180 fokon, a villa proba mukodott! Habar hatalmas adag, ket ember szamara tenyleg napokig kitart! nem leteznek ket emberes tortak?
puszi

Zizi on 2011. március 9. 2:50 írta...

Juci!
Fél adagot kell sütni, ezt elfelejtettem mondani! :) Pláne két emberre, még az is bőven elég!

Zizi on 2011. május 8. 9:21 írta...

Ginger carrot cake with orange mascarpone frosting

Ingredients

For the cake
- 2 cups flour (70% white spelt flour, 30% whole wheat spelt flour)
- 3 cups finely grated raw carrots
- 1 cup walnut, roughly chopped
- 1 cup sunflower oil
- 3/4-1 cup cane sugar (depends how sweet you would like)
- 4 organic eggs
- 2 teaspoons ginger powder
- 2 teaspoons ground cinnamon
- 2 teaspoons baking powder
- 2 teaspoons baking soda
- 1/2 teaspoon salt

For the cream
- 300 g mascarpone
- 1 orange's juice and zest
- 3 tablespoon powder cane sugar

Preheat the oven to 180C (350F). Butter a 22 cm (or larger) cake pan and line the bottom of the pan with a circle of parchment paper.

In a large bowl whisk together the eggs, the cane sugar and the sunflower oil. Start adding slowly the dry ingredients: flours, cinnamon, ginger, baking powder, baking soda and salt. Stir it until the batter is smooth. Fold in the carrots and walnut. Pour batter into the prepared pan. Bake on the middle shelf of the oven for 75-90 minutes until a toothpick comes out clean. Let cool completely on a wire rack.

Meanwhile in a bowl mix together the mascarpone with the orange zest and juice. Add powder sugar. Keep the frosting in the fridge until the cake cools. The frosting must be firm enough to spread without running.

Loosen the cake from the pan and invert onto a plate. Spread the mascarpone cream on top to cover it. Serve at room temperature.

Megjegyzés küldése

2010. április 14., szerda

Gyömbéres répatorta narancsos mascarpone krémmel


Torta receptet kerestem I. közelgő szülinapjára. Olyat, ami különleges, még nem próbáltam és enni se nagyon ettem még, vagy csak egy-két szeletet. Így találtam Nana gyömbéres répatortájára. Nem sütöttem meg előre próbaként, bíztam magamban, hogy nem lesz konyhai kudarc a vége, hanem sikeresen teljesíteni fogom a kihívásokat! :) A recepten egy kicsit módosítottam. A mennyiség elég hatalmas, nekem egy 22 cm-es tortaformában 1,5 óráig sült 170-180 fokon. Ha nagyobb formában sül, laposabb lesz a torta és valószínűleg kevesebb idő kell neki. A recepthez használt bögre kb. 2,5-2,6 dl-es.


Gyömbéres répatorta narancsos mascarpone krémmel

Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 bögre liszt (70% tönköly fehérliszt, 30% teljeskiörlésű tönkölybúza liszt)
- 3 bögre répa lereszelve (kb. 5-6 db)
- 1 bögre durvára darabolt dió
- 1 bögre olaj
- 3/4-1 bögre nádcukor (ki mennyire szereti édesen)
- 4 db tojás
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
Krémhez:
- 300 g mascarpone
- 1 db narancs leve és reszelt héja
- 3 evőkanál nád porcukor


Lereszelem a répákat és a sütőt előmelegítem 180 fokra. Mivel nagy mennyiség lesz belőle egy nagy tálban kezdjük el összekeverni a hozzávalókat. Először a tojásokat a cukorral szépen adagokban összekeverem, majd hozzáöntöm az olajat és szépen elkeverem, hogy egyenletes masszát kapjak. Elkezdem adagolni a száraz hozzávalókat: lisztet, fahéjat, gyömbért, sütőport, szódabikarbónát, sót - közben folyamatosan kevergetem. Ezután a répát és a diót adom hozzá, összedolgozzuk a tésztát, keverünk rajta néhányat és kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm. A sütési idő változó, a tortaforma méretétől is függ; kb. 50-90 perc között mozog. A torta kívülről már lehet szép sült, de a belseje még teljesen folyékony. Szúrjunk bele egy villát és ha már semmi nem ragad rá, akkor biztosan átsült a belseje is.

A krémhez a mascarponet összekeverem a narancs héjával, levével és a porcukorral. Amíg a torta kihűl, hűtőbe teszem. Tálalás előtt kenem a krémet a tetejére.

Mi ketten három napig ettük ezt a mennyiséget! :) Hűtőben tárolva egyre finomabb és finomabb lett!


13 megjegyzés:

  1. Hát ez!!!Gyönyörű!Összefut a nyál a számban!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Marcipán és Frutti! Tényleg nagyon finom volt!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Ebből is látszik, hogy az egyszerű de nagyszerű dolgok a legjobbak. :) Én különben is szeretem a jépatojtát. :D

    VálaszTörlés
  4. Pixie! Gondoltam, hogy neked be fog jönni a jépatojta! :) Tessék megsütni!!!

    VálaszTörlés
  5. egyszer ettem mar ilyet, valami mennyei volt.
    ugyes vagy ... nekem is sutsz?
    puszi juci

    VálaszTörlés
  6. egyszer ettem mar ilyet, valami mennyei volt.
    ugyes vagy ... nekem is sutsz?
    puszi juci

    VálaszTörlés
  7. sütök neked is! mennyei lesz az enyém is! :)

    VálaszTörlés
  8. Közelgő születésnapom alkalmából örülnék ha meglepnél vele! Méret miatt ne aggódj, legyűröm!:)

    VálaszTörlés
  9. Megsütöm neked a jépatojtát már hamarabb! :) A szülinapod még messze van!

    VálaszTörlés
  10. ha a mult heti repatortamra gondolok amit nekem sutottel, maris megorulok a hianyatol! ra kene szannom magam egy probara, de a te tortad masolni... eredendo bun lenne!puszik athenba...

    VálaszTörlés
  11. tegnap megsutottem, nagyon finom lett! A sutesi ido pontosan masfel ora volt 180 fokon, a villa proba mukodott! Habar hatalmas adag, ket ember szamara tenyleg napokig kitart! nem leteznek ket emberes tortak?
    puszi

    VálaszTörlés
  12. Juci!
    Fél adagot kell sütni, ezt elfelejtettem mondani! :) Pláne két emberre, még az is bőven elég!

    VálaszTörlés
  13. Ginger carrot cake with orange mascarpone frosting

    Ingredients

    For the cake
    - 2 cups flour (70% white spelt flour, 30% whole wheat spelt flour)
    - 3 cups finely grated raw carrots
    - 1 cup walnut, roughly chopped
    - 1 cup sunflower oil
    - 3/4-1 cup cane sugar (depends how sweet you would like)
    - 4 organic eggs
    - 2 teaspoons ginger powder
    - 2 teaspoons ground cinnamon
    - 2 teaspoons baking powder
    - 2 teaspoons baking soda
    - 1/2 teaspoon salt

    For the cream
    - 300 g mascarpone
    - 1 orange's juice and zest
    - 3 tablespoon powder cane sugar

    Preheat the oven to 180C (350F). Butter a 22 cm (or larger) cake pan and line the bottom of the pan with a circle of parchment paper.

    In a large bowl whisk together the eggs, the cane sugar and the sunflower oil. Start adding slowly the dry ingredients: flours, cinnamon, ginger, baking powder, baking soda and salt. Stir it until the batter is smooth. Fold in the carrots and walnut. Pour batter into the prepared pan. Bake on the middle shelf of the oven for 75-90 minutes until a toothpick comes out clean. Let cool completely on a wire rack.

    Meanwhile in a bowl mix together the mascarpone with the orange zest and juice. Add powder sugar. Keep the frosting in the fridge until the cake cools. The frosting must be firm enough to spread without running.

    Loosen the cake from the pan and invert onto a plate. Spread the mascarpone cream on top to cover it. Serve at room temperature.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez