Pages

2010. április 5., hétfő

Abbahagyhatatlan szezámos-mákos

Bejegyezte: Zizi dátum: 23:30

Ez a sós sütemény tényleg abbahagyhatatlan. Tegnap este se mertem enni belőle, mert akkor az egész hatalmas tálat befaltam volna, amíg rosszul nem leszek. Na, azért nem ilyen vészes a helyzet, csak egy kis önkontrollt kell gyakorolnia az embernek és máris élvezheti ezt a ropogtatnivalót. A recept kézről kézre terjedve jutott el hozzánk és állítólag már régi. Akárcsak az a szakácskönyv, amit megörököltem a nagymamámtól és a hétvégén hozzám került...



Venesz József: A magyaros konyha (Minerva, 1958.) - mindösszesen 39 Ft-ba került. Úgy gondolom, 1958-ban ez az összeg elég sok volt, akár napjainkban egy 6000-8000 Ft-os szakácskönyv. Vászonkötéses, néhol foltos és tele van dugdosva a nagyszüleim kézírásával írt receptekkel. Lapjai sárgultak, illata régi, szóval igazi kincs került a birtokomba.

Akármikor a nagymamámnál voltam, imádtam a könyvben lévő fekete-fehér és kezdetleges színes képeket nézegetni. Kihúztam a fehér kredenc fiókját (jaj, mennyire szeretnék majd egy ilyen rusztikus kredencet az álomkonyhámban!), kivettem a könyvet, leültem a fehérre festett fa asztalhoz, a fehérre festett nagy karfájú fa székek egyikére a konyhában, ahol a fa tüzeléses sparhet adta a konyha melegét és azon főzött, valamint abban sütött a nagymamám. Hogy ott micsoda ételek készültek... A szezámos-mákos rudacska receptje nem tőle származik és nem is a szakácskönyvből, egy barátunknál ettük és ő írta le nekünk a receptjét.



Abbahagyhatatlan szezámos-mákos

Hozzávalók:

- 400 g simaliszt
- 400 g rétesliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 500 g vaj
- 150 g reszelt sajt
- 2 db bio tojás
- 80 g mák (nem darált)
- 1,5 pohár tejföl
- 2 púpos teáskanál só
- szezámmag

A liszteket összedolgozzuk a vajjal, reszelt sajttal, a tojások sárgájával, a sütőporral, a mákkal, a tejföllel és a sóval. Pogácsa keménységűre gyúrjuk, majd fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a tojásfehérjékkel, derelyevágóval ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk és megszórjuk szezámmaggal. Tekintettel arra, hogy a mennyiség igen jelentős, a tésztát 3-4 részre osztjuk és egymás után nyújtjuk, vágjuk, sütjük a rudacskákat. Kivajazott tepsibe tesszük és 170-180 fokon sütjük, amíg aranybarnák lesznek. Felezhető is a mennyiség, ha valaki nem akar ennyit sütni, de annyira finom, hogy igen gyorsan el fog fogyni.


9 megjegyzés on "Abbahagyhatatlan szezámos-mákos"

Ferencné on 2010. április 6. 13:07 írta...

Ismerem ezt a receptet.
Tényleg abbahagyhatatlan!
Van még egy előnye, hogy hetekig eláll(na), ha nem ennénk meg!

Zizi on 2010. április 6. 13:13 írta...

Micsoda véletlen! ;)

Bridge on 2010. április 8. 2:43 írta...

Igen, a Nagyik receptjei mindig beválnak. Tetszik, talán kipróbálom egy kis barnaliszttel keverve...

Zizi on 2010. április 9. 14:11 írta...

Hajrá Bridge! Nagyon finom lesz! :)

... on 2010. április 10. 11:30 írta...

Hát én megcsináltam....
Nem találok szavakat. Ha azt mondom, hogy finom, az olyan semmitmondó. Betegre ettem magam.... :-)
Igaz, hogy egy fél napig sütöttem, 80 dkg lisztből 10 tepsi lett, vagy még több. A végén egész vékonyakat csináltam már. Olyan ropis lett.
Szóval: brutál jó lett, tényleg abbahagyhatatlan.....

Zizi on 2010. április 10. 13:28 írta...

Szia ...! :)

Nem tudom, hogy szólítsalak! :) Örülök, hogy ízlett! Tényleg hatalmas mennyiség 80 dkg lisztből csinálni, de ha csak fél adagot csinál az ember, akkor meg túl hamar elfogy és kezdheti elölről! Érdemes több energiát belefektetni egy alkalommal. Bár, ha nem bírod abbahagyni... ez a mennyiség is gyorsan elfogyhat! :)

Titáti on 2010. április 11. 0:05 írta...

Bocsánat! Bénán állítottam be a nevemet.... :-)
Én is úgy gondolkodtam, mint te, a féladag biztos túl hamar elfogyott volna.
A recept mentve és biztos, hogy máskor is megcsinálom.
Köszi az ötletet (még egyszer)!

EB on 2010. október 8. 23:19 írta...

Mi is kipróbáltuk - nagyon tetszett! Úgyhogy újra ki fogjuk!!!

Zizi on 2010. október 15. 5:10 írta...

Örülök EB, hogy megsütöttétek! Hajrá a következő adaghoz!

Megjegyzés küldése

2010. április 5., hétfő

Abbahagyhatatlan szezámos-mákos


Ez a sós sütemény tényleg abbahagyhatatlan. Tegnap este se mertem enni belőle, mert akkor az egész hatalmas tálat befaltam volna, amíg rosszul nem leszek. Na, azért nem ilyen vészes a helyzet, csak egy kis önkontrollt kell gyakorolnia az embernek és máris élvezheti ezt a ropogtatnivalót. A recept kézről kézre terjedve jutott el hozzánk és állítólag már régi. Akárcsak az a szakácskönyv, amit megörököltem a nagymamámtól és a hétvégén hozzám került...



Venesz József: A magyaros konyha (Minerva, 1958.) - mindösszesen 39 Ft-ba került. Úgy gondolom, 1958-ban ez az összeg elég sok volt, akár napjainkban egy 6000-8000 Ft-os szakácskönyv. Vászonkötéses, néhol foltos és tele van dugdosva a nagyszüleim kézírásával írt receptekkel. Lapjai sárgultak, illata régi, szóval igazi kincs került a birtokomba.

Akármikor a nagymamámnál voltam, imádtam a könyvben lévő fekete-fehér és kezdetleges színes képeket nézegetni. Kihúztam a fehér kredenc fiókját (jaj, mennyire szeretnék majd egy ilyen rusztikus kredencet az álomkonyhámban!), kivettem a könyvet, leültem a fehérre festett fa asztalhoz, a fehérre festett nagy karfájú fa székek egyikére a konyhában, ahol a fa tüzeléses sparhet adta a konyha melegét és azon főzött, valamint abban sütött a nagymamám. Hogy ott micsoda ételek készültek... A szezámos-mákos rudacska receptje nem tőle származik és nem is a szakácskönyvből, egy barátunknál ettük és ő írta le nekünk a receptjét.



Abbahagyhatatlan szezámos-mákos

Hozzávalók:

- 400 g simaliszt
- 400 g rétesliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 500 g vaj
- 150 g reszelt sajt
- 2 db bio tojás
- 80 g mák (nem darált)
- 1,5 pohár tejföl
- 2 púpos teáskanál só
- szezámmag

A liszteket összedolgozzuk a vajjal, reszelt sajttal, a tojások sárgájával, a sütőporral, a mákkal, a tejföllel és a sóval. Pogácsa keménységűre gyúrjuk, majd fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a tojásfehérjékkel, derelyevágóval ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk és megszórjuk szezámmaggal. Tekintettel arra, hogy a mennyiség igen jelentős, a tésztát 3-4 részre osztjuk és egymás után nyújtjuk, vágjuk, sütjük a rudacskákat. Kivajazott tepsibe tesszük és 170-180 fokon sütjük, amíg aranybarnák lesznek. Felezhető is a mennyiség, ha valaki nem akar ennyit sütni, de annyira finom, hogy igen gyorsan el fog fogyni.


9 megjegyzés:

  1. Ismerem ezt a receptet.
    Tényleg abbahagyhatatlan!
    Van még egy előnye, hogy hetekig eláll(na), ha nem ennénk meg!

    VálaszTörlés
  2. Igen, a Nagyik receptjei mindig beválnak. Tetszik, talán kipróbálom egy kis barnaliszttel keverve...

    VálaszTörlés
  3. Hajrá Bridge! Nagyon finom lesz! :)

    VálaszTörlés
  4. Hát én megcsináltam....
    Nem találok szavakat. Ha azt mondom, hogy finom, az olyan semmitmondó. Betegre ettem magam.... :-)
    Igaz, hogy egy fél napig sütöttem, 80 dkg lisztből 10 tepsi lett, vagy még több. A végén egész vékonyakat csináltam már. Olyan ropis lett.
    Szóval: brutál jó lett, tényleg abbahagyhatatlan.....

    VálaszTörlés
  5. Szia ...! :)

    Nem tudom, hogy szólítsalak! :) Örülök, hogy ízlett! Tényleg hatalmas mennyiség 80 dkg lisztből csinálni, de ha csak fél adagot csinál az ember, akkor meg túl hamar elfogy és kezdheti elölről! Érdemes több energiát belefektetni egy alkalommal. Bár, ha nem bírod abbahagyni... ez a mennyiség is gyorsan elfogyhat! :)

    VálaszTörlés
  6. Bocsánat! Bénán állítottam be a nevemet.... :-)
    Én is úgy gondolkodtam, mint te, a féladag biztos túl hamar elfogyott volna.
    A recept mentve és biztos, hogy máskor is megcsinálom.
    Köszi az ötletet (még egyszer)!

    VálaszTörlés
  7. Mi is kipróbáltuk - nagyon tetszett! Úgyhogy újra ki fogjuk!!!

    VálaszTörlés
  8. Örülök EB, hogy megsütöttétek! Hajrá a következő adaghoz!

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez