Pages

2010. március 7., vasárnap

Ricottás-csokoládés palacsinta

Bejegyezte: Zizi dátum: 3:10

Szombat este beállítottam az ébresztőt... Ma reggel 7:40-kor keltem! Normális ez vasárnap reggel? Az oka pedig az volt, hogy normális időben (reggeli time) tudjunk fincsi palacsintákat enni.

Kiinduló alapnak Jamie Oliver pufók amerikai palacsinta receptjét vettem. Ehhez adtam egy kis maradék ricottát és maradék 60%-os csokoládét. A végeredményt kanadai juharsziruppal öntöttük le. Megérte korán kelni! :)

Ricottás-csokoládés palacsinta

Hozzávalók:
- 3 db bio tojás
- 2,5 dl bio tej
- 125 g ricotta
- 80 g tönköly fehérliszt
- 40 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 kocka 60%-os csokoládé
- egy kevés juharszirup
(10 db lesz ebből a mennyiségből.)


Szétválasztom a tojások fehérjét és sárgáját külön-külön tálba. A sárgájához hozzáadom a tejet, a lisztet, a sütőport és a ricottát. Sima tésztát keverek belőle. A fehérjét a sóval kemény habbá verem fel, majd könnyedén beleforgatom a tésztába. A teflon sütőbe egy kevés olajat teszek, jól felforrósítom és belekanalazok két adagnyi tésztát (ezek a palacsinták kisebb átmérőjűek, mint a hagyományos, így kettőt is lehet sütni egyszerre). Amíg sül az egyik oldala, a tetejére teszek a felaprított csokiból. Amikor arany színű lett, megfordítom a palacsintát. Ügyeljünk arra, hogy se süssük sokáig, különben a csokidarabkák megégnek és keserű lesz az íze. Juharszirupot, agavé szirupot, mézet csöpögtessünk rá!


7 megjegyzés on "Ricottás-csokoládés palacsinta"

Benzsi on 2010. március 7. 8:15 írta...

Gyönyörűek ezek a palacsinták! Ilyenkor sajnálom, hogy nem eszem tojást.:))

Zizi on 2010. március 7. 10:05 írta...

Benzsi!

Köszönöm! Korábban csak főzni szerettem, sütni nem, ezért a tojás elég jól kikerülhető volt. Aztán beleástam magam a sütésbe is. Néhány alkalommal ki tudom kerülni a tojást például vízzel helyettesítve, de van, amikor "lehetetlen"!? Persze tudom, vannak tojás nélküli palacsinták, sütik is, de azoknak más az ízük.
Karácsonykor egy keksz sütésekor már elfogyott a tojás, így vízzel pótoltam. Hát a keksz megsülve szétesős volt és nem hozta az eredeti "fazonját" tojás nélkül.
Úgyhogy most egy darabig biztos kitartok a tojás mellett.

Egyébként pedig számozását tekintve csak 0-val kezdődő bio tojást veszek, ahol szabadtartásban, kapirgálva élnek a csirkék, tyúkok.

Zizi

Pixie Pie on 2010. március 9. 6:20 írta...

Ez nagyon jó lehet! Egyre jobbakat sütsz! :)

Zizi on 2010. március 9. 6:32 írta...

Pixie,
a napokban vettem észre, hogy durván elsütisedett a blog! :) De jön mostmár kaja is! Fő a változatosság! Köszönöm az elismerést! A te tortáid sem kutyák! :)

Pixie Pie on 2010. március 9. 13:58 írta...

Köszi! :) Az elsütisedés sosem nagy baj, csak ha fogyózik az ember. :D
Majd nézz be hozzám, mert van ott egy díjacska Neked, de nem kell megijedni, mert minden kötelezettség nélküli. :)
szia

Benzsi on 2010. március 10. 9:45 írta...

Sajnos én is érzem időnként a falakat amibe beleütközöm egyes sütik tekintetében.Mármint, hogy nem helyettesíthető bennük a tojás semmivel. Az a baj, hogy ha túl sok a tojás valamiben nagyon kiérzem az ízét és már zavar.

Zizi on 2010. március 10. 12:28 írta...

Benzsi,
a tojással és a cukorral én is szoktam "csalni". A megadott mennyiségnél mindig kevesebbet teszek bele, főleg a cukorból. Mondjuk fehér kristálycukrot már nagyon rég nem használok. A barna nádcukor kevésbé édesít, de még ebből is kevesebbet teszek belőle. Nem szeretem a nagyon édes dolgokat.

Megjegyzés küldése

2010. március 7., vasárnap

Ricottás-csokoládés palacsinta


Szombat este beállítottam az ébresztőt... Ma reggel 7:40-kor keltem! Normális ez vasárnap reggel? Az oka pedig az volt, hogy normális időben (reggeli time) tudjunk fincsi palacsintákat enni.

Kiinduló alapnak Jamie Oliver pufók amerikai palacsinta receptjét vettem. Ehhez adtam egy kis maradék ricottát és maradék 60%-os csokoládét. A végeredményt kanadai juharsziruppal öntöttük le. Megérte korán kelni! :)

Ricottás-csokoládés palacsinta

Hozzávalók:
- 3 db bio tojás
- 2,5 dl bio tej
- 125 g ricotta
- 80 g tönköly fehérliszt
- 40 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 kocka 60%-os csokoládé
- egy kevés juharszirup
(10 db lesz ebből a mennyiségből.)


Szétválasztom a tojások fehérjét és sárgáját külön-külön tálba. A sárgájához hozzáadom a tejet, a lisztet, a sütőport és a ricottát. Sima tésztát keverek belőle. A fehérjét a sóval kemény habbá verem fel, majd könnyedén beleforgatom a tésztába. A teflon sütőbe egy kevés olajat teszek, jól felforrósítom és belekanalazok két adagnyi tésztát (ezek a palacsinták kisebb átmérőjűek, mint a hagyományos, így kettőt is lehet sütni egyszerre). Amíg sül az egyik oldala, a tetejére teszek a felaprított csokiból. Amikor arany színű lett, megfordítom a palacsintát. Ügyeljünk arra, hogy se süssük sokáig, különben a csokidarabkák megégnek és keserű lesz az íze. Juharszirupot, agavé szirupot, mézet csöpögtessünk rá!


7 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek ezek a palacsinták! Ilyenkor sajnálom, hogy nem eszem tojást.:))

    VálaszTörlés
  2. Benzsi!

    Köszönöm! Korábban csak főzni szerettem, sütni nem, ezért a tojás elég jól kikerülhető volt. Aztán beleástam magam a sütésbe is. Néhány alkalommal ki tudom kerülni a tojást például vízzel helyettesítve, de van, amikor "lehetetlen"!? Persze tudom, vannak tojás nélküli palacsinták, sütik is, de azoknak más az ízük.
    Karácsonykor egy keksz sütésekor már elfogyott a tojás, így vízzel pótoltam. Hát a keksz megsülve szétesős volt és nem hozta az eredeti "fazonját" tojás nélkül.
    Úgyhogy most egy darabig biztos kitartok a tojás mellett.

    Egyébként pedig számozását tekintve csak 0-val kezdődő bio tojást veszek, ahol szabadtartásban, kapirgálva élnek a csirkék, tyúkok.

    Zizi

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó lehet! Egyre jobbakat sütsz! :)

    VálaszTörlés
  4. Pixie,
    a napokban vettem észre, hogy durván elsütisedett a blog! :) De jön mostmár kaja is! Fő a változatosság! Köszönöm az elismerést! A te tortáid sem kutyák! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi! :) Az elsütisedés sosem nagy baj, csak ha fogyózik az ember. :D
    Majd nézz be hozzám, mert van ott egy díjacska Neked, de nem kell megijedni, mert minden kötelezettség nélküli. :)
    szia

    VálaszTörlés
  6. Sajnos én is érzem időnként a falakat amibe beleütközöm egyes sütik tekintetében.Mármint, hogy nem helyettesíthető bennük a tojás semmivel. Az a baj, hogy ha túl sok a tojás valamiben nagyon kiérzem az ízét és már zavar.

    VálaszTörlés
  7. Benzsi,
    a tojással és a cukorral én is szoktam "csalni". A megadott mennyiségnél mindig kevesebbet teszek bele, főleg a cukorból. Mondjuk fehér kristálycukrot már nagyon rég nem használok. A barna nádcukor kevésbé édesít, de még ebből is kevesebbet teszek belőle. Nem szeretem a nagyon édes dolgokat.

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez