Pages

2010. március 25., csütörtök

Foszlós kalács és briós

Bejegyezte: Zizi dátum: 1:00

Ez egy családi recept. Anyák adták tovább lányaiknak. Nem emlékszem mikor ettem először, de azt tudom, hogy a nagymamámnál. Akkor még nem tudtam, hogy ő egy különleges recept birtokában van. Belesütötte a szívét és a lelkét is, ezért lett annyira finom, puha és foszlós a kalács. Utána bárhol ettem kalácsot, sehol nem volt ilyen állagú és ízű. Megtanulta anyukám is, ő meg megtanította nekem. Az én feladatom átvenni a stafétát... hiszen egy nap én is átadom majd a receptet a saját gyerekeimnek.

Nem egy 5 perces recept, de ha tényleg szívvel-lélekkel csináljuk, meglesz az eredménye és az elismeréseket is begyűjthetjük.


Foszlós kalács és briós

Hozzávalók:
- 4 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor (az élesztőhöz)
- 25 g friss élesztő
- 60 g vaj olvasztva
- 650 g búza finomliszt
- 1 db bio tojás
- 11 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só

A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt tegyük szobahőmérsékletű helyre.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék 3 dl szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat - amikor egy kicsit kihűlt - beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába. Addig tesszük ezt, amíg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes lesz (kb. 10 perc). Nem könnyű művelet a saját erőnkkel összedolgozni a tésztát, de ha elődeinknek ment, nekünk is sikerülni fog.

Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel kezdjük el dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk és teljesen elválik az edény oldalától. Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk, kettévágjuk. Az egyik darabot három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.

A tészta másik felét nyolc egyenlőre részre vágjuk és brióst formálunk belőlük az alábbiak szerint: egy adagot három részre osztunk, a kalácshoz hasonlóan kisodorjuk őket, egyet azonban (az egyik szélsőt) hosszabbra hagyunk. Fonatot készítünk, amikor azonban két szál már elfogyott, a harmadik külső szállal alul körbetekerjük, ami összefogja a briósunkat. A kalács mellé helyezzük őket a tepsire és még negyed óráig kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács és a briósok teteteje.



Eredetileg megjelent a Nők Lapja Cafen.


8 megjegyzés on "Foszlós kalács és briós"

Németh on 2010. március 25. 4:59 írta...

a repect működik szárított élesztővel is? Angliában élek, itt nincs friss, viszont kalácsot sütnék. szárítottal módosul a recept?
köszi, bonca

Zizi on 2010. március 25. 6:08 írta...

Szia Bonca,
a szárított élesztő súlya változó. Van, amelyik 7 g, van, amelyik 11 g. Itthon a 7 g-os tasakra rá van írva, hogy az 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg. Szerintem így rendben lesz.
Üdv,
Zizi

Kriszta on 2010. március 26. 14:01 írta...

Annyira jók ezek a receptek...itt csorog a nyálam...
Olyan kár, hogy minden sütisbe kell az a fránya tojás.
Nem lehet kihagyni, helyettesíteni egyiknél sem???

Zizi on 2010. március 27. 7:58 írta...

Kriszta,
próbáld ki a tojás kihagyást, aztán gyere vissza és mondd el, hogy sikerült-e vagy sem! :)

Anikó on 2010. március 28. 2:55 írta...

Elkészítettem a kalácsot, és valami isteni!
Már a kép alapján nagyon megkívántam, de az íze felülmúlta minden várakozásomat! Nagyon könnyű, foszlós, isteni! Köszönet érte!

Zizi on 2010. március 28. 3:04 írta...

Anikó,
köszönöm a kommentedet!!! Ez egy szuper visszajelzés nekem és örülök, hogy sikeresen végrehajtottad te is a projektet!!! :)
Zizi

Kovács on 2010. április 11. 5:53 írta...

Kedves Zizi!
Megsütöttem a kalácsot(eddig már kétszer).
Nagyon szépek és finomak lettek!
Szeretném megköszönni neked ezt a kiváló receptet.

Zizi on 2010. április 11. 6:07 írta...

Szia!
Nem tudom a keresztnevedet, de köszönöm a kommentedet. Örülök, hogy ízlik a kalács, süsd meg minél többször!!! :)

Megjegyzés küldése

2010. március 25., csütörtök

Foszlós kalács és briós


Ez egy családi recept. Anyák adták tovább lányaiknak. Nem emlékszem mikor ettem először, de azt tudom, hogy a nagymamámnál. Akkor még nem tudtam, hogy ő egy különleges recept birtokában van. Belesütötte a szívét és a lelkét is, ezért lett annyira finom, puha és foszlós a kalács. Utána bárhol ettem kalácsot, sehol nem volt ilyen állagú és ízű. Megtanulta anyukám is, ő meg megtanította nekem. Az én feladatom átvenni a stafétát... hiszen egy nap én is átadom majd a receptet a saját gyerekeimnek.

Nem egy 5 perces recept, de ha tényleg szívvel-lélekkel csináljuk, meglesz az eredménye és az elismeréseket is begyűjthetjük.


Foszlós kalács és briós

Hozzávalók:
- 4 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor (az élesztőhöz)
- 25 g friss élesztő
- 60 g vaj olvasztva
- 650 g búza finomliszt
- 1 db bio tojás
- 11 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só

A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt tegyük szobahőmérsékletű helyre.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék 3 dl szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat - amikor egy kicsit kihűlt - beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába. Addig tesszük ezt, amíg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes lesz (kb. 10 perc). Nem könnyű művelet a saját erőnkkel összedolgozni a tésztát, de ha elődeinknek ment, nekünk is sikerülni fog.

Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel kezdjük el dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk és teljesen elválik az edény oldalától. Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk, kettévágjuk. Az egyik darabot három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.

A tészta másik felét nyolc egyenlőre részre vágjuk és brióst formálunk belőlük az alábbiak szerint: egy adagot három részre osztunk, a kalácshoz hasonlóan kisodorjuk őket, egyet azonban (az egyik szélsőt) hosszabbra hagyunk. Fonatot készítünk, amikor azonban két szál már elfogyott, a harmadik külső szállal alul körbetekerjük, ami összefogja a briósunkat. A kalács mellé helyezzük őket a tepsire és még negyed óráig kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács és a briósok teteteje.



Eredetileg megjelent a Nők Lapja Cafen.


8 megjegyzés:

  1. a repect működik szárított élesztővel is? Angliában élek, itt nincs friss, viszont kalácsot sütnék. szárítottal módosul a recept?
    köszi, bonca

    VálaszTörlés
  2. Szia Bonca,
    a szárított élesztő súlya változó. Van, amelyik 7 g, van, amelyik 11 g. Itthon a 7 g-os tasakra rá van írva, hogy az 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg. Szerintem így rendben lesz.
    Üdv,
    Zizi

    VálaszTörlés
  3. Annyira jók ezek a receptek...itt csorog a nyálam...
    Olyan kár, hogy minden sütisbe kell az a fránya tojás.
    Nem lehet kihagyni, helyettesíteni egyiknél sem???

    VálaszTörlés
  4. Kriszta,
    próbáld ki a tojás kihagyást, aztán gyere vissza és mondd el, hogy sikerült-e vagy sem! :)

    VálaszTörlés
  5. Elkészítettem a kalácsot, és valami isteni!
    Már a kép alapján nagyon megkívántam, de az íze felülmúlta minden várakozásomat! Nagyon könnyű, foszlós, isteni! Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  6. Anikó,
    köszönöm a kommentedet!!! Ez egy szuper visszajelzés nekem és örülök, hogy sikeresen végrehajtottad te is a projektet!!! :)
    Zizi

    VálaszTörlés
  7. Kedves Zizi!
    Megsütöttem a kalácsot(eddig már kétszer).
    Nagyon szépek és finomak lettek!
    Szeretném megköszönni neked ezt a kiváló receptet.

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Nem tudom a keresztnevedet, de köszönöm a kommentedet. Örülök, hogy ízlik a kalács, süsd meg minél többször!!! :)

    VálaszTörlés

 

Zizi próba Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez